Mødedato: 07.11.2001, kl. 13:00

Kapacitetsfastlæggelse for gymnasier og hf-kurser

Kapacitetsfastlæggelse for gymnasier og hf-kurser

Uddannelses- og Ungdomsudvalget

Uddannelses- og Ungdomsudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 7. november 2001

 

16. Kapacitetsfastlæggelse for gymnasier og hf-kurser

UUU 337/2001 J.nr. U185/01

 

INDSTILLING

Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Uddannelses- og Ungdomsudvalget,

at udvalget godkender forslaget om en kapacitetsfastsættelse på 38 (41) gymnasiespor med mulighed for oprettelse af et 6. spor på Rysensteen Gymnasium og et 5. spor på henholdsvis Vestre Borgerdyd Gymnasium og HF og Metropolitanskolen afhængig af den konkrete søgning, og 10 hf-spor

at udvalget godkender uændrede klassekvotienter på 28 for de københavnske gymnasier og hf-kurser i skoleåret 2002/2003. Der er dog dispensation til en klassekvotient på 24 på Østre Borgerdyd Gymnasium

RESUME

Forslaget til kapacitetsfastsættelse bygger på nye prognoser fra fordelingsudvalget for forventet søgning til gymnasier og hf-kurser i 2002.

Gymnasiekapaciteten foreslås fastsat til 38 (41) spor med mulighed for oprettelse af et 6. spor på Rysensteen Gymnasium og et 5. spor på henholdsvis Vestre Borgerdyd Gymnasium og HF og Metropolitanskolen afhængig af den konkrete søgning. Hf-kapaciteten foreslås uændret at være 10 spor.

Der er fortsat ingen udveksling af elever over Øresund med Malmø.

SAGSBESKRIVELSE

Ifølge lovbekendtgørelse nr. 754 af 8. august 2000 af lov om gymnasiet m.v., jf. § 8, stk. 1 nr. 6 og lovbekendtgørelse nr. 755 af 8. august 2000 af lov om kursus til højere forberedelseseksamen og om studieforberedende enkeltfagsundervisning for voksne m.v., jf. § 19, stk. 1, nr. 7, træffer Københavns Kommune beslutning om skolens maksimale antal klasser og det minimale antal elever/kursister, som skolen er forpligtet til at optage efter ansøgning.

Københavns Kommune skal sikre en kapacitet, så alle ansøgere, der opfylder betingelserne til gymnasiet og 2-årigt hf, kan optages (jf. henholdsvis § 6 i Gymnasieloven og § 17 i Hf-loven).

Københavns Kommune skal endvidere sikre, at kvalificerede ansøgere til studieforberedende enkeltfagsundervisning inden for en rimelig tid og en rimelig geografisk afstand kan optages på den ønskede undervisning (§ 17 i Hf-loven).

Kapacitetsfastsættelsen i 2000 – med virkning for skoleåret 2001/2002 - blev fastsat med udgangspunkt i et fælles prognosegrundlag fra Gymnasiefordelingsudvalget i Storkøbenhavn (Københavns Kommune, Frederiksberg Kommune og Københavns Amt).

 

Kapaciteten fastsættes til 38 (41) gymnasiespor med mulighed for oprettelse af et 6. spor på Rysensteen Gymnasium og et 5. spor på henholdsvis Vestre Borgerdyd Gymnasium og HF og Metropolitanskolen - afhængig af den konkrete søgning. Der blev i 2000 oprettet 39 1.g klasser – en klasse mere på Rysensteen Gymnasium.

Hf-kapaciteten foreslås uændret at være 10 spor – svarende til det oprettede antal klasser i 2000.

Rammeplan 2000 og en ny prognose fra Fordelingsudvalget for søgningen til gymnasier og hf-kurser og kapacitetsbehov i 2002-2015.

Rammeplan 2000 – for gymnasiet og hf-kursus, som blev vedtaget i Borgerrepræsentationen den 23. august 2001, har tilvejebragt et grundlag for planlægningen på gymnasie- og hf-området i Københavns Kommune. På baggrund af udviklingen i ungdomsårgangene viser planen, at der i de kommende år må forventes en voldsom stigning i tilgangen til de almengymnasiale uddannelser som følge af den demografiske udvikling.

En ny opdateret prognose fra fordelingsudvalget for 2002-2015 viser:

For gymnasiet i 2002

  • Et stigende søgetal til gymnasiet i Storkøbenhavn – svarende til 145 klasser – 4 mere end i 2001.
  • Prognosen for søgetal til de københavnske gymnasier viser et forventet søgetal svarende til 39 gymnasieklasser - det antal klasser der blev oprettet i 2001. Kapaciteten var i 2001 på 40 klasser. Hvis alle københavnske ansøgere skulle placeres på de københavnske gymnasier, ville det svare til 43 klasser, dvs. 3 mere end kapaciteten.
  • Prognosen for søgetallene til de frederiksbergske gymnasier viser et forventet søgetal svarende til 18 klasser – 4 klasser mere, end de har kapacitet til. Hvis alle frederiksbergansøgere skulle placeres på frederiksbergske gymnasier, ville det svare til 9 klasser – et overskud på 5 klasser.

  • Hvis man ser på forventede søgetal til Københavns Kommune og Frederiksberg Kommune under et, forventes med den nuværende kapacitet på (40 + 14) på 54 klasser en søgning på (39 + 18) 57 klasser. Der mangler således umiddelbart plads til 3 gymnasieklasser i København og på Frederiksberg under et.
  • I Københavns Amt forventes en søgning til 88 klasser. Hvis alle ansøgere fra Københavns Amt skulle placeres på et gymnasium i Københavns Amt ville det svare til 94 klasser. Københavns Amt har mulighed for at skaffe plads til 96 klasser i alt.
  • I hele Storkøbenhavn forventes det at kunne skabe plads til 151 klasser i alt i forhold til en forventet søgning på 145 klasser. Der er samlet set ingen problemer med at skaffe plads til gymnasieansøgerne i Storkøbenhavn. Problemerne opstår, når ansøgernes 1. ønsker skal tilgodeses.

