Mødedato: 20.03.2019, kl. 18:00
Mødested: Lyrskovsgade 4, 3. sal, 1758 København V

Orientering om tilmeldinger til borgerpanel og beslutning af den videre proces

Vesterbro Lokaludvalg orienteres om status på borgerpanelet herunder antal tilmeldte og sammensætning og skal beslutte og drøfte den videre proces.

Tidligere beslutninger

Vesterbro Lokaludvalg besluttede på lokaludvalgsmødet i december 2018 at etablere et borgerpanel på Vesterbro.

Indstilling

Formanden foreslår,

  1. at Vesterbro Lokaludvalg tager orienteringen om status på til efterretning.
  2. at Vesterbro Lokaludvalg drøfter den videre proces for borgerpanelet, herunder hvordan eventuelt manglende grupper rekrutteres.
  3. at Vesterbro Lokaludvalg bemyndiger Forretningsudvalget at planlægge den kommende proces til beslutning i lokaludvalget.

Problemstilling

Den følgende status på tilmeldinger til borgerpanelet og dets sammensætning er foretaget d. 6. marts 2019. Der vil være en kort beskrivelse af opstartsprocessen samt nogle nøgletal over borgerpanelets sammensætning, der kan danne grundlag for drøftelsen af den videre proces. Københavns Kommunes statistikbank er lukket frem til første maj, og derfor er sammenligninger med hhv. københavn og anden statistik for vesterbro ikke mulig i øjeblikket.

Processen:

Tilmeldingen til borgerpanelet gik i luften onsdag aften d. 27.februar 2019. Der blev sendt et invitationsbrev ud til alle vesterbroere over 15 år, hvilket er estimeret til at være ca. 23.000 borgere (når alle der er undtaget fra e-boks er modregnet). I brevet er der et tilmeldingslink, der fører borgerne videre til en tilmeldingsside, der kører via SurveyXact. Ved tilmeldingen har borgerpanelsdeltageren angivet deres mail og en række baggrundsoplysninger. Der har fra lanceringen og fremadrettet været ført en promoveringskampagne på vores sociale medier og hjemmeside for at udbrede kendskabet til borgerpanelet. Dertil er der oprettet en permanent tilmeldingsside på vores hjemmeside, hvorfra folk kan tilmelde sig.

KMD, der administrerer e-boks, meddelte efter udsendelsen af invitationsbrevene, at der har været nogle udfordringer med udsendelse af breve med links, da et øget sikkerhedsfilter kan blokere folk fra at kunne tilgå linket, hvis de ikke har opdateret deres browser. Dette har muligvis haft indvirkning på deltagerantallet, da nogen har mødt en blank tilmeldingsside, når de har forsøgt at tilgå linket via e-boks. Der blev i denne sammenhæng lavet en opfølgende kampagne på facebook og hjemmesiden for at imødegå disse borgeres problemer med at tilgå tilmeldingen.

Antal tilmeldte:

Hvis man medtager de borgere, der har givet nogen svar, er der 1945 borgerpanelsdeltagere, der har tilmeldt sig vores borgerpanel pr. 6. marts (altså en uge efter lancering). Erfaringen fra andre lokaludvalgs borgerpaneler er, at man regner med en deltagelse på ca. 8-10 % af de inviterede. Det vurderes fremadrettet, at Vesterbros Borgerpanel med tiden kommer til at nå op på 15-20 % af de 23.000, der er inviteret.

De 23 %, der blot står som ”distribueret”, er borgere, der har klikket på linket uden at udfylde noget i tilmeldingen. Man må antage, at en markant del af de 23 % har været ramt af KMD's udfordring med breve i e-boks. Det skal dog understreges, at man godt kan forvente, at en stor del af dem har fundet en anden vej til tilmeldingen igennem vores hjemmeside efterfølgende, da der kun er problemer med linket, hvis de tilgår det via e-boks. Dertil vises respondenter også som distribueret, hvis de har klikket på linket på vores hjemmeside uden at udfylde tilmeldingen, og her må man også antage, at der er en del.

