Mødedato: 06.11.2002, kl. 08:15

Anlægsbevilling til etablering af junior- og ungdomsklub ved Bispebjerg Skole

Anlægsbevilling til etablering af junior- og ungdomsklub ved Bispebjerg Skole

 

Uddannelses- og Ungdomsudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 6. november 2002

 

 

2.      Anlægsbevilling til etablering af junior- og ungdomsklub ved Bispebjerg Skole

 

UUU 520/2002  J.nr. U71/02

 

 

INDSTILLING[e1] 

 

Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Uddannelses- og Ungdomsudvalget, at udvalget indstiller til Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen,

 

at    der gives en anlægsbevilling på 2.126.000 kr. til etablering af 55 junior- og ungdomsklubpladser i den tidligere inspektørbolig ved Bispebjerg Skole

 

 

Uddannelses- og Ungdomsudvalgets beslutning i mødet den 28. august 2002:

 

Udsat med henblik på at forvaltningen undersøger eventuel ledig klubkapacitet i området og i givet fald grunden hertil.

 

Uddannelses- og Ungdomsudvalgets beslutning i mødet den 23. oktober 2002:

 

Udsat.

 

RESUME[e2] 

 

Med henblik på opfyldelse af pladsgarantien på klubområdet og behovet for etablering af alternative og nye tilbud til unge i Bispebjerg har Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen udarbejdet et projekt til etablering af et klubtilbud for de 12-18 årige i form af en junior- og ungdomsklub i den tidligere inspektørbolig på Bispebjerg Skole.

 

Inspektørboligen ved Bispebjerg Skole bliver ledig i forbindelse med flytningen af Pædagogisk Psykologisk Rådgivning-Nordvest til det tidligere plejehjem Granbo i Bystævneparken 1. september 2002.

 

Klubtilbudet er endvidere en opfølgning på Uddannelses- og Ungdomsudvalgets beslutning den 29. august 2001 i forbindelse med beslutningen om opsigelse af driftsoverenskomsten med den selvejende klub i Bispeparken, hvilket har medført, at området har manglet fritidstilbud til de 9-18 årige. Behovet for de 9-12 årige imødekommes ved etablering af fritidsklub i Bispeparken, som blev godkendt på Uddannelses- og  Ungdomsudvalgets møde den 4. april 2002.

 

Uddannelses- og Ungdomsudvalget behandlede på mødet den 8. maj 2002 forslaget om indretning af junior- og ungdomsklub i inspektørboligen og besluttede, at sagen skulle sendes til høring i skolebestyrelsen.

 

Der foreligger nu høringssvar fra skolebestyrelsen, hvoraf det fremgår, at skolebestyrelsen ikke er interesseret i etableringen af en klub i inspektørboligen. På trods af skolebestyrelsens høringssvar fremlægges indstilling om anlægsbevilling til etablering af junior- og ungdomsklub i inspektørboligen, da det er forvaltningens vurdering, at inspektørboligen er velegnet til klubformål, og idet en alternativ placering vil være meget dyrere.   

 

Der søges derfor om en anlægsbevilling på 2.126.000 kr. til at etablere en juniorklub med 30 pladser og en ungdomsklub med 25 pladser i inspektørboligen på Bispebjerg Skole.

 

 

 

 

 

 

 


SAGSBESKRIVELSE[e3] 

 

Uddannelses- og Ungdomsudvalget behandlede på mødet den 8. maj 2002 forslaget om indretning af junior- og ungdomsklub i inspektørboligen ved Bispebjerg Skole og besluttede, at sagen skulle sendes til høring i skolebestyrelsen.

 

I Bispeparken har der tidligere været en fritids- og ungdomsklub med tilknytning til SBBU.  Institutionen havde vanskeligheder med at hverve og fastholde medlemmer og  havde et stort økonomisk underskud. Uddannelses- og Ungdomsudvalget besluttede derfor på mødet den 29. august 2001 at opsige overenskomsten med institutionen og pålagde samtidig Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen i samarbejde med de lokale kræfter at undersøge, hvordan der kunne etableres alternative tilbud i området, og hvordan de eksisterende lokaler kunne anvendes.

