Mødedato: 13.09.2000, kl. 09:00

Oprettelse af FVU råd og udvidelse af VUS Kontakt

Oprettelse af FVU råd og udvidelse af VUS Kontakt

Uddannelses- og Ungdomsudvalget

Uddannelses- og Ungdomsudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 13. september 2000

 

18. Oprettelse af FVU råd og udvidelse af VUS Kontakt

UUU 261/2000 J.nr. U140/00

 

INDSTILLING

Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Uddannelses- og Ungdomsudvalget,

at der nedsættes et midlertidigt FVU råd indtil 31. december 2000

at rådet ændres til et egentligt FVU råd pr. 1. januar 2001, når loven træder i kraft

at den tværamtslige rådgivnings- og vejledningsordning VUS Kontakt ændres til en informations- og rådgivningsordning for voksne særligt i forbindelse med FVU

RESUME

I henhold til FVU-loven skal der pr. 1. januar 2001 oprettes et råd for forberedende voksenundervisning. Rådet består af 6 medlemmer samt en formand. Det er formelt Amtsrådet, som nedsætter rådet efter indstilling fra LO, DA og AF-regionen.

Rådet har til opgave at opstille mål for FVU indsatsen samt udarbejde prognoser for behovet, evaluere indsatsen, rådgive amtsrådet om udbudet ved amtskommunale uddannelsesinstitutioner og driftoverenskomstparter samt om antallet af udbydere og rådgive amtsrådet om information om udbudet.

Rådet skal høres før amtsrådets indgåelse af driftoverenskomst samt om amtsrådets plan for udbud af forberedende voksenundervisning. Forvaltningen vil snarest tage kontakt til LO, DA og AF-regionen med henblik på udpegning af medlemmer til rådet.

Det indstilles på denne baggrund, at der nedsættes et midlertidig FVU råd, der får formel kompetence pr. 1. januar 2001.

I forbindelse med igangsættelse af FVU er information og vejledning vigtige elementer.

Forvaltningen indstiller, at den fungerende tværamtslige vejlednings- og rådgivningsinstans VUS Kontakt bibeholdes efter VUS ordningens ophør og videreudvikles til et organ for vejledning af voksne borgere med særligt fokus på FVU.

SAGSBESKRIVELSE

FVU loven træder i kraft pr. 1. januar 2001, og uddannelsesinstitutioner i Københavns Kommune har således mulighed for at udbyde undervisning i læsning, stavning og skriftlig fremstilling fra dette tidspunkt, samt i talforståelse, regning og basale matematiske begreber fra 1. august 2001.

FVU Rådet

I henhold til loven skal der oprettes et for Amtsrådet rådgivende organ, FVU rådet. LO udpeger 2 medlemmer, som begge skal repræsentere kortuddannede. DA udpeger 2 medlemmer, og AF-regionen udpeger 1 medlem. Det lokale samarbejdsforum, som består af amtskommunale uddannelsesinstitutioner og driftoverenskomstparter, der samarbejder inden for rammerne af det lokale skolesamarbejde, udpeger 2 observatører, som repræsenterer henholdsvis amtskommunale uddannelsesinstitutioner og driftoverenskomstparter. Medlemmerne udpeges for 3 år ad gangen. Amtsrådet varetager sekretariatsfunktionen.

Etableringen af det midlertidige råd indebærer, at det kan påregnes, at rådet samles i november til uformelle drøftelser for at sikre muligheden for, at FVU kan udbydes fra januar 2001.

VUS Kontakt og FVU

VUS Kontakt har siden 1992 tilbudt information og vejledning omkring uddannelsesplanlægning og har etableret et stort netværk til virksomheder, fagforeninger og uddannelsesinstitutioner. VUS Kontakt er et tværamtsligt samarbejde mellem Københavns Kommune, Frederiksberg Kommune og Københavns Amt.

VUS Kontakt udvikles til at være en tværamtslig vejledningsfunktion særligt omkring FVU. Fordelen ved det tværamtslige tilsnit er, at man som borger frit kan vælge uddannelsesinstitutioner i andre amter, og for ansatte i virksomheder vil dette i høj grad blive tilfældet f.eks. ved virksomhedsforlagt undervisning.

I forbindelse med igangsættelse af FVU er det vigtigt med rådgivning, vejledning og information på tværs af uddannelsesinstitutionerne. Informationen skal ikke placeres på en uddannelsesinstitution, og det er vigtigt, at den er lokalt forankret og opsøgende. Det opsøgende element er vigtigt i forhold til at nå gruppen af kortuddannede beskæftigede, som VUS Kontakt har særlig erfaring med.

Uddannelsesinstitutionerne skal stadig selvstændigt kunne udvikle informationsmateriale samt vejlede nuværende og kommende kursister. I den forbindelse vil de kunne indgå et gensidigt samarbejde med VUS Kontakt.

VUS Kontakts database har et netværk af 105 fagforeninger, 187 virksomheder og 204 kursusudbydere. Dette netværk vil kunne inddrages i en FVU-vejlednings- og rådgivningsfunktion.

VUS Kontakts opgaver vil være følgende:

  • Information til virksomheder, fagforeninger og uddannelsesinstitutioner
  • Information til enkeltborgere
  • Netværksdannelse mellem uddannelsesinstitutioner, virksomheder og fagforeninger
  • Skabe sammenhæng til andre uddannelsesmuligheder (GVU, AVU etc.)
  • Informere omkring virksomhedsforhold til uddannelsesinstitutioner

Indeholdt i informations- og vejledningsfunktionen er videreformidling af oplysninger om:

  • Hvilke uddannelsesinstitutioner der findes samt deres profil
  • Økonomi og godtgørelse for den enkelte borger, virksomheder eller andre
  • Rådgivning om tilrettelæggelse af undervisning for den enkelte borger, virksomhed eller andre, så den enkelte borgers og virksomheds behov kan tilgodeses i uddannelsesplanlægningen

VUS Kontakt kan trække på erfaringer med rådgivning omkring dansk på basisniveau og læse-staveundervisning samt udarbejdelse af informationsmateriale om dette. Begge dele er væsentlige elementer i FVU-loven.

VUS Kontakt har bl.a. været med til at tilrettelægge uddannelsesforløb for store virksomheder som f.eks. Oticon og SAS og deltaget i etablering af netværk mellem flere virksomheder både branchevis og lokalt.

 

Økonomi

De ressourcer, der i dag bruges på VUS Kontakt, foreslås konverteret til en vejledningsinstans med fokus på FVU. I 2000 er der på konto 3.37.1 afsat 0,8 mill. kr. til Københavns Kommunes andel af udgifterne.

Det skal bemærkes, at Amtsrådsforeningen har foreslået, at Undervisningsministeriet anvender det sparede beløb ved nedlæggelsen af VUS-konsulentordningen til at etablere en tilsvarende for SVU og FVU, således at konsulentordningen reelt kan fortsætte men med flere opgaver. Ministeriet har på nuværende tidspunkt ikke taget stilling til forslaget.

Forvaltningen udarbejder på et senere tidspunkt forslag til økonomimodel i forbindelse med FVU.

 

Høring

Der har ikke været afholdt høring, men sagen har været drøftet i et mødeforum, som udover medarbejdere fra forvaltningen består af institutionsledere fra de kommunale institutioner samt Hovedstadens Ordblindeskole og Voksenpædagogisk Center, som varetager efteruddannelse af lærere.

 

BILAG VEDLAGT

Ingen

 

 

 

Peter Rasmussen

Birgit Smedegård Olsen

 

 

Til top