Mødedato: 24.04.2002, kl. 13:00

Københavns Økologiske Sunde Skolemad

Københavns Økologiske Sunde Skolemad

Uddannelses- og Ungdomsudvalget

Uddannelses- og Ungdomsudvalget

DAGSORDEN

for Ordinært møde onsdag den 24. april 2002

 

2. Københavns Økologiske Sunde Skolemad

UUU 188/2002 J.nr. U19/02

 

INDSTILLING

Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Uddannelses- og Ungdomsudvalget,

at udrulningsplanen for KØSS for 2. halvår 2002 godkendes

at de økonomiske konsekvenser indgår i det videre arbejde med budgetforslag 2003

at det nuværende affaldssystem bevares, og at den samlede miljøbelastning fra emballagevalg, opvarmning og affaldshåndtering optimeres

 

Uddannelses- og Ungdomsudvalgets beslutning på mødet den 10. april 2002:

Udsat.

 

RESUME

Etableringen af bespisningsordninger på de københavnske skoler blev behandlet og godkendt på Uddannelses- og Ungdomsudvalgets møde den 9. maj 2001. Inden for det oprindelige budget på ca. 30 mill. kr. skulle der over en 3-årig periode etableres skolemadsordninger på samtlige 75 skoler i Københavns Kommune. Budgettet var sammensat af en kommunal finansiering på ca. 10 mill. kr. og en ekstern finansiering på ca. 20 mill. kr.

I forbindelse med vedtagelsen af Finanslov 2002 samt en omlægning af de ansøgte statslige puljer og fonde er hovedparten af ordningens eksterne finansiering bortfaldet.

Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen har på denne baggrund udarbejdet en revideret plan for 2002 der inden for den af Borgerrepræsentationen afsatte økonomiske ramme angiver hvilke yderligere skoler, der i indeværende år kan omfattes af ordningen.

Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen har endvidere udarbejdet forslag til en samlet udrulningsplan med henblik på at ordningen kan blive bydækkende i 2006. Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen foreslår, at de økonomiske konsekvenser af dette forslag indgår i det videre arbejde med budgetforslag 2003.

Endelig indstiller Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen på baggrund af en miljøvurdering af skolemadsprojektet, at det nuværende affaldssystem bevares og at den samlede miljøbelastning fra emballagevalg, opvarmning og affaldshåndtering optimeres.

 

 

SAGSBESKRIVELSE

Etableringen af bespisningsordninger på de københavnske skoler blev behandlet og godkendt på Uddannelses- og Ungdomsudvalgets møde den 9. maj 2001. Inden for det oprindelige budget på ca. 30 mill. kr. skulle der over en 3-årig periode etableres skolemadsordninger på samtlige 75 skoler i Københavns Kommune. Alle skoler får et driftstilskud i 3 år, hvorefter driftstilskuddet bortfalder og ordningerne på de enkelte skoler skal være selvfinansierende. Det samlede budget var sammensat af en kommunal finansiering på ca. 10 mill. kr. og en ekstern finansiering på ca. 20 mill. kr.

Kommunal finansiering

I forbindelse med vedtagelsen af budget 2001 blev der til skolemadsprojektet afsat en ramme på 2 mill. kr. pr. år i en fireårig periode. Inden for Uddannelses- og Ungdomsudvalgets ramme er der yderligere afsat 2 mill. kr. permanent til projektet.

(mill. kr.)

2002

2003

2004

2005

2006

Midlertidig rammeforøgelse

2,0

2,0

2,0

   

Ekstra indenfor udvalgets ramme

2,0

2,0

2,0

2,0

2,0

Ekstern finansiering

Som led i den eksterne finansiering blev der i september 2001 ansøgt om midler i Børnekostpuljen under Fødevareministeriet, og i Fødevareministeriet under Innovationsloven.

  • Børnekostpuljen

I december 2001 blev der givet tilsagn om 11,2 mill. kr. fra Børnekostpuljen under forudsætning af, at puljen ikke blev nedlagt. Efterfølgende er puljen nedlagt og de 11,2 mill. kr. bortfaldet.

