Mødedato: 18.05.2005, kl. 15:00

Nyboder Skole, bevilling til udførelse af næste etape

Nyboder Skole, bevilling til udførelse af næste etape

 

Uddannelses- og Ungdomsudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 18. maj 2005

 

 

14.      Nyboder Skole, bevilling til udførelse af næste etape

  J.nr. 265587

 

 

INDSTILLING

 

Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Uddannelses- og Ungdomsudvalget, at udvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen indstiller,

 

at      der gives en anlægsbevilling på 50,2 mio. kr. til gennemførelse af den sidste del af helhedsplanskitsen for Nyboder Skole (ombygning af skole og fritidshjem samt renovering af udearealer). Af de 50,2 mio. kr. forventes 15,2 mio. kr. anvendt i 2005, heraf udgør skoledelen 13,7 mio. kr., som afholdes på Uddannelses- og Ungdomsudvalgets budget for 2005 konto 3.01.3, rådighedsbeløb for folkeskoler, og fritidshjemsdelen 1,5 mio. kr., som afholdes på Uddannelses- og Ungdomsudvalgets budget for 2005 konto 3.05.3, rådighedsbeløb for skolefritidsordninger. For udgifterne i de følgende år anvises dækning inden for udvalgets samlede anlægsramme

 

 

RESUME

 

Med helhedsplanskitsen fra 2002 udbygges Nyboder Skole til 2 spor inkl. specialklasserække. De 4 nye fritidshjemsgrupper, der er indeholdt i skitsen, tillægges det eksisterende fritidshjem Villaen, som videreføres som kommunalt fritidshjem.

 

Første etape, opførelse af ny multihal, er under udførelse på arealet nord for skolen. Der søges nu om i alt 50,2 mio. kr. til gennemførelse af de resterende arbejder i helhedsplanskitsen, nemlig ombygning af skole og fritidshjem samt renovering af de tilhørende udearealer.

 

Arbejderne udføres i et intenst forløb fra september 2005 til efteråret 2007. I den forbindelse forventes fritidshjemspladserne at kunne tages i brug i begyndelsen af 2007.

 


SAGSBESKRIVELSE

 

Baggrund

 

Helhedsplanskitsen for Nyboder Skole, som blev godkendt af Uddannelses- og Ungdomsudvalget i 2002, viser, hvordan skolen kan udvides til 2 spor fra BH-klasse til 9. klasse med 2 spors taleklasserække samt 4 nye KKFO-grupper (nu fritidshjemsgrupper, som etableres som en del af fritidshjemmet Villaen).

 

En del af de fritidshjemspladser, der skal etableres med helhedsplanskitsen, er i dag midlertidigt placeret på Kommunehospitalet. Tilladelsen udløber dog med udgangen af 2006. Det bevirker  - udover det generelle behov for udbygning – et særligt tidspres.

 

Borgerrepræsentationen bevilgede i januar måned 2005 kr. 17,3 mio. kr. (i indeks 104,8) til gennemførelse af første etape af helhedsplanen, som er byggeriet af en ny idrætshal på arealet mellem skolen og udstillingsbygningen Den Frie. Disse arbejder er i fuld gang og forventes afsluttet til næste forår. De resterende arbejder til gennemførelse af helhedsplanen består af diverse ombygninger i skolens øvrige bygningskompleks samt nyindretning af udearealerne.

 

Samtidig skal tandklinikken ombygges, hvilket udføres i samarbejde med Børne- og Ungdomstandplejen.

 

Projekt

Hovedformålet i planen er at bygge en ny idrætshal nord for skolen, som frigør de gamle gymnastiksale til anden brug. I gymnastiksalene lægges nye etagedæk ind, og der indrettes fagområder i to etager. Herefter kan der via omrokeringer skabes nye samlede basisområder på etagerne. Endvidere indrettes nyt centralt ankomst – og caféområde ved hjælp af nyt etagedæk over varmecentralen. Fritidshjemmet i Villaen udvides ved at inddrage arealerne omkring den tidligere mødesal. I zonen mellem skole og fritidshjem placeres fællesrum med køkken.

