Mødedato: 23.10.2002, kl. 15:00

Oprettelse af to nye produktionsskoler

Oprettelse af to nye produktionsskoler

Uddannelses- og Ungdomsudvalget

Uddannelses- og Ungdomsudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 23. oktober 2002

 

3. Oprettelse af to nye produktionsskoler

UUU 484/2002 J.nr. U165/02

 

INDSTILLING

Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Uddannelses- og Ungdomsudvalget,

at udvalget godkender vedtægter for AFUK's Produktionsskole og Produktionsskolen k.u.b.a.

at udvalget bemyndiger forvaltningen til at påse, at produktionsskolerne råder over egnede lokaler og kan påbegynde deres virksomhed på et økonomisk realistisk grundlag

 

 

RESUME

Uddannelses- og Ungdomsudvalget besluttede på sit møde den 9. oktober 2002 i forbindelse med sagen om daghøjskolernes fremtid (U136/02), at der søges om oprettelse af to nye produktionsskoler, hvor det forudsættes, at omkostningerne i fremtiden afholdes inden for det budget, som er tiltænkt Daghøjskolen Kigkurren og Den Rytmiske Daghøjskole. Borgmester Per Bregengaard blev bemyndiget til at tage de fornødne initiativer i sagen om oprettelse af de to nye produktionsskoler.

Det er en betingelse for ydelse af statstilskud pr. 1. januar 2003, at produktionsskolernes vedtægter godkendes af Københavns Kommune, og at kommunen yder grundtilskud til skolerne fra 1. januar 2003.

De godkendte og påtegnede vedtægter tillige med tilsagnet om ydelse af grundtilskud skal være Undervisningsministeriet i hænde senest 1. november 2002 for, at der kan ydes statstilskud pr. 1. januar 2003.

Forvaltningen foreslår, at udvalget godkender de foreliggende forslag til vedtægter for de to produktionsskoler og, at udvalget bemyndiger forvaltningen til at påse, at produktionsskolerne råder over egnede lokaler og kan påbegynde deres virksomhed på et økonomisk realistisk grundlag.

SAGSBESKRIVELSE

Uddannelses- og Ungdomsudvalget besluttede på sit møde den 9. oktober 2002 i forbindelse med sagen om daghøjskolernes fremtid (U136/02), at der søges om oprettelse af to nye produktionsskoler, hvor det forudsættes at omkostningerne i fremtiden afholdes inden for det budget, som er tiltænkt Daghøjskolen Kigkurren og Den Rytmiske Daghøjskole.

Borgmester Per Bregengaard blev ved samme lejlighed bemyndiget til at tage de fornødne initiativer i sagen om oprettelse af de to nye produktionsskoler. På denne baggrund har borgmesteren anmodet om, at sagen om ydelse af grundtilskud på i alt kr. 760.000 kr. til de to nye produktionsskoler forelægges direkte for Borgerrepræsentationen inden 1. november, idet sagen ikke giver anledning til tvivl, jf. den kommunale styrelseslovs § 22. Den 1. november er produktionsskolernes frist for ansøgning om statstilskud til driften af skolerne pr. 1. januar 2003.

Godkendelse af vedtægter mv.

Det er en betingelse for ydelse af statstilskud pr. 1. januar 2003, at produktionsskolernes vedtægter godkendes af Københavns Kommune og, at kommunen yder grundtilskud til skolerne fra 1. januar 2003.

Ifølge produktionsskolelovgivningen skal produktionsskoler etableres som uafhængige, selvejende institutioner med en bestyrelse. Vedtægterne skal godkendes af den kommunalbestyrelse, som yder grundtilskud til skolen. Borgerrepræsentationen har delegeret kompetencen vedrørende godkendelse af vedtægter for produktionsskoler til Uddannelses- og Ungdomsudvalget.

