Mødedato: 06.12.2000, kl. 13:00

Ansøgning om midler fra Socialministeriets bevilling til opkvalificering af klubarbejdet

Ansøgning om midler fra Socialministeriets bevilling til opkvalificering af klubarbejdet

Uddannelses- og Ungdomsudvalget

Uddannelses- og Ungdomsudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 6. december 2000

 

10. Ansøgning om midler fra Socialministeriets bevilling til opkvalificering af klubarbejdet

UUU 371/2000 J.nr. U201/00

 

INDSTILLING

Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Uddannelses- og Ungdomsudvalget,

at forvaltningen søger midler fra Socialministeriets bevilling på 50 mill. kr. med henblik på at forbedre indsatsen i klubarbejdet på Amagerbro

RESUME

Uddannelses- og Ungdomsudvalget tiltrådte den 25. oktober 2000 forvaltningens indstilling om at søge midler fra Socialministeriets pulje på 50 mill. kr. til forbedring af klubarbejdet (jf. udvalgsindstilling U164/00). Første ansøgning var med fokus på pigearbejdet og det opsøgende arbejde i klubberne på Ydre Nørrebro.

Forvaltningen har under forudsætning af politisk godkendelse ansøgt om midler til udvikling af "Ung til Ung" arbejdet i klubberne på Amagerbro. Der er søgt om midler for en 3-årig periode til udvikling af det pædagogiske arbejde i klubberne med fokus på :

  • Videreudvikling af pædagogiske metoder og redskaber i forhold til den praktiske gennemførelse af "Ung til Ung" arbejdet i klubberne på Amagerbro
  • To-sprogede unges inddragelse i "Ung til Ung" arbejdet i forhold til lillebror-generationen på Amagerbro

Konkret er der søgt om midler til ansættelse af en udviklingsmedarbejder forankret i en klub, administrativ bistand, afholdelse af efteruddannelsesforløb samt evaluering.

SAGSBESKRIVELSE

Socialministeriets pulje til forbedring af klubtilbud forudsættes anvendt til udviklings- og efteruddannelsesprogrammer inden for klubarbejde efter Serviceloven, samt til en generel opkvalificering af klubuddannelsen og efteruddannelse – herunder til efteruddannelse på områder, som kvalificerer klubmedarbejdere til den målrettede forebyggende indsats.

Sigtet er således en kvalitativ udbygning af arbejdsformer, der tilgodeser intentionerne i Servicelovens § 19 –22 om at skulle være et tilbud til alle større børn og unge og samtidig være en målrettet indsats over for grupper af større børn og unge med særlig behov for støtte. Metodeudviklingen skal tilgodese såvel generel forebyggelse som mere specifikke problemstillinger blandt unge i et lokalområde. En forudsætning for at kunne få del i puljen er, at det kan dokumenteres, at klubberne i forvejen er inde i en positiv proces med hensyn til klubarbejdets udvikling.

En stor del af klubberne under Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen har gennem flere år arbejdet på at udvikle klubarbejdsformen. Der er i det pædagogiske arbejde lagt stor vægt på de marginaliserede børn og unge samt integration af unge med anden etnisk baggrund, og flere steder er der i den forbindelse etableret tværfagligt samarbejde mellem klub, boligforening, SSP, skole og lokalcenter m.v. På den baggrund indstiller Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen, at der søges midler fra puljen til en videreudvikling af det eksisterende klubarbejde på Amagerbro.

Der er søgt om midler for en 3-årig periode til ansættelse af en udviklingsmedarbejder, administrativ bistand, afholdelse af efteruddannelsesforløb, kurser m.v. og evaluering med henblik på at initiere følgende udviklingsinitiativer:

  • Videreudvikling af pædagogiske metoder og redskaber i forhold til den praktiske gennemførelse af "Ung til Ung" arbejdet
  • To-sprogede unges inddragelse i "Ung til Ung" i forhold til lillebror-generationen

Udviklingsmedarbejderen vil blive forankret i fritids- og ungdomsklubben, Brydes Allé på Amagerbro.