 

Udearealerne udvides med arealer i Nord og Syd og bearbejdes for at forbedre brugbarheden og skabe sammenhæng og åbenhed i det samlede område.

 

Gymnastiksale til faglokaler

Der lægges etagedæk ind i begge sale, og skabes dermed ekstra kvadratmeter til undervisningslokaler. Gymnastiksalen i den nordlige fløj indrettes til musikområde, med musiklokale, øvelokale og motorikbane, scene mv. Gymnastiksalen i skolens sydlige fløj, nærmest fritidshjemmet, indrettes til værkstedsområde med sløjd, håndarbejde og billedkunstlokaler.

 

Faglokaler til basisområder

Samlingen af skolens faglokaler i de nederste etager af de to fløje giver mulighed for at samle basislokalerne på skolens etager: Udskolingen øverst, mellemtrinet midt i skolen og indskolingen på de nederste etager. Der arbejdes med flere forskellige tiltag for at forbedre anvendelsesmulighederne i de nyindrettede basisområder. De enkelte lokaler forsynes med en skabsvæg ud mod gangene, med mulighed for såvel materialeopbevaring, udstilling af elevarbejder og garderober, og lokalerne forbindes så vidt muligt indbyrdes med døre. Gangene indrettes med fast møblering, der både inviterer til gruppearbejde og mere uformelt ophold samt adgang til det nærliggende fælleslokale.

 

Ny indgang og caféområde over varmecentral

Skolens varmecentral ligger i kælderniveau midt i skolen og optager i dag det midterste rum i parterre-etagen. Projektets idé med at lægge et nyt etagedæk ind herover giver en unik mulighed for at skabe et nyt centralt adgangs- og cafeområde, der vil gøre det lettere at orientere sig og komme rundt på skolen via den dertil knyttede nye trappe. Det er naturligt at placeres skolens caféområde og et nyindrettet hjemkundskabslokale samme sted, så der på den måde dannes et nyt lille skoletorv.

 

Mødesal til fritidshjem

De nye fritidshjemsgrupper er placeret i skolens tidligere mødesal, tæt på legepladsen og på de øvrige grupper i Villaen for at give størst mulig sammenhæng. Indretningen er rummelig og fleksibel, hvilket skabes ved, at lokalerne forbindes med en mobilvæg og dermed kan slås sammen til ét, når der er behov for det. I tilknytning til grupperummene etableres nyt personalerum og kontor samt nyt toilet- og garderobeområde. Endvidere indrettes et nyt fællesrum for indskolingen i fællesarealet mellem fritidshjemmet og skolen.

 

Ud over etableringen af de nye grupper har forvaltningen, for at få en hensigtsmæssig struktur, også været nødt til at indarbejde en vis ombygning af Villaen, hvilket der ikke var regnet med i den oprindelige helhedsplanskitse. Udgifterne afholdes dog inden for den samlede ramme.

 

Ombygning af tandklinik

Endvidere skal det oplyses, at der parallelt med helhedsplanarbejderne planlægges foretaget ombygning i den eksisterende tandkliniks lokaler i tagetagen på skolens Nordfløj. Ombygningen udføres i tæt samarbejde med Børne- og Ungdomstandplejen. Finansiering af disse arbejder sker via Sundhedsforvaltningen og ligger derfor uden for denne indstilling.

 

Udearealer

Udearealerne vil i forbindelse med en ommatrikulering blive tillagt et mindre areal syd for skolen, som udvider den nuværende villahave samt et areal nord for skolen: Den nuværende boldplads, hvor multihallen med nyt boldbur er ved at blive etableret. Skole og fritidshjem kommer således til at råde over et større samlet areal end i dag.

