Mødedato: 10.02.2004, kl. 18:30

Delebilsordning

Delebilsordning

Valby Lokaludvalg

 

DAGSORDEN

fra ordinært møde tirsdag den 10. februar 2004

 

 

Åbne punkter

 

9.      Delebilsordning

VL  24/2004

Formanden indstiller,

at Valby Lokaludvalg drøfter henvendelsen fra Ida Leisner vedr. en delebilsordning i Valby.

 

 

RESUME

Sekretariatet har den 11. januar 2004 modtaget en henvendelse fra Ida Leisner i Valby vedr. oprettelse af en delebilsordning i Valby.

Ida Leisner og et par andre borgere vil gerne vide, om Valby Lokaludvalg vil være med til at tage initiativ til en sådan ordning i Valby.

 

Det indstilles derfor, at Valby Lokaludvalg drøfter henvendelsen fra Ida Leisner vedr. en delebilsordning i Valby.

 


SAGSBESKRIVELSE

Sekretariatet har den 11. januar 2004 modtaget en henvendelse fra Ida Leisner i Valby. Hun og et par andre Valbyborgere har undersøgt mulighederne for at oprette en delebilsordning i Valby (bilag 1).

 

Ida Leisner forespørger, om Valby Lokaludvalg vil være med til at tage initiativ til sådan en ordning i Valby. Først og fremmest ved at være med til at indkalde til et møde med interesserede borgere. På mødet vil Ida Leisner få Farum Delebil til at orientere om deres ordning.

Såfremt der er tilstrækkeligt med interesserede, vil der blive dannet en forening, som herefter står for alt det praktiske - dog med undtagelse af en kontaktperson i dagtimerne, som Lokaludvalget evt. kan være behjælpelig med.

Ida Leisner vil gerne vide, om Valby Lokaludvalg vil medvirke til ordningen eller ej.

 

Sekretariatets vurdering:

Sekretariatet vurderer, at Valby Lokaludvalg ikke har kompetence til at medvirke til etablering af en delebilsordning i Valby. Valby Lokaludvalg kan støtte initiativet moralsk og bidrage til etablering af netværk via fx et borgermøde.

 

Overordnet betragtet vurderes det som tvivlsomt, om en kommune må etablere - eller medvirke til at etablere - en delebilsordning som foreslået.

Dette skyldes, at der ikke umiddelbart synes at være tale om en kommunal interesse og dermed heller ikke en kommunal opgave ud fra de uskrevne regler om kommunernes opgavevaretagelse (kommunalfuldmagten).

Fordi der er private aktører på delebilsmarkedet kan også rent konkurrenceretlige overvejelser være til hinder for kommunalt engagement i en delebilsordning.

Uanset disse principielle betragtninger kunne en kommune dog muligvis have en vis legitim interesse i at engagere sig i etablering af delebilsordning, fx ud fra et rent trafikalt eller miljømæssigt synspunkt.

I så fald ville det imidlertid – set i relation til opgavefordelingen i Københavns Kommune – være henholdsvis Bygge- og Teknikud valget og Miljø- og Forsyningsudvalget, der i givet fald skulle være udfarende kraft i den henseende, idet disse udvalg varetager den umiddelbare forvaltning af de nævnte anliggender i kommunen.

Valby Lokaludvalg kan i medfør af sit kommissorium vælge at se anmodningen om et engagement i forsøget med at etablere en delebilsordning som en ansøgning til puljen for demokrati- og netværk med henblik på, at Valby Lokaludvalg yder støtte til afholdelse af et borgermøde i Valby om delebilsordningen. Udmøntning af midler fra denne pulje til et netværksskabende møde beror dog på, at initiativtageren faktisk opfylder betingelserne for at søge støtte og i øvrigt indsender budget for afholdelsen af et sådant borgermøde, hvilket må meddeles initiativtageren.

I medfør af ovennævnte betragtninger må Valby Lokaludvalg dog samtidig hermed tilkendegive, at lokaludvalget ikke kan være behjælpelig som kontakt i dagtimerne.

 

Formanden indstiller,

at Valby Lokaludvalg drøfter henvendelsen fra Ida Leisner vedr. en delebilsordning i Valby.

 

ØKONOMI

-

 

HØRING

-

 

MILJØMÆSSIGE KONSEKVENSER

-

 

ANDRE KONSEKVENSER

-

 

BILAG VEDLAGT

Bilag 1: Henvendelse fra Ida Leisner dateret den 11. januar 2004.

 

 

Ejner Jensen

 

 


 

Til top