Mødedato: 05.12.2001, kl. 13:00

Evalueringsrapport vedrørende: Vurdering af effekten af § 4a,stk.3 - sprogstimulering til tosprogede småbørn der ikke går i børnehave - i Københavns Kommune

Evalueringsrapport vedrørende: Vurdering af effekten af § 4a,stk.3 - sprogstimulering til tosprogede småbørn der ikke går i børnehave - i Københavns Kommune

Uddannelses- og Ungdomsudvalget

Uddannelses- og Ungdomsudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 5. december 2001

 

13. Evalueringsrapport vedrørende: Vurdering af effekten af § 4a,stk.3 - sprogstimulering til tosprogede småbørn der ikke går i børnehave - i Københavns Kommune

UUU 383/2001 J.nr. U204/01

 

INDSTILLING

Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Uddannelses- og Ungdomsudvalget,

at evalueringsrapporten vedrørende vurdering af effekten af sprogstimulering til

tosprogede småbørn i Københavns Kommune tages til efterretning

 

 

RESUME

Fra 1. august 1999 blev kommunerne via folkeskoleloven pålagt at etablere sprogstimulerende tilbud til tosprogede småbørn til fremme af den sproglige udvikling.

På Uddannelses- og Ungdomsudvalgets møde den 22. november 2000 fremlagde Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen en redegørelse vedrørende den sprogstimulerende indsats for tosprogede småbørn, der ikke går i børnehave. Uddannelses- og Ungdomsudvalget gav i debatten om denne redegørelse udtryk for, at man i efteråret 2001 ønskede at få forelagt en vurdering af indsatsens effekt.

Den sprogstimulerende indsats er evalueret af UC2 (Udviklings- og videnscenter om undervisning og uddannelse af tosprogede). Evalueringen bygger på kvalitative interviews med børnehaveklasseledere og forældre.

UC2 konkluderer, at indsatsen i væsentlig grad har forbedret de tosprogede børns skoleparathed - især med hensyn til børnenes motoriske, sociale og sproglige udvikling. Langt de fleste børn er i gang med at lære dansk og er generelt motiverede herfor.

Rapporten peger på manglende kontinuitet fra overgangen fra §4a-tilbuddet til børnehaveklasse og det videre skoleforløb. Forvaltningen har taget initiativ til kursusvirksomhed i foråret 2002 for børnehaveklasseledere og §4a pædagoger med henblik på at etablere et mere formelt samarbejde om børnenes overgang til skole.

Rapporten peger på at Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen ikke har nået sit mål fra maj 1999 om, at 80% af målgruppen ville modtage tilbuddet.

Det er forvaltningens vurdering, at stort set alle tosprogede småbørn er i gang med en dansksproglig udvikling i børnehave, private pasningsordninger, legestuer og §4a-ordninger.

Samtlige tosprogede børn uden for daginstitutionerne har fået tilbuddet .

Forvaltningen ser med tilfredshed på konklusionerne om forbedring af børnenes skoleparathed.

 

 

SAGSBESKRIVELSE

Uddannelses- og Ungdomsudvalget ønskede på møde den 22. november 2000 en undersøgelse af korttidseffekten af det sprogstimulerende tilbud for tosprogede småbørn, der ikke går i børnehave. Resultatet skulle fremlægges i efteråret 2001.

Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen rekvirerede UC2 -Udviklings- og videnscenter om undervisning og uddannelse af tosprogede- til at forestå undersøgelsen.

Formålet med undersøgelsen var at vurdere, hvorvidt §4a, stk. 3, har øget tosprogede børns skoleparathed.

Undersøgelsen omfatter 85 børn født i 1995. Børnene har haft mulighed for sprogstimulering fra 1. august 1999 og frem til juni 2001. Børnene skulle begynde i børnehaveklasse august 2001. Undersøgelsen er baseret på spørgeskemaer og interviews blandt de børnehaveklasseledere, som har modtaget børn fra §4a stk.3. Der har været interview med forældre. Endelig har en følgegruppe bestående af to børnehaveklasseledere, to §4a pædagoger, en talepædagog og en skoleleder medvirket i undersøgelsen.

