Mødedato: 20.11.2002, kl. 15:00

Kapacitetsfastsættelse for gymnasier og hf-kurser

Kapacitetsfastsættelse for gymnasier og hf-kurser

 

Uddannelses- og Ungdomsudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 20. november 2002

 

 

10.      Kapacitetsfastsættelse for gymnasier og hf-kurser

 

UUU 528/2002  J.nr. U180/02

 

 

INDSTILLING[e1] 

 

Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Uddannelses- og Ungdomsudvalget,

 

at     udvalget godkender forslaget om en kapacitetsfastsættelse på 41 (45) gymnasiespor med mulighed for oprettelse af et 6. spor på henholdsvis Vestre Borgerdyd Gymnasium og HF og Metropolitanskolen, et 6. spor på  Sankt Annæ Gymnasium og et 8. spor på Christianshavns Gymnasium afhængig af den konkrete søgning. Placering af et ekstra spor på de 2 sidstnævnte gymnasier forudsætter dog en tilpasning af de fysiske rammer. Hf-kapaciteten fastsættes uændret til 10 spor

 

at   udvalget godkender uændrede klassekvotienter på 28 for de københavnske          gymnasier og hf-kurser i skoleåret 2003/2004. Der er dog fortsat dispensation til en klassekvotient på 24 på Østre Borgerdyd Gymnasium

 

 

RESUME[e2] 

 

Forslaget til kapacitetsfastsættelse bygger på Rammeplan 2000 for gymnasiet og  hf-kursus, en prognose for søgningen fra Fordelingsudvalget for 2002 – 2015 og den store stigning i søgetallene til de københavnske gymnasier i 2002.

 

Gymnasiekapaciteten foreslås fastsat til 41 (45) spor med mulighed for oprettelse af et 6. spor på henholdsvis Vestre Borgerdyd Gymnasium og HF og Metropolitanskolen, et 6. spor på  Sankt Annæ Gymnasium og et 8. spor på Christianshavns Gymnasium afhængig af den konkrete søgning. Det vil dog ikke være muligt igen at placere en 6. klasse på Sankt Annæ Gymnasium uden bygningsmæssige ændringer eller nødløsninger fx i form af pavilloner i skolegården. En placering af en ekstra klasse på Christianshavns Gymnasium vil have tilsvarende konsekvenser.

 

Hf-kapaciteten foreslås uændret fastsat til 10 spor.

 

Der er fortsat ingen udveksling af gymnasieelever over Øresund med Malmø.

 


SAGSBESKRIVELSE[e3] 

 

Ifølge lovbekendtgørelse nr. 754 af  8. august 2000 af lov om gymnasiet m.v. jf. § 8, stk. 1 nr. 6 og  lovbekendtgørelse nr. 755 af  8. august 2000  af lov om kursus til højere forberedelseseksamen og om studieforberedende enkeltfagsundervisning for voksne m.v., jf. § 19, stk. 1, nr. 7, træffer Københavns Kommune beslutning om skolens maksimale antal klasser og det minimale antal elever/kursister, som skolen er forpligtet til at optage efter ansøgning.

 

Københavns Kommune skal sikre en kapacitet, så alle ansøgere, der opfylder betingelserne til gymnasiet og 2-årigt hf kan optages.

 

Københavns Kommune skal endvidere sikre, at kvalificerede ansøgere til studieforberedende enkeltfagsundervisning inden for en rimelig tid og en rimelig geografisk afstand kan optages på den ønskede undervisning.

 

På forsøgsbasis og med særlige optagelsesvilkår har HF-Centret Efterslægten siden 1991 tilbudt og oprettet 3-årigt hf. Fra 1994 til 2002 har Vestre Borgerdyd Gymnasium og HF også tilbudt 3-årigt hf. I 2002 var søgetallet til den 3-årige hf på Vestre Borgerdyd Gymnasium og HF for lille til at oprette 3-årigt hf. I 2003 tilbydes den 3-årige hf derfor kun på HF-Centret Efterslægten.

 

Kapacitetsfastsættelsen i 2001 – med virkning for skoleåret 2002/2003 - blev fastsat med udgangspunkt i et fælles prognosegrundlag fra Gymnasiefordelingsudvalget i Storkøbenhavn (Københavns Kommune, Frederiksberg Kommune og Københavns Amt) og en enighed om en fælles kapacitetsfastsættelse i Storkøbenhavn.

