Mødedato: 30.10.2023, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Drøftelse af scenarier for Ressourceplan 2030

Se alle bilag

Borgerrepræsentationen skal senest ultimo 2024 godkende Ressourceplan 2030, som skal afløse Ressource- og Affaldsplan 2024 (Cirkulær København). Teknik- og Miljøudvalget præsenteres for to scenarier for Ressourceplan 2030, der består af et hovedscenarie og et udvidet scenarie, som udvalget kan tage udgangspunkt i for at drøfte rammerne for den kommende plan. Hovedscenariet bygger videre på fundamentet fra Cirkulær København og består af tre temaer. Det udvidede scenarie består af yderligere tre temaer, som primært sigter mod at understøtte den kommende klimaplan. Teknik- og Miljøudvalget kan ønske tilpasninger til hovedscenariet, ligesom et eller flere temaer fra det udvidede scenarie kan ønskes inddraget i udkastet til den færdige plan, som forelægges i foråret 2024.

Indstilling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller over for Teknik- og Miljøudvalget,

  1. at rammerne for den kommende Ressourceplan 2030 for Københavns Kommune drøftes.

Problemstilling

Ifølge Miljøstyrelsens affaldsbekendtgørelse skal kommunerne udarbejde en seksårig plan for håndtering af husholdnings- og erhvervsaffald. Ressourceplanen består af en plandel og af en kortlægningsdel. Borgerrepræsentationen skal derfor senest ultimo 2024 vedtage en ny ressourceplan, der gælder perioden 2025-2030 og afløser Ressource- og Affaldsplan 2024 (Cirkulær København). Teknik- og Miljøudvalget skal på den baggrund drøfte målsætninger og temaer for den kommende Ressourceplan 2030 med henblik på at sætte rammerne for arbejdet frem mod færdiggørelse af et høringsudkast, som bliver forelagt Teknik- og Miljøudvalget i foråret 2024. I aftalen om Budget 2024 indgår en hensigtserklæring om, at forvaltningen skal fremlægge forslag til takstnedsættelse, hvor det høje sorteringsniveau samtidig fastholdes. 

Løsning

Med denne drøftelsessag indstiller forvaltningen et hovedscenarie for Ressourceplan 2030, som bygger videre på Cirkulær København og lægger sig op ad det nationale mål på 60 % reel genanvendelse i 2030.

Hovedscenariet inklusive temaer præsenteres nedenfor. Derpå gennemgås de tre temaer i det udvidede scenarie, som i højere grad understøtter den kommende klimaplan gennem genbrug og affaldsforebyggelse. Ressourceplan 2030 implementeres fra 2025 til og med 2030 og udviklingen af Ressourceplan 2030 koordineres med den kommende klimaplan.

Med denne drøftelsessag sættes der retning for takstniveauet fremadrettet. Hovedscenariet for Ressourceplan 2030 er skaleret til at koste mindre på affaldstaksten end Cirkulær København, ligesom nogle af temaerne i det udvidede scenarie muligvis kan holdes indenfor det nuværende takstniveau. 

Sagen suppleres af bilag 2, som præsenterer kommende lovgivning på affaldsområdet, bilag 3, som forklarer begrebet reel genanvendelse, bilag 4, der giver et overblik over beregning af affaldstaksten samt bilag 5 og 5a, der giver omhandler de nuværende nærgenbrugsstationer i København.

 

Hovedscenariet
Hovedscenariet beskriver en ambitiøs Ressourceplan 2030, der bygger videre på fundamentet fra Cirkulær København. Med scenariet sikres det, at genanvendelsen af affald i København lægger sig op ad den nationale målsætning i 2030 på 60 % reel genanvendelse (se bilag 3). Derudover understøtter scenariet en mindre stigning i genbrug på byens genbrugsstationer og nærgenbrugsstationer sammenlignet med målsætningen i Cirkulær København.

