Mødedato: 09.10.2018, kl. 20:00
Mødested: Valby Kulturhus, 5. sal

Kommuneplanstrategi 2018

Indstilling

Formanden indstiller,

1) at Valby Lokaludvalg drøfter borgerinddragelse i forbindelse med høringen af Kommuneplanstrategi 2018

2) at Valby Lokaludvalg afsætter kr. 10.000,- af puljemidlerne til borgerinddragelse i forbindelse med Kommuneplanstrategi 2018

Problemstilling

Københavns Kommunes økonomiforvaltning har sendt Kommuneplanstrategi 2018 - Verdensby med Ansvar i høring.

Høringsfristen er 20. november 2018. Lokaludvalgets høringssvar vil derfor blive vedtaget på møde i november.

Valby Lokaludvalg skal på dette møde beslutte hvilke emner, der skal laves borgerdialog om, og eventuelt hvordan. Borgerdialogen kan, sammen med den viden lokaludvalget allerede har, danne baggrund for høringssvaret.

Kommuneplanstrategien udarbejdes hvert 4. år og leder hen mod processen omkring at lave den næste kommuneplan.  Strategien er meget overordnet og peger på udfordringer og potentialer og byens udvikling.

I kommuneplanen, der udarbejdes i 2019, fastlægges politikker, områdebestemmelser, bebyggelsesprocenter og meget mere.

I en Verdensby med Ansvar beskrives en række fakta Københavns indbyggere, trafik, bygninger m.v. Der er forslag til visioner, herunder specifikt disse emner:

- En social og mangfoldig by

- En grøn, sund og bæredygtig by

- En kulturel storby med kant

- En by i vækst med talenter og arbejdspladser

- En international byregion

I materialet opstilles 6 dilemmaer for udviklingen i København. En borgerdialog kan f.eks. tage udgangspunkt i nogle af disse dilemmaer.

Herunder beskrives dilemmaerne kort. Desuden beskrives kort, hvad en dialog med Valbys borgere kunne tage udgangspunkt i:

  1. Boliger for alle og befolkningsvækst - Hvordan håndteres befolkningstilvæksten, så københavnere med almindelige indkomster ikke presses ud af byen, og der sikres boliger til alle københavnere? I Valby bygges der meget, opleves det som om der ikke bygges til almindelige mennesker?
  2. Blandet by og udsatte boligområder - Hvordan gøres de udsatte boligområder til kvarterer med høj tryghed, blandet beboersammensætning, øget lighed i sundhed og lav arbejdsløshed, samtidig med at placeringen af flere billige almene boliger sker andre steder i byen, så vi sikrer en blandet by? I Valby er der i øjeblikket to områdefornyelser, hvor der bl.a. tales om fortætning i almene boligområder som en mulighed for at ændre beboersammensætningen. En dialog kunne tages med beboerne i disse området om ønsker og bekymringer om dette, evt. i samarbejde med områdefornyelserne.
  3. Kollektiv trafik og plads til biler - Hvordan sikres en effektiv, bæredygtig og kollektiv transport i byen, således at alle kan komme rundt og såvel sundheden som luftkvaliteten forbedres - samtidig med, at det der plads til biler for dem, som har behov for dette? Valby Lokaludvalg har ofte drøftet dette emne med borgerne. en dialog kunne tages fra en ny vinkel. 
  4. Vækst i virksomheder og begrænset plads - Hvordan sikres det, at København fortsat har plads til store kontorvirksomheder, kreative iværksættere og håndværkserhverv, samtidig med, at der skal findes plads til flere boliger og institutioner i byen? Også i Valby er der sket et pres på tidligere industriområder, hvor der bygges en stor del boliger i forhold til erhverv.
  5. Byens særegenhed og behovet for nybyggeri - Hvordan fastholdes Københavns særegenhed og unikke kvaliteter, så som let adgang til naturen og vandet, de historiske bygninger og kulturmiljøer samt byens forskelligartede kvarterer, samtidig med at der åbnes op for en fortætning og nybyggeri i byen? Valby Lokaludvalg har ofte haft stor opmærksom på at lokale særkender bevares og videreføres.
  6. Turisme og byens hverdagsliv- Hvordan fastholdes gode rammer for københavnernes hverdagsliv samtidig med den stigende turisme, som skaber vigtige jobs, men også kræver hoteller og lægger pres på byen . Turisme er endnu ikke en udfordring i Valby. Men ser vi det komme?

Lokaludvalget opfordres til at overveje, hvad en borgerdialog skal bruges til og hvilke emner, der skal laves en dialog om. Det anbefales at vælge 2-3 af dilemmaerne at gå videre med.

Sekretariatet vurderer, at denne type høring lægger op til en uformel borgerdialog, hvor lokaludvalgsmedlemmerne møder borgerne der, hvor de er, på udvalgte steder i Valby med budskaber, der passer til den målgruppe, man møder der.

Sekretariatet anbefaler at de udvalgte dilemmaer også diskuteres med borgerne på sociale medier, og medlemmerne opfordres til at deltage i denne dialog.

Sekretariatet vil kunne lægge ressourcer i 2 arrangementer/events i høringsperioden.

Se høringsmaterialet på Bliv Hørt

Se Økonomiforvaltningens dialogarrangementer på Københavnersnak

Høringsmaterialet kan efter aftale hentes i sekretariatet

Løsning

Valby Lokaludvalg udpeger 2-3 dilemmaer der drøftes med borgerne.

Valby Lokaludvalg afsætter kr. 10.000,- af puljemidlerne til afholdelse af borgerdialog.

 

Økonomi

Der er ikke udarbejdet budget for dialogen. Udgifterne kan f.eks. være til lokaleleje, annoncering og forplejning.

Tabellen viser økonomien for den interne pulje, hvis det indstillede beløb bevilges

 

Pulje

Disponeret per 9. oktober

Indstillet 9. oktober

Resterende pulje

2.197.000

2.072.989

10.000

114.011

 

Videre proces

Valby Lokaludvalg afgiver høringssvar. Københavns Kommunes økonomiforvaltning udarbejder en hvidbog over høringssvar og skriver nyt udkast til Kommuneplanstrategi 2018, der herefter drøftes i Borgerrepræsentationen. En del materiale vil også pege på processen omkring Kommuneplan 2019.

 

Beslutning

ad. 1:  Valby Lokaludvalg drøftede emner til Kommuneplanstrategien.  Det blev vedtaget at arbejde med 3 emner: Trafik/pendler trafik, plads til kultur og vækst. Henrik Jens og Michael meldte sig til at være med til at planlægge arrangementerne. præmissen er, at lokaludvalget har ressourcer til selv at stå for to arrangementer, det forsøges at koordinere med andre lokaludvalg, så de tre emner kan bliver dækket.

ad. 2: Indstillingen blev godkendt

Til top