Mødedato: 22.01.2003, kl. 15:00

Ungdomsskoleundervisning for de 10 - 12 årige på Indre Østerbro

Ungdomsskoleundervisning for de 10 - 12 årige på Indre Østerbro

Uddannelses- og Ungdomsudvalget

Uddannelses- og Ungdomsudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 22. januar 2003

 

15. Ungdomsskoleundervisning for de 10 - 12 årige på Indre Østerbro

UUU 22/2003 J.nr. U15/03

 

INDSTILLING

Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Uddannelses- og Ungdomsudvalget,

at udvalget godkender, at der afsættes 256.000 kr. pr. år fra det samlede klubbudget (demografimidler) til undervisnings- og fritidsaktiviteter for de 10 - 12 årige i ungdomsskolens regi på Indre Østerbro i en 2-årig periode. Tilbuddet evalueres inden udløbet af den 2-årige periode med henblik på en vurdering af, om tilbuddet skal videreføres

at forslaget sendes til høring i forældrebestyrelser og klubråd/ungeråd på Indre Østerbro, ungdomsskolebestyrelsen samt de faglige organisationer BUPL, LFS, PMF og LVU med høringsfrist 7. marts 2003

 

 

 

RESUME

I forbindelse med bydelsforsøgene blev der etableret forsøg med fritidsundervisning i ungdomsskolens regi for de 10 - 12 årige i Indre Østerbro Bydel. Et tilbud om fritidsaktiviteter for de 10 - 12 årige i ungdomsskolen kan og skal ikke erstatte et fuldt fritidsklubtilbud. Men tilbuddet i ungdomsskolen kan være et supplement til eller et alternativ for unge, som har brug for et andet fritidstilbud indholdsmæssigt og omfangsmæssigt end en fritidsklub.

Det nuværende forsøg med ungdomsskoleundervisning for 10 - 12 årige på Indre Østerbro foreslås videreført i en begrænset form finansieret dels af midler inden for ungdomsskolens budgetramme og dels af midler fra det samlede klubbudget (demografimidler).

Tilbudet foreslås videreført i en 2-årig periode og evalueres inden udløbet af perioden med henblik på en vurdering af, om tilbuddet skal videreføres.

Forslaget foreslås sendt til høring i forældrebestyrelser og klubråd/ungeråd på Indre Østerbro, ungdomsskolebestyrelsen samt de faglige organisationer BUPL, LFS, PMF og LVU.

 

 

SAGSBESKRIVELSE

Under bydelsforsøgene besluttede Bydelsrådet i Indre Østerbro Bydel i oktober 2000, at børn og unge i bydelen skulle have et tilbud om aktiviteter og fritidsundervisning i ungdomsskolens regi. Beslutningen var motiveret ud fra et ønske om at opfylde et behov for fritidsundervisning til børn og unge allerede fra 10-års alderen.

I forbindelse med bydelsforsøgenes afvikling behandlede Uddannelses- og Ungdomsudvalget på mødet den 25. april 2001 en indstilling om forsøgsbydelenes opgaver og projekter efter bydelsforsøgets ophør (UUU 130/2001). Udvalget tiltrådte forvaltningens indstilling om, at forsøget med ungdomsskoleundervisning for de 10 - 12 årige ikke blev videreført.

I overensstemmelse hermed indstillede ungdomsskolen til ungdomsskolens bestyrelse, at forsøget blev nedtrappet og udfaset i foråret 2002. På mødet i ungdomsskolebestyrelsen den 7. marts 2002 besluttede ungdomsskolebestyrelsen imidlertid at videreføre forsøget i en begrænset form og i et forpligtende samarbejde mellem ungdomsskolen og fritidsklubberne. Da undervisning for 10 - 12 årige ikke er omfattet af ungdomsskolens primære målgruppe, pålagde ungdomsskolebestyrelsen samtidig ungdomsskolen at optage forhandling med Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen om at finde en finansieringsmodel.

Ungdomsskolebestyrelsen har på sit møde den 5. december 2002 besluttet at forlænge forsøget frem til den 31. december 2003. Ungdomsskolebestyrelsen har desuden truffet beslutning om at fravige den generelle nedre aldersgrænse på 13 år samt 12-årige elever i 7. kl. for målgruppen for ungdomsskoletilbuddet, som der er mulighed for efter planen for Københavns Kommunes Ungdomsskolevirksomhed, der er fastsat af Borgerrepræsentationen.

