Mødedato: 27.02.2002, kl. 15:00

Udviklingsprogram for kompetence- og organisationsudvikling på de københavnske gymnasier og hf-kurser 2002-2006

Udviklingsprogram for kompetence- og organisationsudvikling på de københavnske gymnasier og hf-kurser 2002-2006

Uddannelses- og Ungdomsudvalget

Uddannelses- og Ungdomsudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 27. februar 2002

 

10. Udviklingsprogram for kompetence- og organisationsudvikling på de københavnske gymnasier og hf-kurser 2002-2006

UUU 97/2002 J.nr. U43/02

 

INDSTILLING

Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Uddannelses- og Ungdomsudvalget,

at kompetenceudviklingsprogrammets målsætninger og tidsplan godkendes

 

RESUME

Kompetenceudviklingsprogrammet for lærere i gymnasiet og på hf i Københavns Kommune 2002-2006 (skoleårene 2002/03-2005/06) er udarbejdet med henblik på at understøtte den omfattende omstillings- og forandringsproces, gymnasier og hf-kurser er midt i.

Programmet giver et forslag til en 4-årig kompetenceudvikling for lærere med fokus på praksisændringer og konkrete udviklingsprojekter på egen skole. Der er lagt vægt på udvikling af lærerrollen generelt. Demokratisering af læreprocessen og den flerkulturelle og internationale dimension indgår i udviklingsprogrammet. Ændring af undervisningens organisering, projektarbejdsformen samt udvikling af skolens læringskultur og organisation indgår ligeledes i programmets fire fleksible faser. Parallelt hermed sættes ledelsesudvikling i gang. Der er rum for, at den enkelte skoles særlige kompetenceudviklingsbehov kan tilgodeses inden for de fælles rammer.

I programmet indgår en videns- og erfaringsdeling de 9 københavnske skoleenheder imellem.

Udviklingsprogrammet er udarbejdet i samarbejde med et nedsat "Kompetenceforum" med deltagelse af repræsentanter fra alle 9 skoler og fra Center for Informatik (CI).

 

 

 

 

 

SAGSBESKRIVELSE

I 1999 vedtog et bredt flertal i Folketinget et udviklingsprogram for fremtidens ungdomsuddannelser. Programmet lægger op til omfattende forsøgs- og udviklingsarbejder i de gymnasiale uddannelser over en årrække frem til 2003.

Baggrunden for en kommende reform af gymnasieskolen er, at videns- og netværkssamfundet og de nye ungdomskulturer stiller krav om, at skolerne moderniseres i forhold til det mere klassiske og kendte skolemiljø. De bundne størrelser: Klassen, timen, skemaet, faget, de klassiske lærer- og ledelseskulturer skal gøres mere fleksible og åbne. Undervisningen skal differentieres, nye læringsmiljøer etableres og fagene indgå i nye sammenhænge på skolen og i forhold til omverdenen. Endelig skal den virtuelle dimension implementeres generelt i skolens hverdag med store virkninger for læring, organisation og kultur.

Udviklingsprogrammet fra Undervisningsministeriet blev fulgt op af Københavns Borgerrepræsentation i foråret 2001 med vedtagelsen af de nye "Målsætninger og indsatsområder for københavnske gymnasier og hf-kurser 2001-2003". Til målsætningerne er knyttet en række indsatsområder, hvor kompetenceudvikling af lærere, ledelse og elever både udgør et centralt nøgleområde i sig selv, men samtidig er udgangspunkt for samtlige indsatsområder.

I efteråret 2001 vedtog Uddannelses- og Ungdomsudvalget en udviklingsstrategi 2002-2006 (skoleårene 2002/03-2005/06). Vedlagte kompetenceudviklingsprogram er nøje sammentænkt med udviklingsstrategien og vil yderligere kunne understøtte og sikre en bred implementering af igangværende og kommende projekter.

Skal skolerne hver især som selvstændige enheder leve op til de forandringsprocesser, som er skitseret, skal skolen som organisation være omdrejningspunktet for udvikling, og skal indvundne erfaringer i forsøgs- og udviklingsprojekter få en samlet virkning på skolen på længere sigt, er det nødvendigt at udvikle en sammenhængende, lærende skole. I denne forbindelse skal der sættes fokus på systematisk udvikling af lærer- og ledelseskompetencer som en del af en sammenhængende organisation. Organisationen skal kunne skabe fælles strategier og målrettet skoleudvikling på lang sigt, herunder medvirke til et udstrakt lærersamarbejde og kvalitetsudvikling på tværs af hele skolen.

I efteråret 2001 vedtog Borgerrepræsentationen ved 2. behandling af budgettet for 2002 på denne baggrund at bevilge 1 mio. kr. årligt til udvikling på gymnasieområdet; herfra fragår dog andel af besparelse på centrale puljer.

