Mødedato: 18.06.2014, kl. 18:00
Mødested: Wikiteket, Lyrskovsgade 4, 1. sal

Tema: Skybrudstiltag på Vesterbro, herunder signaturprojekter

Se alle bilag
Medarbejdere fra Teknik- og Miljøforvaltningen deltager på lokaludvalgsmødet og drøfter implementering af dele af skybrudstiltagene med Vesterbro Lokaludvalg.

Tidligere beslutninger

Vesterbro Lokaludvalg behandlede høring om konkretisering af skybrudstiltag på møde d. 21. august 2013. Se mere nedenfor.

Indstilling og beslutning

Forretningsudvalget indstiller
1. at Vesterbro Lokaludvalg tager oplæg om signaturprojekt på Vesterbro til efterretning og kommer med input til proces og signaturprojekter i forbindelse med implementering af skybrudsplan for Vesterbro.

Problemstilling

Baggrund
Med vedtagelsen af Københavns Klimatilpasningsplan og indgåelse af budgetforliget for 2012 blev det besluttet at udarbejde en skybrudsplan for København. Kloakkerne kan ikke rumme de ekstreme mængder regnvand under skybrud, og derfor skal et sammenhængende net af skybrudsboulevarder, grønne grøfter, åbne kanaler og/eller underjordiske rør lede regnvandet uden om kloakkerne og hen, hvor det gør mindre skade eller ligefrem kan give et rekreativt løft, som f.eks. i havnen, søer eller på grønne arealer. 
Formålet med skybrudsplanen er altså, at sikre at risikoen for oversvømmelser reduceres. Planens servicemål er maksimalt ti cm vand på terræn ved en såkaldt ’regnhændelse med en gentagelsesperiode på 100 år’.  
Samtidig skal det sikres, at projektet fremmer øvrige klimatilpasning/miljøtiltag – som for eksempel begrønning af byen.  
Der er ved skybrudsløsningerne også lagt vægt på, at der etableres nogle såkaldt signaturprojekter med landskabsarkitektur i international klasse, der yderligere styrker byens brand internationalt.  

Skybrudsplanen blev vedtaget i Borgerrepræsentationen d. 13. december 2012. Herefter er der blevet udarbejdet og vedtaget konkretiseringer af skybrudsløsninger for hele byen. I konkretiseringerne er kommunen opdelt i 7 skybrudsoplande, der er prioriteret efter omfang af oversvømmelsesskader.  
Med skybrudskonkretiseringerne er der valgt en overordnet metode for skybrudssikringen af København, og dermed kan projekteringen af de tilsammen 470 anlægsprojekter påbegyndes.

Det er muligt, at finansiere en del af de 470 anlægsprojekter via taksterne - dvs. de penge, forbrugerne betaler for vand- og kloakforsyning.

Skybrudstiltagene er samlet set et af de største anlægsprojekter i København i de kommende år. Derfor indeholder vedtagelsen af skybrudskonkretiseringerne også en beslutning om, at der skal udarbejdes en implementeringsplan, der skal bestemme, hvilke anlægsprojekter, der skal igangsættes hvornår.  

Drøftelse med TMF
Til Lokaludvalgsmødet d. 18. juni vil medarbejderne fra Teknik- og Miljøforvaltningen drøfte følgende punkter med Lokaludvalget:   
  • Processen frem til årsskiftet
  • Lokaludvalgets forslag til signaturprojekt(er)
  • Lokaludvalgets holdning til forvaltningens signaturprojektforslag
  • Særlige opmærksomhedspunkter fra Lokaludvalget.
  • Lokaludvalgets rolle i implementeringen.
      
Kriterierne for forvaltningens forslag til byens signaturprojekter er: 
  • Høj synergi med andre bystrategier
  • Høj synlighed
  • Høj multifunktionalitet
  • Høj synergi med anden planlægning
  • Let at gennemføre
  • Høj robusthed for ændrede klimaforudsætninger
  • Merværdi for byens liv
  • Lav miljøpåvirkning
  • Lavt omkostningsniveau

Lokaludvalgenes bud på projekter kan vælges ud fra andre hensyn end dem, forvaltningen har opstillet, men de/t skal vælges ud fra projekterne beskrevet i ”Konkretisering af skybrudsplan for Vesterbro/ Ladegårds Å”
Planen kan ses her: http://www.blivhoert.kk.dk/hoering/konkretisering-af-skybrudsplan-veste…;
Der er link til et resumé i øverste højre hjørne.
Den samlede plan (tung), kan downloades ved at klikke på ’Baggrundsmateriale’.