Tilbuddet er etableret primært på Randersgades Skole i tidsrummet kl. 14 – 17 med holdundervisning på 2-3 timer. Tilbuddet er etableret i samarbejde med bydelens fritidsklubber, Krudttønden og Byens Børn. Fagkredsen omfatter lektiecafé, dansk, musik- og instrumentalundervisning, dans, madlavning, blomsterbinding, naturkosmetik, keramik, filmkundskab og rollespil. Fagudbudet er løbende under udvikling i dialog med folkeskolerne, fritidsklubberne og Byens Børn.

For at få tilvejebragt konkret viden om de 10 - 12 åriges fritidsvaner og forventninger til et fritidstilbud gennemførte ungdomsskolen i perioden 23. april - 13. maj 2002 en spørgeskemaundersøgelse blandt 300 forældre til børn og unge i aldersgruppen i Indre Østerbro, som har deltaget i undervisningen.

Undersøgelsen bygger på 141 besvarelser, svarende til en svarprocent på 47. Af undersøgelsen fremgår det, at i alt 59 pct. af de adspurgte har oplyst, at deres barn/børn samtidig med ungdomsskoletilbuddet var tilmeldt en fritidsklub, og at 94 pct. af de adspurgte ønskede tilbuddet i ungdomsskolen videreført. Kommentarer fra respondenterne peger på, at mange ønsker tilbuddet opretholdt og udvidet som et supplement til fritidsklubberne eller som et alternativ til et fuldt medlemskab af en fritidsklub.

I skoleåret 2001/2002 udgjorde den samlede nettoudgift til aktiviteten ca. 300.000 kr. til undervisningspersonale, materialer og elevprogram. Udgiften var fordelt med knap 200.000 kr. i efteråret 2001 og 100.000 kr. i foråret 2002.

Anvendelsen af tilbuddet i skoleåret 2001/2002:

Antal 10-12 årige

Antal CPR-elever

Antal holdelever

Benyttelsesgrad i %

797

269

457

34

I efteråret 2002 er tilbuddet blevet gennemført af midler inden for ungdomsskolens budgetramme for en samlet nettoudgift på 100.000 kr. Som følge heraf blev tilbuddet væsentligt reduceret i omfang, hvilket har ført til et fald i tilgangen til aktiviteten svarende til 26 pct. i forhold til 2001.

Anvendelsen af tilbuddet i efteråret 2002:

Antal 10-12 årige

Antal CPR-elever

Antal holdelever

Benyttelsesgrad i %

845

210

289

25

Der er nedsat en arbejdsgruppe med repræsentanter fra bydelens fritidsklubber og ungdomsskolen, som har til opgave et beskrive en samarbejdsmodel for et tilbud om fritidsaktiviteter for de 10 – 12 årige som et supplement til fritidsklubberne eller som alternativ til et fuldt medlemskab af en fritidsklub. Det er en forudsætning i dette arbejde, at samarbejdsmodellen skal have et udviklingsperspektiv og skal omfatte hele området Indre Østerbro. Grundlaget for arbejdet er Uddannelses- og Ungdomsudvalgets beslutning på mødet den 5. april 2000 om en ny klubstruktur og ønsket om et forpligtende samarbejde mellem klubber, ungdomsskole og foreninger.

Forvaltningen foreslår, at tilbuddet videreføres i ungdomsskolens regi, og at tilbuddet etableres i dialog med fritidsklubberne på Indre Østerbro.

Ungdomsskolen har beregnet, at helårsudgiften ved etablering af et ungdomsskoletilbud for 20 pct. af de unge i målgruppen á 2 timers varighed om ugen med hold på 16 elever i 22 uger er 381.000 kr. Beløbet kan finansiere 25 hold.

Ungdomsskolens bestyrelse har besluttet at afsætte 125.000 kr. inden for ungdomsskolens budgetramme under forudsætning af, at tilbuddet tilføres yderligere midler.

Den resterende udgift på 256.000 kr. afholdes på Uddannelses- og Ungdomsudvalgets konto 5.16.1 Klubber. Beløbet søges i forbindelse med regnskabskalkulen for 1. kvartal af 2003 overført til Uddannelses- og Ungdomsudvalgets konto 3.76.1 Ungdomsskoler.

 

Miljøvurdering

Ingen bemærkninger

Forslaget sendes til høring i forældrebestyrelser og klubråd/ungeråd på Indre Østerbro, ungdomsskolebestyrelsen samt de faglige organisationer BUPL, LFS, PMF og LVU med høringsfrist 7. marts 2003.

BILAG VEDLAGT

Ingen

 

Peter Rasmussen

Marie Thun

 

 

Til top