Med Cirkulær København implementeres en række markante forandringer i byen, fx sorterings-punkterne i byrummet, nye beholdere til alle villaer, tilpasning af beholdervolumen til 70 % genanvendelse i gårdene samt bioposedispensere, genbrugsområder på samtlige genbrugsstationer samt otte nye nærgenbrugsstationer, hvoraf tre er midlertidige til og med 2024. Dertil kommer nye affaldsordninger for bleer, tekstiler, stort indbo, mad- og drikkevarekartoner. En kerneopgave i den kommende plan er at konsolidere og finjustere disse mange tiltag, for at sikre og fastholde de langsigtede effekter.

Målsætninger i hovedscenariet
Målsætningen for Cirkulær København er meget ambitiøs, og de seneste opgørelser viser, at København stadig er et godt stykke fra målet. 42,3 % genanvendelse blev målt i juni 2023, og for at holde kursen mod målet, skal den stige til 55 % ved udgangen af 2023. Det er sandsynligt, at flere af indsatserne fra Cirkulær København først vil levere fuld effekt efter 2024 og dermed i den kommende planperiode.

Det vurderes vanskeligt at øge målsætningen for genanvendelse yderligere – dels på grund af den i forvejen høje målsætning og dels fordi en andel af affaldet slet ikke kan genanvendes. Derfor fastsættes målet for 2030 i hovedscenariet på ca. samme niveau som i Cirkulær København, men opgøres fremadrettet som reel genanvendelse. Målet for Cirkulær København om 70 % genanvendelse svarer til ca. 60 % reel genanvendelse. Forskellen skyldes primært, at reel genanvendelse måles ved behandlingsleddet i stedet for ved indsamlingen, og at bl.a. tab, fejlsorteringer og byggeaffald fra husholdninger ikke medregnes. Ressourceplan 2030 lægger sig dermed op ad EU’s og det nationale mål om 60 % reel genanvendelse i 2030, selvom kommunerne ikke er forpligtede til at følge målet. Ønskes mere ambitiøse målsætninger, kan der etableres et mål om affaldsforebyggelse målt i kg affald per borger. Sådan en målsætning vil primært være understøttet gennem tema 4 og 5.

 Målsætningen for genbrug hæves fra 6.000 ton i Cirkulær København til 8.000 ton. Ønskes en højere målsætning for genbrug, kan en større indsats tilvælges i Tema 4 nedenfor. Hovedscenariet indeholder ikke en målsætning vedrørende CO2-besparelse, men de klimarelaterede effekter fra genanvendelse, genbrug og affaldsforebyggelse medregnes i den kommende klimaplan.

Tema 1: I København sorterer vi:
I Ressourceplan 2030 skal der fortsat arbejdes med at øge sorteringen til genanvendelse samt sikre korrekt sortering, hvilket er centralt for at opnå høj reel genanvendelse. Det gøres ved at arbejde videre på erfaringer og kendte løsninger fra Cirkulær København. Det inkluderer adfærdsindsatser, forbedring af information og materiel i gårdene, kommunikationskampagner og vidensopbygning. Tilsvarende indsatser samt tilsyn fra erhvervsaffaldskonsulenter vil også blive målrettet virksomhederne. Der vil være fokus på sortering i kommunens egne institutioner samt på sortering i det offentlige rum.

Tema 2: I København reducerer vi vores affald
Der udvikles og udrulles tiltag, som kan reducere mængden af affald - særligt med fokus på genbrug. Der kan etableres nye nærgenbrugsstationer for at øge dækningen i byen, og der arbejdes med at øge mængden af genbrug på de eksisterende genbrugsstationer. Den lokale tilknytning til nærgenbrugsstationer styrkes fortsat gennem events og lokale samarbejder. Desuden arbejdes med at undersøge og fremme brugen af genbrugsemballager i København. 

Tema 3: I København udvikler vi kvaliteten i affaldshåndteringen
I Ressourceplan 2030 kan der fortsat arbejdes med innovation og teknologisk udvikling for at sikre, at affaldet sorteres og behandles på den bedst mulige måde. Innovation i affaldsbehandlingen sikrer høj kvalitet i de genanvendte materialer, hvilket øger den reelle genanvendelse.

København er i de seneste år blevet en foregangsby indenfor innovative samarbejder med erhvervslivet omkring cirkulær økonomi. I den nye plan vil København fortsætte med at være en aktiv drivkraft i udviklingen af fremtidens affaldsløsninger med fokus på kvalitet i affaldsbehandlingen.

