Mødedato: 04.12.2002, kl. 15:00

Spørgeskemaundersøgelse af Københavns Kommunes specialundervisningslærere

Spørgeskemaundersøgelse af Københavns Kommunes specialundervisningslærere

 

Uddannelses- ogUngdomsudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 4. december 2002

 

 

12.      Spørgeskemaundersøgelseaf Københavns Kommunes specialundervisningslærere

 

UUU 535/2002  J.nr.U188/02

 

 

INDSTILLING

 

Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen indstiller  til Uddannelses- og Ungdomsudvalget,

 

at      undersøgelsens resultater tages til efterretning

 

at      undersøgelsensresultater indgår i  budgetforhandlinger2004

 

at      undersøgelsen generelt vurderes i forhold til indsatsen påspecialundervisningsområdet

 

RESUME

 

I løbet af året 2001 og 2002gennemførtes en spørgeskemaundersøgelse for at få et overblik over KøbenhavnsKommunes specialundervisningslærere. Hvem er de? Hvad er deres baggrund? Hvader deres ønsker og behov i forhold til efter- og videreuddannelse?

 

I undersøgelsen indgår 639lærere, som udgør en besvarelsesprocent på 75%. Der er nu opbygget en databaseover undersøgelsens resultater, hvor der findes flere svarmuligheder end de,der lægges frem i rapporten.

 

På grund af den relativt højesvarprocent kan undersøgelsen betragtes som et validt og vigtigt værktøj i denfremadrettede udvikling og planlægning af specialundervisningsindsatsen,herunder indsatsen i forhold til behovet for efteruddannelse af specialundervisningslærere.

 

Netop i disse år stiger antalletaf elever, der modtager specialundervisning, og flere og flere lærere harvanskeligt ved at tackle elever, der har problemer med bl.a. adfærd, kontakt ogtrivsel. Så meget desto vigtigere er det at vurdere hvilken indsats, der er denrigtige, og om man ved at tilføre underviserne inden for specialundervisningenandre/nye kompetencer kan øge rummeligheden i folkeskolen, således at færreelever udskilles fra normalundervisningen.

 

 

 


SAGSBESKRIVELSE

 

Baggrundfor undersøgelsen

Forvaltningen har udarbejdet etnotat om "Kvalitet i specialundervisningen" i begyndelsen af 2001, specieltangående lærerkvalifikationer og behovet for styrkelse af indsatsen vedrørendeefter- og videreuddannelse. I notatet foreslås nedsat en arbejdsgruppe indenforbåde § 20.1-området  og § 20.2-områdetfor af få overblik over den aktuelle situation på de to områder.

 

I forbindelse med de møder, derer afholdt i disse arbejdsgrupper, er der udarbejdet et spørgeskema for atbelyse den aktuelle situation blandt specialundervisningslærerne. Spørgeskemaetfinder sin endelige udformning i løbet af efteråret 2001 og udsendes tilsamtlige skoler. I løbet af foråret 2002 har den statistiske bearbejdningfundet sted, og i løbet af efteråret er sammenskrivning foregået. ProfessorNiels Egelund er konsulteret om de statistiske beregninger.

 

Et af hovedtemaerne på møderne iarbejdsgrupperne er kompetenceprofiler for lærere indenfor specialundervisning.

 

Undersøgelsen finder sted iBR-København. Bydelene er ikke med i undersøgelsen, men det må antages, atundersøgelsen er repræsentativ for hele kommunen.

 

Undersøgelsen blev gennemført påalle folkeskoler, specialskoler og observationskolonier i Københavns Kommune(BR-København).

 

Ifølge denne opgørelse er der 844lærere beskæftiget ved specialundervisning i en eller anden form. Der indgår639 skemaer i undersøgelsen. Der er således tale om en besvarelsesprocent på75,12 %, hvilket antages at give et dækkende billede af området.

 

Nogle hovedpunkter fra undersøgelsen:

 

Aldersfordeling:

Ca. 40% af allespecialundervisningslærere er 50 år eller mere.

 

Kønsfordeling:

Ca. 70% af allespecialundervisningslærere er kvinder, der er dog overvægt af  mænd indenfor § 20, stk. 3 undervisning (58% mænd).

 

Indenfor § 20, stk. 2 har ca.79 %af lærere afsat ingen eller under 5 timer til andre undervisningsopgaver endspecialundervisning, og indenfor § 20, stk. 1 har ca. 39 % ingen eller under 5timer til andre undervisningsopgaver til specialundervisning.

 

Den gruppespecialundervisningslærere, der føler sig bedst rustet til undervisningenindenfor specialundervisningsområdet, er gruppen af lærere over 46 år. I dennegruppe er 91% uddannet i en periode, hvor pædagogiske specialer eller specialundervisningindgik i læreruddannelsen. Disse muligheder er ikke indbygget i den eksisterendelæreruddannelse.

 

Specialundervisningslærerneprioriterer kurser om elever med adfærds-, kontakt og trivselsproblemer.  Kursusformer, der prioriteres højst, erårskurser og ugekurser på fuld tid.

 

Resultatet af spørgeskemaundersøgelsen sendes medet følgebrev til alle skoler medio december 2002 med opfordring til drøftelseaf  alders-, køns- og uddannelsesfordelingenpå  skolen samt drøft else af skolensindsats i forbindelse med specialundervisningen. Resultatet afspørgeskemaundersøgelsen uddeles desuden til relevante interessenter.

 

 

 

Økonomi

 

Ingen bemærkninger

 

 

Miljøvurdering

 

Ingen bemærkninger

 

 

Høring

 

Ingen bemærkninger

 

 

 

BILAGVEDLAGT

 

·       Bilag 1: Følgebrev

·       Bilag 2: Spørgeskemaundersøgelsespecialundervisningslærerne i København

 

 

 

 

                                            PeterRasmussen

                                                                                       LisePoulsen

                                           


 


Til top