Mødedato: 02.03.2005, kl. 08:15

Handleplaner og indsatsområder i relation til handicappolitikken

Handleplaner og indsatsområder i relation til handicappolitikken

 

Uddannelses- og Ungdomsudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 2. marts 2005

 

 

5.      Handleplaner og indsatsområder i relation til handicappolitikken

  J.nr. U28/05

 

 

INDSTILLING

Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Uddannelses- og Ungdomsudvalget,

 

at     udvalget godkender fremsendelse af forvaltningens fem forslag til handleplaner og indsatsområder i relation til Københavns Kommunes handicappolitik til Økonomiforvaltningen

 

 

 

RESUME

 

I forbindelse med vedtagelsen af  Københavns Kommunes handicappolitiske strategi  den 9. september 2004 anmodede Borgerrepræsentationen samtlige udvalg herunder Uddannelses- og Ungdomsudvalget om at formulere konkrete handleplaner og indsatsområder.

 

Økonomiforvaltningen har som koordinator i brev af 4. oktober 2004 anmodet samtlige forvaltninger om fremsendelse af forslag senest den 7. marts 2005.

 

Sammenskrivningen af den samlede handicappolitik vil herefter blive sendt i høring i samtlige udvalg og Det sociale Brugerråd inden den endelige politiske behandling i Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen.

 

Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen har deltaget i et temamøde om handicappolitik arrangeret af Det sociale Brugerråd den 14. december 2004. Uddannelses- og Ungdomsforvaltningens handleplaner og indsatsområder er således inspireret af dette møde.

 

For så vidt angår initiativer – forslag til indsatsområder - fremgår det, at der kan være tale om allerede igangværende tiltag, som fortsættes og eventuelt intensiveres. Derudover peges på initiativer, som umiddelbart kan igangsættes fx undersøgelser, aktiviteter m.v. og på mere langsigtede initiativer, der indebærer en mere fremadrettet handling.

 

Der fremlægges fem forslag, som overordnet handler om information vedrørende tilgængelighed, rummelighed i forhold til skoler og fritidsinstitutioner samt tiltag til kvalitetsudvikling på specialområdet.

 

De konkrete forslag vedrører: information om skoler og institutioners tilgængelighed, vejledning ved fysio- og ergoterapeuter til lærere, elever og forældre samt kompetencecentre på specialskolerne, løbende analyse af behovet for specialskole- og specialfritidspladser og efteruddannelsestilbud for lærere og pædagoger på specialområdet.

 

Tre af forslagene kan rummes inden for den allerede fastlagte budgetramme, mens forslaget om udarbejdelse af informationsmateriale medfører en engangsudgift på ca. 525.000 kr. og en årlig udgift på 50.000 kr. Forslaget om ansættelse af henholdsvis en ergoterapeut og en fysioterapeut til vejledning af lærere og elever medfører en årlig udgift på ca. 720.000 kr.

 

Forvaltningen anbefaler, at udvalget godkender fremsendelse af forvaltningens fem forslag til handleplaner og indsatsområder i relation til Københavns Kommunes handicappolitik til Økonomiforvaltningen

 

 


SAGSBESKRIVELSE

 

Baggrund

Borgerrepræsentationen vedtog den 9. september 2004 Københavns Kommunes handicappolitiske strategi (BR 399/04). I den forbindelse anmodede Borgerrepræsentationen samtlige udvalg, herunder Uddannelses- og Ungdomsudvalget, om at formulere konkrete handleplaner og indsatsområder i relation til udvalgets ansvarsområde. Økonomiforvaltningen har som koordinator i brev af 4. oktober 2004 anmodet samtlige forvaltninger om fremsendelse af forslag senest den 7. marts 2005.

 

Økonomiforvaltningen samler udvalgenes bidrag og vil  forestå sammenskrivning af den samlede handicappolitik, bestående af den overordnede vision og de konkrete handleplaner. Sammenskrivningen af den samlede handicappolitik vil herefter blive sendt i høring i samtlige udvalg og Det sociale Brugerråd inden den endelige politiske behandling i Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen.

 

Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen har deltaget i et temamøde om handicappolitik arrangeret af Det sociale Brugerråd den 14. december 2004 for brugere, pårørende og interessenter.

 

Temamødet var tilrettelagt således, at deltagerne – brugere og pårørende - kunne komme med forslag til handleplaner for hver af  Københavns Kommunes syv forvaltningsområder.

 

Uddannelses- og Ungdomsforvaltningens handleplaner og indsatsområder er således inspireret af dette møde. Især temaet tilgængelighed i forhold til den fysiske indretning var et gennemgående tema for samtlige udvalgsområder.

 

Rammer for handleplaner og indsatområder 

Afsæt for handleplaner og indsatsområder skal tages i Københavns Kommunes Handicappolitiske strategi. Der er her taget udgangspunkt i den overordnede vision og først og fremmest målsætningerne i afsnit VI Undervisning og uddannelse. Se vedlagte bilag 1 om Københavns Kommunes Handicappolitiske strategi.

