Mødedato: 07.11.2001, kl. 13:00

Redegørelse om daghøjskoler

Redegørelse om daghøjskoler

Uddannelses- og Ungdomsudvalget

Uddannelses- og Ungdomsudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 7. november 2001

 

22. Redegørelse om daghøjskoler

UUU 343/2001 J.nr. U154/01

 

INDSTILLING

Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Uddannelses- og Ungdomsudvalget,

at daghøjskoleredegørelsen 2001 tages til efterretning

at der i 2002 ydes 300.000 kr. i ekstraordinære tilskud

at der i 2002 ekstraordinært ydes et tilskud på 33.000 kr. til Lille Skole for Voksne

at forvaltningen i foråret 2002 fremlægger forslag til anvendelse af den resterende budgetpost

RESUME

Det er Uddannelses- og Ungdomsforvaltningens opfattelse på baggrund af redegørelsen for de enkelte daghøjskoletilbud, at Københavns Kommune samlet set har et daghøjskoletilbud, der dækker behovet for daghøjskoleundervisning.

Flere af de 13 daghøjskoler, der på nuværende tidspunkt er godkendt af kommunen, har imidlertid økonomiske problemer.

Lukningen af Døves og Hørehæmmedes Daghøjskole blev behandlet på udvalgsmødet den 19. september 2001.

To andre daghøjskoler har økonomiske problemer: AOF Daghøjskolen i København og Daghøjskolen Arena. Forvaltningen har anmodet om redegørelser fra de to daghøjskoler om de aktuelle vanskeligheder.

Forvaltningen har modtaget en redegørelse fra Daghøjskolen Arena. Skolen har her beskrevet de tiltag, skolen har taget for at afhjælpe de økonomiske problemer. Forvaltningen vurderer, at der ikke er grund til at foretage sig yderligere i forbindelse med denne skole, da tiltagene ser fornuftige ud, og der er lagt en plan for nedbringelse af den negative egenkapital.

Undervisningsministeriet har i en henvendelse til AOF Daghøjskolen udtrykt bekymring for skolens økonomiske situation. Daghøjskolen har en negativ egenkapital på 7,8 mio. kr., og Undervisningsministeriet har bedt skolen redegøre for den aktuelle økonomiske situation efter 1. halvår 2001. Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen har fået en kopi af denne redegørelse.

Forvaltningen foreslår endvidere, at der ydes et ekstraordinært tilskud i 2002 på 33.000 kr. til Lille Skole for Voksne.

Endelig foreslås, at der tages stilling til anvendelse af det resterende budgetbeløb i foråret 2002.

SAGSBESKRIVELSE

Uddannelses- og Ungdomsudvalget får hvert år forelagt en daghøjskoleredegørelse. Redegørelsen er en rapport over daghøjskolernes aktiviteter. Rapporten indeholder dels et generelt afsnit, dels bidrag fra hver enkelt daghøjskole, der redegør for følgende elementer:

  • Målgruppe
  • Undervisningstilbuddet
  • Tilrettelæggelsesform
  • Kapacitet (årselever)
  • Adresse
  • Bestyrelsesforhold
  • Økonomi
  • Samarbejdsrelationer.

 

Økonomi 2001

Der er udbetalt grundtilskud til 13 daghøjskoler i Københavns Kommune i 2001.

Efter Uddannelses- og Ungdomsudvalgets beslutning den 13. september 2000 er der yderligere tildelt supplerende tilskud til 4 af de 13 daghøjskoler. Tildelingen af tilskud er sket på baggrund af en række vedtagne kriterier. Daghøjskolen Arena, Københavns Kvindedaghøjskole, Daghøjskolen Københavns Forkursus samt Den Rytmiske Daghøjskole har hver især modtaget supplerende tilskud på 75.000 kr. Tildelingen er sket efter ansøgning og efterfølgende vurdering i forvaltningen.

Døves- og Hørehæmmedes Daghøjskole har desuden modtaget ekstra tilskud, der i 2001 udgør 430.000 kr., samt efter udvalgets beslutning den 10. september 2001 et tilskud til afvikling.

Som det fremgår af den vedlagte redegørelse, er flere af daghøjskolerne i økonomisk modvind i disse år. Dette gælder primært AOF Daghøjskolen i København, der pr. 1. januar 2001 havde en egenkapital på minus 7.847.733 kr., og Daghøjskolen Arena, der ved årsskiftet havde en egenkapital på minus 839.780 kr.

Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen har kontaktet Undervisningsministeriet, der fører tilsyn med daghøjskoler, med henblik på at få belyst sagen vedrørende de to daghøjskolers økonomi.

Undervisningsministeriet har orienteret forvaltningen om, at de har rettet henvendelse både til AOF Daghøjskolen i København og til Daghøjskolen Arena.

