Mødedato: 05.02.2003, kl. 08:15

Medlemsforslag om udarbejdelse af antimobningspolitik

Medlemsforslag om udarbejdelse af antimobningspolitik

 

Uddannelses- ogUngdomsudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 5. februar 2003

 

 

10.      Medlemsforslagom udarbejdelse af antimobningspolitik

 

UUU   1/2003  J.nr. U14/03

 

 

INDSTILLING

 

 

 

Majbritt Mamsen indstiller til Uddannelses- og Ungdomsudvalget,

 

at     udvalget pålægger forvaltningen at udarbejde en antimobningspolitikpå skoler og institutioner

 

at      udvalgetholder en temadag om mobning med samtlige skoler og fritidshjem samt relevantesamarbejdspartnere, der kan danne baggrund for udarbejdelsen af antimobningspolitikken

 

 

 

 

 

 

 

 

RESUME

 

Majbritt Mamsen har anmodet om atfå nærværende sag på dagsordenen til mødet i Uddannelses- og Ungdomsudvalget.

 

Uddannelses- ogUngdomsforvaltningen har løbende arbejdet med at støtte skoler og institutioneri bestræbelserne på at minimere og begrænse mobning, bl.a. med tilbud omkurser, information og styrkelse af arbejdet med elevernes psykiske arbejdsmiljø.

 

Mobning indgår også i denhandleplan for sundhed, som udvalget godkendte på mødet den 20. november 2002,og hvor første del allerede er iværksat i form af en spørgeskemaundersøgelse påskolerne. Resultaterne fra denne undersøgelse vil blive brugt som støtte oginspiration for skolers og institutioners fortsatte arbejde og kan på dennemåde danne grundlag for udarbejdelsen af en egentlig antimobningspo­litik.Resultatet af spørgeskemaundersøgelsen vil blive forelagt udvalget på mødet den5. februar 2003.

 


SAGSBESKRIVELSE

 

Majbritt Mamsen har fremsat følgende anmodning:

 

"Jeg anmoder herved om, at Uddannelses- ogUngdomsforvaltningen udarbejder forslag til en antimobningspolitik, der kanudmøntes i praksis på skoler og daginstitutioner."

 

"Jeg vil foreslå, at vi starter med at lave en temadagomkring mobning i folkeskolerne, hvor oplægget skal være; hvordan får vi ifællesskab skabt en antimobningspolitik.

 

Alle involverede parter skal inviteres: medlemmerne afUddannelses- og Ungdomsudvalget, repræsentanter fra alle skoler, repræsentantfra Skole og Samfund, repræsentant fra Københavns Lærerforening,  repræsentanter fra fritidshjem og klubber,SSP medarbejdere, repræsentanter fra KESO, Børns Vilkår, Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen  m.fl. 

 

Jeg vil foreslå, at man inviterer Helle Høiby til at holdeet oplæg omkring mobning, at Skole og Samfund gør det samme samt Børns Vilkår.Evt. kunne en repræsentant  fra Sverigefortælle om deres succes med antimobningspolitiken.

 

Politikerne i Uddannelses- og Ungdomsudvalget kunne sidde iet debatpanel til at stille spørgsmål, og hvor tilhørerne kan stille spørgsmåltil os. Udgangspunktet for debatten skal være, hvordan vi kan stoppe mobningenog volden på vores folkeskoler fremover.

 

Temadagen skal munde ud i, at vi i Københavns Kommune fårindført en antimobningspolitik på samtlige folkeskoler, og hvor resultatet isidste ende skal ende med, at det skal være YT at mobbe.

 

Jeg er klar over, at forvaltningen har igangsat en rækkeinitiativer omkring mobning, men jeg savner en rød tråd i de ting, der bliverlavet samt en samlet oversigt."

 

Forvaltningens bemærkninger

Inden for de seneste år har derværet fokus på mobning i skolen bl.a. på grund af, at en række undersøgelserhar vist meget høje frekvenser for elever, der enten er blevet eller hardeltaget i mobning på skolen.