 

Kapaciteten blev i Københavns Kommune fastsat til 38 gymnasiespor – en nedsættelse fra 40 til 38 spor  - men med mulighed for oprettelse af et spor mere på Metropolitanskolen (fra 4 til 5 spor), på Vestre Borgerdyd Gymnasium og HF (fra 4 til 5 spor) og med mulighed for at placere en 6. klasse på Rysensteen Gymnasium, såfremt der ville være søgning til det – i alt 41 1.g klasser.

 

Der blev oprettet 43 1.g klasser – 1 ekstra klasse blev placeret på Rysensteen Gymnasium (7 klasser i alt) og 1 ekstra klasse blev placeret på Sankt Annæ Gymnasium (6 klasser i alt).

 

Kapaciteten på hf blev uændret fastsat til 10 spor – svarende til det oprettede antal 1. hf-klasser.

 

Forventninger om yderligere stigning i søgetallene til gymnasierne i 2003

 

Rammeplan 2000 – for gymnasiet og hf-kursus, som blev vedtaget i Borgerrepræsentationen den 23. august 2001, har tilvejebragt et grundlag for planlægningen på gymnasie- og hf-området i Københavns Kommune. På baggrund af udviklingen i ungdomsårgangene viser planen, at der i de kommende år må forventes en voldsom stigning i tilgangen til de almengymnasiale uddannelser som følge af den demografiske udvikling.

 

En prognose fra Fordelingsudvalget for 2002-2015 viser samme udviklingstendenser:

 

Et stigende søgetal til de offentlige gymnasier i Storkøbenhavn (Københavns Kommune, Frederiksberg Kommune og Københavns Amt). I 2002 forventedes en søgning til 147 1.g klasser – der blev oprettet 149. I prognosen forventes søgningen i 2003 at svare til 152 1.g klasser.

 

Prognosen for 2002 viste et søgetal til de københavnske gymnasier på 39 1.g klasser – men der blev oprettet 43 1.g klasser. Dette skal bl.a. ses på baggrund af den uventede store stigning i gymnasiefrekvensen for københavnere fra 40,1 til 44,9 - samtidig med voksende ungdomsårgange.

 

Prognosen for 2003 viser en søgning til de københavnske gymnasier på 41 1.g klasser, men med den store stigning i søgetallene på 17,1 % i 2002, må grundlaget for prognosen siges at være ændret væsentligt. Prognosens forventede søgetal i 2003 må derfor vurderes at ligge i underkanten af hvad, der nu kan forventes.

 

Hvis alle københavnske ansøgere skulle placeres på de københavnske gymnasier, ville det ifølge prognosen svare til en kapacitet på 43 spor i 2002 – de faktiske tal (1.394 københavnere) ville give 48 spor. Prognosen for 2003 på 44 spor må derfor forventes at  ligge under de tal, der nu kan forventes i 2003.

 

Den store søgning til de frederiksbergske gymnasier forventes ligeledes fortsat at stige, og da ansøgerne rummer mange københavnere, er det derfor også en opgave for Københavns Kommune at sikre den fornødne kapacitet. Hertil kommer, at der også er pres på kapaciteten i Københavns Amt, hvilket yderligere forøger behovet for en kapacitetsudvidelse på de københavnske gymnasier.

 

Forventninger til hf-søgningen ifølge prognosen:

 

I 2002 forventedes en lille stigning i søgetallet til hf i Storkøbenhavn - svarende til 2  klasser mere end i 2001 – til i alt 41 klasser. Der blev oprettet 42 klasser.

 

I 2003 forventes et søgetal svarende til 42 klasser.

 

Prognosen for søgetallene til de københavnske hf-kurser viser et forventet søgetal svarende til 10 1. hf-klasser i såvel 2001 som i 2002. Der blev på trods af et faldende søgetal til de københavnske hf-kurser uændret oprettet 10 1. hf-klasser.

 

I hele Storkøbenhavn er der umiddelbart plads til 51 hf-klasser. Der er således samlet ingen kapacitetsproblemer.

 

Der er på hf-området ingen problemer med at imødekomme førsteønsker fra rettidigt tilmeldte kursister til det 2-årige hf.

 

Forslag til kapacitetsfastsættelse

 

Den forventede stigning i antallet af københavnere, som søger gymnasiet taler for en udvidelse af gymnasiekapaciteten i Københavns Kommune.

