Mødedato: 07.02.2001, kl. 13:00

Rammeplan for gymnasiet og hf-kursus 2000

Rammeplan for gymnasiet og hf-kursus 2000

Uddannelses- og Ungdomsudvalget

Uddannelses- og Ungdomsudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 7. februar 2001

 

9. Rammeplan for gymnasiet og hf-kursus 2000

UUU 34/2001 J.nr. U5/01

 

INDSTILLING

Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Uddannelses- og Ungdomsudvalget,

at forslag til Rammeplan for gymnasiet og hf-kursus 2000 udsendes til høring i bestyrelserne ved gymnasier og hf-kurser og Gymnasie-/HF-rådet med 6 ugers høringsfrist, og efterfølgende er grundlaget for den videre planlægning

at rammeplanens økonomiske forudsætninger indgår i grundlaget for forslag til budget for 2002

RESUME

Med udarbejdelse af Rammeplan for gymnasiet og hf-kursus 2000 er der tilvejebragt et grundlag for den videre planlægning på området. På baggrund af udviklingen i ungdomsårgangene viser planen, at der over de kommende år må forventes en voldsom stigning i tilgangen til gymnasiale uddannelser som følge af den demografiske udvikling. Planen indeholder forslag om de rammer, under hvilken den fremtidige gymnasiale struktur i Københavns Kommune kan udformes. Samtidig indeholder planen principforslag om moderniseringer af de gymnasiale bygninger, således at de fysiske rammer vil kunne svare til faglige krav og de forventningerne, der er knyttet til et fremtidigt attraktivt gymnasialt uddannelsesmiljø.

SAGSBESKRIVELSE

I en længere årrække har ungdomsårgangene været faldende, men fra 2001 og fremefter vil der blive tale om en markant stigning - på op mod ca. 60%, svarende til den udvikling, der kan aflæses inden for folkeskoleområdet.

Gennem mange år har søgningen til gymnasiet været stigende for ved århundredskiftet tilsyneladende at have fundet et leje på omkring 42-43% af en ungdomsårgang. Med baggrund i den hidtidige udvikling må det dog anses for en mulighed, at gymnasiefrekvensen vil stige yderligere i de kommende år. I rammeplanen er der derfor opstillet scenarier, som viser et udviklingsforløb med udgangspunkt i dels det nuværende niveau, og dels i en stigning i frekvensen til 50% af en ungdomsårgang. Inden for hf-undervisningen (2 og 3-årige forløb) er frekvensen ca. 15%, som ikke forventes at stige.

Inden for det gymnasiale uddannelsesområde er der frit skolevalg i hovedstadsområdet, dvs. frit valg mellem gymnasier i Københavns Kommune, Frederiksberg Kommune og Københavns Amt. Den hidtidige bevægelse i det frie gymnasievalg har vist en balance mellem antallet af københavnske elever og Københavns Kommunes kapacitet. I de seneste år har de københavnske gymnasier imidlertid mistet "markedsandele", idet såvel københavnere som udenamtselever i mindre grad end tidligere har søgt københavnske gymnasier. Det forhold må indgå i det videre arbejde, således at planlægning af den fremtidige struktur er afstemt med den øvrige udvikling i området.

I rammeplanen er der på denne baggrund vist to forskellige udviklingsforløb - et hvor den seneste udvikling i søgemønsteret er lagt til grund, og et andet forløb der tager udgangspunkt i, at Københavns Kommune så at sige skal være "selvforsynende" dvs. skal tilvejebringe en kapacitet, som svarer til antallet af københavnere, som søger gymnasiet. Med udgangspunkt i den nuværende gymnasiefrekvens viser de to udviklingsforløb et behov for kapacitetsudvidelse på henholdsvis 9 spor og 22 spor, dvs. henholdsvis 1 og 2 nye 10 sporede gymnasiale enheder. Såfremt gymnasiefrekvensen over de kommende år stiger til 50%, vil kapacitetsbehovet indebære, at der skal tilvejebringes 2 henholdsvis 3 nye 10 sporede gymnasiale enheder. Det skal bemærkes, at med dette kapacitetsbehov er der taget højde for udnyttelse af allerede eksisterende ledig kapacitet.

I takt med væksten i ungdomsårgangene i hele hovedstadsområdet må det antages, at det kan blive stedse vanskeligere at imødekomme københavnske ansøgeres 1. ønske til gymnasier uden for Københavns Kommune. Det må derfor forudses, at Københavns Kommune vil blive mere "selvforsynende". Det betyder, at der i den videre planlægning må tages udgangspunkt i etablering af mindst 2 nye større gymnasiale enheder.

Der forventes ikke nogen stigning i søgningen til hf.

