Mødedato: 18.02.2015, kl. 17:00

Høring: Nyd livet københavner

Københavns Kommunes har sendt den nye sundhedspolitik ’Nyd livet, københavner’ i høring. Sundhedspolitikken er i høring til den 26. februar 2015.

Indstilling og beslutning

Formanden foreslår Vesterbro Lokaludvalg

1. at vedtage et høringssvar til sundhedspolitikken 'Nyd livet Københavner'

Problemstilling

Københavnernes sundhed 2015
Københavnernes sundhed er forbedret gennem de senere år – blandt andet er der færre københavnere, der ryger dagligt eller har et storforbrug af alkohol. Det skyldes både en generel samfundsudvikling, og en målrettet satsning i København. Vi har igangsat indsatser for at fremme lighed i sundhed mellem københavnerne. Vi har investeret i bevægelsesfremmende byrum, sund skolemad, der er gratis for de fattigste børn, områdefornyelser og boligsociale indsatser i udsatte by- og boligområder, åbne og gratis forebyggelsestilbud, samt effektiv rehabilitering. Men vi er langt fra i mål endnu. Og vi må erkende, at der ikke findes hurtige eller nemme løsninger, når det kommer til at forbedre københavnernes sundhed og give dem mulighed for at leve et liv med godt helbred og høj livskvalitet.

Vi lever længere, men…
Københavnerne lever længere end tidligere, men vi halter stadig efter landet som helhed. For københavnske mænd er det 2,9 år og for kvinderne er det 1,7 år. Samtidig lever mange københavnere med nedsat livskvalitet på grund af smerter og sygdomme.

Vi har ikke lige muligheder
Kortuddannede københavnere lever flere år med sygdom og dør tidligere end langtuddannede. Allerede i 20-års alderen er der en betydelig overdødelighed blandt unge, som ikke har afsluttet en ungdomsuddannelse. Uligheden er altså ikke alene en konsekvens af nedslidende arbejdsmiljø eller usund levevis, men handler i høj grad om forhold, der grundlægges tidligt i livet. Børn af forældre med ingen eller kort uddannelse har øget risiko for at få problemer med skolegang og uddannelse, og for at få psykiske symptomer i skolealderen. Samtidig har de større risiko for at udvikle sygdomme senere i livet, ligesom der er ulighed i konsekvenserne af at være syg, eksempelvis i forhold til fastholdelse af arbejde og overlevelse.

Flere lever med sygdomme
Mange københavnere lever med én eller flere kroniske sygdomme. Langvarige sygdomme som ryglidelser, hjertesygdom, KOL og depression har stor betydning for vores hverdag og livskvalitet. Sygdommene skyldes blandt andet rygning, for lidt motion, dårlig kost, for meget alkohol og stress, som sætter sig spor i form af blandt andet forhøjet blodtryk, overvægt og dårlig trivsel.

Fra vision til hverdag
Vi vil realisere visionen for københavnerne ved at arbejde ud fra seks grundlæggende principper. De skal i de kommende 10 år være bærende i alle de strategier, handleplaner og indsatser vi igangsætter for at forbedre københavnernes sundhed. Det skal også gælde for den måde vi møder københavnerne på i deres liv og hverdag.
- Vi har københavneren og hverdagslivet i centrum
- Vi sikrer særlig støtte til de københavnere, som har de største behov
- Vi ligestiller psykisk og fysisk sundhed
- Vi samarbejder bredt for at sikre løsninger af høj kvalitet for københavnerne
- Vi styrker den sammenhængende sundhedsindsats
- Vi tager afsæt i den bedste viden og afsøger nye veje for at sikre københavnerne et godt liv

Høringsmaterialet kan ses her: http://www.blivhoert.kk.dk/hoering/nyd-livet-k-benhavner

Løsning

Vesterbro Lokaludvalgs Social- og Sundhedsudvalg har drøftet udkastet til sundhedspolitikken på deres møde onsdag den 4. februar 2015, og baggrund af dette vil de fremlægge et udkast til et høringssvar

Beslutning

Thomas Egholm fremlagde et udkast til høringssvar, som Lokaludvalget tilsluttede sig med en tilføjelse af at inkludere drøftelser fra Teknik- og Miljøudvalgets referat.
Til top