Mødedato: 18.05.2005, kl. 15:00

Mål- og resultatstyringsrapport for Center for Specialundervisning for Voksne

Mål- og resultatstyringsrapport for Center for Specialundervisning for Voksne

 

Uddannelses- og Ungdomsudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 18. maj 2005

 

 

12.      Mål- og resultatstyringsrapport for Center for Specialundervisning for Voksne

  J.nr. U2/05

 

 

INDSTILLING

 

Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Uddannelses- og Ungdomsudvalget,

 

at      mål- og resultatstyringsrapporten om Center for Specialundervisning for Voksne godkendes

 

 

RESUME

 

På mødet i Uddannelses- og Ungdomsudvalget den 22. maj 2002 blev det besluttet at igangsætte et projekt møntet på at beskrive og vurdere mål og resultater inden for udvalgets budgetområder.

 

På denne baggrund er der nu udarbejdet vedlagte mål- og resultatstyringsrapport om Center for Specialundervisning for Voksne (CSV). Som led i arbejdet har CSV opstillet 2 målsætninger med tilhørende resultatkrav på kort og mellemlangt sigt.

 

Det foreslås, at CSV har som målsætning at kunne måle effekten af undervisning i forhold til overgang til beskæftigelse eller andet tilbud efter undervisningen.

 

Det foreslås ligeledes, at CSV har som målsætning at indføre et elektronisk journalsystem for at sikre hurtigere betjening af institutionens brugere og bedre udnyttelse af institutionens ressourcer.

 

Mål- og resultatstyringsrapporten har været sendt til høring i CSV's bestyrelse, der mener, at målsætningerne er relevante og bør fremmes.

 

Når rapporten er godkendt af udvalget, skal CSV forny virksomhedskontrakten med forvaltningens direktion. For at sikre samspil mellem rapporten og virksomhedskontrakten vil rapportens to målsætninger indgå i virksomhedskontrakten.

 

CSV indgik første gang virksomhedskontrakt med forvaltningen direktion i efteråret 2002. Kontraktperioden løb til udgangen af 2004 og blev afsluttet med en ekstern evaluering, der viser, at CSV er kommet godt igennem første kontraktperiode.

 


SAGSBESKRIVELSE

Baggrund for mål- og resultatstyring

 

I forbindelse med vedtagelsen af budgettet for 2002 besluttede Borgerrepræsentationen, at der skal være et øget fokus på anvendelsen af de afsatte ressourcer, herunder fastlæggelse af politiske mål, opstilling af krav til forvaltningerne og opfølgning på, om mål og resultater er nået. Hensigten er at skabe en klarere sammenhæng mellem bevillinger, aktiviteter og målsætninger – og  større gennemsigtighed i budgettet.

 

På mødet i Uddannelses- og Ungdomsudvalget den 22. maj 2002 blev det besluttet at igangsætte et projekt møntet på at beskrive og vurdere mål og resultater inden for udvalgets budgetområder.

 

På den baggrund har Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen nedsat en række projektgrupper, der beskriver mål og resultater inden for Uddannelses- og Ungdomsudvalgets budgetområder. Hvert projekt munder i en rapport med resultatkrav, der træder i kraft, når udvalget har behandlet dem.

 

De overordnede rammer for mål- og resultatstyringen udspringer af Københavns Kommunes værdigrundlag, kommunens økonomiske politik og de 10 fokusområder for ledelse. Det økonomiske udgangspunkt for mål- og resultatstyringen skal fastlægges inden for 16 målområder.

 

Den vedlagte rapport omhandler Center for Specialundervisning for Voksne (CSV). Når rapporten er godkendt af udvalget, skal CSV indgå virksomhedskontrakt med forvaltningens direktion. For at sikre samspil mellem rapporten og virksomhedskontrakten vil rapportens to målsætninger indgå i virksomhedskontrakten samt opfølgning på målene og indberetning af resultaterne.

 

CSV's opgaver

 

CSV tilbyder specialundervisning for voksne i henhold til Lovbekendtgørelse nr. 658 af 03. juli 2000 om specialundervisning for voksne.

 

Specialundervisning for voksne er et afgrænset, målrettet undervisningstilbud til at afhjælpe eller begrænse virkningerne af et handicap. Dette skal ske gennem udvikling af kompetencer hos den enkelte ved en individuelt tilrettelagt undervisning, der evalueres i dialog med eleven. Special­undervisning for voksne supplerer de sundhedsmæssige og sociale tilbud samt andre uddannelsestilbud på en måde, der sikrer, at det enkelte menneske med handicap i så vid udstrækning som muligt får udnyttet sit potentiale for et aktivt, interessant og nyttigt liv uanset de funktionsmæssige begrænsninger.

