Mødedato: 18.12.2008, kl. 18:00

Høring vedr. Otto Bussesvej

Høring vedr. Otto Bussesvej

Vesterbro Lokaludvalg

 

DAGSORDEN

fra ordinært møde torsdag den 18. december 2008

 

 

Åbne punkter

 

7.      Høring vedr. Otto Bussesvej

VES 220/2008

 

 

BESLUTNING

Formanden indstiller til Vesterbro Lokaludvalg,

1. at lokaludvalget drøfter høringsmaterialet samt udkast til høringssvar fra Teknik- og Miljøudvalget

2. at lokaludvalget godkender udkast til høringssvar fra Teknik- og Miljøudvalget. (Høringssvar omdeles på mødet).

 

Formanden omdelte et udkast med nogle hovedtræk til et høringssvar, og Vesterbro Lokaludvalg besluttede på mødet den 18. dec. 2008 at bemyndige formanden til at færdiggøre et høringssvar med udgangspunkt i det omdelte, samt de på mødet faldne bemærkninger.

 

 

Dette punkt har tidligere været på dagsordenen, men Vesterbro Lokaludvalg besluttede på sit møde d. 20. nov. 2008 at udsætte punktet til mødet d. 18. dec. 2008. Det er aftalt med Teknik- og Miljøforvaltningen at Lokaludvalget indsender høringssvaret den 19. dec.

 

PROBLEMSTILLING

Borgerrepræsentationen har d. 2. oktober 2008 vedtaget at sende lokalplanforslaget for "Otto Busses Vej" i høring. Lokalplanforslaget giver mulighed for at anlægge et nyt kontrol- og vedligeholdelsescenter (CMC) for metroens nye Cityring.

CMC placeres på den del af baneterrænet mellem Vasbygade, Enghavevej, Ingerslevsgade og Dybbølsbro, der tidligere blev anvendt til containerterminal. For at sikre sammenhænge og bevaringsværdier omkring det kommende CMC, omfatter rammelokalplanen hele baneterrænet. Det samlede baneterræn udgør ca.56 ha, heraf udgør CMC ca. 9 ha.

 

Offentlighedsperioden løber fra den 15. oktober til den 15. december 2008

 

Baggrund

Hele lokalplanområdet var oprindeligt umatrikuleret jernbaneareal af Københavns Hoved- og Godsbanegård. Med sit store areal udgør området omkring Centralværkstederne på Otto Busses Vej en by i byen. Området er en opdagelsesrejse i dansk industrikultur i det 20.årh undede. Centralværkstederne er en del af banestrækningen København-Korsør, der af Kulturarvstyrelsen er udpeget som ét af Danmarks 25 nationale industriminder. Desuden huser området i dag DSB værksteder og containerhaller, den lille boligenklave "Den gule by", et busselskab, en genbrugsstation, herberget "Himmelekspressen" og private værksteder. Desuden har Scandic Hotel lejet et 5000m2 stort areal, der skal huse et beskæftigelsesprojekt. Et lejemål der tidligst kan opsiges i 2011. Lokalplanområdet rummer herudover grønt med markante træer og helstøbt haveanlæg.

 

Den fremtidige byudvikling i området

CMC er et 1,2 km langt anlæg, som vil give væsentlige bindinger for den videre udvikling af området, hvor de nuværende banefunktioner gradvis forsvinder, og hvor byudvikling i henhold til kommuneplanen kan påbegyndes efter 2017. Området er således udpeget som "perspektivområde", hvor byudvikling kan ske efter 2017. I planen fastholdes anvendelsen til offentlige tekniske anlæg, men potentialerne i området sikres med henblik på den fremtidige udvikling.

 

Baneterrænet udgør i dag en barriere mellem indre Vesterbro og havneområdet. Det betyder bl.a., at CMCs barriere effekt søges mindsket i lokalplansforslaget ved fastlæggelse af veje, stier og stibroer. Infrastrukturen skal ikke bare sikre trafikken i planområdet, men tillige passagemulighederne for de tætbebyggede naboområder – Vesterbro og Bavnehøjkvarteret – til havnefronten.

 

Intentionerne i lokalplanen er således at det sikres, at der kan etableres forbindelser på tværs for at skabe sammenhæng mellem de eksisterende tætte boligområder på Vesterbro og i Kgs. Enghave og de nye områder langs havnefronten. Desuden skal forbindelserne sikre adgang til de fremtidige funktioner i byomdannelsesområdet, der også forventes at kunne rumme rekreative faciliteter til gavn for beboere på Vesterbro og i Kongens Enghave. Områdets eksisterende kvaliteter med kulturhistoriske spor, bevaringsværdige bygninger og frodige grønne pletter skal således bevares og kunne udvikles for at skabe mulighed for et centralt og attraktivt område midt i byen. Det nye CMC center skal udformes i en bymæssig sammenhæng og med arkitektoniske kvaliteter, der kan udgøre et tilskud til området.

 

Bebyggelse i højden

I lokalplansforslaget er CMC anlægget fastlagt til at rumme op til 3 etager, der samles omkring en intern forbindelsesbro i 8 m højde, som danner rygrad i hele anlægget. Bebyggelsens højde overstiger ikke 19 m, bortset fra enkelte "tårnopbygninger" i op til 23 m højde.

De planlagte krydsende offentlige stibroer, giver mulighed for at følge aktiviteterne på CMC fra 2.sals højde.

 

Trafik

Trafikken på Vasbygade forventes at stige i takt med den planlagte byudvikling i Sydhavnen til et niveau, hvor kapaciteten er brugt op. En bymæssig udvikling, ud over etableringen af det planlagte CMC, vil derfor betyde at der vil opstå store problemer med trafikken.

 

PLANCHER

Der har offentlighedsperioden været opstillet plancher, der illustrerer lokalplanforslagenes indhold. Plancherne er placeret i Vesterbro Bibliotek, Lyrskovgade 4, og Sydhavnens Bibliotek, Wagnersvej 19.

 

BORGERMØDE

Tirsdag den 18. november 2008 kl. 19 - 21 blev der afholdt et borgermøde i Kulturstaldene, Onkel Dannys Plads 1 - 9 (tidl. Halmtorvet 13 A - E).

 

Samlet lokalplansforslag, materialer og debat kan findes på:

http://www.planogarkitektur.kk.dk/Byplanl%C3%A6gning/Lokalplanforslag/Otto_Busses_Vej.aspx

 

 

LØSNING

Formanden indstiller til Vesterbro Lokaludvalg at lokaludvalget drøfter høringsmaterialet og godkender udkast til høringssvar fra Teknik- og Miljøudvalget, som omdeles på lokaludvalgsmødet.

 

BILAG

Diverse bilag til sagen er udsendt med dagsordenen for mødet torsdag den 20. november 2009



 

Til top