 

Økonomiforvaltningen har bedt om, at udvalgenes forslag til konkrete handleplaner fremsendes i skemaform med fastlagte elementer. De enkelte elementer er den konkrete handleplans relation til målsætning samt målgruppen og initiativet. Derudover  skal det fremgå, hvem der er ansvarlig for gennemførelsen af handleplanen, tidshorisont og økonomiske konsekvenser.

 

For så vidt angår initiativer fremgår det, at der kan være tale om allerede igangværende tiltag, som fortsættes og eventuelt intensiveres. Derudover kan der være initiativer, som umiddelbart igangsættes fx undersøgelser, aktiviteter m.v. eller om mere langsigtede initiativer, der indebærer en mere fremadrettet handling.

 

 

Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen har fem forslag til indsatsområder og handleplaner i relation til Handicappolitikken, som tager udgangspunkt i målsætningerne  i afsnit VI Undervisning og uddannelse. De fem forslag er beskrevet i skemaform med de elementer, som Økonomiforvaltningen har ønsket. Se vedlagte bilag: 2, 3, 4, 5 og 6.

 

Forslag 1: Udarbejdelse af informationsmateriale om tilgængelighed på skoler og institutioner

Der udarbejdes et informationsmateriale i pjeceform på baggrund af en analyse af skolernes og institutionernes tilgængelighed. Formålet er at give detaljerede oplysninger om de faktiske muligheder for adgang til skolerne og institutionerne. Herved opnås bedre information til elever med bevægelseshandicap samt forældre til elever, der har et bevægelseshandicap.

 

Analysen af skolernes og institutionernes faktiske tilgængelighed forudsætter en systematisk gennemgang af alle bygningskomplekser. Analysen vil omfatte registrering af adgang til forskellige bygningsafsnit, tilstedeværelse af ramper til kørestole, adgang til telefon ved kritiske steder og handicaptoiletter.

 

Arbejdet med pjecen forventes afsluttet medio 2006. Udgifterne til udarbejdelse af analysen og informationsmaterialet skønnes at udgøre 575.000 kr.

 

Forslag 2: Analyse af kapacitetsbehovet for specialskole- og specialfritidspladser

Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen udarbejder og fremlægger en perspektiv- og handleplan for Uddannelses- og Ungdomsudvalget, omhandlende behovet for etablering af specialundervisnings- og specialfritidsforanstaltnin ger ("Perspektiv- og handleplan for udviklingen inden for specialundervisning m.m. herunder fritidshjem og klubber"). I perspektiv- og handleplanen beskrives udbygningsbehovet, hvad angår specialskole- og specialfritidspladser på de enkelte handicapområder.

 

Det foreslås, at analysen af  kapacitetsbehovet fortsættes i de kommende år og ses i sammenhæng med de handicappolitiske tiltag.

 

Til dette brug indhentes de nyeste prognoser og vurderinger af fremtidige behov inden for hver handicapelevgruppe. I perspektiv- og handleplanen indgår endvidere en vurdering af, hvilken betydning nye tiltag, som f.eks. indsatser der fremmer udviklingen af "Den inkluderende/rummelige folkeskole", har for det fremtidige behov.

 

I forbindelse med ombygninger og nybyggeri følges bygningsmyndighedernes krav om adgangsforhold og hensyntagen til personer med nedsat  bevægelses- og orienteringsevne. Som led i udbygningen af kapaciteten på skoler og institutioner, forventes der derfor i de kommende år at ske en generel forbedring af adgangsforholdene på de københavnske skoler mm.

 

Evaluering og målopfølgning fremlægges en gang årligt for Uddannelses- og Ungdomsudvalget som en del af "Perspektiv- og handleplanen for udviklingen inden for specialundervisning m.m. herunder fritidshjem og klubber".

 

De økonomiske konsekvenser af evalueringen og målopfølgningen indgår som en del af udarbejdelsen af Uddannelses- og Ungdomsudvalgets årlige udbygningsoversigt, hvoraf anlægsbehovet fremgår.

 

Forslag 3: Efteruddannelsestilbud til lærere og pædagoger på specialområdet

På baggrund af et dokumenteret behov for et særligt efter- og videreuddannelsestilbud til lærere og pædagoger, der arbejder med handicappede, etablerer Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen et videreuddannelsesprogram i specialpædagogik for lærere og pædagoger, der arbejder på forvaltningens specialskoler og specialinstitutioner.

 

Formålet med videreuddannelsesprogrammet er at sørge for en generel opkvalificering af lærere og pædagoger på skoler og institutioner for handicappede, således at disse medarbejderne i højere grad er rustet til at yde den særlige indsats, som børn og unge med handicap har behov for.

