Mødedato: 24.04.2002, kl. 13:00

Ansøgninger til samtænkningspuljen

Ansøgninger til samtænkningspuljen

Uddannelses- og Ungdomsudvalget

Uddannelses- og Ungdomsudvalget

DAGSORDEN

for Ordinært møde onsdag den 24. april 2002

 

4. Ansøgninger til samtænkningspuljen

UUU 131/2002 J.nr. U80/02

 

INDSTILLING

Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Uddannelses- og Ungdomsudvalget,

at udvalget tager forvaltningens behandling af ansøgninger til samtænkningsprojekter foretaget på baggrund af de principper, der er blevet vedtaget af Uddannelses- og Ungdomsudvalget, til efterretning

 

 

 

 

 

 

RESUME

På baggrund af Uddannelses- og Ungdomsudvalgets beslutning den 21. februar 2001 har Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen indkaldt ansøgninger om tilskud til samtænkningsprojekter fra de lokale udviklingsfora for samarbejdet mellem skoler og tilknyttede fritidshjem med ansøgningsfrist den 1. april 2002.

Uddannelses- og Ungdomsudvalget tiltrådte den 23. januar 2002 Uddannelses- og Ungdomsforvaltningens justeringer og præciseringer af gældende principper for tildeling af midler fra samtænkningspuljen. Endvidere bemyndigede Uddannelses- og Ungdomsudvalget forvaltningen til fremover at behandle ansøgningerne til samtænkningspuljen primært i forhold til ansøgningsfristerne den 1. april og 1. oktober.

Der er modtaget ansøgninger fra 48 udviklingsfora omfattende 98 projektansøgninger.

Der er bevilget i alt 1.950.310 kr. til følgende områder: Samarbejdet med forældrene, almindelig mødevirksomhed og planlægning, pædagogiske weekendarrangementer, etablering af nye fysiske rammer, projektmaterialer, samtænkningens FASE 2 (udviklingsprogrammet), vikardækning og efteruddannelse.

 

SAGSBESKRIVELSE

I det nuværende og kommende skoleår er der afsat i alt 12 mio. kr. til udvikling af samarbejdet mellem fritidshjem og skoler (samtænkningspuljen), jf. nedenfor under økonomi.

Uddannelses- og Ungdomsudvalget tiltrådte den 21. februar 2001, at Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen indkalder ansøgninger om tilskud til samtænkningsprojekter fra de lokale udviklingsfora for samarbejdet mellem skoler og tilknyttede fritidshjem.

Ansøgningerne indsendes til Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen to gange om året, senest den 1. april og den 1. oktober.

Uddannelses- og Ungdomsudvalget vedtog i efteråret 2001 en udviklingsstrategi for Københavns Kommunes skoler og institutioner for perioden 2002 – 2006. Det blev i den forbindelse besluttet, at samtænkningen skal være et af fire udviklingsprogrammer.

Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen har modtaget ansøgninger fra 48 udviklingsfora indeholdende 98 projektansøgninger. Der er modtaget 37 ansøgninger indeholdende 87 projekter i forhold til den almindelige samtænkning (fase 1) og 11 ansøgninger med et projekt hver til udviklingsprogrammet (fase 2). Hvad angår fase 1, har Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen afslået 7 ansøgninger, mens resten af ansøgningerne er bevilget helt eller delvist. Der er bevilget 10 ansøgninger til udviklingsprogrammet, hvor en ansøgning er behandlet i forhold til den almindelige samtænkning (skema og ansøgningerne fase 1, bilag 1 og skema og ansøgningerne fase 2, bilag 2)

Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen har overordnet prioriteret tildelingen af midler i forhold til projekter, der direkte involverer børnene og forældrene, ansøgninger om indledende møder er afvist, da der er bevilget midler til disse arrangementer i forbindelse med de to tidligere ansøgningsrunder. Ansøgningerne er behandlet i overensstemmelse med de vedtagne principper, som gælder både fase 1 og fase 2:

Samarbejdet med forældrene

Projekter, der direkte involverer forældrene som samarbejdspartnere, er blevet fremmet.

Almindelig mødevirksomhed og planlægning

Der er bevilget tid til særlig omfattende planlægning og evaluering, hvor det skønnes, at projektet kræver planlægning i et omfang, der ikke dækkes af de centralt bevilgede midler.

Pædagogiske weekendarrangementer

Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen har imødekommet alle udviklingsfora, der har ansøgt om en pædagogisk weekend med enkelte reduktioner i de ansøgte beløb.

 

Etablering af nye fysiske rammer

Der bevilges et antal timer til et forberedende og planlæggende arbejde til to udviklingsfora.

Projektmaterialer

Der er bevilget projektmaterialer, som kan begrundes pædagogisk, og som falder inden for rammerne af undervisningsmaterialer og forbrugsmaterialer, og som udgør en ekstraudgift ud over, hvad skolens og institutionens driftskonto normalt kan finansiere.

