Mødedato: 13.06.2018, kl. 18:00
Mødested: Apostelkirkens mødelokale, Saxogade 13, 1662 København V

Præsentation af miljø- og naturværkstedet Træstubben og orientering om status på midlertidig brug

Se alle bilag
Vesterbro Lokaludvalg orienteres om Miljø- og Naturværkstedet Træstubben.

Tidligere beslutninger

2011 besluttede Vesterbro Lokaludvalg at overtage driften af Træstubben - Vesterbro Miljø- og Naturværksted, da udvalget overtog varetagelsen af den lokale miljøopgave, og Miljøpunkt Vesterbro-Sydhavn lukkede.

2013 besluttede Lokaludvalget, at driften skulle varetages i et samarbejde mellem Områdefornyelsen, Bæredygtig Udvikling/Københavns Naturskole (Børne- og Ungdomsforvaltningen) og Lokaludvalget selv. Foreløbigt for perioden 2013-2016.

Blandt andet som følge af udløbet af projektansættelsen af den tilknyttede vejleder ved udgangen af 2016 gik driften tilbage til Vesterbro Lokaludvalg, der på mødet d. 18. januar 2017 besluttede, at Kultur, Fritids- og Børneudvalget skulle arbejde med forslag og ideer til midlertidig brug af træstubben i 2017.

På mødet d. 15. november 2017 besluttedes det at få foretaget en ekstern foranalyse af, hvilke muligheder der er for at drive Træstubben videre.

D. 13. december 2017 afsatte lokaludvalget 30.000 kr. til drift og vedligeholdelse i 2018.

D. 17. januar 2018 besluttede lokaludvalget at nedsætte en styregruppe, og lokaludvalgets egne medlemmer blev udpeget på mødet d. 11. april 2018, hvor kommissoriet for styregruppen også blev vedtaget.

Indstilling

Formanden foreslår Vesterbro Lokaludvalg

1. at tage præsentation og orientering om Miljø- og Naturværkstedet Træstubben til efterretning.

Problemstilling

Miljø - og Naturværkstedet Træstubben blev startet som Vesterbro Naturværksted i 2007 af det daværende agenda21-center Grøn Vesterbro, senere Miljøpunkt Vesterbro/Sydhavn. Det skete efter et pædagogisk projekt havde påvist, at Vesterbros børnehaver ikke gjorde brug af de kommunale naturskoler i de grønne områder i udkanten af kommunen, fordi det er for omstændeligt at komme hen til dem. Samtidig havde naturvejledningen disse steder ikke fokus på den type bynatur, som Vesterbros børn er omgivet af.

Naturværkstedet skiftede senere navn til Miljø- og naturværkstedet Træstubben, opkaldt efter den ombyggede toiletbygning.

I 2011 overgik projektet  til Vesterbro Lokaludvalg, da Miljøpunkt Vesterbro/Sydhavn blev nedlagt og medarbejdere og udvalgte projekter overdraget til lokaludvalgene. I samme ombæring blev de kommunale midler halveret, hvilket betød færre øvrige medarbejdertimer til også Træstubben.
Til og med 2013 var den tilknyttede miljø-og naturvejleder således ansat i lokaludvalgets sekretariat, delvist finansieret af midler fra Friluftsrådet.

I perioden 2014-2016 var vejlederen projektansat i Københavns Naturskoler med økonomisk støtte fra Områdefornyelsen, lokaludvalget og Friluftsrådet. Det skete i et forsøg på at få stedet og formidlingen forankret i Børne- og Ungdomsforvaltningen.
Det lykkedes ikke og ansættelsen blev ikke fulgt op af en ny, blandt andet fordi tilskud fra Områdefornyelsen og Friluftsrådet udløb.

Træstubbens virke har udviklet sig fra klassisk naturformidling for bydelens yngste beboere til en mere inddragende miljøformidling for vesterbroere i alle aldre, dog stadig med primært fokus på børn. Et sted/rum, der skal give inspiration til at lære om miljø og natur, og hvordan man kan finde nye og mere bæredygtige veje i hverdagen. Træstubben har således været en base for en del af lokaludvalgets miljøarbejde blandt andet Blomstrende By og Vesterbro Juletræsfest.
I bydelen opfattes Træstubben som et lokalt sted, som mange vesterbroere har et forhold til og er interesserede i at bevare.

Bygningen og udearealet tilhører Teknik- og Miljøforvaltningen, mens RealDania har finansieret udbygningen, som Grøn Vesterbro stod for. Vesterbro Lokaludvalg har overtaget brugsaftalen, der giver lov til at bruge det til naturværksted for børn fra dagsinstitutionerne.

Der er indgået aftale med forvaltningen om, at lokaludvalget må lave midlertidige brugsaftaler med andre brugere, indtil der er fundet en varig løsning på Træstubbens fremtid. Kontrakten med de midlertidige brugere er godkendt af forvaltningen.

Vesterbro Lokaludvalg ønskede primo 2017 at få undersøgt mulighederne for en ekstern evaluering af, hvorfor det ikke var lykkedes at forankre Træstubben andetsteds i Københavns Kommune, men en sådan evaluering ville ikke kunne gennemføres for mindre end 100.000 kroner.

Lokaludvalget afsatte i stedet midler til en foranalyse, som skulle undersøge, hvilke tiltag andre lokalt initierede projekter havde foretaget for at blive forankrede, samt et forslag fra den tidligere natur- og miljøvejleder om at indgå et lokalt forankret partnerskab.
Analysen findes på medlemmernes side.

Lokaludvalget valgte at følge analysens anbefaling om at nedsætte en styregruppe, der kan arbejde hen imod en lokalt forankret partnerskabsløsning.

Kommissoriet for styregruppen ligger som bilag. Kommissoriet er opdateret i forhold til midlertidige brugere og det officielle navn: Miljø- & Naturværkstedet Træstubben.

Indtil der findes en mere varig løsning for Træstubben, bruges stedet så vidt muligt i forbindelse med lokaludvalgets egne miljøprojekter, som f.eks. Blomstrende By.

Dertil kommer følgende midlertidige brugere:
FDF Vesterbro - til udeaktiviteter og som supplement til lokale i Valdemarsgade.
Vesterbro Maduddeling - som opholds- og hyggerum i fbm. uddeling fra Apostelkirkens munkegang
Apostelkirken/Vesterbro Sogn - til børn og unge fra asylcentre.
Børne- og Ungdomsforvaltningen - foreløbigt til forsøgsprojektet Krible-Krable Museum med tilhørende formidling for lokale børnehaver. Delvist fondsfinansieret.
Vesterbro KrolfKlub - hovedsageligt særskilt rum til opmagasinering af deres grej, der bruges til udøvelse i Saxoparken. Dertil enkelte åbne klubarrangementer.
Settlementet - Gang i Gaden passer nogle af bedene. Der er der udover tanker om forskellige forløb for borgere tilknyttet Settlementet på anden vis.
Permakultur Danmark - Træstubben er certificeret LANDcenter. Der er ikke tale om egentlig brug af stedet, men om mulighed for fremvisning af det.

Løsning

Vesterbro Lokaludvalg tager præsentation og orientering om Miljø- og Naturværkstedet Træstubben til efterretning.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Styregruppen er ved at blive nedsat. Lokaludvalgets repræsentanter i styregruppen er Jimmy Sindahl og Anja Kure, der løbende vil orientere lokaludvalget om styregruppens arbejde med at forankre træstubben.

 

Beslutning

Indstillingen blev taget til efterretning.
Til top