 

CSV's målsætninger

 

Som led i arbejdet med mål- og resultatstyring har CSV opstillet to målsætninger med tilhørende resultatkrav på kort og mellemlangt sigt.

 

Målsætningerne og de tilhørende resultatkrav beskrives kortfattet herunder. En mere udførlig beskrivelse kan læses i rapportens kapitel 6.

 

Målsætning 1:  CSV har som målsætning at kunne måle effekten af undervisning i forhold til overgang til beskæftigelse eller  andet tilbud efter undervisningen.

 

CSV ønsker at kunne beskrive effekten af specialpædagogisk undervisning og vejledning i for­hold til de foranstaltninger, som CSV's deltagere overgår til efter undervisning på CSV. Institutionen sætter i den forbindelse særligt fokus på brobygnings- og udslusningsaktiviteter, som kan føre til beskæftigelse eller anden form for aktiv tilværelse efter undervisningstilbuddet på CSV. Indsatsen vil især være relateret til CSV's undervisning af personer, som enten lider af erhvervet hjerneskade eller er udviklingshæmmede/sent udviklede.

 

Målsætning 1 ligger inden for målområdet "udvikling af produkter og ydelser" og er en videreførelse af aktiviteter­ne om synlighed og brobygning fra første kontraktperiode, se nedenunder.

 

Kortsigtede resultatkrav:

 

·        Der udarbejdes værktøjer, der tager højde for de tilbud, som brugerne skal overgå til efter undervisningen på CSV. (Efterår 2005).

·        CSV udbyder årligt 2-3 erhvervsorienterede undervisningsforløb, hvor der er særligt fokus på mulighederne for, at deltagerne, som enten lider af erhvervet hjerneskade eller er udviklingshæmmede/sent udviklede, kan komme ind på eller vende tilbage til arbejdsmarkedet. (Forår – efterår 2006).

·        En rapport viser, at værktøjerne anvendes i 50% af alle udredninger af potentielle deltagere, som enten lider af erhvervet hjerneskade eller er udviklingshæmmede/sent udviklede, og at 25% af undervisningsplanerne afspejler indsatsen om at styrke deltagernes muligheder for at komme ind på eller vende tilbage til arbejdsmarkedet. (December 2006)

·        Der gennemføres en pilotundersøgelse af effekten af ovenstående initiativer. Undersøgelsens resultater anvendes til at fastlægge succeskriterier for senere undersøgelser. (Forår 2007).

 

Resultatkrav på mellemlangt sigt:

 

·        Der udarbejdes fortegnelser over arbejdspladser, ar­bejdsområder og institutionstilbud, hvor brugere fra CSV har fundet beskæftigelse eller lignende til­bud i en form og på vilkår, som de har kunnet over­komme.

·        Der gennemføres evaluering af effekten af undervis­ning, rådgivning, vejledning og støtte til brugeren i forhold til erhvervelse af nye handlemuligheder. Evalueringen gennemføres som spørgeskema- og interview­undersøgelse. Der sættes nærmere mål for succeskriterierne for evalueringen efter gennem­fø­rel­se af pilotprojektet i foråret 2007.

·        CSV skal årligt udbyde 6-8 undervisningsforløb, hvor der er særligt fokus på deltagernes muligheder for at komme ind på arbejdsmarkedet.

·        Der udarbejdes databaser og fortegnelser over forret­nings­gange, personer og institutioner vedrørende sam­ar­bejdet om at få brugerne i arbejde eller andet re­le­vant tilbud efter undervisning på CSV.

 

Målsætning 2:  CSV har som målsætning at indføre et elektronisk journalsystem for at sikre hurtigere betjening af institutionens brugere og bedre udnyttelse af institutionens ressourcer.

 

Oprettelsen af et elektronisk journalsystem vil medføre en hurtigere og mere effektiv betjening af de borgere, som har behov for ydelser fra CSV samt en mere rationel udnyttelse af institutionens ressourcer. Med et elektroniske journalsystem kan oplysninger om den enkelte borger straks være til rådighed for CSV's personale, hvor behandlingen i dag ofte må udskydes til et senere tidspunkt, fordi journaloplysninger først skal findes frem manuelt og transporteres til den relevante afdeling.

 

Målsætning 2 ligger inden for målområdet "øget teknologianvendelse" og omfatter indførelse af et elektronisk journalsystem.

 

Kortsigtede resultatkrav:

 

·        Sagsbehandlingstid i det nuværende manuelle sy­stem fra henvendelse til foranstaltning kortlægges for CSV's forskellige områder. (Efterår 2005).

