Mødedato: 06.11.2002, kl. 08:15

Budgetforslag 2004 - Mål- og resultatstyring. Redegørelse vedrørende eksterne udviklingsmidler

Budgetforslag 2004 - Mål- og resultatstyring. Redegørelse vedrørende eksterne udviklingsmidler

 

Uddannelses- og Ungdomsudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 6. november 2002

 

 

4.      Budgetforslag 2004 - Mål- og resultatstyring. Redegørelse vedrørende eksterne udviklingsmidler

 

UUU 521/2002  J.nr. U162/02

 

 

INDSTILLING[e1] 

 

Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Uddannelses- og Ungdomsudvalget,

 

at      redegørelsen om eksterne udviklingsmidler indgår i de videre drøftelser vedrørende budgetforslag 2004

 

at      der fremlægges konkrete mål og planer for resultatopfølgning i forbindelse med nye udviklingstiltag i 2003 inden udgangen af 2002

 

at      ressourcerne til skolebaserede kurser og skolernes egne udviklingsprojekter decentraliseres fra skoleåret 2003/2004

 

 

Uddannelses- og Ungdomsudvalgets beslutning i mødet den 23. oktober 2002:

 

Udsat.

 

RESUME[e2] 

 

På udvalgsmødet den 22. maj 2002 behandlede Uddannelses- og Ungdomsudvalget en redegørelse om processen samt forslag til overordnet procedure vedrørende budgetforslaget for 2004. Det blev i den forbindelse bl.a. besluttet at igangsætte et projekt møntet på at beskrive og vurdere mål- og resultater inden for udvalgets budgetområder.

 

Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen har på denne baggrund udarbejdet vedlagte redegørelse vedrørende eksterne udviklingsmidler. Forvaltningen vil på de kommende møder i udvalget fremlægge yderligere rapporter vedrørende mål- og resultatstyring. Rapporterne vil omhandle følgende emner: Bygningsdrift inden for folkeskoleområdet, folkeskolens øvrige driftsområder samt lærerressourcer/personale i folkeskolen.

 

Med hensyn til mål- og resultatstyring vedrørende de eksterne udviklingsmidler indstilles det, at redegørelsen indgår i de videre drøftelser om budgetforslag 2004. Det indstilles endvidere, at der inden udgangen af 2002 fremlægges konkrete mål og planer for resultatopfølgning i forbindelse med nye udviklingstiltag i 2003, og at resurserne til skolebaserede kurser og skolernes egne udviklingsprojekter svarende til i alt 7 mio. kr. i 2002-budgettet decentraliseres fra skoleåret 2003/2004.

 

 

 

 


SAGSBESKRIVELSE[e3] 

 

I forbindelse med vedtagelsen af budgettet for 2002 besluttede Borgerrepræsentationen, at der skal være øget fokus på anvendelse af de afsatte ressourcer herunder fastlæggelse af politiske mål, opstilling af krav til forvaltningerne om resultater samt opfølgning på, om de opstillede mål og resultatkrav er gennemført.

 

På baggrund heraf pegede Økonomiudvalget i forbindelse med indkaldelse af budgetbidrag for 2003 på, at der skal igangsættes et arbejde med målsætninger i budgettet. De overordnede rammer for dette arbejde er bl.a. følgende:

 

·        målsætningerne for udvalgene skal være dækkende og balancerende og dække de væsentligste serviceområder

·        målsætningerne skal være præcise

·        økonomi og mål skal være sammenhængende

 

Sigtet med omlægningen er at skabe en klarere sammenhæng mellem bevillinger og aktiviteter/mål indenfor hvert aktivitetsområde i budgettet. Samtidig er der et behov for politisk at kunne følge resultaterne af de afsatte bevillinger, og der er behov for at skabe en større gennemsigtighed i budgettet og anvendelse af midlerne.

 

På udvalgsmødet den 22. maj 2002 behandlede Uddannelses- og Ungdomsudvalget en redegørelse om processen samt forslag til overordnet procedure vedrørende budgetforlaget for 2004. Det blev i den forbindelse bl.a. besluttet at igangsætte et projekt møntet på at beskrive og vurdere mål og resultater inden for udvalgets budgetområder.

 

På denne baggrund har Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen udarbejdet vedlagte redegørelse om udviklingsmidler. De kommende rapporter foreslås behandlet efter følgende tidsplan:

 

 

Emner

 

Udvalgsbehandling

 

 

Observationskolonier

 

23. oktober 2002

 

Anvendelse af udviklingsmidler

 

23. oktober 2002

 

Bygningsdrift inden for folkeskoleområdet

 

20. november 2002

 

Folkeskolens øvrige driftsområder

 

20. november 2002

 

Lærerressourcer/personale i folkeskolen

 

4. december 2002

 

I 2003 vil forvaltningen forelægge yderligere rapporter vedrørende mål- og resultatstyring.