Staten yder tilskud til skoler, hvis vedtægter er godkendt og som modtager grundtilskud. For at de to nye produktionsskoler kan opnå statstilskud pr. 1. januar 2003, skal ansøgningen bilagt godkendte vedtægter foreligge i Undervisningsministeriet senest den 1. november 2002. Skolernes ansøgning skal som minimum indeholde:

  1. En nærmere beskrivelse af skolens virksomhed, herunder antallet af forventede årselever i det kommende år
  2. Et kommunalt tilsagn om ydelse af grundtilskud


Ifølge produktionsskolelovgivningen skal kommunalbestyrelsen ved godkendelsen af skolernes vedtægter påse, at skolen råder over egnede lokaler og at skolens lokaler, udstyr og inventar kan danne ramme for opfyldelse af formålet med produktionsskolens virksomhed og at eventuelle krav fra brand-, sundheds-, fødevare- og arbejdsmiljømyndigheder er opfyldt.

Da skolerne er under etablering, og lokalerne endnu ikke er indrettet, anbefales det, at udvalget pålægger forvaltningen at påse, at alle krav til lokaler mv. er opfyldt inden undervisningen påbegyndes.

Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen har gennemgået produktionsskolernes vedtægter med henblik at sikre, at skolerne er uafhængige, selvejende institutioner samt at bestemmelserne i produktionsskoleloven samt bekendtgørelse om vedtægter for produktionsskoler m.v. er overholdt.

Forvaltningen gør i den forbindelse opmærksom på, at der på nuværende tidspunkt ikke er udpeget bestyrelser for produktionsskolerne, og at vedtægter mv. derfor ikke er underskrevet af bestyrelser eller andre, som kan handle med retsvirkning for de nye produktionsskoler.

Forvaltningen anbefaler derfor udvalget at godkende vedtægterne under forudsætning af, at der etableres bestyrelser for produktionsskolerne inden den 1. december 2002 efter bestemmelserne i loven og de respektive vedtægter og under den forudsætning at bestyrelserne godkender vedtægterne i den form, de er forelagt udvalget.

Kompetencen til at godkende vedtægter for produktionsskoler er delegeret fra Borgerrepræsentationen til Uddannelses- og Ungdomsudvalget.

Grundlaget for forvaltningens besigtigelse af lokalerne er på nuværende tidspunkt ikke til stede. Imidlertid er skolerne på forvaltningens anmodning i gang med at udarbejde en plan for, hvilke lokaler skolen har til rådighed, hvornår de kan tages i brug samt indhentelse af myndighedsgodkendelser. Som selvejende institutioner er det skolernes pligt at oplyse og dokumentere over for Københavns Kommune, at lokalerne er tilset og godkendte af relevante myndigheder.

I forbindelse med godkendelse af vedtægter skal det ligeledes påses, at skolen kan påbegynde sin virksomhed på et realistisk økonomisk grundlag.

Forvaltningen vurderer på det foreliggende grundlag, at skolernes budgetter er realistiske under forudsætning af, at skolerne allerede det første år formår at opnå det forventede antal årselever.

Undervisningens indhold og omfang

På et møde i Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen i september fremlagde Daghøjskolen Kigkurren og Den Rytmiske Daghøjskole deres planer om at omlægge dele af skolernes virksomhed og oprette to produktionsskoler.

Daghøjskolerne tilkendegav umiddelbart herefter, at de ønskede, at Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen behandlede skolernes ansøgninger om omlægning af dele af daghøjskolernes virksomhed til to nye produktionsskoler pr. 1. januar 2003, og skolerne har afleveret vedtægter, virksomhedsplan samt budget til Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen.

Skolerne ansøger om at oprette to skoler med et årselevantal på henholdsvis 66 og 60 i 2003 og 76 pr. skole i 2004. Skolerne forventer, at 25% af eleverne kommer fra andre kommuner.

Karakteristisk for en produktionsskole er, at skolen samarbejder med det ordinære uddannelsessystem samt, at den har tæt kontakt til erhvervslivet med det formål, at flere unge gennemfører en erhvervskompetencegivende uddannelse.

Ifølge produktionsskoleloven skal produktionsskoler tilbyde undervisningsforløb til unge under 25 år, som ikke har gennemført en ungdomsuddannelse, og som ikke umiddelbart har forudsætninger for at påbegynde en sådan uddannelse eller har afbrudt en ungdomsuddannelse.

De to skolers begrundelse for at oprette produktionsskoler er, at de oplever en stigende søgning blandt unge på 16 – 21 år og ønsker at udforme et relevant uddannelsestilbud til denne gruppe unge. Ifølge skolerne udgør denne gruppe et brugerunderlag for produktionsskoleaktivitet, idet der er tale om bogligt svage elever uden ungdomsuddannelse. Begge daghøjskoler har tidligere været uddannelsesansvarlige for Den Fri Ungdomsuddannelse, som nu er afviklet.