 

Kapaciteten fastsættes til 5 gymnasiespor på Metropolitanskolen og Vestre Borgerdyd Gymnasium og HF – med mulighed for placering af et 6. spor, hvis der er søgning til det.

 

Den store stigning i søgetallene i 2002 til de københavnske gymnasier taler for en mulighed for igen at placere en ekstra klasse på Sankt Annæ Gymnasium i 2003 og  at placere en ekstra klasse på Christianshavns Gymnasium, såfremt der er søgning til det.

 

Derfor foreslås en ændret kapacitetsfastsættelse på 41 (45) gymnasiespor (incl. IB).

 

Det vil dog ikke være muligt igen at placere en 6. klasse på Sankt Annæ Gymnasium uden bygningsmæssige ændringer eller nødløsninger fx i form af pavilloner i skolegården. En placering af en ekstra klasse på Christianshavns Gymnasium vil have tilsvarende konsekvenser.

 

Der er fortsat ingen udveksling af gymnasieelever over Øresund med Malmø.

 

Det faldende søgetal til de københavnske hf-kurser giver ikke anledning til at ændre hf-kapaciteten. Den forventede stigning i søgetallene i Storkøbenhavn forventes at kunne rummes indenfor den samlede hf-kapacitet.

 

Den samlede hf-kapacitet i København foreslås derfor uændret fastsat til 10 spor.

 

Kapacitetsfastsættelse på de københavnske gymnasier i skoleåret 2003/2004:

 

Gymnasiekapacitet

Spor

 

Christianshavns Gymnasium

7 (8)

Metropolitanskolen

5 (6)

Nørre Gymnasium

7+ 1 Pre-IB-klasse

Rysensteen Gymnasium

6

Sankt Annæ Gymnasium

5 (6)

Vestre Borgerdyd Gymnasium og HF

5 (6)

Østre Borgerdyd Gymnasium

5

Ialt

41 (45)

 

 

Parenteserne efter Christianshavns Gymnasium, Metropolitanskolen, Sankt Annæ Gymnasium og Vestre Borgerdyd Gymnasium viser muligheden for at placere en ekstra klasse, såfremt der er søgning til det, og såfremt de bygningsmæssige rammer på Christianshavns Gymnasium og Sankt Annæ Gymnasium tilpasses.

 

 

Hf-kapacitet

(2/3-årigt hf)

Spor

Vestre Borgerdyd Gymnasium og HF

4

HFC-Efterslægten

6 (2 2-årige og 2 3-årige klasser)

Ialt

10 (8+2)

 

 

Parenteserne viser den ønskede fordeling af to-årigt og 3-årigt hf.

 

Klassekvotienten

 

Det mindste antal elever, som gymnasier og hf-kurser er forpligtet til at optage  i 1. g /1. hf efter ansøgning, er 28 pr. klasse.

 

På grund af særlige lokalemæssige forhold er klassekvotienten på Østre Borgerdyd Gymnasium fastsat til 24 elever.

 

 

Økonomi

 

Gymnasie- og hf-området er omfattet af demografireglerne i Københavns Kommune. Det indebærer, at budgetterne for Uddannelses- og Ungdomsudvalget kompenseres for merudgifter som følge af et stigende antal unge.

 

Der kan på nuværende tidspunkt ikke siges noget om økonomien i forbindelse med eventuelle bygningstilpasninger, som også vil afhænge af søgetallene den 15. marts 2003.

 

 

Miljøvurdering

 

Ingen bemærkninger

 

 

Høring

 

Sagen har været forelagt for Gymnasie- og HF-Rådet. Repræsentanter for rektorer, lærere, forældre og elever udtrykte stor bekymring for, om den forventede stigning i søgetallene til gymnasierne i marts 2003 vil kunne rummes indenfor den fastsatte kapacitet og efterlyste en mere langsigtet planlægning for udbygning af de eksisterende gymnasier.

 

 

 

BILAG VEDLAGT

 

·        Bilag 1: Elev- og klassetal pr. 1. september på københavnske gymnasier i perioden 1996 til 2002

·        Bilag 2: Elev- og klassetal pr. 1. september på københavnske hf-kurser i perioden 1996 til 2002

 

 

 

Peter Rasmussen

                                            Bodil Hendrichsen


 


 [e1]00105498DOC

 [e2]00105499DOC

 [e3]00105501DOC

Til top