Mødedato: 12.06.2002, kl. 10:30

Overordnede principper for undervisningens organisering og de fysiske rammer i fremtidens gymnasium og hf-kursus

Overordnede principper for undervisningens organisering og de fysiske rammer i fremtidens gymnasium og hf-kursus

Uddannelses- og Ungdomsudvalget

Uddannelses- og Ungdomsudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 12. juni 2002

 

3. Overordnede principper for undervisningens organisering og de fysiske rammer i fremtidens gymnasium og hf-kursus

UUU 269/2002 J.nr. U63/02

 

INDSTILLING

Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Uddannelses- og Ungdomsudvalget,

at Uddannelses- og Ungdomsudvalget godkender, at forslag til nærmere anførte principper for undervisningens organisering og de fysiske rammer i fremtidens gymnasium/hf-kursus og inspirationshæftet "Rummene i fremtidens gymnasium og hf-kursus" udsendes til høring i bestyrelserne på gymnasier og hf-kurser.

 

Uddannelses- og Ungdomsudvalgets beslutning i mødet den 22. maj 2002:

Udsat.

 

 

RESUME

Borgerrepræsentationen vedtog medio 2001 "Rammeplan 2000 for gymnasiet og hf-kursus". På baggrund af den forventede kraftige stigning i antallet af elever i gymnasiet og hf i de kommende år indeholder planen en række tiltag, der dels skal sikre et grundlag for udbygning af de eksisterende gymnasiale enheder, dels skal igangsætte det indledende planlægningsarbejde vedrørende etablering af et nyt gymnasium.

Et af Rammeplanens tiltag var nedsættelse af en arbejdsgruppe, der skulle udarbejde de fysisk/funktionelle krav ved modernisering af de eksisterende gymnasier/hf-kurser og et generelt grundlag for etablering af nye gymnasiale enheder. Arbejdsgruppen har haft repræsentanter for bestyrelser, elever, lærere og ledere. Uddannelses- og Ungdomsudvalget tiltrådte arbejdsgruppens "midtvejsrapport" i mødet den 5. december 2001.

Arbejdsgruppens rapport er afgivet i enighed i marts 2002 og foreligger nu i form af et inspirationshæfte "Rummene i fremtidens gymnasium og hf." Med baggrund i hæftet er opstillet en række principper, som Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen foreslår danner grundlag for det videre planlægningsarbejde.

Principperne og hæftet (i udkast) har den 6. maj 2002 været i Gymnasie- og HF-rådet, som kunne tilslutte sig såvel principper som inspirationshæfte.

Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen foreslår, at principperne og inspirationshæftet udsendes til høring i bestyrelserne ved gymnasier og hf-kurser.

 

SAGSBESKRIVELSE

Borgerrepræsentationen har i mødet den 23. august 2001 efter indstilling fra Uddannelses- og Ungdomsudvalget tiltrådt forslag til Rammeplan 2000 for gymnasiet og hf-kursus. Rammeplanen indeholder en række planlægningsopgaver m.v., som søges gennemført med henblik på dels at udforme overordnede rammer for den fremtidige struktur inden for de gymnasiale uddannelser og dels fremme en modernisering af de københavnske gymnasier og hf-kurser, herunder indledende planlægningsopgaver vedrørende etablering af et nyt gymnasium.

Uddannelses- og Ungdomsudvalget har i mødet den 5. december 2001 fået forelagt en "midtvejsrapport" for det hidtidige arbejde igangsat i medfør af Rammeplanen. Af sagsfremstillingen fremgik, at Uddannelses- og Ungdomsudvalget senere ville få forelagt en endelig rapport fra arbejdsgruppen, der vurderer de fysiske/funktionelle krav ved modernisering af de eksisterende gymnasier/hf-kurser. Det er arbejdsgruppens rapport, der foreligger nu i form af inspirationshæftet "Rummene i fremtidens gymnasium og hf".

Det fremgår af Rammeplanen, at indførelsen af både nye fag og nye undervisningsformer og læringsbegreber har bevirket, at de eksisterende gymnasiale enheder ikke længere fremstår som attraktive og hensigtsmæssige uddannelsessteder.

