Mødedato: 15.11.2017, kl. 18:00
Mødested: Bavnehøj Idrætsanlæg, Pavillonen, Enghavevej 90, 2450 KBH. SV

Foranalyse af Træstubbens fremtid

Se alle bilag

Vesterbro Lokaludvalg skal tage stilling til, om de ønsker, at der afsættes midler til en foranalyse af, hvilket virke Træstubben skal have i fremtiden. Endvidere skal Vesterbro Lokaludvalg tage stilling til, om de ønsker, at sekretariatet arbejder videre med at undersøge mulighederne for midlertidig brug af Træstubben.

Tidligere beslutninger

På lokaludvalgets møde den 18. januar 2017 blev det vedtaget, at sekretariatet skulle undersøge mulighederne for at få foretaget en ekstern evaluering af Træstubben som følge af, at Træstubben pt. står uden personalemæssige og økonomiske ressourcer, da projektansættelsen af den tilknyttede vejleder er udløbet.

Indstilling

Formanden indstiller Vesterbro Lokaludvalg

  1. at tage orienteringen om Træstubbens status pt. til efterretning

  2. at drøfte og tage stilling til sekretariatets forslag til en foranalyse af Træstubbens fremtidige virke

  3. at drøfte projektskabelonen for foranalysen af Træstubbens fremtid

  4. at bevilge kr. 30.000 fra puljemidlerne til honorarlønning i forbindelse med udviklingen af foranalysen

  5. at drøfte og tage stilling til om midlertidig brug af Træstubben

Problemstilling

Baggrund

Træstubben blev startet som Vesterbro Naturværksted i 2007 efter et pædagogisk projekt havde påvist, at Vesterbros børnehaver ikke gjorde brug af de kommunale naturskoler i de grønne områder i udkanten af kommunen, fordi det er for omstændeligt at komme hen til dem. Samtidig havde naturvejledningen disse steder ikke fokus på den type bynatur, som Vesterbros børn er omgivet af.

I perioden 2014-2016 har Træstubbens naturvejleder været projektansat i Københavns Naturskoler med økonomisk støtte fra Områdefornyelsen, lokaludvalget og Friluftsrådet, men denne ansættelse er ikke fulgt op af en ny, blandt andet fordi tilskud fra Områdefornyelsen og Friluftsrådet er udløbet.

Lige siden opstarten af Træstubben er der blevet arbejdet på, at aktiviteterne i Træstubben på sigt skulle forankres et andet sted.

Midlertidig brug

Træstubben har udover den tidligere tilknyttede miljø- og naturvejleder løbende haft forskellige selvstændige brugere efter aftale med naturvejlederen. Der har således gennem tiden været indgået aftaler med lokale skoler, daginstitutioner, Krolfklubben, Apostelkirken, Red Barnet samt Kvindeklubben i Apostelgården.

Der er både nogle af de tidligere samt nogle nye brugere, der har vist interesse for at lave projekter og forløb i parken og huset. Lokaludvalgets kultur-, fritids- og børneudvalg har sat arbejdet med en større plan for midlertidig brug i bero, indtil der er et bedre overblik over en proces for det videre arbejde med Træstubben i det hele taget.

Efter aftale med sekretariatet vil den midlertidige brug derfor foreløbig bestå af en videreførelse af 6-8 af de nævnte selvstændige aftaler, hvilket er en mængde, som sekretariatet har ressourcer til at administrere. Dette kræver dog først en tilladelse af Teknik- og Miljøforvaltningen, som sekretariatet er i dialog med.

Beslutningsgrundlag for Træstubbens fremtid

Sekretariatet vurderer, at en ekstern evaluering af Træstubbens fremtid ikke kan gennemføres for under 100.000 kroner. Dette beløb vil endvidere være under forudsætning af, at vi er mere præcise omkring, hvad vi vil have undersøgt end vi er på nuværende tidspunkt.

Derfor foreslår sekretariatet, at der afsættes midler til at foretage en foranalyse, som varetages af én udefra, som honorarlønnes, da sekretariatet vurderer at foranalysen bedst kan foretages af en, som ikke har været involveret i aktiviteterne i Træstubben.

Foranalysen skal munde ud i en præsentation af fire eksisterende projekter fra andre dele af byen, hvoraf 3 er blevet forankret kommunalt samt et forslag fra tidligere miljø- og naturvejleder Felix Becker.

Foranalysen skal bestå af:

  • en præcisering af hvad Træstubben har været frem til udgangen af 2016

  • en grundig præsentation af hvert af de fire projekter samt forslaget fra tidligere natur- og miljøvejleder Felix Becker

  • fordele og ulemper ved projekternes/stedernes organisering

  • en vurdering af hvad der skal til for at Træstubben kunne blive et lignende sted, herunder et budgetforslag for, hvad det vil koste at arbejde videre i den retning

Målet med foranalysen er at få klarlagt, om der er grundlag for at få udarbejdet en ekstern evaluering af Træstubben. Foranalysen vil endvidere kunne være en forløber til en større politisk beslutning om Træstubben, da det ikke alene er en lokaludvalgsopgave at sikre Træstubben i fremtiden.

Sekretariatet vurderer, at en foranalyse vil kræve 100 timers arbejde; 15 timer pr. projekt samt 25 timer til sammenfatning og forberedelse af præsentation for Lokaludvalget. Sekretariatet vurderer at arbejde bedst løses af én udefra som honorarlønnes, da denne ikke vil have været involveret i aktiviteterne i Træstubben.

Løsning

Lokaludvalget drøfter om de ønsker at afsætte kr. 30.000 til udarbejdelse af en foranalyse.

Lokaludvalget drøfter om de ønsker at sekretariatet arbejder videre med at etablere midlertidig brug af Træstubben.

Økonomi

Såfremt Vesterbro Lokaludvalg vælger at afsætte 30.000 kroner til honorarlønning kan pengene bevilges af Lokaludvalgets puljemidler.

 

Beslutning

pengene bruges af 2017 midler: For stemte: Knud, Svend Erik, Frans, Bruno, Mia, Ena, Ole, Per, Thomas, Thomas, Mikael. Imod: ingen. Undlader: Jimmy, Heidi, Malene, Erik.,

ad: 5: Der arbejdes kun videre med de aktiviteter, der i forvejen er i Træstubben.

Til top