 

Der er en naturlig deling i 3 områder, så selvom det er tanken at skabe større sammenhæng i mellem de 3 områder, vil de forskellige karaktertræk alligevel søges bibeholdt. Idéen er at skabe 3 forskellige zoner, som appellerer til forskellig type leg og i nogen grad også til de forskellige alderstrin. På arealet ved den nye hal Nord for skolen etableres et boldbur med bænke omkring. Arealet vil formentlig appellere primært til de ældre årgange. Skolegården i midten bibeholder et mindre boldspilareal i den ene ende, mens der etableres klatre- og legeområde i den anden ende. I midten af skolegården etableres plante- og  opholdsøer.  Endelig vil villahavens lidt selvgroede og tætte karakter så vidt muligt søges bibeholdt. 

 

Generelt

Gennemførelsen af den samlede ombygning er opdelt i alt 10 faser. Da etablering af de nye fritidshjemsgrupper og ombygning af villaen ikke er mul ige før fase 5 og 6, og der endvidere er et vist tidspres mht. skabelsen af fritidshjemspladserne, regnes der med en forholdsvis intens byggeperiode.

 

Da det er et ønske så vidt muligt at undgå genhusning, er det planen i stedet at benytte det afsatte beløb til midlertidige indretninger samt diverse interne rokeringer på skolen i forbindelse med gennemførelsen af de forskellige ombygningsfaser. 

 

Tidsplan

Ombygningen af skolen igangsættes efter planen i september 2005 og forventes færdiggjort efteråret 2007. De permanente fritidshjemspladser forventes dog tilvejebragt ved udgangen af 2006.

 

Indretning af den sidste og nye del af villahaven afventer byggepladsens nedtagning og udføres derfor først til sidst.       

 

 

Økonomi

 

De samlede udgifter til gennemførelse af den sidste del af helhedsplanskitsen for Nyboder Skole (ombygning af skole og fritidshjem samt renovering af udearealer) udgør 50,2 mio. kr. Af de 50,2 mio. kr. forventes 15,2 mio. kr. anvendt i 2005 (heraf udgør skoledelen 13,7 mio. kr. og fritidshjemsdelen 1,5 mio. kr.), 19,3 mio. kr. i 2006 (hvoraf 16,6 mio. kr. er skoledelen og 2,7 mio. kr. er fritidshjemsdelen), 12,0 mio. kr. i 2007 (hvoraf 11,5 mio. kr. er skoledelen og 0,5 mio. kr. er fritidshjemsdelen) og 3,7 mio. kr. i 2008 (hvoraf de 3,2 mio. kr. er skoledelen og de 0,5 mio. kr. er fritidshjemdelen).

 

Der anvises dækning for beløbet på 13,7 mio. kr. på Uddannelses- og Ungdomsudvalgets budget for 2005 konto 3.01.3, rådighedsbeløb for folkeskoler. Beløbet på 1,5 mio. kr. anvises der dækning for på Uddannelses- og Ungdomsudvalgets budget for 2005 konto 3.05.3, rådighedsbeløb for skolefritidsordninger. For udgifterne i de følgende år anvises dækning inden for udvalgets samlede anlægsramme.

 

De samlede udgifter til gennemførelsen af helhedsplanskitsen for Nyboder Skole er opgjort til 74,6 mio. kr. Der er tidligere bevilget i alt 24,4 mio. kr. Nu søges om de resterende 50,2 mio. kr.

 

Alle beløb i indstillingen er anført i indeks 104,8.

 

 

Miljøvurdering

 

Denne indstilling er omfattet af Uddannelses- og Ungdomsforvaltningens positivliste for indstillinger, der skal miljøvurderes.

 

Der henvises til den miljøvurdering, som er udarbejdet i forbindelse med, at helhedsplanskitsen for Nyboder Skole blev lagt frem for uddannelses- og Ungdomsudvalget (U104/02). Der er ikke foretaget væsentlige ændringer siden, som nødvendiggør, at miljøvurderingen må suppleres.

 

 

 

Høring

 

I den godkendte helhedsplanskitse for udbygning af skole og fritidsordning indgik, at der som led i planen skulle etableres 4 nye KKFO-grupper på skolen, og at Villaen blev bevaret som selvstændigt kommunalt fritidshjem. I forbindelse med behandlingen af anlægsbevillingen til projektering af multihal mv. (U50/04) godkendte udvalget efter anmodning fra Villaen, at de 4 nye grupper i stedet skulle etableres som en udvidelse af fritidshjemmet Villaen. Det var i den forbindelse en forudsætning, at det ændrede tilhørsforhold ikke medførte ændringer i projektet, bortset fra mindre justeringer til bl.a. personalefaciliteter.