 

På baggrund af det fokus, der gennemde senere år har været på mobning og de mange undersøgelser, der samstemmendehar vist et foruroligende højt antal børn, der har været udsat for mobning i dedanske skoler, har Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen igennem de senere åriværksat en række tiltag for at hjælpe skolerne i arbejdet med at nedbringe ogminimere antal­let af elever, der udsættes for mobning.

 

I 1998 deltog repræsentanter ien arbejdsgruppe nedsat af Københavns Lærerforening, hvis arbejde resulterede ifolderen "Mobning ud af skolen", som blev udsendt til alle lærere i KøbenhavnsKommune og senere udsendt som en del af Undervisningsministeriets "Mobbemappe".

 

Mobning blev indskrevet i en delaf forvaltningens indsatsområ­der i september 1998 for at sikre en bred indsatsog, at der blev arbejdet med emnet på mange fronter.

 

Forvaltningen har gennem desenere år afholdt en række kurser om mobning, konfliktløsning og samtaleteknikog opfordret skolerne til at lave handleplaner mod mobning.

 

København har i perioden 1998 -2000 deltaget i Undervis­ningsministeriets URO-net, hvor handleplaner modmobning indgik som element i arbejdet med at mindske antallet af elever, derforstyrrer undervisningen.

 

I KøbenhavnsElevsikkerhedsorganisation (KESO) indgår arbej­det med at minimere mobning somen del af organisationens grundlag omkring elevernes sikkerhed, sundhed ogtrivsel. Mobning har således været tema på kurser for elevsikkerhedsre­præsentanter,og den vejledende årsplan for KESO anbefaler, at problemet mobning tages ophvert år på den enkelte skole.

 

Uddannelses- og Ungdo msudvalgethar på mødet den 20. november 2002 godkendt en handleplan for sko­len somsundhedsfremmende arena, der er udarbejdet som led i arbejdet medFolkesundhedsplanen for Københavns Kommune. I denne handleplan er en afmålsætningerne "at skolen i højere grad skal udgøre et miljø, der kan forebyggeog minimere mobning". Som første led i denne handlingsplan har Uddannelses- ogUngdomsfor­valtningen iværksat en spørgeskemaunder­søgelse på alle folkeskolermed det formål at skabe et overblik over, hvordan og i hvil­ket omfang skolernehar taget mob­ningsproblematikken op, og hvilke konkrete initiativer skolernehar gjort på området. Hensigten med undersøgelsen er bl.a. at danne grundlagfor nye  tiltag, der kan fastholde ogstyrke indsatsen på skolerne, fx i form af inspirationsmateri­aler ellerafholdelse af en temadag og på denne baggrund formulere en anti-mobningspolitikpå skolerne.

 

Resultatet afspørgeskemaundersøgelsen vil blive forelagt udvalget på mødet den 5. februar2003.

 

Senest har udvalget på mødet den4. december 2002 vedtaget et nyt udviklingsprogram med titlen "Et godt skolelivfor alle", hvor bekæmpelse af mobning også vil indgå. Formålet med detteprogram er at skabe et beredskab på skolen, så det bliver muligt at skabe etgodt skoleliv for alle - herunder også et beredskab mod mobning. Når mobningskal bekæmpes skal fokus være på et godt skoleliv for alle, hvor rummelighed,udvikling af samtalekultur og konflikthåndtering ses som nødvendige ingredienser.Dette udviklingsprogram vil blive påbegyndt i skoleåret 2003/2004.

 

Under henvisning til ovenståendebemærkninger og sag på dagsorden til udvalgsmødet den 5. februar 2003 omspørgeskemaundersøgelse om skolernes mobning - med forslag til den videreindsats mod mobning - er det forvaltningens opfattelse, at medlemsforslaget fraMajbritt Mamsen om en antimobningspolitik i stor udstrækning er imødekommet.  

 

 

 

 

 


 


Til top