Rapporten konkluderer følgende:

  • At indsatsen i væsentlig grad har forbedret de tosprogede børns skoleparathed - især med hensyn til børnenes motoriske, sociale og sproglige udvikling. Langt de fleste børn er i gang med at lære dansk og er generelt motiverede herfor
  • At det positive forældresamarbejde i §4a ikke umiddelbart har haft afsmittende virkning på forældresamarbejdet i børnehaveklasserne
  • At det tværfaglige samarbejde mellem §4a, børnehave og skole ikke er kommet i gang
  • At §4a stk. 3 indsatsen kun er blevet modtaget af 50% af målgruppen mod forventet 80%

 

UC2 giver på side 7 i rapporten en række anbefalinger til forbedring af indsatsen:

Anbefaling 1: §4a-tilbuddet placeres i sammenhæng med børnehaver.

Kommentar: Forvaltningen er ikke uenig i anbefalingens motiv, men finder at placeringen i fritidshjemmene har andre fordele. Forældrene får et kendskab til et lokalt fritidshjem og de motiveres af pædagogerne til at indmelde deres børn i fritidshjem ved skolestart. Forvaltningen og §4a pædagogerne har et godt samarbejde med de fritidshjem, hvor sprogstimuleringen er placeret. Hertil kommer at Københavns Kommune har store vanskeligheder ved at skaffe fysisk mulighed for at leve op til pladsgarantien på børnehaveområdet.

Anbefaling 2: kombinere §4a stk. 3 (15 timers tilbuddet) og § 4a stk.4 (børnehavetilbuddet) således at begge indsatsers erfaring og ekspertise samordnes

Forvaltningens kommentar: Med hensyn til den fysiske placering: se kommentar til anbefaling 1. Sprogstimuleringen i henhold til §4a stk. 4 er organiseret meget forskelligt i børnehaverne, hvilket betyder, at de pædagoger, der evt. skal samarbejdes med kan være vanskelige at identificere. Der er imidlertid taget initiativ til samarbejde mellem projektlederen i F & A, U & U samt ledende tale-hørekonsulent. Parterne vil især beskæftige sig med tosprogede børns overgang til børnehaveklasse. Det vil være naturligt, at parterne tillige drøfter, hvorledes udveksling af erfaringer og ekspertise kan foregå.

Anbefaling 3: Ansættelse af flere tosprogede pædagoger:

Forvaltningens kommentar: Der er ansat 25 pædagoger, de 11 med en anden etnisk oprindelse end dansk, heraf har de 8 dansk pædagoguddannelse. De resterende tre har uddannelse fra hjemlandet (pædagog, musiklærer og psykolog). To af pædagogerne med etnisk dansk oprindelse er opvokset som tosprogede børn i Frankrig. Forvaltningen finder sammensætningen tilfredsstillende.

Anbefaling 4: En forbedret normering

Forvaltningens kommentar: Forvaltningen har ved budgetbehandling af budget 2002 stillet forslag om ændret normering. Forslaget bortfaldt ved den politiske behandling. I Århus er normeringen to pædagoger til 12 børn, ligesom i M-0 klasser. Forvaltningen finder, at en normering på 16 børn til to pædagoger ville give bedre mulighed for at arbejde individuelt med det enkelte barn, samt bedre mulighed for ture ud af huset. Forvaltningen vil til budget 2003 stille forslag om normeringsforbedring.

Anbefaling 5: En udvidet åbningstid

Forvaltningens kommentar: Forvaltningen er enig i, at 15 timer giver begrænsede muligheder for aktiviteter. Imidlertid er det forvaltningens opfattelse, at der skal arbejdes på at flere børn optages i daginstitution. Forvaltningen ønsker ikke at medvirke til at skabe et alternativ til børnehaverne.

Anbefaling 6. En forbedret formidling til forældrene:

Forvaltningens kommentar: Forvaltningen opfordrer pædagogerne til at anvende tolke for at opnå et højere formidlingsniveau. Forældrepjecen er meget kortfattet.