Ifølge bekendtgørelsen om produktionsskoler om indhold og tilrettelæggelse af skoletilbudet skal produktionsskolerne udbyde en flerhed af værkstedsundervisningstilbud, der indholdsmæssigt dækker mindst tre beskæftigelsesområder. Tilbudene skal fortrinsvis have relation til erhvervskompetencegivende ungdomsuddannelser sådan, at deltagerne sikres mulighed for at orientere sig mellem flere beskæftigelsesområder. Tilbudet tilrettelægges med særligt henblik på, at den unge opnår kvalifikationer, der kan føre til gennemførelse af en erhvervskompetencegivende ungdomsuddannelse.

Der er følgende krav til produktionsskolernes undervisningstilbud:

  1. Værkstedsundervisning, der tager udgangspunkt i praktisk arbejde og opgaveløsning med henblik på reel produktion og afsætning af varer og tjenesteydelser
  2. Undervisning, der sammenknytter værkstedsundervisningen og den tilhørende teori

3) Undervisning, der styrker elvernes grundlæggende færdigheder

4) Anden undervisning, der medvirker til at styrke elevernes udvikling

5) Undervisning, der afledes af arbejdet på værkstedet.

Produktionsskoletilbud skal desuden omfatte undervisning i almene fag, herunder dansk, matematik og IT.

Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen har modtaget skolernes virksomhedsplaner og kan konstatere, at de lever op til ovennævnte krav om en flerhed af mindst tre beskæftigelsesområder.

Produktionsskolen k.u.b.a. opretter følgende fem værksteder: skriveværksted, foto værksted, scenisk værksted, musik værksted samt et grafisk værksted.

AFUK's Produktionsskole opretter følgende syv værksteder: kultur-pædagogisk værksted, artistværksted, billede og dekorationsværksted, kontor og booking, kost krop og køkken, performer- og event-værksted samt kostume-værksted.

Skolerne har dels peget på uddannelsesmuligheder blandt andet i relation til uddannelserne på de tekniske skoler og social- og sundhedsuddannelserne og de pædagogiske grunduddannelser dels peget på afsætningsmuligheder for værkstedernes produktion.

Ifølge lovgivningen skal skolernes vejledning omfatte både formelt tilrettelagt uddannelses- og erhvervsvejledning, og daglig vejledning og rådgivning i form af samtaler, der foregår integreret i de sociale og arbejdsmæssige processer.

Vejledningen har til formål at støtte deltagerne i at opstille uddannelses- og erhvervsrettede mål med henblik på forløbet efter produktionsskoleopholdet, herunder muligheder i uddannelsessystemet og erhvervslivet, tilskudsmuligheder i form af uddannelsesstøtte, forventede beskæftigelsesmuligheder, overgang til anden uddannelses eller erhverv.

Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen kan konstatere, at de to skoler i deres virksomhedsplaner tilbyder vejledning i henhold til lovkravet.

Produktionsskolerne betaler en skoleydelse til eleverne på henholdsvis 500 kr. pr. uge til unge under 18 år og 1200 kr. pr. uge til unge over 18 år. Staten refunderer udgiften til skoleydelsen.

Undervisningsministeriet fører tilsyn med produktionsskolerne. Finder undervisningsministeren således, at en skoles virksomhed ikke er i overensstemmelse med produktionsskoleloven, eller regler eller aftaler indgået i henhold til loven, kan undervisningsministeren udstede påbud til skolen om at ændre den pågældende virksomhed.

Økonomi

Københavns Kommune betaler grundtilskud på 380.000 kr. pr. ny produktionsskole for 2003. Det angivne beløb er satsen for 2003.

 

Der blev med virkning fra d. 1. januar 2000 indført kommunal bidragspligt til staten for deltagere på produktionsskoler. Det betyder, at for hver årselev betaler deltagerens bopælskommune et bidrag til staten, som beregnes henholdsvis efter unge under/over 18 år. (Dette gælder dog ikke aktiverede deltagere og elever, som deltager i forbindelse med et erhvervsgrunduddannelsesforløb.)