·        Det elektroniske journalsystem etable­res på for­søgs­basis på ét af CSV's undervisnings­områder (stem­meområdet). (Forår 2006).

·        Systemet kan bruges og betjenes af et begrænset antal medarbejdere i de tilhørende rele­van­te under­vis­nings- og administrative funktioner. (Efterår 2006).

·        Sagsbehandlingstid (i det elektroniske sy­stem) fra henvendelse til foranstaltning kortlægges for forsøgsområdet. (Forår 2007).

 

Resultatkrav på mellemlangt sigt:

 

·        Det elektroniske journalsystem indføres på alle CSV's undervisningsområder og kan bruges og betjenes af alle relevante medarbejdere på CSV på de lokaliteter, hvor undervisningsaktiviteterne finder sted. (Efterår 2007 – forår 2008).

·        Systemet kan bruges og betjenes af undervisnings- og administrativt personale i de involverede faggrupper.

·        CSV's interne procedurer og formularer tilpasses, således at disse kan rummes i det elektroniske journalsystem.

 

De to her beskrevne målsætninger vil  indgå i CSV's ny virksomhedskontrakt, der vil blive fremlagt for udvalget i løbet af foråret.

 

Evaluering af den foregående kontraktperiode

 

CSV indgik første gang virksomhedskontrakt med forvaltningens direktion i efteråret 2002 (U94/02). Virksomhedskontrakten fastlagde tre indsatsområder for CSV:

 

1.      Etablering af hørepædagogisk filial ved Audiologisk Afdeling, Bispebjerg Hospital

2.      Projekt vedrørende Synliggørelse

3.      Projekt vedrørende Brobygning og udslusning.

 

Kontraktperioden løb til udgangen af 2004 og blev afsluttet med en ekstern evaluering i form af en rapport. Evalueringsrapporten er lagt i den gule mappe til orientering.

 

Af evalueringen fremgår det, at den hørepædagogiske filial på Bispebjerg Hospital endnu ikke fungerer tilfredsstillende. Kun få brugere har benyttet tilbuddet. Evalueringen peger på, at en mere udbygget dialog mellem CSV og Audiologisk afdeling vil kunne fremme filialens funktioner, ligesom en fastere procedure er nødvendig. CSV vil i den kommende kontraktperiode arbejde videre med denne indsats.

 

Det er forvaltningens vurdering, at der i løbet af 2005 skal tages stilling til, om den hørepædagogiske filial skal være et permanent tilbud, eller om ressourcerne kan udnyttes mere hensigtsmæssigt ved at hjemtage denne funktion til CSV's egne lokaler.

 

Evalueringen vedrørende indsatsområderne 2 og 3 viser, at CSV i kontraktperioden har opnået større synlighed på begge områder. Gennem bl.a. dialogmøder, åbent hus arrangementer og pjecer er CSV's tilbud til brugerne blevet mere synlige. Det er samtidig blevet lettere både for brugere og samarbejdspartnere at komme i kontakt med CSV som samlet specialundervisningscenter. Der arbejdes fortsat med synliggørelse af CSV's undervisning og øvrige tilbud via CSV´s hjemmeside.

 

Evalueringen viser, at CSV er kommet godt igennem første kontraktperiode. CSV anses stadig af interessenterne for at være en kompetent undervisningsinstitution, der har formået at flytte sig på vigtige områder i forhold til interessenternes ønsker. CSV er blevet mere synlig, og de initiativer, der er sat i værk, får gode tilbagemeldinger fra eksterne interessenter.

 

  

Økonomi

 

Opfyldelse af de opstillede resultatkrav forventes at ske inden for CSV's eksisterende budgetramme.

 

 

Miljøvurdering

 

Sagstypen er ikke omfattet af Uddannelses- og Ungdomsforvaltningens positivliste over sager, der skal miljøvurderes.

 

 

Høring

 

Rapporten (minus sammenfatningen) har været udsendt til bestyrelsesmedlemmerne til udtalelse. Bestyrelsesformand Jørgen Eckmann har på den baggrund sendt en udtalelse:

 

Bestyrelsen noterer sig med tilfredshed, at de opstillede mål i foregående periode er nået i følge den eksterne evaluering.

 

Bestyrelsen mener, at de nye indsatsområder - opkvalificering af CSV's undervisningstilbud med henblik på erhvervsorientering og indføring af elektronisk journal - er relevante og bør fremmes.

 

 

BILAG VEDLAGT

 

·        Bilag 1:  Mål- og resultatstyringsrapport – CSV

·        Bilag 2:  Høringssvar fra Bestyrelsen for CSV

 

 

 

 

Peter Rasmussen

                                                                                       Søren Stahl Nielsen

 

 


 

Til top