Høring om distriktsændringer for skoleåret 2026-27
Indstilling
Forpersonen foreslår,
- at Lokaludvalgets Kultur, Fritid, Børne- og Ungeudvalg og Lokaludvalgets Teknik- og Miljøudvalg (sidstnævnte med henblik på spørgsmål vedr. sikre skoleveje) udarbejder og indsender et høringssvar.
Problemstilling
Børne- og Ungdomsudvalget har på udvalgsmødet den 23. april 2025 behandlet indstillingen ” Distriktsændringer for skoleåret 2026-27”. Udvalget vedtog at sende indstillingen i høring med
høringsfrist den 9. juni 2025.
Indstilling og beslutning samt bilagsmateriale fra Børne- og Ungdomsudvalgets møde den 23. april 2025 KAN SES HER: Politik/Politiske Udvalg/Børne- og Ungdomsudvalg/Udvalgets dagsordener og referater/23-04-2025 – Referat/punkt 3.
Forvaltningen foreslår som udgangspunkt kun distriktsændringer, når skoler optager flere elever end deres kapacitet, så forældre oplever kontinuitet og transparens omkring kommunens skoledistrikter. Hvis der er behov for en distriktsændring, vil forvaltningen have fokus på sikre skoleveje og den socioøkonomiske sammensætning på skolerne.
Det gøres på baggrund af BUU's principper for skoledistriktsændringer, som blev vedtaget på udvalgsmødet 1. februar 2023.
Principperne er:
- Kapacitetsudnyttelse
- Kontinuitet og transparens
- Sikre skoleveje
- Bred elevsammensætning
Forvaltningen foreslår kun distriktsændringer, hvis pladsudfordringerne forventes at være flerårige. Derfor medtages forventningen til det fremtidige elevtal i forvaltningens vurdering, når der foreslås distriktsændringer for en skole. Det gøres på baggrund af den årlige befolkningsprognose, som udarbejdes af ØKF.
Konkret for Vesterbro drejer distriktsændringsforslaget sig om at flytte karré 17001C, del af karré 17004 og del af 17005a fra Skolen i Sydhavnen til Skolen ved Dybbølsbro.
Høringssvarene vil indgå i den videre administrative og politiske behandling af sagen og vil blive offentliggjort i forbindelse med forelæggelse for udvalget. Der vil ikke blive fremsendt egentlig besvarelse af eventuelle bemærkninger og spørgsmål, der rejses i høringssvaret. Sagens behandling kan følges på kommunens hjemmeside under ”Politik/Politiske Udvalg/Børne- og Ungdomsudvalg/ Udvalgets dagsordener og referater”.
Lokaludvalgets Kultur, Fritid, Børne- og Ungeudvalg og Lokaludvalgets Teknik- og Miljøudvalg er i gang med at afklare spørgsmål med forvaltningen og få input til høringssvaret.
Skolelederen og skolebestyrelsen bakker op om ændringen, da der lige nu ikke nok elever i distriktet til at fylde skolen op. Derfor mener de, at det giver god mening, at udvide distriktet med Havneholmens elever – særligt når Skolen I Sydhavnen står med modsatte problem – at de har for mange elever i forhold til hvad den kan rumme.
Forvaltningen beretter, at der er ikke vedtaget ændringer af skolevejene, som direkte konsekvens af forslaget til distriktsændringerne. Der er lavet en analyse af forholdene omkring Dybbølsbro, men ændringerne er p.t. ikke finansieret.
Forvaltningens forventning er, at skoleeleverne fra Havneholmen, cykler ad Cykelslangen, og over Dybbølsbro. De er klar over at der er tryk på den rute om morgenen, men deres vurdering er, at hovedparten af børnene er der mellem 7.30 og 8.00, hvor trafikbelastningen, er betragtelig lavere end en time senere. For eleverne på Engholmene, vil man kunne køre samme vej. Alternativt, lidt kortere af Kortløb og Vasbygade. Krydset ved Kortløb er ved at blive bygget om, så det i højere grad end i dag, er indrettet til fodgængere og cyklister. Signalet ved Havneholmen er også ved at blive ombygget, således at der bliver etableret fodgængerfelt i den nordlige side af krydset, hvilket vil gøre fodgængervejen fra såvel dele af Havneholmen som Engholmene kortere.
Forvaltningen oplyser endvidere, at der sammen med skoleledelse og skolebestyrelse er udarbejdet en flyer, der angiver adgang til Skolen ved Dybbølsbro. Her anbefales, særligt for cyklister, at benytte Skelbækgade. Det skyldes at Kødbyen er at opfatte som en ”parkeringsplads” med rigtig mange varebiler, bakkende biler ved parkering m.m. Hvorimod der er etableret cykelstier på Skelbækgade, krydset ved Kødboderne er ombygget, og afmærkningen i krydset ved Halmtorvet er blevet ændret.
I forhold til krydset Skelbækgade/Kødboderne, som for nylig er blevet renoveret, og hvor man har fjernet en del af cykelstien oplyses det, at krydset er blevet ombygget som en del af skolebyggeriet. Der er etableret fodgængerfelter på alle tre sider i krydset, og det er blevet tydeliggjort, hvor man skal placere sig som cyklist. Forvaltningen har valgt at lave ”afkortet cykelsti” ved på Skelbækgade. Det er sket ud fra en vurdering af, at det er den sikreste løsning, da cyklister og bilister bliver mere opmærksomme på hinanden. Det er ikke en løsning, som man plejer at vælge lige ved skoler. Dette sted har man dog valgt denne løsning, dels da meget få skolebørn kommer fra den side, men vigtigst, signalerne er indrettet sådan at cyklister fra Dybbølsbro-krydset kommer til Kødboderne i forskellige faser. Der vil således ekstremt sjældent være konflikter mellem cykler og biler i krydset, og cyklisterne får mere plads at færdes på.
Ved hjørnet Skelbækgade/Ingerslevsgade er der ud for indgangen til skolen placeret en helt lav betonmur, som er en del af skolens areal. Den er formodentlig etableret for at skabe et ”roligt” adgangsområde til skolen, adskilt fra fortovet.
Fortovet er standardbredde Københavnerfortov. Hvis det viser sig at være et problem, at kanten strækker sig for langt ud mod Skelbækgade, vil det være muligt at tage en snak med Byggeri København om det.
I forhold til overgangen fra Dybbølsgade til Ingerslevsgade placeres der ikke hajtænder, da man ikke lægger hajtænder foran fodgængerfelter.
Endelig oplyser forvaltningen, at forud for åbningen af Skolen ved Dybbølsbro var de i Trafiksikkerheds- og Skolevejsteamet i dialog med Skoleleder René Ørum og Skolebestyrelse, om skolevejene til den nye skole. Det er aftalt løbende at holde hinanden orienteret om henvendelser fra forældre m.v. Herunder er det aftalt, at man i starten af det kommende skoleår, laver en samlet opsamling, og vurderer om der er noget man skal forsøge at kigge på – og evt. søge finansiering til.
Løsning
Lokaludvalgets Kultur, Fritid, Børne- og Ungeudvalg og Lokaludvalgets Teknik- og Miljøudvalg (sidstnævnte med henblik på spørgsmål vedr. sikre skoleveje) udarbejder og indsender et høringssvar, som bygger på dialog med skole og forvaltning og på drøftelsen i Lokaludvalget.
Økonomi
-
Videre proces
-