Der er frit optag på produktionsskolerne. Imidlertid er der fastsat en årskvote for at styre aktiviteten på produktionsskolerne på landsplan. Det betyder, at hvis aktiviteten øges og overskrider grænsen for årskvoten, stiger de kommunale bidragssatser. Hver gang aktiviteten stiger 5 %, hæves bidragssatsten med 5.370 kr. pr. årselev for samtlige elever i beregningsåret i hele landet.

Den kommunale bidragspligt betales et år bagud, således at kommunen afregner årselever for 2003 i 2004 med staten.

Udgifter for 2003

Grundtilskud til to produktionsskoler 760.000 kr.

I alt 760.000 kr.

 

Udgifter for 2004

Grundtilskud til to produktionsskoler 760.000 kr.

Kommunalt bidrag Produktionsskolen k.u.b.a. 1.428.090 kr.

Kommunalt bidrag AFUK'S Produktionsskole 1.288.500 kr.

I alt 3.476.590 kr.

Udgifter for 2005

Grundtilskud til to produktionsskoler 760.000 kr.

Kommunalt bidrag Produktionsskolen k.u.b.a. 1.632.100 kr.

Kommunalt bidrag AFUK'S Produktionsskole 1.632.100 kr.

I alt 4.024.200 kr.

De kommunale bidrag er udregnet på baggrund af skolernes oplysninger om forventet antal årselever, elevernes forventede aldersfordeling samt skolernes forventning, om at 25% af eleverne kommer fra andre kommuner. Der er desuden regnet med en forhøjet kommunal bidragssats.

Uddannelses- og Ungdomsudvalget besluttede på mødet den 9. oktober 2002, at omkostningerne i fremtiden skal afholdes inden for det budget, som er tiltænkt daghøjskolen Kigkurren og Den Rytmiske Daghøjskole.

Udgiften afholdes inden for udvalgets ordinære ramme på konto 3.44.1 Andre faglige uddannelser ved overførsel fra konto 3.77.1 Daghøjskoler.

Da Daghøjskolen Kigkurren og Den Rytmiske Daghøjskole ønsker at fortsætte som daghøjskoler betyder oprettelsen af produktionsskoler en reducering af de to daghøjskolers størrelse. Nedenstående tabel viser, hvor mange årselever Københavns Kommune kan finansiere inden for den tiltænkte ramme:

Den Rytmiske Daghøjskole

2003

2004

2005

Budget årselever DH

107

96

96

Budget i kr.

5.893.453

5.287.584

5.287.584

Produktionsskoleudgift

380.000

1.539.590

1.706.010

Restbeløb til DH

5.513.453

3.747.994

3.581.574

Mulige årselever DH*

100,1

68,0

65,0

Daghøjskolen Kigkurren

2003

2004

2005

Budget årselever DH

48

45

45

Budget i kr.

2.643.792

2.478.555

2.478.555

Produktionsskoleudgift

380.000

1.426.850

1.706.010

Restbeløb til DH

2.263.792

1.051.705

772.545

Mulige årselever DH*

41,1

19,1

14,0

* Til de i tabellen anførte årselever kommer årselever fra AF og fra andre kommuner.

Det er forventningen, at Daghøjskolen Kigkurren i 2005 (inklusive elever fra AF og andre kommuner) vil kunne nå en størrelse på 20 årselever, som vurderes at være minimum af hensyn til det pædagogiske miljø på skolen.

 

Miljøvurdering

Ingen bemærkninger

 

Høring

Ingen bemærkninger

 

 

BILAG VEDLAGT

  • Bilag 1: Forslag til vedtægter for AFUK´s Produktionsskole
  • Bilag 2: Virksomhedsplan for AFUK´s Produktionsskole
  • Bilag 3: Budget 2003 for AFUK´s Produktionsskole
  • Bilag 4: Forslag til vedtægter for Produktionsskolen k.u.b.a.
  • Bilag 5: Virksomhedsplan for Produktionsskolen k.u.b.a.
  • Bilag 6: Budget 2003 for Produktionsskolen k.u.b.a.

 

 

Peter Rasmussen

Bodil Hendrichsen

 

 

 

 

 

Til top