Mødedato: 12.12.2018, kl. 18:00
Mødested: Lyrskovsgade 4, 3. sal, 1758 København V

Orientering om borgermøde og henvendlese vedr. Skybrudsprojektet for Skt. Jørgens Sø

Vesterbro Lokaludvalg orienteres om henvendelse til forvaltningen og nyt borgermøde vedr. Skybrudsprojekt for Skt. Jørgens Sø.

Indstilling

Formanden foreslår,

  1. at Vesterbro Lokaludvalg tager orienteringen om fælleshenvendelse fra Nørrebro og Indre By vedr. skybrudsprojekt for Skt. Jørgens Sø til efterretning.
  2. at Vesterbro Lokaludvalg beder Teknik- og Miljøudvalget om at drøfte sagen og indstille til lokaludvalget, om de anbefaler, at Vesterbro Lokaludvalg går sammen med hhv. Nørrebro og Indre By Lokaludvalg om et fælles borgermøde.

Problemstilling

Lokaludvalgene svarede i september 2018 Teknik- og Miljøforvaltningen på den interne høring om udkast til forundersøgelse om skybrudsprojektet for Sankt Jørgens Sø og Søpark. I høringsperioden var Indre By Lokaludvalg vært for et borgermøde om sagen, hvor Teknik- og Miljøforvaltningen præsenterede de tre scenarier for skybrudsprojektet, der fremgår af udkastet til forundersøgelsen, og besvarede spørgsmål. Det forventes, at Teknik- og Miljøforvaltningen fremlægger en indstilling om forundersøgelsen til behandling i Teknik- og Miljøudvalget i december 2018.

Repræsentanter for Indre By Lokaludvalg og Nørrebro Lokaludvalg havde i november 2018 et møde, hvor det blev aftalt dels at holde et borgermøde om alternativer til skybrudsprojektet for Sankt Jørgens Sø og Søpark og dels at bede Teknik- og Miljøudvalget om at indstille arbejdet med skybrudsprojektet for Sankt Jørgens Sø for i stedet se på alternative løsninger. Nørrebro og Indre by træffer beslutning om brev og borgermøde på deres ordinære møde i december.

Forslag til brev til Teknik- og Miljøudvalget

Formændene for Indre By Lokaludvalg og Nørrebro Lokaludvalg foreslår, at Indre By Lokaludvalg og Nørrebro Lokaludvalg skriver til Teknik- og Miljøudvalget:

"Teknik- og Miljøforvaltningen hørte i september 2018 Indre By Lokaludvalg og Nørrebro Lokaludvalg om et udkast til forundersøgelse om skybrudsprojektet for Sankt Jørgens Sø og Søpark. Tanken er, at skybrudsprojektet skal håndtere skybrudsvand fra Bispeengbuen samt dele af Frederiksberg og Nørrebro.

Lokaludvalgene støtter, at der udarbejdes og gennemføres skybrudsprojekter i Københavns Kommune, så oversvømmelser i forbindelse med skybrud undgås. Imidlertid er de scenarier for skybrudsprojektet for Sankt Jørgens Sø, vi har set, for gennemgribende. Uanset hvilket scenarie, man vælger, vil det ændre det attraktive byrums udtryk og anvendelse væsentligt. 

Skybrudsprojektet er et udtryk for en mangel på respekt for såvel fredningen af Sankt Jørgens Sø som søens og de øvrige Indre Søers kulturhistorie. Det er ikke proportionelt med, at det skal løse en 100 års-hændelse.

Indre By Lokaludvalg og Nørrebro Lokaludvalg forstår på Teknik- og Miljøforvaltningens "Klimatilpasningsredegørelse 2018", at arbejdet med skybrudsprojekterne i Københavns Kommune har været vanskeligt, og at det stadigvæk er meget usikkert hvor meget volumen, der er brug for i de enkelte vandoplande, samt i  de enkelte projekter og projektpakker, der skal til at håndtere skybrudsvand. Vi forstår også, at der store usikkerhed med hensyn til, om der vil blive givet tilladelse til udledning af kraftig regn til Søerne

På det grundlag beder lokaludvalgene om, at arbejdet med skybrudsprojektet for Sankt Jørgens Sø indstilles, og at man i stedet undersøger, hvordan lokale løsninger kan håndtere skybrudsvand.  Lokaludvalgene og Miljøpunkt Nørrebro vurderer således, at Bispeengen har potentiale til at løse en stor del af opgaven. Vi henviser til Teknik- og Miljøforvaltningens svar til Indre By Lokaludvalg (vedlagt), hvor det fremgår, at et skybrudsvand fra Bispebjerg, Ydre Nørrebro og Nørrebro kan ledes i Ladegårdsåen, selv om der kan være tekniske og økonomiske vanskeligheder ved det. Det fremgår også, at man hverken har undersøgt, om Ladegårdsåen kan fungere som forsinkelsesbassin eller om der er tilstrækkeligt vandgennemstrømning ved Fredens Bro til, at skybrudsvand fra Ladegårdsåen kan ledes i Peblinge Sø og Sortedams Sø til Inderhavnen.

Indre By Lokaludvalg har tidligere inviteret jer til et borgermøde om indstillingen om forundersøgelsen vedr. skybrudsprojektet for Sankt Jørgens Sø og Søpark, som Teknik- og Miljøforvaltningen er ved at udarbejde. I får invitationen, så snart indstillingen er offentliggjort.

Derudover vil vi gerne invitere jer og Teknik- og Miljøforvaltningen til et borgermøde primo 2019 om alternativer til skybrudsprojektet for Sankt Jørgens Sø. Det er lokaludvalgenes oplevelse, at borgerne er engagerede omkring skybrudsløsninger, hvorfor det formodes, at de gerne vil deltage i en borgerdialog og byde ind med forslag og ideer, der kan betyde, at Sankt Jørgens Sø ikke bliver en del af et skybrudsprojekt.

Venlig hilsen

 

Bent Lohmann,                 Mogens Petersen,               
formand for                       formand for                     
Indre By Lokaludvalg       Nørrebro Lokaludvalg"

Deslige foreslås det, at alle hvert Lokaludvalg afsætter 10.000 kr. til et fælles borgermøde i 2019, som alle tre Lokaludvalg er afsender på.

Løsning

Vesterbro Lokaludvalg tager orienteringen til efterretning.

Vesterbro Lokaludvalg beder Teknik- og Miljøudvalget at drøfte sagen og indstille til lokaludvalget, om de anbefaler, at Vesterbro Lokaludvalg går sammen med hhv. Nørrebro og Indre By Lokaludvalg om et fælles borgermøde. Nørrebro og Indre By Lokaludvalg træffer beslutning om brev og borgermøde på deres ordinære møde i december.

Økonomi

På nuværende tidspunkt har indstillingen ingen økonomiske konsekvenser, men såfremt lokaludvalget skal være medarrangør af borgermødet, skal der afsættes 10.000 kr. af budget 2019 midler.

Videre proces

Lokaludvalget vil på det ordinære møde den 23. januar træffe beslutning, på baggrund af Teknik- og Miljøudvalgets anbefalinger, om man ønsker at være med i et fælles borgermøde.

 

Beslutning

Indstillingen blev godkendt. Lokaludvalget træffer beslutning på baggrund af indstilling fra TMU på det ordinære møde i februar.
Til top