  • Puljer under Innovationsloven

I december 2001 blev der givet tilsagn fra Innovationspuljen under Fødevareministeriet på 1 mill. kr. fra puljen Økologisk afsætningsfremme og 6,7 mill. kr. fra puljen Tilskud til Grønne Indkøb, i alt 7,7 mill. kr. Midlerne fra Innovationspuljen blev imidlertid indefrosset i forbindelse med finanslovsforslaget for 2002. Midlerne fra Fødevareministeriet under Innovationsloven på i alt 7,7 mill. kr. overgår muligvis til andre projekter i Fødevareministeriet.

Det er på denne baggrund vurderingen, at der ikke ydes eksterne tilskud til Københavns Økologiske Sunde Skolemad.

 

Prioritering af udrulningsplanen for 2. halvår 2002

I forbindelse med bortfaldet af de eksterne tilskud har Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen udarbejdet en revideret plan for 2. halvår 2002, der inden for den af Borgerrepræsentationen afsatte økonomiske ramme angiver hvilke yderligere skoler der i indeværende år kan omfattes af ordningen, jf. bilag 1. Udrulningsplanen er opstillet ud fra en prioritering i forhold til køkkenernes beliggenhed, samt parathed til at indgå i skolemadsprojektet. Når det anbefales at projektet igangsættes på skolerne i Vanløse i september 2002, skyldes det endvidere følgende forhold:

  • Skolerne har et stort ønske om at komme med i skolemadsprojektet.

  • Det er hensigtsmæssigt at indhente erfaringer fra et område hvor en skolemadsordning ikke for flertallet af eleverne er en social ordning, men en ordning der signalerer holdninger omkring sundhed, mad og måltider, og samtidig give eleverne mulighed for at købe et sundt og nærende måltid.

Det anbefales på denne baggrund, at skolemadsprojektet igangsættes på samtlige skoler i Vanløse skoledistrikt (Hyltebjerg Skole, Vanløse Skole, Kirkebjerg Skole, Katrinedal Skole, Rødkilde Skole) i september 2002.

 

Det videre forløb for skolemadsprojektet

Forvaltningen har udarbejdet forslag til en samlet udrulningsplan (se bilag 2) med henblik på, at ordningen kan blive bydækkende i 2006. Med de skoler der igangsættes i 2006, forventes driftstilskuddet bortfaldet med udgangen af 2009.

Nedenfor er opstillet en oversigt over budgettet for etablering og drift af skolemadsprojektet (indtil projektet bliver selvfinansierende). Modsat tidligere forudsættes det, at projektet med etablering af skolemad på samtlige skoler i København, strækker sig over en periode på 5 år, hvilket er ensbetydende med, at en række projektdele overgår til selvstændig drift medens andre er under etablering:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Etablerings og driftsbudget

2002

2003

2004

2005

2006

2007

2008

2009

Antal skoler

11

17

32

49

61

75

75

75

Udvidelse - Skoler

6

15

17

12

14

0

0

0

Skoler uden driftstilskud

     

17

32

49

61

75

Bevilling (mill.kr.)

4,0

4,0

4,0

2,0

2,0

2,0

2,0

2,0

Ekstra finansierings-behov (mill.kr.)

0

3,0

4,5

6,3

5,1

2,2

0,2

0

Budget i alt pr. år (mill.kr.)

4,0

7,0

8,5

8,3

7,1

4,2

2,1

2,0

Forvaltningen foreslår, at de økonomiske konsekvenser af dette forslag indgår i det videre arbejde med budgetforslag 2003.

 

Selvfinansiering

Det skal bemærkes, at forudsætningen for ovenstående beregning er, at skolemadsprojektet dækker samtlige 75 skoler i København og, at det dermed er muligt at opnå følgende:

  • Indgåelse af fordelagtige økologiske indkøbsaftaler.
  • Udvikling af økologiske halvfabrikata til køkkenets produktion.
  • Koordinering af køkkenernes fælles planlægning, indkøb og produktion .
  • Opsamling af forskellige erfaringer fra driften på skolerne.
  • Rationalisering af administrationen.
  • Koordineret uddannelsesindsats over for køkkenerne.