Forvaltningen foreslår, at Vesterbros signaturprojekt etableres i Enghaveparken, hvor der allerede er en proces i gang.
Begrundelsen lyder:
”Det er helt centralt i skybrudssikringen af Vesterbro og dele af Frederiksberg at etablere plads til at tilbageholde skybrudsvand i Enghaveparken. Enghaveparken er en af få muligheder for at sikre de lavere liggende dele af Vesterbro mod oversvømmelse ved store skybrud og voksende mængder hverdagsregn. Parken skal derfor indrettes, så den kan rumme op til 26.000 m3 vand. Det betyder, at meget store dele af parken skal anvendes til denne løsning. Københavns Kommune er via områdeløft i gang med en proces med henblik på at forny dele af Enghaveparken. Parken ligger meget centralt i en del af byen, hvor der er behov for rekreative områder, idet der er langt mellem de grønne områder. Af samme årsag er Enghaveparken flittigt benyttet. Projektet har potentiale til at give et markant løft til et stort område.”

Lokaludvalget har i Bydelsplanen foreslået, at ”Der skabes et system af åbne, og lukkede kanaler og render i gaderne syd, vest og øst for Istedgade. (…) Noget af vandet ledes til Enghaveparken, hvor det renses og bruges til rekreative og undervisningsmæssige formål, mens resten ledes væk fra Vesterbro via kanaler under baneterrænet” (s. 44).  

I forbindelse med høringen om ”Konkretisering af skybrudsplan Vesterbro/Ladegårds Å/ Frederiksberg Øst”, svarede Lokaludvalget bl.a.”Der bør ske en samtænkning af skybrudsmidler og de midler, som Områdefornyelsen er i gang med at bruge på at forny og renovere Vesterbros gader og parker. Der er for eksempel ikke nogen grund til først at omlægge Enghaveparken nu i Områdefornyelsesregi, for så at grave Enghaveparkens ca. 27.000 kvadratmetre op om fem år for at anlægge 2 tanke på i alt 26.000 kubikmetre. I øvrigt en relativt stor og ambitiøs ide, som vi glæder os til at høre mere om. I den sammenhæng håber vi, at vi kan bevare de store træer og scenen med mere. Vi vil lægge stor vægt på, at der sker en fortsat borgerinddragelse omkring udviklingen af Vesterbros største og fredede park” (s. 2, dokumentnr. 2013-0177518-2 fra d. 7/8 2013).

Det samlede høringssvar kan læses her: http://www.vesterbrolokaludvalg.kk.dk/wp-content/uploads/2013/07/2013-0…

Forvaltningens bemærkning til høringssvaret var, at ”Bemærkningerne vil indgå i detailplanlægningen”.
Samlet oversigt over høringssvar og bemærkninger til dem, kan ses på medlemmernes side.

Som nævnt ovenfor er projektet med parken allerede godt i gang. En uddybning af det er vedhæftet som bilag.

Pt. har forvaltningen foreslået 22 signaturprojekter fordelt i hele København.
Projekterne og et kort over dem kan ses i bilagene Skybrudspillekort og Kort signaturprojekter, som er uploadet på medlemmernes side (I førstnævnte bilag er der en fejl i indholdsfortegnelsen, så der i den lysegrønne bjælke står vandopland ”København Vest og Frederiksberg Øst” i stedet for ”Vesterbro, Ladegårdsåen og Frederiksberg Øst).
Her ses det blandt andet, at projektet ved Skt. Jørgens Sø, som Lokaludvalget omtaler positivt i høringssvaret fra august 2013, er foreslået som signaturprojekt for Frederiksberg.

Forslag til projekter forventes beskrevet i 10 – 15 linjer og skal være TMF i hænde senest den 27. juni 2014, så de kan behandles på et Teknik- og Miljøudvalgsmøde i august. Forvaltningen ser meget gerne, at det berøres om der ses sammenfald til projekterne i bydelsplanen.


Løsning

Vesterbro Lokaludvalg kommer med input til proces og signaturprojekter i forbindelse med implementering af skybrudsplanen på Vesterbro.  

Videre proces

2014:
27. juni: Vesterbro Lokaludvalg kommer med input til proces og signaturprojekter.
Ultimo august: Borgerrepræsentationens Teknik og Miljøudvalg giver en pejling til forvaltningen om signaturprojekter, anlægsporteføljen og kommende investeringspakker for vandoplande.
06. okt.: TMU behandling af investeringsredegørelse, implementeringsplan og ansøgning til forsyningssekretariatet.
04.nov.: ØU behandling af investeringsredegørelse, implementeringsplan og ansøgning til forsyningssekretariatet.  
13.nov.: BR behandling af investeringsredegørelse, implementeringsplan og ansøgning til forsyningssekretariatet.
31.dec.: Ansøgning til forsyningssekretariatet.
Uddybet i filerne Politisk Drejebog og implementeringsplan, der kan ses på medlemmernes side

Beslutning

Jakob Hjortskov Jensen, Palle Dannemand og Peter Heiberg fra skybrudssekretariatet deltog i mødet og præsenterede implementeringen af skybrudsplanerne og de konkrete forslag på Vesterbro.
Sara Louisa Matikainen fra Områdefornyelsen deltog også under behandlingen af dette punkt.
Lokaludvalget bemyndigede Teknik- og Miljøudvalget til at vedtage et høringsvar på vegne af Lokaludvalget.
Til top