Mødedato: 08.08.2001, kl. 13:00

Virksomhedskontrakt med Voksenpædagogisk Center

Virksomhedskontrakt med Voksenpædagogisk Center

Uddannelses- og Ungdomsudvalget

Uddannelses- og Ungdomsudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 8. august 2001

 

10. Virksomhedskontrakt med Voksenpædagogisk Center

UUU 209/2001 J.nr. U128/01

 

INDSTILLING

Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Uddannelses- og Ungdomsudvalget,

at udvalget tiltræder, at Uddannelses- og Ungdomsforvaltningens direktion og Voksenpædagogisk Center indgår virksomhedskontrakt

RESUME

Der er udarbejdet forslag til en virksomhedskontrakt mellem Uddannelses- og Ungdomsforvaltningens direktion og Voksenpædagogisk Center.

SAGSBESKRIVELSE

Forudsætninger for virksomhedskontrakten

Borgerrepræsentationen tiltrådte på mødet den 15. maj 1997 en personalepolitisk redegørelse. Af redegørelsen fremgår blandt andet, at der på det ledelses- og personalepolitiske område er behov for at overveje, hvordan medarbejdernes trivsel og tilfredshed kan fremmes, og kontraktledelse nævnes som en foranstaltning, der kan medvirke hertil.

Efter Borgerrepræsentationens vedtagelse har Økonomiforvaltningen udarbejdet en vejledning "Kontraktledelse i Københavns Kommune" og udgivet en pjece med samme titel. Økonomiforvaltningens udgivelser har udgjort et paradigma for de forhandlinger mellem Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen og Voksenpædagogisk Center (VPC), som har ført frem til den foreliggende virksomhedskontrakt.

Forud for forhandlingerne med VPC er kontraktledelse som styringsprincip blevet behandlet i Hovedsamarbejdsudvalget. Endvidere har repræsentanter for de ansatte på VPC og medarbejdere i forvaltningen sammen deltaget i et kursus i kontraktledelse.

Formålet med kontraktledelse på VPC

Det fremgår af Økonomiforvaltningens vejledning, at med indførelse af kontraktledelse tilstræbes det at opnå:

  • en bedre udnyttelse af ressourcerne
  • større effektivitet
  • mere tilfredse borgere og medarbejdere.

Virksomhedskontrakten med VPC indebærer, at der er opsat aktivitets-, kvalitets og udviklingsmål for institutionens ydelser i en årrække frem. Mål, som gør det lettere for borgerne at se, hvilke forventninger de kan stille til VPC' ydelser, og som gør det mere gennemskueligt for VPC's ansatte at agere på brugernes forventninger.

Af økonomiforvaltningens vejledning fremgår, at kontraktledelse medfører følgende fordele:

  • Politikerne får et styringsredskab, som understøtter udviklingen fra enkeltsagsbehandling til helhedsbetragtninger og til overordnet tilpasning af den kommunale virksomhed til de overordnede mål
  • Der bliver en bedre udnyttelse af ressourcerne, også de økonomiske
  • Borgere og brugere får et bedre kendskab til kommunens ydelser, hvilket i højere grad sikrer, at ydelse og forventning til denne stemmer overens
  • Lederne får klar besked om krav og forventninger til dem, klare rammer for deres arbejde, som de selv er med til at fastlægge, og bedre redskaber til at forbedre produktet og imødekomme borgeres og brugeres ønsker
  • Medarbejderne får større medindflydelse på og medansvar for eget arbejde, samt bedre muligheder for at udvikle sig i takt med deres arbejdsplads.

Virksomhedskontrakten med VPC er blandt andet udformet med den hensigt, at den skal medvirke til at give institutionen en mere tydelig placering i det samlede udbud af voksenuddannelse i Københavns Kommune. Den fastfryser bevillingen til VPC i kontraktperioden på niveauet i 2001, hvilket er ensbetydende med, at institutionen kan forvente at få dækket 5-10 % af sine udgifter over den faste bevilling, mens 90-95 % skal dækkes af institutionens indtægter. VPC er i gang med at tilpasse institutionen til disse økonomiske vilkår.

I virksomhedskontrakten forpligter VPC sig til at udvikle et videnregnskab efter en guideline, der er udarbejdet af Statens Erhvervsfremmestyrelse. Videnregnskabet er et nyt styringsredskab, som blandt andet rummer den egenskab, at det sammenfatter virksomhedens kompetencer på de såkaldt "bløde" områder i en systematisk beskrivende form, herunder også virksomhedens kommunikation med borgere og brugere og – ikke mindst – de kompetencer, der er forankret i virksomhedens ansatte.

Virksomhedskontrakten med VPC er udarbejdet, så den nøje iagttager de formkrav, som er fastsat i Økonomiforvaltningens vejledning.

 

VPC's virksomhedskontrakt og Revisionsdirektoratets protokollat om kontraktledelse i Københavns Kommune

Sideløbende med kontraktforhandlingerne med VPC har Revisionsdirektoratet gennemført en undersøgelse af 16 virksomhedskontrakter i Københavns Kommune, jf. særskilt sag herom.

I kontraktudkastet med VPC er der i størst muligt omfang taget hensyn til Revisionsdirektoratets bemærkninger.

Revisionsdirektoratet påpeger bl.a., at der med fordel kan anvendes nye former for generelle regnskabs- og rapporteringssystemer til intern økonomistyring, og det anbefales at overveje at bruge virksomhedsregnskabet.

I virksomhedskontrakten med VPC er det aftalt, at institutionen udvikler et vidensregnskab. Vidensregskabsformen er et nyt rapporteringssystem under udvikling, som i højere grad end virksomhedsregnskabet retter sig mod at dokumentere præstationerne i forhold til medarbejdere, borgere og brugere. Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen anser, at videnregnskabet indeholder et større potentiale, når det gælder fremme af brugerenes og medarbejdernes trivsel og tilfredshed.

 

Økonomi

Virksomhedskontrakten fastfryser bevillingen til VPC på niveauet for 2001 til og med 2004.

 

Høring

Ingen

 

Andre konsekvenser

Ingen

 

BILAG VEDLAGT

  • Virksomhedskontrakt mellem Uddannelses- og Ungdomsforvaltningens direktion og Voksenpædagogisk Center i Københavns Kommune

 

 

Peter Rasmussen

Søren Stahl Nielsen

 

Til top