De økologiske producenter er p.t. forbeholdne over for at indgå omfattende indkøbsaftaler i forhold til skolemadsprojektet, idet projektets indkøb volumenmæssigt er for småt. Yderligere bliver det vanskeligere for projektet at få udviklet nogle "børnevenlige" økologiske halvfabrikata, som sparer en stor del af produktionstiden i køkkenet. Producenterne ønsker sikkerhed for, at projektet kan aftage de producerede varer. Den mængde varer projektet kan aftage med f.eks. 20 skoler, er ikke nok til, at det umiddelbart kan betale sig for producenterne at investere i produktionsapparat til økologisk skolemad.

 

Økonomi

Ingen yderligere bemærkninger

 

Miljøvurdering

Uddannelses- og Ungdomsudvalget besluttede på mødet den 12. september 2001, under behandlingen af skolemadsprojektet, at "det skal være et succeskriterium, at affaldshåndteringen sker på en miljømæssig forsvarlig måde".

På den baggrund er der blevet gennemført en miljøvurdering af skolemadsprojektet med fokus på service, emballage og distribution. Projektet er gennemført af Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen i samarbejde med Miljø– og Forsyningsforvaltningen og eksterne konsulenter.

Projektet er gennemført ved sammenlignende miljøvurderinger af det nuværende system og alternative tænkte scenarier. Hvori er indgået 2 systemer med flergangsservice og opvask på skolerne henholdsvis centralkøkkenet. Scenarierne er her kort beskrevet:

  • Scenario 1A: Den nuværende situation med anvendelse af éngangsservice og distribution af den varme ret i bulk
  • Scenario 1B: Den nuværende situation med anvendelse af éngangsservice, men distribution af den varme ret som portionsanretninger i plastbakker, der opvarmes på skolerne
  • Scenario 2A: En fremtidig situation med anvendelse af genbrugsservice af porcelæn, distribution af den varme ret i bulk og opvarmning af den på skolerne. Porcelænsservicet bliver på skolerne, hvor det vaskes op
  • Scenario 2B: En fremtidig situation med anvendelse af genbrugsservice af plast, distribution af den varme ret i portionsanretninger og opvarmning af den på skolerne. Genbrugsservicet returneres til storkøkkenerne, hvor det vaskes op

Den samlede vurdering af rapporten er :

De miljømæssige fordele ved at indføre genbrugssystemer med genbrugsservice og – emballage, Scenario 2A og 2B, frem for det nuværende system, Scenario 1A, med engangsservice – emballager er minimale. Specielt når der tages højde for 10 % usikkerheden ved beregningen af miljøbelastningen.

Rapporten indeholder forslag til optimering af det nuværende system.

Scenario 1B lades ude af betragtning idet miljøbelastningen for dette scenario er væsentlig højere end i de øvrige scenarier.

Desuden må der ved indførelse af de alternative systemer med genbrugsservice og op-vask på skolerne påregnes betydelige udgifter både med hensyn til investeringer i opvaskemaskiner og service samt løbende driftsomkostninger svarende til anslået:

 

Investeringer

Driftsomkostninger pr. år.

Nuværende System 1A

4.210.000 kr.

3.618. 565 kr.

Scenario 2A

36.566.476 kr.

15.553.856 kr.

Scenario 2B

13.647.900 kr.

7.076.387 kr.

De investeringer og driftsomkostninger som her er opført indgår i det beskrevne budget for KØSS.

På baggrund af rapportens vurderinger med hensyn til at de miljømæssige fordele ved at indføre genbrugssystemer frem for det nuværende system er minimale, og at udgifterne forbundet hermed vil være uforholdsmæssige store, foreslår Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen og Miljø- og Forsyningsforvaltningen, at det nuværende system bevares og optimeres.

 

Høring

Ingen bemærkninger

 

BILAG VEDLAGT

  • Bilag 1: Udrulningsplan for KØSS for 2. halvår 2002
  • Bilag 1: Samlet udrulningsplan for KØSS
  • Bilag 3: Miljøvurdering af skolemadsordningen

 

 

 

Peter Rasmussen

Dorrit Christensen

 

 

 

 

Til top