Klubberne på Amagerbro har i de sidste år arbejdet med metoden "Ung til Ung". Den er benyttet i forbindelse med bl.a. sex– og misbrugsoplysning. Erfaringerne både herfra og andre steder i landet viser, at de unge er gode til at skabe kontakt til deres jævnaldrene. De andre unge kan identificere sig med dem - de taler samme sprog, og der er nogle umiddelbare kanaler, der åbnes til at få en dialog i gang.

"Ung til Ung" er imidlertid kun en ramme, og siger derfor ikke noget om, hvad der indholdsmæssigt lægges i den. Metodemæssigt er den god, men der skal andet til end at være ung: Der skal være et budskab og holdninger bag. Helt væsentligt er det derfor, hvordan de åbne kanaler anvendes, hvis "ung til ung" arbejdet skal blive en succes og have en positiv effekt - og ikke bare, at kanalerne bruges.

Formålet med udviklingen af "Ung til Ung" er:

  • at ledelse og medarbejdere i klubben udvikler kompetencer, der understøtter arbejdet med "Ung til Ung"
  • at gøre metoden "Ung Til Ung" anvendelig i det daglige klubarbejde
  • at styrke de unges personlige kompetencer og udvikling
  • at bevidstgøre unge i forhold til at have et medansvar
  • at formidle erfaringer om "Ung til Ung" som metode videre til andre interessenter

 

"Ung til Ung" i forhold til tosprogede

I arbejdet med de tosprogede unge er det af stor vigtighed og betydning, at det er unge med indvandrerbaggrund, der formidler deres erfaringer videre til lillebror-generationen, da de mindre årgange har stor lydhørhed over for deres større brødre, fætre eller onkler.

Metodeudviklingen af "Ung til Ung" i forhold til denne målgruppe vil derfor være af stor betydning for det videre arbejde i klubberne, hvor denne gruppe ind imellem opleves som problematiske.

Formålet med udviklingen af "Ung til Ung" med tosprogede er:

  • at styrke de unges personlige kompetencer og udvikling
  • at give de unge indsigt i det danske repræsentative demokrati
  • at give de unge forståelse for og indsigt i hvordan formelle som uformelle demokratiske processer foregår
  • at oplære tosprogede i metoden "Ung til Ung" og "Ung til Lillebror"
  • at styrke forældresamarbejdet
  • at der gives mulighed for at inddrage de forskellige kulturelle forskelle

I lighed med Uddannelses - og Ungdomsforvaltningens ansøgning på Ydre Nørrebro er det i forbindelse med metodeudviklingen af "Ung til Ung" hensigten, at erfaringer og resultater fra Brydes Allé formidles videre til andre klubber og bydele, således at der skabes et bedre grundlag for klubberne til at kunne varetage denne type opgave.

 

Organisering

Der nedsættes en styregruppe, bestående af en udviklingskonsulent, to distriktsmedarbejdere og en pædagogisk konsulent fra Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen, klublederen og en sekretær for styregruppen. Styregruppen bliver ansvarlig for den overordnede styring af udviklingsinitiativet.

 

Økonomi

Der søges til dette udviklingsarbejde i alt om 2.540.000 kr. til dækning af:

kr. pr. år kr. for hele perioden på 3 år periode

Sekretær for styregruppen 100.000 300.000

En udviklingsmedarbejder 300.000 900.000

Evaluering 200.000

Afsluttende konference 100.000

Trykning af rapport 40.000

Temadage og kurser 1.000.000

I alt 2.540.000 kr.

Initiativerne forudsætter et vist økonomisk kommunalt "medløb" i form af de eksisterende ressourcer på klubområdet. Der er således ikke tale om en ressourceudvidelse i forbindelse med anvendelsen af puljemidlerne.

 

Høring

Ingen

 

Andre konsekvenser

Ingen bemærkninger

 

BILAG (VEDLAGT)

Ingen

 

Peter Rasmussen

Marie Thun

 

Til top