 

For at få belyst situationen på Bispebjerg med hensyn til behovet for etablering af klubtilbud har Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen holdt møder med SSP – ledergruppe, skole,  naboklubber, beboerforeninger det boligsociale arbejde, Sjakket, SBBU og de større børn og unge. Konklusionen fra møderne var, at der i området omkring Bispeparken og på Bispebjerg generelt er tre forskellige aldersgrupper, som mangler klubtilbud: de 9-12 årige, de 12-14 årige og de 14-18 årige. Den sidste gruppe mangler også tilbud i dagtimerne. En stor del af de større børn og unge kommer fra tosprogede familier og optræder ikke på fritidsklubbernes ventelister, da der ikke normalt i disse familier er tradition for at benytte de forskellige fritidstilbud.

 

Repræsentanter fra de unge i området gav ved møde med Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen udtryk for, at de meget gerne vil have et klubtilbud og gjorde samtidig opmærksom på, at der ønskes et tilbud, hvor de selv har indflydelse på de aktiviteter, der skal være i klubben, bl.a. IT-tilbud.

 

Forvaltningen har vurderet, at det ikke var muligt at fortsætte med et klubtilbud i

Bispeparken omhandlende hele målgruppen fra 10-18 år. Lokalerne i Bispeparken er meget små og ligger midt i bebyggelsen, og der har igennem årene været mange problemer og konfrontationer mellem de unge og beboerne. Forvaltningen udarbejdede derfor projekt til etablering af fritidsklub i Bispeparken, som tilgodeser de 9-12 årige. Indstilling herom blev tiltrådt på Uddannelses- og Ungdomsudvalgets møde den 4. april 2002. 

 

Projektet

For at imødekomme behovet hos de 12-18 årige har forvaltningen udarbejdet forslag til etablering af et klubtilbud i den tidligere inspektørbolig på Bispebjerg Skole. Bygningen blev ledig i forbindelse med flytningen af Pædagogisk Psykologisk Rådgivning-Nordvest til det tidligere plejehjem Granbo i Bystævneparken pr. 1. september 2002.

 

Tilbudet til de 12-18 årige oprettes som en central junior- og ungdomsklub i Bispebjerg med en åben cafedel og med et IT-tilbud. Der etableres 30 juniorklubpladser og 25 ungdomsklubpladser.

 

Inspektørboligen ved Bispebjerg Skole, som er i 2 etager, huser i dag PPR-NV og småbørnscenter samt kontor og værksted for skolebetjenten ved Bispebjerg Skole i kælderen. Bygningens samlede bruttoareal udgør 280 m2 ekskl. 160 m2 kælder.

 

Junior- og ungdomsklubben indrettes i stueetagen og på 1. sal. Skolebetjenten forbliver i kælderlokalerne med kontor og værksted.

 

På 1. sal indrettes et stort værkstedsrum med mulighed for opdeling i to rum. Der indrettes et mindre rum til tv/video samt lederkontor, personalerum, depot, rengøringsrum og toilet.

 

I stueetagen indrettes cafe – og opholdsrum samt tekøkken, musiklokale, netcafe, toiletter, garderobe og rengøringsrum. I kælderen etableres toilet og depotrum. Det eksisterende mindre gårdareal ved bygningen renoveres.

 

Behovet for klubtilbud til unge i området er undersøgt nøje, ligesom det i samarbejde med de lokale kræfter og de unge selv er belyst, hvilke tilbud, der kan gøre klubben til et attraktivt sted at være i fritiden.  Det skal understreges, at der er tale om et helt nyt klubtilbud med nyt personale og med et nyt koncept uden sammenhæng med den tidligere klub i Bispeparken 17 A. Klubben bliver en selvstændig institution uafhængig af skolen med eget ansvar for vedligeholdelse, drift m.v.

 

Bispebjerg Skole har perioden 1994-96 fået foretaget en gennemgribende facaderenovering. I forbindelse med legepladspuljen 2002 har skolen fået tildelt 200.000 kr. til modernisering af udearealerne og videreførelse af projektet omkring "Grøn skole".