Aldersgennemsnit og hvor lang tid borgerpanelsdeltagerne har boet på Vesterbro:

Aldersspredningen er meget jævnt fordelt, hvor aldersgennemsnittet ca. er 44 år. Aldersgennemsnittet i København er ca. 36 år, så det er et stykke over gennemsnittet. Det er dog forventeligt, at aldersgennemsnittet i borgerpanelet er højere, da invitationsbrevene er sendt ud til folk over 15 år - hvoraf de fleste der tilmelder sig er voksne - og derved bliver aldersgennemsnittet forhøjet af denne faktor. Aldersspredningen er som følger:

Der er relativt mange af borgerpanelsdeltagerne - 37 % - der er flyttet til Vesterbro indenfor de seneste 5 år . Omvendt er der også lidt over 1/4 af borgerpanelet der har boet på Vesterbro i over 20 år. Der kan ikke udregnes et egentligt troværdigt gennemsnit, da der er store værdimæssige udsving i tabellen. Se fordelingen nedenfor:

 

Indkomstniveau og uddannelsesniveau:

Størstedelen af vores borgerpanelsdeltagere har en indkomst på 300.000 og derover, hvoraf de 36 % ligger på en middelklasse/højere middelklasse indkomst på 300.000-500.000 kr. før skat om året. Gennemsnitslønnen på landsplan er på 294.000 kr. før skat om året, så borgerpanelets gennemsnitlige indkomst ligger over landsgennemsnittet. Se fordelingen nedenfor:

 

I forhold til uddannelsesniveau er langt størstedelen af borgerpanelsdeltagerne veluddannede. 75 % af borgerpanelsdeltagerne har en mellemlang til en lang videregående uddannelse som den senest gennemførte uddannelse. De resterende fordeler sig primært på et erhvervsfagligt eller kort videregående uddannelsesniveau. Dertil er der også omkring 10 % der har folkeskole eller gymnasium/handelsskole som senest færdiggjorte uddannelse.

 
Sammensætning af beboere på bopælene:

 

Borgerpanelet udgøres af 33 % børnefamilier med 1 eller flere børn. Af børnefamilierne er 15 % enlige forældre, der har 1 eller flere børn, mens de resterende har begge forældre boende (herunder er der nogle få større bofælleskaber med flere voksne og børn på samme bopæl). 67 % af borgerpanelsdeltagerne har svaret, at de ikke har børn. Nedenstående lagkagediagram viser, hvor mange hjemmeboende børn borgerpanelsdeltagerne har angivet at have boende: 

Borgerpanelets interesser:

Ved tilmelding kunne borgerne vælge mellem forskellige emner, der interesserer dem i forhold til bydelen. Der var en stor del af borgerpanelsdeltagerne, der interesserer sig for byrum, miljø, trafik og lignende – altså, de fysiske rammer.

Hertil er der også hele 40 %, der vægter de kulturelle tilbud i bydelen højt. Ca. 1/5 af deltagerne synes, at sociale forhold er vigtige emner for dem. Borgerpanelsdeltagerne kunne vælge max 3 emner. Se fordelingen nedenfor:

 

 

Den geografiske fordeling:

I tilmeldingen skulle borgerne inddele sig indenfor nogle forenklede geografiske områder, der inddelte lokaludvalgsområdet i 4 dele - se ovenfor. De tætbebyggede områder på indre/ydre Vesterbro blev delt ind i tre områder, hvoraf godsbaneområdet og havneområdet udgjorde det fjerde område. Det er muligt på et senere tidspunkt ved fremtidige undersøgelser at lave finere inddelinger af bydelen fordelt på postnumre, da borgerpanelsdeltagerne også skulle oplyse, hvilket postdistrikt de er tilknyttet. 

I forhold til spredningen af borgerpanelsdeltagerne på de forskellige byområder, er der nogle bestemte områder, hvor borgerpanelet er svagt repræsenteret. Det handler om:

Havneholmene: Det estimeres, at der på nuværende tidspunkt er tilmeldt 38 borgerpanelsdeltagere fra havneholmen, resterende 31 er fra Otto Busses Vej og Enghave Brygge.

Carlsberg Byen: Det estimeres, at der på nuværende tidspunkt er 68 af de tilmeldte borgerpanelsdeltagere, der har postnummer i det nye Carlsberg område.

Løsning

Vesterbro Lokaludvalg tager orienteringen til efterretning.

Vesterbro Lokaludvalg drøfter den videre proces for borgerpanelet, herunder ideer til en eventuel rekrutteringsindsats af manglende grupper i borgerpanelet

Vesterbro Lokaludvalg bemyndiger Forretningsudvalget at planlægge den kommende proces til beslutning i lokaludvalget.

Økonomi

Der er afsat 30.000 kr. til igangsættelse og drift af borgerpanelet. Der er brugt 20.146 kr. på udsendelse af invitationsbreve via e-boks og 500 kr. til promovering af opslag på sociale medier. Der er 9.354 kr. tilbage til den videre drift.

Videre proces

Drøftelserne tages videre til lokaludvalgsmøde i april, hvor der tages beslutning om eventuelle rekrutteringsindsatser specifikt henvendt manglende målgrupper i borgerpanelet.

Har man idéer til den første undersøgelse, skal det sendes til Forretningsudvalget inden 1. april.

Beslutning

Indstillingen blev godkendt.
Til top