Mødedato: 27.02.2002, kl. 15:00

Rapport om tosprogede elever/kursister i gymnasiet/hf

Rapport om tosprogede elever/kursister i gymnasiet/hf

Uddannelses- og Ungdomsudvalget

Uddannelses- og Ungdomsudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 27. februar 2002

 

11. Rapport om tosprogede elever/kursister i gymnasiet/hf

UUU 103/2002 J.nr. U44/02

 

INDSTILLING

Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Uddannelses– og Ungdomsvalget,

at rapporten "Integration og kulturmøde på de københavnske gymnasier og hf- kurser 2001" tages til efterretning

at forvaltningens anbefalinger, som de fremgår af sagsbeskrivelsen, er udgangspunkt for det videre arbejde med integration og kulturmøde på de københavnske gymnasier og hf-kurser på såvel skole- som forvaltningsniveau

 

 

 

RESUME

Rapporten "Integration og kulturmøde på de københavnske gymnasier og hf-kurser 2001" er udarbejdet af "Styregruppen vedr. tosprogede elever og kursister". Styregruppen består af ledelses- og lærerrepræsentanter fra Vestre Borgerdyd Gymnasium og HF, Metropolitanskolen, HF-Centret Efterslægten, Rysensteen Gymnasium og forvaltningen.

Rapporten tager udgangspunkt i de vedtagne "Målsætninger og indsatsområder for københavnske gymnasier og hf-kurser 2001-2003". Rapporten belyser aktuelle problemstillinger og udfordringer og giver en række anbefalinger af ideer og forslag til nye handleplaner for det enkelte gymnasium og hf-kursus samt forslag til initiativer, som inddrager Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen.

 

 

 

SAGSBESKRIVELSE

Baggrunden for rapporten er, at antallet og andelen af tosprogede elever i de senere år er vokset, og at væksten er markant på 2 københavnske gymnasier og hf-kurser.

Det har ført til øget fokus på de udfordringer, der ligger i kulturmødet og integrationen mellem tosprogede og danske elever.

Derfor nedsatte forvaltningen i januar 2000 "Styregruppen vedr. tosprogede elever og kursister" med ledelses- og lærerrepræsentanter fra Vestre Borgerdyd Gymnasium og HF, Metropolitanskolen, HF-Centret Efterslægten, Rysensteen Gymnasium og forvaltningen. Styregruppen fik til opgave at prioritere ressourcerne fra tosprogspuljen, at evaluere indsatsen vedr. tosprogede elever og at udarbejde forslag til mål og handleplaner vedr. de tosprogede. Rapporten er et resultat af styregruppens arbejde og har til formål at skabe et kvalificeret grundlag for det fremtidige arbejde med tosprogsproblematikken i gymnasiet og på hf.

Rapporten tager udgangspunkt i de vedtagne "Målsætninger og indsatsområder for københavnske gymnasier og hf-kurser 2001-2003" (jfr. uddrag i bilag 1 i rapporten), som efter indstilling fra Uddannelses- og Ungdomsudvalget blev vedtaget i Borgerrepræsentationen den 1. marts 2001 og det afholdte erfarings- og inspirationsseminar den 28. marts 2001, hvor deltagerne drøftede visioner, mål og handleplaner.

Erfaringer og initiativer på de enkelte gymnasier og hf-kurser og samarbejdet mellem skolerne og forvaltningen er ligeledes inddraget. Fra 1998 har forvaltningen med ressourcer fra tosprogspuljen støttet aktiviteter og initiativer, som kunne fremme integrationen på de københavnske gymnasier og hf-kurser.

Rapporten belyser aktuelle problemstillinger og udfordringer (Kap. 1), giver en række anbefalinger af ideer og forslag til nye handleplaner (Kap. 2), gør status over den hidtidige indsats (Kap. 4) og giver en statistisk belysning af de tosprogede elever mht. antal, fordeling, rekrutterings- og frafaldsproblemer og forventet udvikling i de kommende år (Kap. 5).

Målet er at skabe lige muligheder for integration og kulturmøde for alle københavnske uddannelsessøgende.

Aktuelle problemstillinger og udfordringer

I rapporten afdækkes og uddybes følgende problemstillinger og udfordringer:

  • Der er behov for en tydeliggørelse af skolernes værdigrundlag.

  • Søgemønstre og frafald giver en meget ulige fordeling af danske og tosprogede elever. Der er rekrutteringsproblemer på 2 gymnasier med mange tosprogede elever, og det giver ringe kapacitetsudnyttelse, lave klassekvotienter og dyrere drift.

  • Faglighed, sprog og pædagogik hænger sammen.

  • Kulturel og sociokulturel baggrund kombineret med manglende danskkundskaber og indsigt i dansk kulturudvikling hos forældre giver anledning til forståelseskløfter mellem hjem og skole.

  • Integration mellem elever i skolelivet synes vanskelig. Der er en tendens til frivillig adskillelse mellem de danske og de tosprogede elever både i og udenfor undervisningen.

  • Skolekultur og udvikling i relation til de tosprogede elever kommer først på dagsordenen på den enkelte skole, når der vurderes at være for mange tosprogede.

Rapportens anbefalinger

I rapporten opstilles 14 anbefalinger med uddybende konkrete forslag til indsats for at fremme integration og kulturmøde på de københavnske gymnasier og hf-kurser og en styrkelse af det faglige niveau på gymnasier og hf-kurser med mange tosprogede elever.

