Mødedato: 24.04.2002, kl. 13:00

Vikarordning

Vikarordning

Uddannelses- og Ungdomsudvalget

Uddannelses- og Ungdomsudvalget

DAGSORDEN

for Ordinært møde onsdag den 24. april 2002

 

3. Vikarordning

UUU 179/2002 J.nr. U79/02

 

INDSTILLING

Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Uddannelses- og Ungdomsudvalget,

at udvalget godkender en ny decentral vikarordning for folkeskolerne med virkning fra 1. august 2002

 

RESUME

I forbindelse med budgetaftalen for 2002 er der afsat 2 mio. kr. til bedre vikardækning i folkeskolen. Af budgetaftalen fremgår det, at "der i dag er store variationer i vikardækningen skolerne imellem. Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen udarbejder forslag til en omorganisering af området gennem lærernes teamdannelse på skolerne. Desuden skal der indgå en vurdering af mulighederne for etablering af lokale vikarkorps samt mulighederne for en bedre tilrettelæggelse af vikardækningen på skolerne, så sygdom og lignende belaster undervisningen af eleverne mindst muligt."

Den centrale vikarkonto foreslås nedlagt med virkning fra 1. august 2002. De frie midler herfra udlægges forholdsvis til skolernes decentrale vikarkonto. Af hensyn til de små skoler ændres det årlige grundtimetal til 400 timer.

Indtægter fra dagpengerefusioner i forbindelse med sygdom og barsel samt refusioner fra Barselsfond tilgår som et nyt tiltag i skolernes decentrale vikarkonti fra 1.august 2002. Dagpenge- og barselsrefusioner indhentes i en overgangsperiode stadig ved forvaltningens foranstaltning, men tilgår herefter skolerne.

Da det ikke længere vil være muligt at søge ind til en central vikarkonto ved et ekstraordinært stort vikarbehov et enkelt år, foreslås der givet mulighed for, at en skole kan mer-/mindreforbruge op til en lærerstilling over en 3-årig periode.

 

SAGSBESKRIVELSE

I forbindelse med budgetaftalen for 2002 er der afsat 2 mio. kr. til bedre vikardækning i folkeskolen. Af budgetaftalen fremgår det, at "der i dag er store variationer i vikardækningen skolerne imellem. Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen udarbejder forslag til en omorganisering af området gennem lærernes teamdannelse på skolerne. Desuden skal der indgå en vurdering af mulighederne for etablering af lokale vikarkorps samt mulighederne for en bedre tilrettelæggelse af vikardækningen på skolerne, så sygdom og lignende belaster undervisningen af eleverne mindst muligt."

 

Nuværende vikarordning

I indeværende skoleår er vikarmidlerne fordelt i en central vikarpulje, som administreres i forvaltningen og en decentral pulje, der administreres på den enkelte skole efter en forholdsvis udmelding fra forvaltningen.

Den decentrale pulje er beregnet forholdsvis ud fra et årligt grundtimetal på 350, og en procentdel på 5,3 % af det samlede undervisningstimetal på skolen og anvendes til vikardækning efter skoleledelsens bestemmelse. I budget 2002 er der afsat 66,23 lærerposter til den decentrale vikarpulje.

Til den centrale vikarpulje i forvaltningen kan skolerne i øjeblikket søge dækning for lønudgifter ved længerevarende fravær og vakante stillinger for undervisningspersonalet ved fremsendelse af ansøgning. Forvaltningen bevilger efter konkret skøn dækning for lønudgifter ved dels længerevarende sygdom efter 30 kalenderdage og dels barsel, graviditetsgener, erstatningsferie og vakante stillinger fra første kalenderdag. Månedslønnede lærervikarer aflønnes som udgangspunkt af centrale konti og timelønnede lærervikarer og det faste undervisningspersonale af skolens decentrale vikarkonto. Forvaltningen behandler ansøgningen og udmelder efterfølgende midler fra den centrale pulje til skolens decentrale vikarpulje. Indtægter fra dagpengerefusioner i forbindelse med sygdom og barsel samt refusioner fra Barselsfond tilgår i øjeblikket den centrale pul je. I budget 2002 er afsat 76,32 lærerposter til den centrale vikarpulje, hvoraf 60,11 lærerposter er forventede indtægter fra dagpengerefusioner og refusioner fra Barselsfonden.

Ny vikarordning

Som konsekvens af kravet om decentralisering og tilførsel af 2 mio. kr. i budgetaftalen for år 2002 til en forbedret vikarordning, der indbefatter en omorganisering af bl.a. arbejdstilrettelæggelsen på skolerne og lærernes teamdannelse, foreslår forvaltningen en række ændringer:

  • Den centrale vikarkonto foreslås nedlagt med virkning fra 1. august 2002. De frie midler herfra (16,21 lærerstillinger i budget 2002) udlægges forholdsvis til skolernes decentrale vikarkonto. Af hensyn til de små skoler ændres det årlige grundtimetal til 400 timer.

  • Indtægter fra dagpengerefusioner svarende til dagpengesatsen i forbindelse med sygdom og barsel, samt refusioner fra Barselsfond tilgår som et nyt tiltag skolernes decentrale vikarkonti fra 1.august 2002. Dagpenge- og barselsrefusioner indhentes i en overgangsperiode stadig ved forvaltningens foranstaltning, men tilgår herefter skolerne. Ved indførelse af egentlig lønsumsstyring skal det undersøges, om skolerne selv kan indhente refusionerne, så kun udmeldingen af vikarmidler vil ske centralt.

