Mødedato: 21.03.2001, kl. 09:00

Opgaver vedrørende den regionale udvikling indenfor specialundervisningsom-rådet

Opgaver vedrørende den regionale udvikling indenfor specialundervisningsom-rådet

Uddannelses- og Ungdomsudvalget

Uddannelses- og Ungdomsudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 21. marts 2001

 

10. Opgaver vedrørende den regionale udvikling indenfor specialundervisningsom-rådet

UUU 82/2001 J.nr. U53/01

 

INDSTILLING

Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Uddannelses- og Ungdomsudvalget, at udvalget overfor Borgerrepræsentationen anbefaler,

at Københavns Kommune, med forbehold for Undervisningsministeriets godkendelse, i stedet for at nedsætte et regionalt udvalg vedrørende vidtgående specialundervisning varetager opgaverne af det allerede eksisterende organ, Det Sociale Brugerråd

at det anbefales Det Sociale Brugerråd, at Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen repræsenteres ved behandlingen af sager om den vidtgående specialundervisning

 

RESUME

I forbindelse med vedtagelse af lov nr. 485 af 31. maj 2000 vedrørende den ændrede opgavefordeling mellem amt og kommune i forhold til den vidtgående specialundervisning fremgik det af bemærkningerne, at der skulle nedsættes regionale udvalg, som på politisk niveau skal følge den regionale udvikling inden for specialundervisningsområdet.

Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen foreslår i stedet, at opgaverne varetages af det allerede eksisterende organ, Det Sociale Brugerråd.

 

SAGSBESKRIVELSE

I forbindelse med vedtagelse af lov nr. 485 af 31. maj 2000 vedrørende den ændrede opgavefordeling mellem amt og kommune i forhold til den vidtgående specialundervisning blev der nedsat et centralt udvalg af Undervisningsministeren.

Det fremgår af bemærkningerne til loven, at der skal nedsættes regionale udvalg, som på politisk niveau skal følge den regionale udvikling inden for specialundervisningsområdet. De Regionale Udvalg indgår i en organisationsstruktur med Det Centrale Udvalg, og det er hensigten, at der skal være en løbende dialog mellem de Regionale og Det Centrale Udvalg.

Undervisningsministeriet har i februar måned 2001 opfordret kommunerne til at nedsætte de regionale udvalg og underrette ministeriet umiddelbart efter, at udvalgene er nedsat.

Det Regionale Udvalg har ifølge forslaget til kommissorium for De regionale Udvalg bl.a. til opgave at følge og understøtte udviklingen i de amtslige og kommunale specialundervisningstilbud samt specialpædagogisk bistand til småbørn med henblik på vurdering af udviklingen i tilbuddene, samarbejdet og de økonomiske konsekvenser for såvel store som små kommuner, herunder:

  • Statusbeskrivelse af amtets og kommunernes specialundervisningstilbud
  • Statusbeskrivelse af samarbejdsmodeller imellem amt og kommuner vedrørende skoletilbud
  • Udvikling af organisationsformer for områdets specialundervisningstilbud, der sikrer samarbejde mellem amt og kommune
  • Beskrivelse af konsekvenser af lovgivningen i forhold til undervisningstilbud og økonomi m.v.

Udvalget skal endvidere følge og understøtte områdets uddannelses- og rådgivningsinstitutioner med henblik på udvikling af en sammenhængende rådgivning- og vejledningsfunktion i regionen, herunder:

  • Statusbeskrivelse af amtets specialundervisning
  • Statusbeskrivelse af kommunernes rådgivnings- og vejledningstilbud for børn og unge med særlige behov samt deres familier
  • Udvikling af organisationsformer og samarbejdsmodeller for områdets rådgivningstilbud på en sådan måde, at den faglige ekspertise i regionen sikres og udvikles
  • Beskrivelse af lovændringens konsekvenser for forholdet mellem rådgivning fra PPR og amternes specialrådgivning samt rådgivning fra videnscentre og de lands- og landsdelsdækkende institutioner

Udvalget skal følge og understøtte udviklingen i samarbejdet mellem områdets social-, sundheds-, og skolesektorer og udarbejde forslag til eventuelle ændringer på området, herunder:

  • Beskrivelse af samarbejdsmodeller
  • Vurdering af virkningerne af lovgivningen i undervisningstilbuddene i de tværgående tilbud, herunder dagbehandlingstilbud og anbringelsessteder
  • Udarbejdelse af forslag til organisationsformer med henblik på styrkelse af en koordineret tværgående indsats

Udvalget skal endvidere bidrage i forbindelse med den afsluttende evaluering med statusbeskrivelser, anbefalinger og forslag til den fremtidige organisering og opgavefordeling.

Da Københavns Kommune både varetager de amtslige og kommunale opgaver på området, og da opgaverne i et vist omfang allerede varetages af Det Sociale Brugerråd foreslås det, at de i kommissoriet beskrevne opgaver pålægges brugerrådet.

Det Sociale Brugerråd er et råd, der organisatorisk hører under Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens område, men Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen er repræsenteret i rådet, og det må forudsættes, at der ved behandling af spørgsmål vedrørende vidtgående specialundervisning er repræsentation, således at dette område bliver dækket indgående.

Det Sociale Brugerråd har mulighed for at tage spørgsmål af mere generel karakter vedrørende sociale anliggender op til drøftelse og komme med forslag til initiativer, herunder om samordning med andre områder inden for den amtskommunale forvaltning.

Det fremgår af pkt. 159 i vejledningen (vejl. 2000 90), at der f.eks. kan være tale om samordning med den amtslige specialundervisning m.v.

Amtsrådet kan i henhold til retsikkerhedsbekendtgørelsens § 42 forelægge alle spørgsmål af mere generel eller principiel karakter vedrørende sociale anliggender og samordning med tilgrænsede områder for brugerrådet.

Brugerrådet fungerer endvidere som klageinstans ved afgrænsede områder indenfor socialretsområdet.

 

Økonomi

Ingen bemærkninger

 

Høring

Der foretages høring af Det Sociale Brugerråd med hensyn til overtagelsen af de nye opgaver, og sagen forelægges udvalget igen, hvis Det Sociale Brugerråd ikke ønsker opgaverne

 

Andre konsekvenser

Ingen bemærkninger

 

BILAG VEDLAGT

  • Undervisningsministeriets brev af 8. februar 2001 med vedlagte kommissorier for Det Centrale Udvalg og De Regionale Udvalg

 

 

 

Peter Rasmussen

Michael Schultz

 

Til top