Digitale reklamestandere
Indstilling
Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,
-
at Borgerrepræsentationens beslutning af 26. februar 2016 om placering af de digitale reklamestandere i udbuddet, jf. bilag 1, fastholdes over for AFA JCDecaux.
Problemstilling
Borgerrepræsentationen godkendte den 26. februar 2015 indstilling vedrørende Tillæg til administrationsgrundlag for "Skilte og Reklamer i København”, hvorefter der kan placeres 50 digitale reklamestandere. De 50 placeringsmuligheder, der blev godkendt med indstillingen, er udpeget ud fra en faglig vurdering i Teknik- og Miljøforvaltningen. Placeringsmulighederne ses i bilag 1.
AFA JCDecaux (herefter AFA) har nu fremsat ønske om en række væsentlige ændringer af placeringerne, der ikke ligger inden for det politiske mandat forvaltningen har til forhandling, hvorfor sagen fremlægges for udvalget.
Ændringsønskerne omhandler:
-
AFA ønsker at opstille yderligere 10 digitale reklamestandere på Strøget og Kgs. Nytorv, dvs. placeringer som ikke er indeholdt i kontrakten. AFA´ s forslag til placeringer ses i bilag 2.
-
AFA tilbyder – under forudsætning af punkt 1 – samtidigt at reducere det samlede antal af digitale reklamestandere i Indre By med 26, så det samlede antal bliver 24 og ikke 50.
Forvaltningen forhandler pt. i overensstemmelse med kontrakten og forvaltningens mandat om mindre ændringer af byudstyret, herunder om udskiftning af metalsædet med et af træ.
Løsning
Det vurderes, at AFA’ s forslag om digitale standere på Strøget og Kgs Nytorv risikerer at skæmme byrummet i middelalderbyen. Derudover skal der som led i god forvaltningsskik ske en inddragelse af de forretningsdrivende om de nye digitale placeringer på Strøget og Kgs. Nytorv, hvilket kan risikere at forsinke projektet.
Samlet set anbefales det, at AFA´ s forslag til nye placeringer afvises.
Hvis AFA’s ønske om nye forslag til placeringer alternativt imødekommes, vil en fordel være, at der kommer væsentligt færre reklamestandere samlet set i bybilledet. AFA tilbyder samtidigt, at forvaltningens øvrige forslag til justeringer af byudstyret gennemføres uden beregning for kommunen, jf. bilag 4.
Forvaltningen vurderer dog, at der er en risiko forbundet ved at ændre placeringerne af de digitale reklamestandere i det omfang, som AFA JCDecaux har ønsket, idet sådanne ændringer ikke synes at være tilstrækkeligt, udførligt beskrevet i koncessionskontrakten. Hvis ændringerne er så markante, at det vil kunne hævdes, at de ændrer vilkårene i forhold til det oprindelige udbud, vil andre aktører eventuelt kunne hævde, at de ville have indgivet et bud på det ændrede grundlag. Derfor vurderer forvaltningen, at der er risiko for klage fra andre aktører forbundet med de ønskede ændringer fra AFA.
Hvis ikke parterne kan nå til enighed om de ændringer der forhandles om, fastholdes den nuværende aftale.
Bilag 2, 3 og 4 er fortrolige, da de indeholder oplysninger, som det er nødvendigt at hemmeligholde for at varetage væsentlige hensyn til kommunens økonomiske interesser og udførelsen af dennes forretningsvirksomhed jf. FVL §27, stk. 4, nr. 3.
Tidsplan for arbejdet
AFA har i brev til Kommunen den 24. maj 2016 anført, at forhold omkring placeringer, justering af byudstyr og optimering af byudstyr skal være aftalt inden den 31. maj 2016, hvis AFA skal kunne leve op til den kontraktlige aftale om tidsplan for opsætning af byudstyret. Forvaltningen har med brev af 19. maj 2016 fra advokat Bech Bruun til AFA oplyst, at Københavns Kommune er klar til at opfylde sine forpligtelser i henhold til den indgåede koncessionskontrakt og, at Københavns Kommune også har en klart forventning om, at AFA opfylder og implementerer kontrakten som aftalt pr. 1. juli 2016.
Økonomi
Afvisning af AFA´ s ønsker til nye placeringer vil ikke i sig selv have økonomiske konsekvenser for kommunen.
Videre proces
Når Teknik- og Miljøudvalget har taget stilling til forvaltningens indstilling, vil forvaltningen orientere AFA JCDecaux om udvalgets beslutning og fastholde anlægsstart den 1. juli 2016.
Pernille Andersen
/Jon Pape
Beslutning
Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 30. maj 2016
Indstillingen blev sendt tilbage til forvaltningen med henblik på fremlæggelse af yderligere oplysninger.