  • Da det ikke længere vil være muligt at søge ind til en central vikarkonto ved et ekstraordinært stort vikarbehov et enkelt år, foreslås der givet mulighed for, at en skole kan mer-/mindreforbruge op til en lærerstilling over en 3-årig periode. Det vil således være muligt at fravige budgettet i begge retninger, hvilket vil give et øget råderum i skolens planlægning ved f.eks. et periodevis stort fravær eller ved periodevis vakante stillinger, hvor en opsparing vil være mulig.

Ved hjælp af de ekstra tilførte vikarmidler med 2 mio. kr. i 2002 svarende til 14,40 lærerposter i skoleåret 2002/03 foretages en yderligere omorganisering af vikarområdet på skolerne, som beskrevet i rammeaftalen mellem Københavns Kommune og Københavns Lærerforening om teamarbejde.

Teamarbejde er et bærende element i det skolesyn, der ligger bag lærernes arbejdstidsaftale. Teamarbejde har til formål at give lærerne i teamet et professionelt råderum over planlægningen og gennemførelsen af undervisningen for derigennem "at sikre eleverne den bedst mulige undervisning" og skabe et udviklende arbejdsmiljø for lærerne.

Teamarbejdet er i arbejdstidsaftalen en betegnelse for flere læreres samarbejde i faste fællesskaber omkring elevgrupper (hold, klasser, årgange eller afdelinger). Teamarbejdet kan endvidere struktureres omkring skolens fag.

I rammeaftalen er beskrevet flere grader af teamarbejdets omfang og organisering. Ved nærmere beskrevne udlagte kompetencer defineres teamene som selvstyrende, og siden 1.august 2000 har der været en aftale om teamdannelse og funktionsløn i forbindelse med arbejdets organisering i team.

Efter den politiske beslutning om selvstyrende team med vikarresurser har parterne forhandlet en model med følgende kompetencer:

  • Teamet skal tillægges kompetence og have ansvaret for tilrettelæggelsen af vikardækningen i forhold til teamets arbejdsområde, idet det skal søges sikret, at sygdom o.lign. blandt teamets lærere belaster eleverne mindst muligt
  • Den konkrete tilrettelæggelse af vikarbetjeningen på den enkelte skole forudsættes omorganiseret på baggrund af lokale beslutninger
  • Ved planlægningen af skoleåret skal den enkelte lærers aktivitetsplan i det selvstyrende team være tillagt et antal undervisningstimer (vikartimer – støttetimer), der overstiger det almindelige antal undervisningstimer i henhold til timefordelingsplanen, således at det samlede timetal til teamets lærere på skoledage, hvor der ikke er fravær blandt teamets lærere overstiger den almindelige normering
  • I forbindelse med fravær på grund af sygdom o.lign. blandt teamets lærere omorganiserer det selvstyrende team selv undervisningen, således at teamet selv dækker fraværet
  • Det selvstyrende team er forpligtet til at dække kortvarigt fravær, d.v.s. fravær på max. en uge (5 skoledage)
  • Ved fravær på grund af sygdom o.lign. over 5 skoledage skal skolens vikarpulje dække vikarbehov/-udgift

Forvaltningen og Københavns Lærerforening har i den forbindelse aftalt et teamtillæg for den udvidede arbejdsfunktion.

Igennem denne omorganisering forventes hovedparten af vikardækningen i de berørte klasser at kunne varetages af klassens egne lærere, hvorved undervisningens kvalitet og kontinuitet kan sikres.

 

Vedrørende specialskolerne

Mens ovenstående model udelukkende søges iværksat på folkeskolerne, gør de anderledes forhold på specialskolerne og observationskolonierne, at en udmelding ved nedlæggelse af den centrale vikarkonto må foretages med et andet grundtimetal og en større procentdel af det samlede undervisningstimetal end på folkeskolerne. Vikardækningen på specialskolerne forventes også organiseret decentralt fra 1.august 2002 med fuld overførselsadgang +/- en lærerstilling over en 3-årig periode.

Generelle bemærkninger.

Med nedlæggelse af den centrale vikarkonto og de forbedrede muligheder for udlægning af vikarresurser i selvstyrende team gives skolerne større råderum til at selvforvalte midlerne og forbedre kvaliteten i vikardækningen. Den ordning, der hidtil har været gældende, når der er opstået en timerest i forbindelse med den ordinære timeudmelding, som kan overføres til anvendelse i det følgende skoleår, gælder fortsat. Ligeledes modregnes et evt. merforbrug i det følgende skoleår. Ved indførelse af egentlig lønsumsstyring bortfalder ordningen.

Der vil være en øget risiko for, at vikarmidlerne ikke slår til på skoler, der har et stort fravær over en længere periode i forbindelse med sygdom, graviditetsgener og erstatningsferie. Ved at give en skole ret til at merforbruge op til en lærerstilling indenfor et skoleår søges dette problem afhjulpet. Samtidig må skolen i perioder med mindre fravær spare op til tider med større fravær.

Omorganisering af vikarområdet har været drøftet af Københavns Skoleembedsmandsforening, Københavns Lærerforening og Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen, og en evaluering af ændringerne er aftalt foretaget i februar/marts 2003.

 

Økonomi

Det bemærkes, at forvaltningen i budgetforslaget for 2003 har foreslået en halvering af udvidelsen vedrørende vikarer i folkeskolen svarende til 2,4 mio. kr.

 

Miljøvurdering

Ingen bemærkninger

 

Høring

Ingen bemærkninger

 

BILAG VEDLAGT

Ingen

 

 

 

Peter Rasmussen

Søren Stahl Nielsen

 

 

Til top