Kr. 400.000 fra disse midler medfinansierer kompetenceudviklingsprogrammet, som afholdes inden for en samlet ramme på kr. 900.000 årligt.

Programmets målsætning

Programmets målsætning er udvikling af lærerkompetencer i forhold til nutidens og fremtidens krav om ændrede tilrettelæggelses- og læringsformer, demokratisering af læreprocessen, nye elevtyper og -kulturer samt udvikling af sammenhængende skolemodeller.

I løbet af det første år udarbejder skolen en samlet kompetenceudviklingsplan, som danner grundlag for de følgende 4 års udvikling af kompetencer, læringsmiljøer og skoleorganisation.

Det 4-årige udviklingsprogram sætter fokus på udvikling af lærerkompetencer i relation til projektarbejdsformen, nye organiseringer af undervisningen, nye elevaktiverende undervisningsformer, ændrede time/fagstrukturer, nye fysiske og virtuelle undervisningsmiljøer, nye eksamensformer, fremtidige krav om fælles organisationsudvikling på skoleniveau og en større samarbejdsflade udadtil.

Programmet beskriver fokusområder i forhold til mål, indhold, organisering, programvilkår herunder skolernes medfinansiering og evaluering.

Programmet skal samlet ses som et skoleudviklingsprogram, som på én gang tilgodeser de enkelte læreres pædagogiske kompetenceudviklingsbehov og samtidig bidrager til en fælles kompetenceudvikling med sammenhæng og samarbejde i og på tværs af fagene og i forhold til de enkelte skolers mål og profiler. Det betyder, at hver skole kan tage lokale og aktuelle udviklingsfelter op i forhold til kompetenceudviklingsprogrammets lærings- og organiseringsprincipper. Det drejer sig blandt andet om udvikling af lærerkompetencer i forhold til etablering af alternative læringsmiljøer med store kulturforskelle mellem nogle grupper af to-sprogede elever og elever fra uddannelsesfremmede miljøer og andre elev-/ kursistkulturer.

Udviklingsprogrammet er et tværskoleprojekt i København med fælles erfaringsudveksling, efteruddannelse og virtuelle konferencer samt mulighed for at danne partnerskaber skolerne imellem med henblik på, at alle opnår en kompetenceudvikling.

Programmets fleksible faser

Det 4-årige udviklingsprogram sætter fokus på en række centrale udviklingsfelter.

I første fase indgår kompetenceudvikling i forbindelse med projektarbejdsformen, projektplanlægning, demokratisering af læreprocesserne, nye elevtyper og lærersamarbejde. De nævnte temaer ses som centrale sammenhængende kerneområder.

I løbet af det første år beskrives en samlet kompetenceudviklingsplan for den enkelte skole og dens medarbejdere. Planen danner grundlag for skolens kompetenceudvikling inden for det 4-årige udviklingsprogram.

 

I anden og tredje fase sættes der endvidere fokus på henholdsvis:

- lærerkompetencer i forbindelse med undervisningens organisering og nye fleksible læringsrum og

- lærerkompetencer i forbindelse med skoleudvikling / det lærende gymnasium og hf-kursus.

 

 

 

Evaluering

De igangsatte projekter målsættes, udvikles og evalueres i tæt tilknytning til den enkelte skoles kompetencemål og -planer og i et indbydes samarbejde mellem lærere og ledelse samt evt. følgegruppe/pædagogisk udvalg nedsat på skolerne.

Alle skoler deltager sammen med forvaltningen og Center for Informatik i et fælles "Kompetenceforum" med henblik på at følge og opsamle erfaringer fra det samlede udviklingsprogram for alle 9 skoleenheder.

Uddannelses- og Ungdomsudvalget vil blive orienteret om udmøntningen af kompetenceudviklingsprogrammet for det kommende skoleår.

 

Udgifterne på i alt 900.000 kr. i forbindelse med kompetenceudviklingsprogrammet afholdes med 500.000 kr. af de ordinære udviklingsmidler, konto 3.01 Folkeskoler, og 400.000 kr. af den særlige bevilling til udvikling på gymnasieområdet, konto 3.41. Gymnasieskoler.

 

Miljøvurdering

Ingen bemærkninger

 

Gymnasie- og HF-rådet og inddrages løbende i udmøntningen af kompetenceudviklingsprogrammet.

 

 

BILAG VEDLAGT

  • Kompetenceudviklingsprogram for lærere i gymnasiet og på hf i Københavns Kommune 2002-2006. Udarbejdet af Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen januar 2002.

 

 

 

 

Peter Rasmussen

Dorrit Christensen

 

Til top