Det er imidlertid vurderingen, at det vil være muligt at foretage mindre udvidelser af de eksisterende enheder med henblik på at dække dele af behovet. Samtidig bør det indgå i overvejelserne, om der kan skaffes yderligere kapacitet ved omlægninger inden for den samlede institutionsstruktur på gymnasie-/hf-området. I den forbindelse må det fremhæves, at gymnasiestrukturen i Københavns Kommune omfatter en række mindre enheder, som i sig selv ikke er hensigtsmæssige, og som det ikke vil være muligt at indrette med henblik på at indfri både nutidige og fremtidige krav til gymnasiale ungdomsuddannelsesmiljøer.

Sideordnet med tilvejebringelsen af den nødvendige kapacitet vil der tillige være behov for renovering af faglokaler i eksisterende enheder, og at skabe studiemiljøer, som dels modsvarer de faglige krav, og dels kan opleves som attraktive uddannelsessteder for ungdomsårgangene. Moderniseringsplanerne må således tage sigte på at fastholde søgningen til de københavnske gymnasier - ikke mindst fra byens egne unge.

Både moderniseringsplaner og forslag om tilvejebringelse af den fornødne bygningskapacitet må udformes i tæt samarbejde med forældre, elever, lærere og ledere på gymnasier/hf-kurser. Rammeplanen indeholder derfor forslag om iværksættelse af en planlægningsproces i 2001, hvor alle gymnasier/hf-kurser er inddraget.

På denne baggrund omhandler rammeplanen mere konkrete elementer, som foreslås gennemført fra og med 2001. Forslagene tager sigte på dels at undersøge mulighederne for udbygning af eksisterende gymnasier, herunder overvejelser om omlægning af strukturen, dels en begyndende modernisering af de gymnasiale enheder. I den forbindelse skal det bemærkes, at der foreligger en plan for modernisering og udbygning af Rysensteen Gymnasium, idet dele af planen allerede er gennemført ved ekstern finansiering via af midler fra Centret for aktivering og beskæftigelse (CAB). Endelig foreslås en nærmere undersøgelse af lokaliseringsmulighederne med henblik på opførelse af nye gymnasier.

 

Den konkrete handleplan omfatter følgende:

2001

Generelle forslag

  • som optakt til såvel etablering af et nyt gymnasium som renovering af de eksisterende gymnasier/hf-kurser arrangeres en fælles konference om visionerne for fremtidens gymnasium og hf-kursus
  • der nedsættes en arbejdsgruppe omhandlende de overordnede fysiske/funktionelle krav til modernisering af de eksisterende gymnasier/hf-kurser og til nye gymnasier (med repræsentanter for rektorer, lærere, elever/kursister, forældre og organisationsrepræsentanter)
  • der iværksættes et arbejde med udarbejdelse af programskitser for alternative muligheder for den fysiske og funktionelle organisering af et nyt gymnasium (med repræsentanter for rektorer, lærere, elever/kursister, forældre, organisationsrepræsentanter). Skitsen danner grundlag for en projektkonkurrence
  • muligheder og vilkår for lokalisering for nyt gymnasiebyggeri konkretiseres og afklares.

Konkrete forslag:

  • der iværksættes konkrete planer for renovering af faglokaler på Vestre Borgerdyd Gymnasium og HF-kursus, Christianshavns Gymnasium og Rysensteen Gymnasium.
  • der udarbejdes overordnede analyser af mulighederne for udbygning af Sankt Annæ Gymnasium, Nørre Gymnasium og Vestre Borgerdyd Gymnasium og HF-kursus
  • der foretages en analyse af mulighederne for at gennemføre et magelæg mellem Metropolitanskolen og HF-Centeret Efterslægten, herunder vurdering af muligheder for udbygning af sidstnævnte

2002

  • på baggrund af programskitsen afholdes der en projektkonkurrence m.v. med henblik på at opføre et nyt gymnasium med ibrugtagning i 2005/06
  • der gennemføres renovering af gymnasiale enheder, herunder søges påbegyndt en renovering af og udvidelse med et spor på Rysensteen Gymnasium

 

Økonomi

Rammeplanen indeholder forslag om følgende økonomiske rammebeløb:

  • inden for det vedtagne vedligeholdelsesbudget for 2001 er der afsat midler til renovering af faglokaler m.m. på tre gymnasier
  • i forslag til budget for 2002 søges optaget en samlet bevilling på i alt 10,0 mio. kr. til gennemførelse af moderniseringer, kapacitetsudvidelse samt afholdes af projektkonkurrence for nyt gymnasiebyggeri

De forventede anlægsudgifter på sigt vil afhænge af en nærmere afklaring og beslutning om den fremtidige struktur inden for gymnasie/hf-området.

Høring

Forvaltningen foreslår, at rammeplanen udsendes til høring i bestyrelserne ved gymnasier/hf-kurser samt i Gymnasie-/HF-rådet med en 6 ugers høringsfrist.

 

Andre konsekvenser

Ingen bemærkninger

 

BILAG VEDLAGT

  • Rammeplan for gymnasiet og hf-kursus 2000

 

 

Peter Rasmussen

Jørn Larsen

 

Til top