Mødedato: 05.12.2001, kl. 13:00

Decentralisering

Decentralisering

Uddannelses- og Ungdomsudvalget

Uddannelses- og Ungdomsudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 5. december 2001

 

4. Decentralisering

UUU 374/2001 J.nr. U162/01

 

INDSTILLING

Uddannelses - og Ungdomsforvaltningen indstiller til Uddannelses - og Ungdomsudvalget,

at der sker udlægning af ressourcer og delegation af kompetencer til skoler og institutioner, jf. de i bilag 1 angivne områder

 

RESUME

Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen blev i forbindelse med vedtagelsen af budget 2002 pålagt at fremlægge en decentraliseringsplan for Uddannelses- og Ungdomsudvalget inden udgangen af 1. halvår af 2002. Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen foreslår udlægning af visse ressourcer og opgaver med virkning fra 1. januar 2002.

Det drejer sig om udlægning af enkelte puljer til selvforvaltningen, decentralisering af opgaver fortrinsvis på løn- og personaleområdet, samt forenklinger af budgetudmeldinger.

SAGSBESKRIVELSE

Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen har i mødet den 3. oktober 2001 overfor Uddannelses- og Ungdomsudvalget forelagt indstilling om projektplan for arbejdet med decentralisering. Projektplanen er bl.a. udarbejdet med udgangspunkt i budgetaftalen for 2002, hvoraf det fremgår, at formålet er at øge skolernes og institutionernes selvforvaltning og handlefrihed.

Projektplanen fokuserer derfor på forenkling af arbejdsgange og budgetudmeldinger, decentralisering af arbejdsopgaver og selvforvaltning af økonomi.

Opgaven

Budgetaftalen

Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen skal i dialog med Økonomiforvaltningen forelægge Uddannelses- og Ungdomsudvalget en ny decentraliseringsmodel inden udgangen af 1. halvår af 2002 med henblik på, at Uddannelses- og Ungdomsudvalget gennemfører yderligere decentralisering af økonomi og delegation af opgaver og kompetence til de enkelte skoler og uddannelsesinstitutioner.

Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen har overfor Økonomiforvaltningen forelagt en beskrivelse af projektet. Med henblik på at øge skolernes og institutionernes selvforvaltning og handlefrihed foreslår Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen, at der på en række områder sker yderligere udlægning af centralt placerede midler og opgaver, foretages forenklinger af eksisterende budgetmodeller samt gennemføres forsøg med yderligere økonomisk selvforvaltning, jf. bilag 1.

Forslagene har været drøftet i nøgletalsudvalg og fokusgrupper, samt med de faglige organisationer og paraplyorganisationer på fritidshjem- og klubområdet. Denne indstilling forelægges Hovedsamarbejdsudvalgets i dets møde den 30. november 2001. Hovedsamarbejdsudvalgets eventuelle bemærkninger til indstillingen eftersendes.

Udgangspunktet for selvforvaltning og decentralisering er den aktuelle fordeling af ressourcer og opgaver. Gymnasierne, Vesterbro Enkeltfags-HF samt VUC København er i alt væsentligt decentraliserede med hensyn til ressourcer og opgaver. Status på fritidshjem- og klubområdet og folkeskoleområdet fremgår af bilag 2 og 3, hvor graden af decentralisering sammenlignes med andre forvaltninger og kommuner.

 

Selvforvaltning af økonomi

Med henblik på at øge skoler og institutioners handlefrihed foreslår Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen med virkning fra 1. januar 2002 enkelte puljer udlagt til skoler og institutioner sammen med decentralisering af ansvar og kompetence. Forslag til udlægning på de forskellige skoler og institutionstyper gennemgås nedenfor.

Med virkning fra og med skoleåret 2002/03 foreslår Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen, at der på et antal folkeskoler gennemføres forsøg med lønsumsstyring efter faktisk anciennitet. Forslaget indebærer yderligere decentralisering af ansvar og økonomi og øger det ledelsesmæssige råderum.

Med virkning fra 1. januar 2003 vil Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen foreslå, at der på gymnasieområdet og fritidshjem- og klubområdet, hvor der på lønområdet budgetstyres efter faktisk anciennitet, gennemføres lønsumsstyring efter gennemsnitsløn. Forvaltningens forslag vil foreligge, når der inden næste skoleår er gennemført en evaluering af den foretagne udlægning på gymnasieområdet.

På serviceinstitutionerne (f.eks. Pædagogisk Psykologisk Rådgivning, Center for Specialundervisning for Voksne m.v.) foreslås, at der med virkning fra 1. januar 2002 udmeldes lønbudgetter i stedet for personalebudgetter.

