Mødedato: 11.08.2015, kl. 18:30
Mødested: Valby Kulturhus, 5. sal

Drøftelse af projekt "Sammen om Byen"

Se alle bilag

Indstilling og beslutning

Formanden indstiller,
1) at Valby Lokaludvalg tager en indledende drøftelse af projekt "Sammen om Byen"
2) at Valby Lokaludvalg drøfter borgerinddragelse i forbindelse med "Sammen i Byen"

Problemstilling

Borgerrepræsentationens besluttede den 26. marts 2015, at Økonomiforvaltningen, med inddragelse af de øvrige forvaltninger, lokaludvalg og centrale civilsamfundsaktører, skal udarbejde forslag til fælles kommunale principper for, hvordan københavnerne fremadrettet kan involveres og engageres i byens udvikling. Det blev samtidig besluttet, at lokaludvalgene, som en naturlig del af jeres opgaveportefølje, skal inviteres til at deltage i udarbejdelsen af de fælles principper.

Økonomiudvalget vedtog endvidere den 16. juni 2015, at forslagene til principper også skal rumme forslag til en model for brug af borgerbudgetter i København.

Links til indstillingerne:

 Borgerrepræsentationens beslutning d. 26.3.15 om, at udarbejde forslag til principper for, hvordan københavnerne fremadrettet skal involveres og engageres i byens udvikling

 Økonomiudvalgets beslutning d. 16.6.15 om, at der skal udarbejdes forslag til en model for brug af borgerbudgetter


Der har til projektet været nedsat flere grupper:
Styregruppen: består af de 7 direktører i forvaltningerne. Lægger de overordnede linjer.
Projektgruppen. består af kontorchefer fra alle forvaltninger. Drøfter forslag og principper, tager beslutninger imellem styregruppemøder.
Sekretariatsgruppen: består af medarbejdere fra Økonomiforvaltningen (herunder lokaludvalgene), Teknik- og Miljøforvaltningen og enkelte repræsentanter fra andre forvaltninger. Laver research, oplæg m.v. og viderebearbejder input fra projekt- og styregruppe.


Formålet med ”Sammen om byen”

Tanken bag projektet, som vi kalder: ”Sammen om byen”, inspireret fra Teknik- og Miljøforvaltningens slogan, er at revitalisere kommunens borgerinddragelse og styrke kommunens dialog med flere københavnerne om byens udvikling. Helt konkret skal de fremtidige principper for dialog mellem kommune og københavnere sikre:

  • At kommunen skaber mulighed for at flere københavnere deltager og engagerer sig i byens udvikling.
  • At københavnerne oplever, at det kan svare sig at engagere sig i byens udvikling sammen med kommunen.
  • At københavnernes viden og ideer bruges der, hvor de er stærkest – nemlig som eksperter i, hvordan byen bruges og opleves.

For at dette kan lade sig gøre, skal vi nu i gang med at undersøge, hvad vi kan gøre bedre, og hvilke nye metoder, der skal til for at styrke den gensidige dialog om byens udvikling. Lokaludvalgene udgør en vigtig medspiller i udviklingen af principperne, i kraft af jeres bindeledsfunktion og store erfaring med at engagere og involvere københavnerne i jeres bydel.

Hvad har vi brug for fra lokaludvalgene?

Helt konkret vil vi, som det første, ved hjælp af en spørgeskemaundersøgelse i hele byen, foretage en generel behovs- og tilfredshedsundersøgelse af, hvordan københavnerne vurderer dialogen med kommunen om byens udvikling i dag og hvad de har af ønsker til den fremadrettede dialog. Spørgeskemaundersøgelsen vil blive lanceret via kommunens Borgerpanel og andre målrettede kanaler fra den 10. august til den 28. september 2015. Spørgeskemaet vil også omfatte spørgsmål om københavnernes kendskab til lokaludvalgene, således at der i udformningen af principperne kan sikres den fornødne sammenhæng med lokaludvalgenes opgaveportefølje og organisering, jævnfør Borgerrepræsentationens beslutning den 26. marts.

 

Senere i forløbet vil der blive gennemført en række dialogaktiviteter med både lokaludvalg, københavnere, forskere, politikere og kommunens medarbejdere, hvor vi sammen skal udarbejde forslag til principper for den fremtidige dialog. 

Konkret beder vi lokaludvalget om følgende:

  • At lokaludvalgets medlemmer og suppleanter besvarer spørgeskemaundersøgelsen, når den lanceres i uge 33. Link til spørgeskema vil blive fremsendt til sekretariaterne, så snart det er klart.  
    • At lokaludvalget deler link til spørgeskemaundersøgelsen på lokaludvalgets hjemmeside og videreformidler opfordring til at deltage til udvalgets netværk i bydelen.

 

  • At lokaludvalget drøfter vedlagte spørgsmål i udvalget og svarer på, hvad I mener der skal til for at styrke den gensidige dialog om byens udvikling fremadrettet.

 

  • At lokaludvalget overvejer om og hvordan udvalget kan gennemføre en lokal dialogproces i jeres bydel om den lokale vurdering af den nuværende dialog med kommunen og de lokale ønsker til den fremtidige dialog med kommunen om byens udvikling. De vedlagte spørgsmål kan bruges til inspiration til den lokale dialogproces.

 

Vi vil bede om jeres samlede tilbagemeldinger senest mandag den 28. september 2015.

Løsning

Valby Lokaludvalg tager en indledende drøftelse af projekt "Sammen om Byen"

Valby Lokaludvalg inddrager Valbys borgere ved at opfordre dem til at svare på online spørgeskema under Valby Kulturdage (kan gøres via Ipads), dele links og opfordre deres netværk til at svare på spørgeskemaet.

Valby Lokaludvalg drøfter yderligere muligheder for inddragelse vedr. projektet.

På lokaludvalgets møde i september drøftes og vedtages høringssvar. Spørgsmål til lokaludvalgene og brev vedr. projektet vedlægges som bilag.

Videre proces

Spørgeskema lanceres i uge 33.

Valby Lokaludvalg drøfter og vedtager høringssvar på møde den 8. september.

Beslutning

Valby Lokaludvalg (både medlemmer og sekretariat) spreder spørgeskemaet så meget som  muligt, så flest muligt borgere svarer på spørgeskemaet.
På lokaludvalgets møde i september udarbejdes høringssvar til Sammen om Byen.
Valby Lokaludvalg tager emnet op på seminar den 14. november.
Til top