 

Eksterne udviklingsmidler

 

I forhold til det konkrete projekt vedrørende eksterne udviklingsmidler er der udarbejdet en status over den nuværende praksis, og forvaltningen vil inden udgangen af 2002 fremlægge konkrete mål og planer for resultatopfølgning i forbindelse med nye udviklingstiltag i 2003.

 

Udover tiltagene vedrørende mål- og resultatstyring er der foretaget en vurdering af den nuværende praksis vedrørende fordelingen af de eksterne udviklingsmidler. Det anbefales i den forbindelse, at der foretages en revurdering af den nuværende praksis, der tager udgangspunkt i følgende grundlæggende princip:

 

"Der skal findes en balance i fordeling og styring af ressourcer til udviklingsfremmende aktiviteter, som:

 

·        understøtter skolernes selvforvaltning

·        understøtter en realisering af politisk definerede mål, kommunale og nationale

·        understøtter udvikling på tværs af skoler og institutioner

·        sikrer, at Københavns Kommune kan drage nytte af stordriftsfordele"

 

Vurderingen er herefter foretaget på grundlag af en opdeling af udviklingsressourcerne i otte kategorier. Hver kategori er herefter vurderet med hensyn til, om midlerne skal ligge som centrale puljer eller om de skal decentraliseres.

 

De otte kategorier er følgende:

 

1.      Skolernes egne udviklingsprojekter

2.      Skolebaserede kurser, virksomhedsinterne kurser

3.      Individuelle lærerkurser

4.      Udviklingsprogrammer

5.      Videreuddannelse

6.      Anden efteruddannelse

7.      Andre centrale udviklingsinitiativer

8.      Andet

 

Med hensyn til skolernes egne udviklingsprojekter er der i budget 2002 afsat 3,5 mio. kr. Såfremt midlerne fordeles ligeligt på 64 skoler og 14 specialskoler, vil hver skole i gennemsnit kunne disponere over ca. 45.000 kr., som skal dække lærertimer og projektøkonomi. Midlerne til tosprogsudvikling (som er indeholdt i bevillingen på de 3,5 mill. kr.) vil dog skulle fordeles efter antallet af tosprogede elever på den enkelte skole. En decentralisering vil understøtte skolernes selvforvaltning og give skolerne et fuldt ansvar for at prioritere deres valg af individuelle udviklingsprojekter.

 

I forhold til de skolebaserede kurser (virksomhedsinterne kurser) er der i 2002 centralt afsat ca. 3,5 mio. kr. til lærertimer i forbindelse med kursusvirksomheden. Såfremt de centrale ressourcer til lærertimer fordeles ligeligt mellem skolerne, vil dette beløb svare til ca. 5,5 lærertimer. Midlerne til tosprogskurser (som er indeholdt i bevillingen på de 3,5 mill. kr.) vil dog blive fordelt efter antallet af tosprogede elever på den enkelte skole. En decentralisering af midlerne vil understøtte skolernes selvforvaltning og give skolerne et fuldt ansvar for at prioritere deres valg af kompetencegivende efteruddannelse til lærerne.

 

Det er på denne baggrund forvaltningens vurdering, at skolernes egne udviklingsprojekter og lærertimerne til de skolebaserede kurser (virksomhedsinterne kurser) med fordel kan decentraliseres. De to puljer omfatter midlerne svarende til ca. 7 mio. kr.

 

Det er endvidere forvaltningens vurdering, at de opstillede principper for balancen mellem centralisering og decentralisering peger på en fortsat central styring af udviklingsmidler i forhold til de øvrige kategorier. Denne vurdering bygger på følgende forhold:

 

·        Kommunen har det overordnede ansvar for at nødvendig specialkompetence er til stede (fx i forhold til skolebiblioteker, specialundervisning og vejledning)

·        Kommunen kan udnytte stordriftsfordeling i forhold til udnyttelse af ressourcer og kompetencer (fx videnscentre, fælles efter- og videreuddannelse)

·        Kommunen kan sikre at politiske beslutninger om særlig fokusering gennemføres (fx udviklingsprogrammer, tosprogsudvikling, it-satsning)

·        Mange aktiviteter kan ikke decentraliseres (fx intro for nye lærere/ledere)

 

 

Økonomi

 

Ressourcerne til skolernes egne udviklingsprojekter og til lærertimerne til skolebaserede kurser udlægges fra skoleåret 2003/2004. Beløbet svarer i 2002 til ca. 7 mio. kr.

 

 

Miljøvurdering

 

Ingen bemærkninger

 

 

Høring

 

Ingen bemærkninger

 

 

BILAG VEDLAGT

 

·        Redegørelse vedrørende eksterne udviklingsmidler (udsendt til mødet den 23. oktober 2002)

 

 

 

Peter Rasmussen

Søren Stahl Nielsen

 

 

 

 


 


 [e1]00104754DOC

 [e2]00104755DOC

 [e3]00104756DOC

Til top