 

Det nu fremlagte projekt er baseret på dette projektforslag. Ønsker af primært teknisk karakter fra skole og fritidshjem er imødekommet i det omfang, det har været muligt.

 

Forvaltningen har følgende bemærkninger til Villaens brev af 28. april 2005:

Forvaltningens har søgt at finde en fælles løsning. Det har imidlertid ikke været muligt at opnå enighed mellem skole og fritidshjem om en samlet løsning, bl.a. fordi fritidshjemmet har ønsket at inddrage areal fra skolen, fordi fællesrummet (som er fælles for indskoling og fritidshjem) ønskes placeret inde i fritidshjemmet, og man ønsker et relativt stort areal afsat til garderobe og toiletter til fritidshjemmet.

 

I slutningen af november 2004 meddelte fritidshjemmets bestyrelse således, at man ikke kunne godkende det udarbejdede projekt, som man ønskede en lang række ændringer til.

 

Af hensyn til kapacitetsproblemerne og  tidsplanen for udbygning af skole og fritidshjem var det  nødvendigt, at der blev truffet en afgørelse vedr. grundlaget for det videre arbejde.

 

På den baggrund orienterede forvaltningen via et notat på mødet den 12. januar 2005 udvalget om, at man ønskede at gå videre med det projektforslag, som skolen, men ikke fritidshjemmet, havde tilsluttet sig.  

 

Der har i forløbet med udarbejdelsen af projektforslaget været mange drøftelser med parterne. Der er i den forbindelse brugt mange ressourcer på at forsøge at imødekomme ikke mindst fritidshjemmets ønsker. Bl.a. er der som nævnt i projektet medtaget ombygning af Villaen, hvilket ikke var med i det oprindelige projekt.

 

Som udvalget  tidligere (jf. orienteringen den 12. januar 2005) er gjort bekendt med, har forvaltningen fuldt ud været klar over, at fritidshjemmet ikke var tilfreds med projektet og dermed indirekte heller ikke med processen.

 

Fritidshjemmet vil råde over eget (nuværende) køkken i Villaen. Det nye køkkenalrum er et fællesrum for skole og fritidshjem og er placeret, så det ligger i "overgangen" mellem de to institutioner med nem adgang for begge parter. Med fritidshjemmets placering i en fritliggende villa og i hovedbygningen kan det ikke undgås, at der kommer en vis opdeling af fritidshjemmet. Også af den grund foreslog forvaltningen oprindelig, at de nye pladser i hovedbygningen blev etableret som KKFO – en løsning Villa´en selv har ønsket ændret til den nu foreliggende.

 

Det er fortsat forvaltningens vurdering, at der uanset de begrænsninger som lokalplan, eksisterende bygninger, fordeling på to institutioner, økonomi mv. altid vil sætte for et projekt af denne karakterer, samlet er tale om et både pædagogisk og funktionelt godt projekt. Forvaltningen er derudover indstillet på i den videre projektering – i det omfang det er muligt – fortsat at imødekomme ønsker af mere teknisk karakter fra brugerne. 

 

Der er opbakning fra skolens bestyrelse og ledelse til projektet. 

 

 

BILAG VEDLAGT

 

·        Bilag 1: Situationsplan og kort fra Krak over Nyboder Skole

·        Bilag 2: Etageplan stueetagen med villa

·        Bilag 3: Referenceark med faktaoplysninger om Nyboder Skole og fritidshjemmet Villaen

·        Bilag 4:  Henvendelse af 28. april 2005 fra forældrebestyrelsen ved fritidshjemmet Villaen

 

 

 

                                               Peter Rasmussen

                                                                                       Henrik Jøhnk

                                                                                                                                                                

 

 


 

Til top