 

Videreuddannelsesforløbet strækker sig over 6 uger, og der etableres et nyt undervisningshold af 30 medarbejdere henholdsvis forår og efterår. Første hold starter i efteråret 2005.

 

Videreuddannelsesforløbet etableres inden for Uddannelses- og Ungdomsforvaltningens nuværende budget.

 

Forslag 4: Kompetencecentre på specialskoler

Der er i skoleåret 2003/04 etableret kompetencecenter på Freja­skolen (autisme) og Skolen i Charlottegården (ADHD). Der er på Frejaskolen og Skolen i Charlottegården afsat ressourcer svarende til en lærerstilling. Fra kompetencecentrene rådgives læ­rere i den almene folkeskole om undervisning af børn med hen­holdsvis autisme og ADHD.

 

Når en skole har ansøgt om et forløb på et af de to kompetencecentre, mod­­­tager lærerne typisk undervisning, rådgivning og supervision af deres kolleger fra specialskolerne.

Formålet med initiativet er at skabe sammenhæng mellem normal- og spe­cialmiljøet. Ved at sikre at lærerne i folkeskolen kan få rådgivning af kol­leger med specialviden, søges rummeligheden i folke­sko­lemiljøet øget.

 

De to  kompetencecentre fortsætter deres virksomhed. Det undersøges endvidere, om der  skal etableres kompe­tencecentre på andre specialskoler, herunder Skolen på Kastelsvej, specialskolerne for udviklingshæmmede elever, de såkaldte hjælpeskoler, klasserækker og observationskolonierne.

 

Det igangværende initiativ har varet i snart to skoleår og vide­reføres. Det undersøges i løbet af 2005, om udvidelser til andre specialskoler kan iværksættes.

 

Udgifterne til de igangværende initiativer udgør 600.000 kr., som afholdes inden for budgetrammen.

Forslag 5: Vejledning og rådgivning ved fysio-  og ergoterapeuter til lærere, elever og forældre

Der er tale om en undersøgelses-, vejlednings- og rådgivningsfunktion udført af fysio- og ergoterapeuter i forhold til børn i almindelige klasser, der på grund af fysiske handicap, funktionsvanskeligheder eller motoriske problemer har det svært i skolen. Deres vanskeligheder kan vise sig i dårlig balance, usikkerhed i idræt. Der kan desuden være vanskeligheder med at få indrettet en funktionel arbejdsplads i klasseværelset.

 

Fysio- eller ergoterapeutens indsats vil bestå i at modtage henvendelser fra skoler og forældre, undersøge det foreliggende problem og give vejledning og rådgivning om de forhold, hvorunder vanskelighederne viser sig. Det kan bl.a. dreje sig om en ergonomisk indretning af bord og stol, råd til idrætslærere om relevante træningsøvelser og eventuelt sanse-motorisk træning.

 

Der udarbejdes forslag, som vil indgå i overvejelserne til budget 2006 om opnormering med en fysio- og en ergoterapeut placeret i Pædagogisk Psykologisk Rådgivning. To årsværk svarende til ca. 360.000 kr. pr. stilling inkl. driftsomkostninger udgør i alt 720.000 kr.

 

 

Økonomi

 

Forslag 1:

Udgifterne til udarbejdelse af analysen og informationsmaterialet skønnes at udgøre i alt 575.000. kr. Hertil skal lægges arbejdskraft og produktion stillet til rådighed af forvaltningen. Forslaget vil indgå i overvejelserne til budget 2006.

 

 

Forslag 5:

To årsværk svarende til ca. 360.000 kr. pr. stilling – fysioterapeut og ergoterapeut - inkl. driftsomkostninger. I alt ca. 720.000 kr. Der foreslås en fortsat udbygning i budget 2006.

 

De resterende 3 forslag forudsættes at kunne rummes inden for den allerede fastlagte budgetramme.

 

 

Miljøvurdering

 

Sagstypen er ikke omfattet af Uddannelses- og Ungdomsforvaltningens positivliste over sager, der skal miljøvurderes.

 

 

Høring

 

Ingen bemærkninger

 

 

BILAG VEDLAGT

 

·        Bilag 1: Københavns Kommunes Handicappolitiske strategi

·        Bilag 2: Forslag 1: Udarbejdelse af informationsmateriale om tilgængelighed på skoler og specialinstitutioner

·        Bilag 3: Forslag 2: Analyse af kapacitetsbehovet for specialskole- og specialfritidspladser

·        Bilag 4: Forslag 3: Efteruddannelsestilbud til lærere og pædagoger på specialområdet

·        Bilag 5: Forslag 4: Kompetencecentre på specialskoler

·        Bilag 6: Forslag 5: Vejledning og rådgivning ved fysio-  og ergoterapeuter til lærere, elever og forældre

 

 

 

Peter Rasmussen

                                            Lise Poulsen


 


Til top