Der er bevilget transport og entré, hvor det skønnes, at projektets gennemførelse afhænger af en sådan bevilling. Endvidere er der bevilget midler til transport, hvor forældrene medvirker i projektet.

Ansøgninger, der vedrører konsulentstøtte og undervisere, er imødekommet, hvor det skønnes, at projektets gennemførelse er afhængig af dette. Der er fratrukket midler til konsulentstøtte, når det vurderes, at støtten kan ydes af forvaltningens egne konsulenter.

I enkelte tilfælde er der bevilget midler til aktiviteter og forbrug. Der er ikke bevilget midler til forplejning. Midler til materialer, som ikke er udspecificeret og pædagogisk begrundet, bevilges ikke, det samme gælder materialer som udgør fast inventar og udstyr.

Samtænkningens FASE 2 (udviklingsprogrammet)

I forbindelse med fase 2 er der udarbejdet en præcisering af, hvornår et udviklingsforum kan tilslutte sig udviklingsprogrammet. Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen har bevilget 10 ansøgninger, 4 er bevilget helt og resten delvist. Alle ansøgningerne er imødekommet, hvad angår deltagerantal i den obligatoriske efteruddannelse (174) og antallet af de ressourcepersoner, som har fået tildelt timer til netværksarbejdet.

Efteruddannelse

Samtænkningens FASE 2 indeholder to obligatoriske efteruddannelsesforløb, hvor kursusafgiften og 2/3 del af timerne dækkes af samtænkningspuljen.

I forhold til de kurser, der er udbudt i Udviklingsavis 2, dækkes kun kursusafgiften i henhold til tidligere praksis.

I øvrigt er der også i forhold til den almindelige samtænkning i overensstemmelse med sædvanlig praksis bevilget 2/3 af timerne til efteruddannelsesforløb.

Der er ikke bevilget forplejning i forbindelse med efteruddannelse og videreuddannelse.

Procedure for behandling af ansøgningerne

Ansøgninger, der gælder den almindelige samtænkning, er behandlet af de pædagogiske konsulenter, der har arbejdsopgaver i forhold til de ansøgende udviklingsfora. Konsulenterne har foretaget en pædagogisk faglig vurdering og afgivet en skriftlig indstilling til projektledelsen, som efterfølgende har foretaget den endelige indstilling. Ansøgningerne til udviklingsprogrammet har afgivet en skriftlig tilkendegivelse om deltagelsen i udviklingsprogrammet til forvaltningen pr. 31. januar.

Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen har efterfølgende inviteret ansøgerne til en gensidigt orienterende samtale. På baggrund af samtalerne og de konkrete ansøgninger er bevillingen foretaget af den nedsatte programgruppe og projektledelsen, som også har deltaget i samtalerne.

 

Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen har modtaget ansøgninger, som beløber sig i alt til 4.020.209 kr., heraf udgør ansøgningerne til den almindelige samtænkning 2.615.364 kr. og ansøgningerne til udviklingsprogrammet 1.404.845 kr. Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen har bevilget 922.531 kr. til samtænkningens fase 1 og 1.027.779 kr. til fase 2. I alt er der bevilget 1.950.310 kr.

Det skal fremhæves, at bevillingen til udviklingsprogrammet gælder for hele skoleåret 2002/2003, mens der i forhold til den almindelige samtænkning også kan ansøges om midler pr. 1. oktober 2002.

På udvalgets møde den 21. februar 2001 blev det besluttet at anvende i alt 1,6 mio. kr. pr. skoleår til samarbejdstid til børnehaveklasseledere og lærere. Det beløb forhøjes med 27 % på grund af de tidligere forsøgsbydeles tilbagekomst. I alt anvendes derfor 2 mio. kr. fra samtænkningspuljen til samarbejdstid for børnehaveklasseledere og lærere.

Økonomi - den centrale samtænkningspulje

Budget overført fra 2001

1.500.000 kr.

Nyt budget

6.000.000 kr.

Efterregulering af projekter fra 1. oktober 01

111.065 kr.

Saldo før bevilling 1. april 02

7.388.935 kr.

   

Samarbejdstid til børnehaveklasseledere og lærere for skoleåret 2002/2003

2.032.000 kr.

*Bevilget til fase 1 ansøgninger 1. april 02

922.531 kr.

**Bevilget til fase 2 ansøgninger 1. april 02

1.027.779 kr.

Saldo efter bevilling 1. april 02

3.406.625 kr.

*Ansøgt beløb i fase 1

2.615.364 kr.

**Ansøgt beløb i fase 2

1.404.845 kr.

Ansøgt i alt 1. april 02

4.020.209 kr.

   

 

 

Miljøvurdering

Ingen bemærkninger

 

Ingen bemærkninger

 

BILAG VEDLAGT

  • Bilag 1: Skema og ansøgningerne fase 1
  • Bilag 2: Skema og ansøgningerne fase 2

 

 

 

 

Peter Rasmussen

Dorrit Christensen

 

 

 

 

 

Til top