Da den store søgning til Frederiksberg Kommune rummer mange københavnere, er det også vores opgave at sikre den fornødne kapacitet. Dette taler for en udvidelse af gymnasie-kapaciteten på de københavnske gymnasier. Søgetallene i 2001 taler for en mulighed for igen at placere et 6. spor på Rysensteen Gymnasium.

For hf i 2002

  • En lille stigning i søgetallet til hf i Storkøbenhavn - svarende til 2 klasser mere end i 2001 – til i alt 41 klasser.
  • Prognosen for søgetallene til de københavnske hf-kurser viser et forventet søgetal svarende til 10 hf-klasser – som antal klasser og kapaciteten i 2001. Hvis alle københavnske hf- ansøgere skulle placeres på et hf-kursus i København, svarer det til 17 hf-klasser – et underskud på 7 klasser.
  • Prognosen for søgetallene til de frederiksbergske hf-kurser viser et forventet søgetal svarende til 14 hf-klasser – 2 flere end klassetal og kapaciteten i 2001. Hvis alle frederiksbergske ansøgere skulle placeres på frederiksbergske kurser, ville det svare til 4 hf-klasser – et overskud på 8 klasser.
  • Hvis man ser på Københavns Kommune og Frederiksberg Kommune under et, forventes med den nuværende kapacitet på (10+12) 22 klasser en søgning til (10+14) 24 hf-klasser – 2 klasser mere end kapaciteten.
  • I Københavns Amt forventes en søgning til 17 klasser. Hvis alle ansøgere fra Københavns Amt skulle placeres på et hf-kursus i Københavns Amt. ville det svare til 20 klasser – et underskud på 3 klasser. Københavns Amt har muligheder for at skaffe plads til 25 hf-klasser i alt.
  • I hele Storkøbenhavn forventes 41 1. hf-klasser – 2 mere end i 2001. I hele Storkøbenhavn er der umiddelbart plads til 51 hf-klasser, der er således samlet ingen kapacitetsproblemer.

Der er på hf-området ingen problemer med at imødekomme førsteønsker fra rettidigt tilmeldte kursister.

Der er fortsat ingen udveksling af elever over Øresund med Malmø.

Den forventede stigning i antallet af københavnere, som søger gymnasiet taler for en udvidelse af gymnasiekapaciteten i Københavns Kommune. Kapaciteten på Rysensteen Gymnasium fastsættes til 5 spor med mulighed for placering af et 6. spor, såfremt der er søgetal til det. Kapaciteten fastsættes til 4 spor på henholdsvis Vestre Borgerdyd Gymnasium og HF og på Metropolitanskolen med mulighed for placering af et 5 spor, såfremt der vil være behov for det. Det giver en kapacitetsfastsættelse på 38 (41) gymnasiespor (incl. IB).

Den forventede stigning i søgetallene til hf kan tilgodeses ved at tilpasse den endelige fordeling mellem gymnasie- og hf-klasser til søgetallene på Vestre Borgerdyd Gymnasium og HF. Den samlede hf-kapacitet bliver således på 10 spor med mulighed for at placere et 11. spor på Vestre Borgerdyd Gymnasium og HF, hvis der skulle opstå behov for det.

 

Kapacitetsfastsættelse på de københavnske gymnasier i skoleåret 2002/2003:

Gymnasiekapacitet:

spor:

Christianshavns Gymnasium 7

Metropolitanskolen 4 (5)

Nørre Gymnasium 7 + 1 Pre-IB-klasse

Rysensteen Gymnasium 5 (6)

Sankt Annæ Gymnasium 5

Vestre Borgerdyd Gymnasium og HF 4 (5)

Østre Borgerdyd Gymnasium 5

i alt 38 (41)

Parenteserne efter Metropolitanskolen, Vestre Borgerdyd Gymnasium og HF og Rysensteen Gymnasium viser muligheden for at placere en ekstra klasse, såfremt der er søgning til det.

Hf-kapacitet:

(2/3-årigt hf)

spor:

Vestre Borgerdyd Gymnasium og HF 4 (3+1)

HFC-Efterslægten 6 (4+2)

i alt 10 (7+3)

Parenteserne viser den ønskede fordeling af to-årigt og 3-årigt hf.

 

Klassekvotienten

Det mindste antal elever, som gymnasier og hf-kurser er forpligtet til at optage i 1. g /1.hf efter ansøgning, er 28 pr. klasse.

På grund af særlige lokalemæssige forhold er klassekvotienten på Østre Borgerdyd Gymnasium fastsat til 24 elever.

Økonomi

Ingen

 

Høring

Sagen har været forelagt for Gymnasie- og HF-Rådet, som tog forslaget til kapacitetsfastsættelse til efterretning med den bemærkning, at 28 elever er både minimum og maksimum for optagelsen.

 

Andre konsekvenser

Ingen bemærkninger

 

BILAG VEDLAGT

  • Bilag 1: Gymnasiefordelingsudvalgets forslag til forventet behov for gymnasie/hf-klasser 2002 og kapacitet 2002
  • Bilag 2: Elev- og klassetal pr. 1. september på københavnske hf-kurser i perioden 1996 til 2001 (omdeles på mødet)

  • Bilag 3: Elev- og klassetal pr. 1. september på københavnske gymnasier i perioden 1996 til 2001 (omdeles på mødet)

 

 

 

Peter Rasmussen

Birgit Smedegård

 

 

Til top