Undervisningsministeriet har meddelt forvaltningen, at ministeriet har modtaget en redegørelse fra Daghøjskolen Arena. Daghøjskolen har meddelt, hvilke tiltag skolen har iværksat for at forbedre institutionens økonomi. Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen har modtaget en kopi af denne redegørelse.

Daghøjskolen Arenas redegørelse til Undervisningsministeriet af 27. september 2001 beskriver, hvad skolen har planlagt for at nedbringe den negative egenkapital. Arena har startet et projekt i år 2000, der hedder: "Bron til det danska arbetsmarknaden" i samarbejde med det svenske "Kunskapslyftet". Den 6. august 2001 startede 17 elever, og der er indskrevet 15 elever til start den 20. oktober 2001.

Fra primo november 2001 starter et nyt hold med 20 elever – handicappede i samarbejde med Samvirkende Invalideorganisationer – startende med 8 uger og derefter 24 uger pr. hold.

Der er foretaget ændringer i lærerstaben, uden at dette dog har indflydelse på undervisningen.

Med baggrund i skolens udarbejdede budgetter for 2001 forventes et overskud på ca. 300.000 kr. til nedbringelse af den negative egenkapital, således at denne forventes indhentet inden for de kommende tre år.

Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen vurderer, at disse tiltag på Daghøjskolen Arena er tilstrækkelige til at videreføre daghøjskolens aktivitet, og forvaltningen vil ikke på nuværende tidspunkt foretage sig yderligere i sagen.

Undervisningsministeriet har rettet henvendelse til AOF Daghøjskolen og udtrykt bekymring for skolens økonomiske situation samt bedt om en redegørelse for skolens aktuelle økonomiske situation efter 1. halvår 2001.

Forvaltningen har netop modtaget denne redegørelse om den økonomiske situation fra AOF Daghøjskolen. Daghøjskoleredegørelse 2001, som er vedlagt denne indstilling, er således ikke ajourført på dette punkt.

Af redegørelsen til Undervisningsministeriet fremgår det, at daghøjskolen har iværksat en række tiltag vedrørende forbedring af lokaleøkonomien, tilpasning af administrationen og undervisningsstaben samt øvrige driftsmæssige tilpasninger. Daghøjskolen beskriver desuden et større, uafklaret mellemværende med AOF Hovedstaden.

AOF Daghøjskolen arbejder på, at AF ikke bliver den eneste væsentlige samarbejdspartner i fremtiden. Der bliver tillige arbejdet målrettet på, at Københavns Kommunes Center for Aktivering og Beskæftigelse (CAB) bliver en anden væsentlig samarbejdspartner.

Det bekræftes af Center for Aktivering og Beskæftigelse, som yderligere kan oplyse, at AOF Daghøjskolen har søgt en EU-bevilling på 3 mio. kr. Ansøgningen bliver behandlet i EU-udvalget den 7. november 2001. Udfaldet forventes at blive positivt, og CAB har lovet at levere kursister til projektet.

Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen vil blandt andet på grundlag af redegørelsen fra AOF Daghøjskolen vurdere, hvorvidt daghøjskolen har mulighed for at fortsætte på et realistisk grundlag og vil herefter orientere Uddannelses- og Ungdomsudvalget yderligere om forholdene på AOF Daghøjskolen.

Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen mener, at AOF Daghøjskolen løfter en vigtig uddannelsesmæssig opgave i Københavns Kommune og vurderer, at der er behov for skolen. Men forvaltningen skærper nu sin opmærksomhed omkring skolen grundet de økonomiske omstændigheder.

 

Økonomi 2002

Under forudsætning af at AOF Daghøjskolen videreføres i 2002, vil der i alt være 12 daghøjskoler, der skal have udbetalt grundtilskud.

Forvaltningen indstiller, at de ydes supplerende tilskud indenfor en samlet beløbsramme på 300.000 kr. ud fra de principper, der blev fastlagt på udvalgets møde den 13. september 2000.

Derudover foreslår forvaltningen, at der af bevillingen til daghøjskoler ydes et ekstraordinært tilskud i 2002 til Lille Skole for Voksne.

Lille Skole for Voksne tilbyder undervisning og værestedsfunktion for voksne sindslidende. Voksne sindslidende kan med fordel deltage i et tilbud, der er særligt tilrettelagt for målgruppen. Lille Skole for Voksne oplever stor deltagertilgang og har i perioder ventelister.

Skolen har gentagne gange været i økonomiske vanskeligheder. Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen har gennem årene på forskellig vis været involveret i Lille Skole for Voksnes aktiviteter. I perioden 1992-1996 har skolen modtaget et mindre beløb i henhold til lov om specialundervisning. Dette tilskud blev dog fjernet i 1997, da man i forvaltningen vurderede, at undervisningen på Lille Skole for Voksne ikke opfyldte lovens betingelser. Senest i 2000 er Lille Skolens undervisningstilbud igen blevet vurderet i forhold til specialundervisningslovgivningen, og forvaltningen har atter vurderet, at der ikke er grundlag for at bevillige skolen tilskud ad denne vej. Der har også været bestræbelser for at få skolen til at indgå sammen med Døve- og Hørehæmmedes Daghøjskole i daghøjskoleaktiviteter. Dette blev dog opgivet efter ønske fra skolen jf. udvalgets behandling på mød et den 10. september 2001.