 

I forhold til behovet for  basislokaler er det planlagt, at Bispebjerg Skole på sigt skal udbygges til en 2- sporet skole. Der er udarbejdet en helhedsplan for udbygning af skolen. Der forventes fra 2004 at være et kapacitetsunderskud i forhold til basislokaler, men en mere præcis prognose afhænger af, hvor stor en indflydelse Utterslev Skole har i forhold til søgningen i lokalområdet. Det er derfor forvaltningens opfattelse, at der ikke nu er grundlag for at inddrage inspektørboligen til skoleformål

 

Skolebestyrelsen giver i sit høringssvar udtryk for, at man på ingen måde er interesseret i, at inspektørboligen indrettes til klub. Argumenterne herfor er blandt andet, at skolen kender de unge, som bliver kommende medlemmer af klubben. På baggrund af erfaringer fra den tidligere nu nedlagte klub i Bispeparken 17 A forudser bestyrelsen misligholdelse af skolens nyetablerede grønne arealer samt hærværk, ligesom der er en bekymring for sammenstød mellem skolens elever og klubbens medlemmer.  Bestyrelsen foreslår 3 alternative placeringer af klubben og påpeger, at disse alternativer ligger i det område, hvor de fleste af de kommende klubbørn bor. 

 

Forvaltningen har rettet henvendelse til lederen af kvartercenteret, der oplyser, at alle lokaler, der i givet fald kunne anvendes til klub, er lejet ud til diverse brugere og aktiviteter, herunder bl.a. til CAB til et aktiverings og  integrationsprojekt. Kvartercenteret hører administrativt under Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen. Der er ikke derudover plads i Kvartercenteret, men  lederen så meget gerne en klub etableret i nabolaget, som man i givet fald ville se frem til et samarbejde med. Kvartercenteret samarbejder i forvejen med mange grupper af unge – herunder også mange tosprogede unge. Det er ikke erfaringen, at der er grundlag for de bekymringer, der anføres fra skolen.

 

Etableringen af Utterslev Skole inkl. KKFO påvirker lokalområdets anvendelse af de eksisterende fritidshjem i området – herunder Utterslev Børnegård, der er en stor integreret institution med vuggestue, børnehave og fritidshjemspladser under Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen.

 

Der er ingen planer om at nedlægge institutionen, som det anføres i høringssvaret. Derimod arbejdes der med i samarbejde med Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen om at foretage en omrokering af pladser i eksisterende institutioner i området, så der etableres flere vuggestue-/børnehavepladser i Utterslev Børnegård – i stedet for de ledige fritidshjemspladser, og at der etableres tilsvarende flere fritidshjemspladser i andre institutioner, hvor der er behov for dette. Der er derfor ikke plads til at indrette klub i Utterslev Børnegård, ligesom det ikke umiddelbart forekommer pædagogisk hensigtsmæssigt at kombinere vuggestue-børnehave og  klub.

 

Med hensyn til det gamle studie, som nævnes i høringssvaret, er det fra skolen nu oplyst, at det er lejet ud. Skolen har i den forbindelse henvist til et andet ledigt lejemål, hvor udlejer imidlertid ikke ønsker at leje ud til en klub.

 

Den Blå Time er et klubprojekt under Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen, der administreres af den selvejende klub "Klokkergårdens Fritidsklub", Birkedommer vej 65. Projektet har til huse i kælderen i klubben – det er derfor ikke muligt at etablere de foreslåede klubpladser her.

 

Skal der peges på andre placeringer end den tidligere inspektørvilla på Bispebjerg Skole, vil en placering tæt på Kvartercenteret være en mulighed. I den forbindelse kan det oplyses, at der i begge naboejendomme til centeret er ledige lokaler. Især den ejendom (Rentemestervej 63), der oprindelig har været en del af samme kompleks/ejendom som Kvartercenteret, kunne være en mulig løsning. Der vil imidlertid økonomisk blive tale en meget dyrere løsning: lejemålene er på ca. 300 m2,- lejeniveauet i området ligger på ca. 600 kr. pr. m2, hvilket efter gældende regler vil medføre en deponering på ca. 3 mill. kr. Regnes der med meget begrænsede indretningsudgifter på 7.000 kr. pr. m2 fås en samlet anskaffelsesudgift på i alt ca. 5,1 mill. kr. – dvs. ca. 3 mill. kr. mere end indretningen på Bispebjerg Skole koster. På denne baggrund kan forvaltningen ikke anbefale denne løsning.