Det udvidede scenarie
Det udvidede scenarie understøtter den kommende klimaplan mere aktivt end hovedscenariet gennem genbrug og affaldsforebyggelse. Dette scenarie er desuden kendetegnet ved at være udpræget partnerskabsbaseret.

Tema 4: I København styrker vi genbrugskulturen
Arbejdet med genbrug skal tænkes ud over kommunens egne faciliteter, så den bredere genbrugsdagsorden i København understøttes gennem kampagner og partnerskaber med byens mange genbrugsaktører – fx genbrugsbutikker og digitale platforme. Med temaet sættes et mål om øget genbrug med yderligere 2.000 tons i forhold til hovedscenariet (10.000 ton i alt) samt en målsætning om at samarbejde med byens øvrige genbrugsaktører for at øge genbruget generelt i byen.  

Tema 5: I København faciliterer vi cirkulære fællesskaber
Med inspiration fra byer som London og Amsterdam samt erfaringer fra Cirkulær København udrulles indsatser, der skaber en omstilling til cirkulær økonomi lokalt i bydelene. I bydelen Islington i London er der blevet udviklet en ’action plan’ for området, hvor startups med cirkulære produkter samt lokale foreninger blev understøttet, og hvor en bred kommunikationskampagne skabte en fælles fortælling om genbrug og ressourcebevidsthed i området. En lignende tilgang kan anvendes i Københavns kvarterer. Dette tema understøtter mål om reel genanvendelse og genbrug.

Tema 6: I København samarbejder vi med erhverv og byggebranchen om ressourcerne
Der er et betragteligt potentiale for genbrug og genanvendelse af materialer fra byggerier og større erhverv. Der skal fortsat anvendes tilsynsressourcer til at følge op på virksomhedernes forpligtigelse til at sortere affald. Tilsynsindsatsen skal understøttes af samarbejde med brancheforeningerne og værdikædeaktører for at kortlægge barrierer for sortering, hvor der vil være fokus på at udvikle muligheder for genbrug af byggeaffald for at reducere klimaaftrykket fra byggeriet. Vælges dette tema til, etableres mål specifikt for byggeaffald, da det ikke regnes med i opgørelsen af reel genanvendelse.

Politisk handlerum
Teknik- og Miljøudvalget kan ønske tilpasninger til hovedscenariet ligesom et eller flere temaer fra det udvidede scenarie ovenfor kan ønskes inddraget i hovedscenariet. Der kan med denne indstilling ikke træffes beslutning om selve indholdet i den kommende ressourceplan.

Økonomi

Denne indstilling har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune. I aftalen om Budget 2024 indgår en hensigtserklæring om, at forvaltningen frem mod overførselssagen 2023/2024 skal fremlægge forslag til takstnedsættelse, hvor det høje sorteringsniveau samtidig fastholdes. Forvaltningen foreslår, at mulighederne for reduktion af affaldstaksten forelægges i forbindelse med den takstberegning, der fremlægges som en del af høringsudkast til Ressourceplan 2030 i foråret 2024. I den forbindelse kan der tages stilling til de økonomiske konsekvenser af en kommende ressourceplan set i sammenhæng med den samlede økonomi på affaldsområdet. Aktiviteterne i hovedscenariet (tema 1-3) kan overvejende takstfinansieres. Tema 4 og 5 vil delvist kunne finansieres gennem affaldstaksten, og tema 6 vil udelukkende kræve skattefinansiering.

 

Videre proces

På baggrund af Teknik- og Miljøudvalgets drøftelse af rammer for Ressourceplan 2030, vil Teknik- og Miljøforvaltningen udarbejde et høringsudkast til planen, som bliver indstillet til Teknik- og Miljøudvalget i foråret 2024. Planudkastet skal i offentlig høring i minimum otte uger, hvorefter Ressourceplan 2030 skal behandles i udvalget i efteråret 2024 og efterfølgende i Borgerrepræsentationen. Ressourceplan 2030 vil være gældende fra 1. januar 2025.

                                          Søren Wille   

                                                            /Karsten Biering Nielsen

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 30. oktober 2023

 

Indstillingen blev drøftet.

Til top