Anbefaling 7: Inddragelse af forældrene i aktiviteterne i 4a-tilbuddet

Forvaltningens kommentar: Forvaltningen har ved budgetoplæg til 2002 og i arbejdet med mor-barn projektet peget på, at inddragelse af forældrene -især mødrene- ville være et berigende led i arbejdet med en bedre integration af børnene. Forvaltningen finder, at oplysning til mødrene om deres betydende rolle i integrationsprocessen vil være uvurderlig. Forvaltningen vil til Budget 2003 stille forslag om øget forældreinddragelse.

Anbefaling 8: Formalisere et tværfagligt samarbejde mellem §4a-pædagoger og børnehaveklasseledere – herunder fælles kursusaktiviteter

Forvaltningens kommentar: I arbejdet med udmøntningen af udviklingsplanen for tosprogede elever er forvaltningen ved at planlægge, hvorledes dette samarbejde kan organiseres i en mere formaliseret form. I skoleåret 2001- 2002 er der planlagt fælleskursus for et antal bh.kl.ledere og §4A pædagoger med henblik på samarbejdsforhold.

Der er som nævnt taget initiativ til et samarbejde mellem ledende talehøre-konsulent og projektlederne for §4a-indsatsen i henholdsvis F & A og U & U med henblik på alle tosprogede småbørns overgang til skole.

 

Deltagelsesprocent

August 1999 gik ca. 70% af de tosprogede børn i børnehave. De resterende 30 % svarede til 568 børn. Alle fik tilbud om sprogstimulering i august 1999.

Det forventede mål var, at 80% af de 568 = 449 børn ville acceptere tilbuddet.

Fra august 1999 til juni 2000 accepterede 211 børn tilbuddet (fødselsår 94 og 95).

August 2001 gik ca.80 % i børnehave. De resterende 20% svarer til 465 børn. Alle har fået tilbud om sprogstimulering.

Det forventede mål på 80% svarer til 372 børn (fødselsår 96 og 97).

I perioden januar 2000 til november 2001 har 261 af årgang 96 og 97 accepteret tilbuddet. Yderligere 45 har endnu ikke svaret på tilbuddet.

Der er en klar stigning over den 2 årige periode i antallet, der accepterer tilbuddet. Forvaltningens vurdering er, at der dels sker en intern spredning af viden om tilbuddet i målgruppen, dels at forældrenes direkte kontakt med pædagogerne i §4a3 øger tilslutningen.

Forældrenes begrundelser for at fravælge tilbuddet er bl.a.:

  • børnene går i legestuer på de etniske privatskoler
  • barnet går på international skole
  • barnet taler dansk
  • ganske få nævner afstanden som et problem
  • timetallet passer ikke ind i familiens tidsmønster
  • man venter hellere på en plads i børnehave

Det er forvaltningens vurdering, at målet om at 80% ville modtage tilbuddet var sat højt, idet forvaltningen på det tidspunkt ikke havde nogen viden om, at en stor del af de tosprogede småbørn, der ikke går i børnehave, går i private pasningsordninger/ legestuer. Alle børn i målgruppen har modtaget tilbud om sprogstimulering. Der er opnået personlig kontakt til stort set alle familier, der har fravalgt tilbuddet, og det er forvaltningens vurdering, at det er et meget lille antal børn, der ikke er i gang med at lære dansk inden skolegangen påbegyndes.

 

Økonomi

Evalueringen har kostet 112.000 kr., hvilket er betalt indenfor den økonomiske ramme til §4a-tilbuddet.

Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen vil til behandling af budget 2003 fremsætte forslag om en forbedret normering samt forslag om udvidelse af forældresamarbejdet.

 

Høring

Integrationsrådet og Integrationsudvalget orienteres om sagen.

 

Andre konsekvenser

Ingen

BILAG VEDLAGT

  • Evalueringsrapport: Vurdering af effekten af §4a stk. 3 i Københavns Kommune

 

 

 

 

Til top