Desuden fremgår det af Rammeplanen, at udviklingen i elevtallet for de gymnasiale uddannelser i Københavns Kommune vil vokse meget stærkt i de kommende år. Den voldsomme vækst, som folkeskolen oplever i disse år, har allerede forplantet sig til gymnasiet. Antallet af 1. g. klasser er således steget fra 39 i 2001 til 43 i 2002 (incl. Nørre Gymnasiums International Baccalaureate linie), en stigning på over 10%. Gymnasiefrekvensen er samtidig steget fra 40,1 til 44,9 - den højeste nogensinde.

Udviklingen på gymnasieområdet forventes at slå igennem på hf-området med 1-2 års forsinkelse, da hf-eleverne er lidt ældre end gymnasieeleverne. Antallet af 1. hf klasser er i 2002 uændret 10. Hf-frekvensen er på 15,7, hvilket er stort set det samme som i 2001, hvor den var på 16,0.

Den nedsatte arbejdsgruppe vedr. fysisk/funktionelle krav ved modernisering af de eksisterende gymnasier/hf-kurser og et generelt grundlag for etablering af nye gymnasiale enheder har haft repræsentanter for bestyrelser, elever, lærere og ledere. Der er opstillet en række tematiske emner om fremtidige undervisnings- og læringsformer m.v. med henblik på at skabe klarhed om krav til indretning og funktionalitet i de gymnasiale bygninger. Den afholdte visionskonference den 26. oktober 2001, hvor såvel politikere fra Uddannelses- og Ungdomsudvalget samt overborgmester Jens Kramer Mikkelsen deltog, fremhævede og belyste en række hovedtemaer om nytænkning.

For at frigøre sig fra traditionelle opfattelser af, hvad et klasselokale og et faglokale skal kunne og indeholde, er der i inspirationshæftet introduceret en række nye begreber og betegnelser. Klasselokalebegrebet er således opblødt og udvidet med vægt på at sikre en base for elevernes sociale og indlæringsmæssige fællesskab (i inspirationshæftet omtalt som elevernes "basecamps"). På samme måde indeholder inspirationshæftet også en vision om, at beslægtede fag kan indrettes i sammenhængende områder, der muliggør flere forskellige former for undervisning (i inspirationshæftet kaldet elevernes "fagcamps").

Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen foreslår at nedenstående principper lægges til grund for det videre planlægningsarbejde på det gymnasiale område:

"Overordnede principper for undervisningens organisering og de fysiske rammer i fremtidens gymnasium og hf-kursus.

Udgangspunkt for fremtidige læringsrum, læringsprocesser og læringsrelationer:

  • Klassen åbnes og udvides til at blive en læringsbase med tværgående aktiviteter, forelæsninger, individuelle læringsrum, projekter, studieophold eksternt m.m.
  • Skemaet åbnes fra en fast til en fleksibel størrelse med rullende planlægning, lærerteam-/elevplanlægning i selvstyrende enheder.
  • Fag og læreprocesser åbnes for en ny differentieret faglighed, tværfaglige projekter og nye læringsmiljøer.
  • Lærer- og elevrollen åbnes for nye lærings- og samarbejdsrelationer.
  • Skolen åbnes i forhold til andre skoleformer, virksomheder, videregående uddannelser og til lokalområdet.
  • De traditionelle lokaler: klasselokalet, faglokalet, lærerværelset m.m. åbnes og gives nye funktioner.
  • Administrationsområdet åbnes for elevråd, tillidsrepræsentantfunktionen og diverse arbejdsgrupper.
  • De store fællesrum åbnes og gøres fleksible i forhold til en mangfoldighed af funktioner.
  • Adgang til skolen udvides for de studerende og lærerne.

De fysiske rammer skal betragtes som en pædagogisk ressource i organiseringen af undervisningssituationer. Udgangspunktet for en fysisk organisering af læringsmiljøer er de tre læringsrum: undervisnings-, trænings-, og studierum i et virtuelt perspektiv.

  • De fysiske rammer skal signalere demokrati, ligeværdighed og samarbejdskultur.
  • Lokaliteter og arealer i basecamps og faglige områder indrettes til forskellige former for undervisning, arbejdssituationer, aktiviteter og samvær, og skal kunne rumme funktioner til mange forskellige både faglige og tværfaglige formål.
  • I basecamps og faglige områder skal indretningen være så fleksibel som mulig. Dvs. så lidt fast inventar som muligt. Vand, strøm, IT og netopkobling skal muliggøre de forskelligartede læringssituationer.
  • Alle lokaliteter og arealer, basecamps såvel som fagområder, indrettes med tanke på det særlige, der skal foregår. Fagområder skal kunne noget alternativt til basecamps.