Et hovedproblem for Lilleskolen er, at de tilskudsbeløb, som skolen i dag modtager ikke dækker huslejeudgifterne fuldt ud.

Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen er interesseret i at støtte Lille Skole for Voksne i samarbejde med de sektoransvarlige forvaltninger, Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen og Kultur- og Fritidsforvaltningen. Der arbejdes på at skabe en langsigtet løsning.

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen og Kultur- og Fritidsforvaltningen vil begge tildele et tilskud på 30-33.000 kr. til Lille Skole for voksne i 2002.

Det ekstraordinære tilskud skal indgå i finansieringen af huslejeudgifter, primært til værestedsfunktionen. Hvis ikke tilskuddet bevilliges, vil det være vanskeligt at videreføre skolen.

På trods af at der ikke er tale om daghøjskoler foreslår forvaltningen, at der ekstraordinært bevilges et tilskud i 2002 på 33.000 kr. Der er tidligere ydet tilskud til Idrætsskolen af denne bevilling selv om der ikke er tale om en daghøjskole.

Forvaltningen vil vende tilbage, når der foreligger forslag til en langsigtet løsning.

Der vil herefter være et udisponeret beløb for 2002 i forbindelse med ophør af Døve og Hørehæmmedes Daghøjskole. Forvaltningen vil i foråret 2002 fremlægge forslag til disponeringen af dette beløb.

 

Lovgrundlag

Ifølge daghøjskoleloven skal daghøjskoler etableres som selvejende institutioner med vedtægter, der godkendes af den kommunalbestyrelse eller det amtsråd, der helt eller delvis yder grundtilskud til skolen.

Kommunalbestyrelsen skal tilbagekalde godkendelsen af en daghøjskoles vedtægter, hvis skolen ophører med at drive daghøjskolevirksomhed, hvis skolen ikke længere opfylder betingelserne for at kunne påbegynde sin virksomhed, eller hvis skolens virksomhed i øvrigt ikke længere er i overensstemmelse med denne lov eller regler fastsat i medfør af loven. Tilbagekaldelse kan ske uden varsel. Hvis godkendelsen af en skoles vedtægter tilbagekaldes, skal tilsagn om grundtilskud opsiges.

Godkendelsen af en daghøjskoles vedtægter kan endvidere tilbagekaldes, såfremt der ikke længere er behov for skolen. Tilbagekaldelse skal ske med mindst et års varsel til en 1. januar.

For at være godkendt skal en daghøjskole blandt andet opfylde følgende betingelser for at være godkendt:

  1. Daghøjskolen skal hvert år gennemføre mindst et kursus af minimum 16 ugers varighed
  2. Daghøjskolen skal hvert år gennemføre undervisning i mindst 30 kalenderuger
  3. Daghøjskolen skal mindst have 20 årselever pr. år.
  4. Mindst 2/3 af daghøjskolens undervisning i henhold til denne lov skal varetages af lærere, der er fastansat på skolen.

Det er Undervisningsministeriet, som konstaterer om godkendelsesbetingelserne er opfyldt.

En godkendt daghøjskole har ret til et årligt kommunalt grundtilskud. Grundtilskuddet er fastsat af Staten og udgør i 2001 kr. 362.000.

Daghøjskoleundervisningen finansieres i øvrigt hovedsageligt af Staten, der har tilsynsforpligtelsen i forhold til daghøjskolerne. Kommunen har dog tilsynet for så vidt angår oprettelse og nedlæggelse af daghøjskoler. Det er kommunen, der godkender vedtægter.

Den centrale rolle for kommunen i forhold til daghøjskolerne er således at vurdere, hvorvidt der er behov for de pågældende skoler Dette sker på baggrund af den årlige daghøjskoleredegørelse.

Kommunen fører desuden pædagogisk tilsyn med den forberedende voksenundervisning (FVU), som daghøjskolerne efter en lovændring kan udbyde fra 1. januar 2001, og kommunen fører økonomisk tilsyn med den FVU-undervisning, som daghøjskoler med driftsoverenskomst udbyder fra og med andet halvår 2001.

 

 

Økonomi

Ingen yderligere bemærkninger

 

Høring

Ingen bemærkninger

 

Andre konsekvenser

Ingen bemærkninger.

BILAG VEDLAGT

  • Daghøjskoleredegørelsen 2001

 

Peter Rasmussen

Birgit Smedegaard

 

Til top