  1. at en interkulturel pædagogik løbende udvikles og justeres i forhold til både faglige og tværfaglige sammenhænge
  2. at integrationssmålet indgår i organiseringen af undervisningen
  3. at der udvikles nye efteruddannelses- og kompetenceforløb med en interkulturel og global dimension med fokus på samspillet mellem sprog, kultur, dannelses- og socialiseringsprocesser
  4. at skolen har en integrationsmålsætning som fremmer det interkulturelle
  5. møde – fagligt tværfagligt, pædagogisk og organisatorisk - mellem forskel-

    lige kulturer

  6. at skolen arbejder med at udvikle en organisation internt og eksternt, som
  7. fremmer samspil og udvikling af det kulturelle møde

  8. at skolen arbejder med sammenhængende integrationsmodeller i forhold til udviklingsplaner og mål
  9. at skolen profilerer sig fagligt og indholdsmæssigt med henblik på at skabe

en bredere rekruttering af både tosprogede og danske elever

  1. at forventningerne til skolerne på integrationsområdet synliggøres
  2. at forvaltningen støtter aktiviteter på skolerne, som fremmer kvalitet, integration og kulturmøde
  3. at der fra forvaltningen ydes tilskud til fortsat kompetenceudvikling og efteruddannelse for alle skolens medarbejdere
  4. at der i højere grad arbejdes systematisk på at finde samarbejdspartnere nationalt og internationalt på integrationsområdet
  5. overvejelser om strukturændringer
  6. at der etableres et tættere samarbejde mellem Ungdoms- og Voksenområdet og Sektionen for tosprogede elever.
  7. at undervisningsministeriet formulerer en udviklingsplan for integrations-

området.

Status over den hidtidige indsats

Den hidtidige indsats på skolerne og støtten fra tosprogspuljen har været målrettet udvikling af værksteder, lektiecaféer, kulturmøder og andre initiativer som fx inddragelse af nøglepersoner/rollemodeller i arbejdet, som kunne fremme integrationen på de københavnske gymnasier og hf-kurser. Da antallet af tosprogede elever i slutningen af 90'erne voksede kraftigt på to gymnasier, blev der behov for i højere grad at tænke i skoleudviklingsmodeller og skoleprofiler og i efteruddannelse og kompetenceudvikling af lærerne.

Der er i samarbejde med Københavns Amt og Frederiksberg Kommune i 2001 iværksat efteruddannelse med basismodul i interkulturel kommunikation, sprogudvikling generelt og de tosprogede elevers sociokulturelle baggrunde målrettet alle skolens lærere. Endvidere er der udviklet og iværksat to mere omfattende kompetencemoduler i henholdsvis sprog og kultur målrettet til faggrupper og udvikling af ressourcepersoner på den enkelte skole. Det er målet, at skolerne gennem denne udviklingsproces på længere sigt skal udarbejde langsigtede og målrettede handleplaner for hele skoleenheder.

Forvaltningen har målrettet en del af efteruddannelses- og udviklingsmidlerne til denne indsats.

Forvaltningens anbefalinger

Med udgangspunkt i rapportens anbefalinger og den igangværende indsats anbefaler forvaltningen, at der konkret iværksættes en række initiativer:

For at modvirke barrierer og en meget ulige fordeling af tosprogede elever iværksættes et arbejde med formulering af integrationsmålsætninger med værdigrundlag, målsætninger og handleplaner for integration og kulturmøde på de enkelte skoler. I den forbindelse arbejdes med udvikling af profilskoler og partnerskaber mellem såvel gymnasier og hf-kurser indbyrdes – som mellem folkeskoler og gymnasier og hf-kurser.

For at mindske overgangsproblemerne fra folkeskolen til gymnasiet/hf styrkes samarbejdet mellem studievejledere, skole- og ungdomsvejledere og forvaltningen og samarbejdet om vejledning af de tosprogede elever i folkeskolen og deres overgang til gymnasiet og hf styrkes. Der udvikles brobygningsforløb og informationsstrategier, som tilgodeser behovet for integration og kulturmøde på de københavnske gymnasier og hf-kurser. Informationsstrategierne skal bl.a. omfatte information til forældre og ansøgere på forskellige sprog og afholdelse af informationsmøder for forskellige sproggrupper på forskellige gymnasier/hf-kurser i forbindelse med de øvrige orienteringsaftener, som holdes i januar/februar på gymnasier og hf-kurser.

For at fremme kompetenceudvikling og efteruddannelse vedr. tosprogede elever anbefales det, at forvaltningen yder konsulentbistand og målretter en større andel af udviklingsmidlerne til udviklingsaktiviteter, som fremmer integration og kulturmøde på gymnasier og hf-kurser. Indsatsen samtænkes med ressourcerne fra tosprogspuljen.

Udgifterne i forbindelse med forvaltningens anbefalinger om integration og kulturmøde på gymnasier og hf-kurser forventes i 2002 at udgøre en ramme på 580.000 kr., som afholdes med 400.000 kr. inden for de på budgettet afsatte udviklingsmidler på gymnasieområdet, konto 3.41. Gymnasieområdet, og med 180.000 kr. fra tosprogspuljen på konto 3.41. Gymnasieskoler. Hertil kommer det resterende beløb på kr. 100.000, som er afsat til udviklingsmidler på gymnasieområdet på konto 3.41, som er reserveret til elevdemokratiprojekter.

 

Miljøvurdering

Ingen bemærkninger

 

Et udkast til rapporten har været til høring i Gymnasie- og HF-Rådet den 23. august 2001 og i Gymnasie- og HF-Udvalget (bestående af rektorer og tillidsrepræsentanter) den 24. september 2001, hvor der har været en positiv opbakning til rapportens anbefalinger.

 

BILAG VEDLAGT

  • Rapporten: Integration og kulturmøde på de københavnske gymnasier og hf-kurser 2001.

 

Peter Rasmussen

Birgit Smedegård

 

 

Til top