  • For at udnytte de fysiske ressourcer (fælles faciliteter og depoter) optimalt indrettes faglige områder i relation til beslægtede fag og evt. i forlængelse af hinanden.
  • De faglige områder skal kunne anvendes på tværs af årgange og til selvstændigt arbejde og stadig følge sikkerhedsmæssige standarder.
  • Alle lokaliteter og arealer indrettes med tanke på at skabe åbne, lyse og lette rum med henblik på æstetisk oplevelse og attraktive og miljømæssigt bæredygtige læringsmiljøer såvel som rekreative områder.

Udmøntningen af principperne for den fysiske organisering af fremtidige læringsmiljøer forudsættes at ske i tæt dialog med det enkelte gymnasium/hf-kursus og under hensyn til dels lokale forhold og bygningsmæssige muligheder og dels økonomiske vilkår."

For en yderlige uddybning henvises til inspirationshæftet, der er vedlagt som bilag. Her uddybes blandt andet, hvorledes IT kan udnyttes i undervisningen til skabelse af såkaldt "virtuelle indlæringsmiljøer".

Det foreslås endvidere, at hæftet danner grundlag for arbejdet med etablering af nye gymnasiale enheder i Københavns Kommune.

Forslag til principper og inspirationshæftet (i udkast) har været forelagt Gymnasie-/HF-rådet i mødet den 6. maj 2002. Rådet tilsluttede sig såvel de foreslåede principper som hæftet.

Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen foreslår, at principperne og inspirationshæftet sendes i høring hos de relevante parter og institutioner. I august måned 2002 vil forvaltningen, som et led i høringsprocessen, afholde en række informations- og dialogmøder med de berørte institutioner, hvor inspirationshæftet vil blive drøftet.

Det skal endelig bemærkes, at Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen har iværksat et elevprojekt med henblik på at indhente elevernes forslag og ideer til udformning og indretning af fremtidens gymnasium og hf. Projektet gennemføres som led i undervisningen efter sommerferien 2002. De medvirkende elevers/gruppers forslag vil blive offentliggjort ved en udstilling den 10. oktober 2002.

I forbindelse med Borgerrepræsentationens vedtagelse af budgettet for 2002 i mødet den 11. oktober 2001 blev det besluttet at udvide Uddannelses- og Ungdomsudvalgets anlægsbevilling med 38,5 mio. kr. i 2002 dels til køb af en grund på Amager til et nyt gymnasium, dels videre gymnasieplanlægning, og dels planlægning og udbygning på folkeskoleområdet.

Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen forventer, at igangværende forhandlinger om lokalisering og erhvervelse af en grund til et nyt gymnasium på Amager vil være afsluttet således, at forslag herom kan forelægges Uddannelses- og Ungdomsudvalget inden sommerferien 2002. Den indledende planlægning af et nyt gymnasium er iværksat i samarbejde med en række interessenter og brugere. Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen vil i efteråret 2002 forelægge programoplæg til et nyt gymnasium for Uddannelses- og Ungdomsudvalget, således at der omkring årsskiftet kan udskrives en arkitektkonkurrence.

Under indtryk af det stærkt stigende behov for udbygning af de eksisterende gymnasiale enheder vil Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen med baggrund dels i ovennævnte Rammeplan og dels i ovennævnte principper og inspirationshæfte efter sommerferien iværksætte en række konkrete planlægningsarbejder i samarbejde med respektive gymnasier med henblik på afhjælpning af de voksende kapacitetsproblemer. De konkrete forslag vil efterfølgende blive forelagt Uddannelses- og Ungdomsudvalget.

I den forbindelse skal nævnes, at der på Uddannelses- og Ungdomsudvalgets "ønskeseddel" til budget 2003 er afsat 6,8 mio. kr. til den indledende planlægning og projektering af et nyt gymnasium samt 10,2 mio. kr. til forbedring af de eksisterende gymnasiale enheder.

 

Ingen yderligere bemærkninger

 

Miljøvurdering

Ingen bemærkninger

 

Forslag til principper og inspirationshæftet udsendes i høring hos de relevante parter og institutioner.

 

BILAG VEDLAGT

  • Inspirationshæftet "Rummene i fremtidens gymnasium og hf".

 

 

Peter Rasmussen

Jørn Larsen

 

 

Til top