Alle forslag vil medføre en udvidelse af det ledelsesmæssige råderum.

Decentralisering af opgaver

Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen foreslår, at opgaver på personale- og lønområdet delegeres til den enkelte skole eller institution. En gennemførelse af forslagene, som er forskellige på de forskellige budgetområder, afhængig af den aktuelle opgaveplacering, vil øge det ledelsesmæssige råderum (f.eks. i forbindelse med beslutningshastigheden ved ansættelser), medføre mere rationelle arbejdsprocesser (f.eks. medfører decentral anvendelse af elektroniske systemer, som nu er mulig, bortfald af papirgange), effektivisering (bortfald af papirgange øger muligheden for at overholde dead-lines, f.eks. i forbindelse med hjemtagelse af refusioner), samt øge beslutningskompetencen lokalt (uanset omfanget af ansvaret medfører en tydelig ansvarsplacering en forøgelse af beslutningskompetencen og -kraften samtidig med, at risikoen for "overliggere" reduceres, når den, der har ans varet, løser opgaven).

Forslaget indebærer yderligere decentralisering af ansvar og kompetence. For den enkelte skole og institution vil forslaget medføre, at forvaltningen i højere grad vil varetage konsulentopgaver for skoler og institutioner, mens omfanget af driftsopgaverne reduceres i takt med, at opgaver decentraliseres samt at dobbeltarbejde undgås.

 

Forenklinger af budgetudmeldinger

Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen foreslår, at eksisterende nøgletalsmodeller og selvforvaltningsbudgetter forenkles, således at antallet af parametre i modellerne reduceres.

En gennemførelse af forslag om forenkling vil skabe større overensstemmelse mellem budgetudmeldingens form (få parametre) og målet med selvforvaltning (fleksibel, lokal prioritering af de udmeldte ressourcer).

Forslaget indebærer yderligere decentralisering af ansvar og delegation af kompetence.

Med de nøgletalsmodeller, som ligger til grund for udmelding af selvforvaltningsbudgetter på de store budgetområder (folkeskoler, gymnasier, fritidshjem og klubber), tages der hensyn til udgiftsstrukturen på budgetområdet. Der er tale om komplekse budgetudmeldingsmodeller, som udover at være et udtryk for bestemte politiske prioriteringer er et resultat af nøgletalsudvalgenes ønsker om en budgetfordeling, som ideelt set stiller alle lige. Sammenlignes strukturen i budgetudmeldingen med den faktiske udgiftsstruktur viser der sig dog store forskelle i den lokale prioritering.

Det er Uddannelses- og Ungdomsforvaltningens opfattelse at en forenkling af budgetudmeldingen vil medvirke til en yderligere frigørelse af skoler og institutioners ressourcefordeling og hermed øge det ledelsesmæssige råderum.

En forenkling af nøgletalsmodellerne vil medføre, at politiske prioriteringer kun vil fremgå af budgetudmeldingerne ved nye prioriteringer. I regnskabet vil der som hidtil kunne følges op på den lokale prioritering af budgetfordelingen.

I tilknytning til nøgletalsmodellerne foreslås endvidere, at der opstilles principper for forenkling af opgavevaretagelsen på bygningsvedligeholdelsesområdet med afledte konsekvenser for budgetudmeldingen.

Målet er, at der etableres en ensartet og hensigtsmæssig standard for ansvars- og opgavefordeling mellem skoler og institutioner og forvaltning i lighed med den, der er etableret på gymnasieområdet.

Ansvaret for opgaverne deles således, at forvaltningen har ansvaret for den udvendige vedligeholdelse (klimaskærm) og større tekniske installationer (kloakker, varmeanlæg o.l.), mens skolen har ansvaret for den indvendige vedligeholdelse.

Forslaget indebærer højere grad af entydighed i placering af ansvar og kompetence, og øger dermed skoler og institutioners handlefrihed.

 

Ingen yderligere bemærkninger

 

Ingen

Andre konsekvenser

Ingen

BILAG

  • Bilag 1: Forslag på de enkelte skoler og institutionstyper
  • Bilag 2: Sammenligning på fritidshjem og klubber - Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen og Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen
  • Bilag 3: Sammenligning på folkeskoler - Kbh. og andre kommuner

  • Bilag 4: Sammenligning mellem nuværende og forenklede udmeldingsmodel

Peter Rasmussen

Søren Stahl Nielsen

 

Til top