 

Skolebestyrelsen forslår endvidere, at inspektørboligen i stedet bruges til skolens sprogcenter og specialcenter  eller overflytning af skolens bibliotek. Den foreslåede anvendelse af inspektørboligen begrundes med et forventet underskud i basislokaler i 2003/04, som allerede nu kan imødekommes ved at flytte de foreslåede funktioner til inspektørboligen. Samtidig påpeger bestyrelsen, at Bispebjerg Skole er kommet i klemme mellem den nye Utterslev Skole og Holbergskolen, som for nylig er blevet renoveret.  Skolebestyrelsen mener, at man ved bygning af Utterslev Skole og renoveringen af Holbergskolen har legaliseret fravælgelsen af Bispebjerg Skole, hvor der ikke er foretaget renoveringer eller etableret nye tilbud. Det anføres, at indretningen af inspektørboligen til skoleformål måske netop kunne være med til at gøre skolen konkurrencedygtig i forhold til de to andre skoler.

 

 

Økonomi

 

Den samlede udgift til ombygning og etablering af junior- og ungdomsklub udgør 2.126.000 kr., heraf udgør montering 300.000 kr. Udgifterne afholdes i 2002.

 

Kassemæssig dækning for den samlede udgift på 2.126.000 kr. kan anvises af det på budgettet for 2002 under Uddannelses- og Ungdomsforvaltningens konto 5.16.3 afsatte rådighedsbeløb til klubber. 

 

Hvis der peges på en alternativ placering på Rentemestervej 63, vil den samlede udgift udgøre 5,1 mill. kr.

 

På kontoen for klubber er der i 2002 afsat  35,4 mill. kr. til etablering af 524 pladser.

 

Driftsudgiften udgør netto 21.500 kr. pr. plads for fritids- og juniorklub og 24.000 kr. pr. plads for ungdomsklub.

 

Driftsudgiften kan afholdes inden for budgettet på konto 5.16.1 Klubber, hvor budgettet i 2002 udgør 104 mill. kr. 

 

 

Miljøvurdering

 

Ingen bemærkninger

 

 

Høring

 

Uddannelses- og Ungdomsudvalget besluttede på sit møde den 8. maj 2002, at forslaget skulle sendes til høring i skolebestyrelsen, og at de supplerende tegninger vedrørende adgangsforholdene skulle medsendes.

 

Der er indkommet høringssvar fra skolebestyrelsen samt udtalelse fra beboerrepræsentationen ved BBR Storgården, som er naboejendom til skolen.

 

 

 

BILAG VEDLAGT

 

·        Bilag 1: Situationsplan (udsendt til mødet den 28. august 2002)

·        Bilag 2: Etageplaner (udsendt til mødet den 28. august 2002)

·        Bilag 3: Høringssvar fra skolebestyrelsen ved Bispebjerg Skole (udsendt til mødet den 28. august 2002)

·        Bilag 4: Brev fra beboerrepræsentationen ved BBR Storgården til borgmester Per Bregengaard (udsendt til mødet den 28. august 2002)

·        Bilag 5: Brev fra borgmester Per Bregengaard til BBR Storgården v/ Birgit Iversen  (udsendt til mødet den 28. august 2002)

·        Bilag 6: Redegørelse vedrørende anlægsbevilling til etablering af junior- og ungdomsklub ved Bispebjerg Skole (udsendt til mødet den 23. oktober 2002)

·        Bilag 7: Kortskitse over området (udsendt til mødet den 23. oktober 2002)

·        Bilag 8: Redegørelse vedrørende klubpladser i området ved Bispebjerg Skole

 

 

  

                                Peter Rasmussen

                                                                                     Jørn Larsen

 

 


 


 [e1]00104686DOC

 [e2]00104687DOC

 [e3]00104688DOC

Til top