Mødedato: 13.03.2002, kl. 15:00

Redegørelse om vidtgående specialundervisning mv.

Redegørelse om vidtgående specialundervisning mv.

Uddannelses- og Ungdomsudvalget

Uddannelses- og Ungdomsudvalget

DAGSORDEN

for Ordinært møde onsdag den 13. marts 2002

 

10. Redegørelse om vidtgående specialundervisning mv.

UUU 124/2002 J.nr. U58/02

 

INDSTILLING

Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Uddannelses- og Ungdomsudvalget,

at redegørelsen vedrørende udviklingen i den vidtgående specialundervisning samt iværksatte initiativer på specialundervisningsområdet tages til efterretning

at Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen udarbejder forslag til udviklingsprogram for specialundervisningsområdet og samspillet mellem almenundervisning og specialundervisning

 

 

RESUME

Med vedtagelse af lov nr. 485 af 31. maj 2000 om ændret opgavefordeling mellem amt og kommune vedrørende den vidtgående specialundervisning og anden specialpædagogisk bistand blev der nedsat et Centralt Udvalg, som skal holde undervisningsministeren løbende orienteret om lovens konsekvenser.

Det er desuden forudsat, at der etableres Regionale Udvalg, som på politisk niveau følger udviklingen på specialundervisningsområdet, og at de Regionale Udvalg gennem halvårlige statusindberetninger holder Det Centrale Udvalg orienteret om den lokale udvikling.

Lovændringen og de initiativer, som er taget på grundlag heraf, har givet anledning til, at Københavns Kommune har ønsket at følge udviklingen inden for specialundervisningsområdet, herunder især udviklingen inden for den vidtgående specialundervisning og samspillet mellem almenundervisning og specialundervisning. Endvidere skal der sikres en fortsat kvalitetsudvikling på specialundervisningsområdet.

Der fremlægges hermed en redegørelse for udviklingen i den vidtgående specialundervisning.

 

 

 

SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

Med vedtagelse af lov nr. 485 af 31. maj 2000 om ændret opgavefordeling mellem amt og kommune vedrørende den vidtgående specialundervisning og anden specialpædagogisk bistand blev der nedsat et Centralt Udvalg, som skal holde undervisningsministeren løbende orienteret om lovens konsekvenser.

I bemærkningerne til lovforslaget er det forudsat, at der etableres Regionale Udvalg, som på politisk niveau følger udviklingen på specialundervisningsområdet, og at de Regionale Udvalg gennem halvårlige statusindberetninger holder Det Centrale Udvalg orienteret om den lokale udvikling.

Den ændrede opgavefordeling mellem amt og kommune indebar bl.a. forøgelse af kommunernes takstbetaling pr. elev henvist til vidtgående specialundervisning fra ca. 60.000 kr. til ca. 167.000 kr.

Sigtet var at nedbringe stigningstakten i den vidtgående specialundervisning ved at give kommunerne et incitament til i højere grad at løse specialundervisningsopgaver i primærkommunalt regi.

Samtidigt ændredes klageadgangen, således at alene forældre har mulighed for at klage over afgørelser vedrørende visitering til vidtgående specialundervisning. Undervisningsministeriet har i forbindelse med lovændringen nedsat et klagenævn.

Lovændringen og de initiativer, som er taget på grundlag heraf, har givet anledning til, at Københavns Kommune har ønsket at følge udviklingen inden for specialundervisningsområdet, herunder især udviklingen inden for den vidtgående specialundervisning, og samspillet mellem almenundervisning og specialundervisning. Endvidere skal der sikres en fortsat kvalitetsudvikling på specialundervisningsområdet.

Der er i Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen bl.a. taget initiativ til:

  • at beskrive udviklingen inden for den vidtgående specialundervisning
  • at sikre overblik over lokale udviklingsinitiativer på specialundervisningsområdet
  • at undersøge specialundervisningslærernes uddannelsesmæssige baggrund samt behov for efteruddannelse gennem en spørgeskemaundersøgelse
  • at udarbejde kompetenceprofiler til brug for en handleplan vedr. efteruddannelse på specialundervisningsområdet
  • at etablere sekretariat for Det Regionale Udvalg
  • at nedsætte en KVIS følgegruppe, som skal medvirke til koordinering og beskrivelse af udviklingsinitiativer i forbindelse med KVIS-projektet
  • at formidle viden om KVIS-projektet bl.a. gennem Dialogmøder og Pædagogisk Temadag
  • at indgå i regionale og landsdækkende konsulentnetværk

 

 

For at sikre fortsat kvalitetsudvikling inden for specialundervisningsområdet blev KVIS-projektet (KValitet I Specialundervisningen) igangsat som et 3-årigt landsdækkende udviklingsprojekt i perioden 2001 – 2004. Projektet kan ses som en fortsættelse af udviklingsprogrammet F.2000 – men med særlig fokus på specialundervisningen.

Til projektet har Undervisningsministeriet afsat 10 mio. kr. hvert af de 3 år.

Midlerne finansierer 2 udviklingskonsulenter ansat i Undervisningsministeriet samt tilskud til ansættelse af regionale / amtskommunale konsulenter (ca. ½ årsværk pr. region), samt tilskud til regionale initiativer til afholdelse af KVIS temakonferencer, møder o.l.

KVIS-projektet fokuserer på 8 centralt fastsatte udviklingsområder:

  • Individuel tilrettelæggelse og gennemførelse af undervisningen
  • Forældre-skolesamarbejde
  • Skoleindretning og undervisningsmidler
  • Leder- og lærerkvalifikationer
  • Overgangen fra grundskole til fortsat uddannelse og beskæftigelse
  • Samordnet indsats skole-fritid
  • Småbørn
  • Ansvars- og opgavefordeling, formidling af viden.

Københavns Kommune er gennem Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen repræsenteret i Det Centrale Udvalg og har haft repræsentant i den styregruppe, som har udarbejdet grundlaget for KVIS-projektet.

Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen har udarbejdet en redegørelse for udviklingen i den vidtgående specialundervisning. Der vedlægges endvidere en orientering om Det Regionale Udvalg I Københavns arbejde og om indholdet i KVIS-projektet, kommissoriet for Regionale Udvalg samt en oversigt over specialundervisningsforanstaltninger i Københavns Kommune i skoleåret 2001/2002.

 

 

Regional konsulent i Københavns Kommune er finansieret via Undervisningsministeriets KVIS-pulje, hvorfra der ydes tilskud svarende til 0,5 årsværk.

 

 

Miljøvurdering

Ingen bemærkninger

 

Fællesrådet for Folkeskolen vil få forelagt redegørelsen mv.

 

BILAG VEDLAGT

  • Bilag 1: Notat vedr. udviklingen i den vidtgående specialundervisning, februar 2002
  • Bilag 2: Kort beskrivelse af Det Regionale Udvalg i København og KVIS
  • Bilag 3: Beskrivelse af indholdet i KVIS
  • Bilag 4: Oversigt over specialundervisningsforanstaltninger i skoleåret 2001/ 02

 

 

Peter Rasmussen

Lise Poulsen

 

Til top