Mødedato: 30.04.2012, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

§ 3 dispensation - skybrudsudledning til Kastelsgraven

Se alle bilag

Teknik- og Miljøudvalget skal som myndighed tage stilling til en ansøgning om dispensation fra Naturbeskyttelseslovens § 3 om beskyttelse af naturtyper, som er en forudsætning for etablering af udløb til Kastelsgraven til brug under kraftige skybrud.

Indstilling og beslutning

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,

  1. at der gives dispensation fra Naturbeskyttelseslovens § 3 om beskyttelse af bl.a. søer, så der kan etableres tre udløb til overfladevand fra området omkring Grønningen til den ydre Kastelsgrav.

  2. at dispensationen gives under forudsætning af at etableringen af udløb til Kastelsgraven godkendes efter Miljøbeskyttelsesloven.

Problemstilling

Den 2. juli 2011 blev København ramt af et historisk kraftigt skybrud. På den baggrund udarbejdede forvaltningen et tillæg til spildevandsplan 2008, som Teknik- og Miljøudvalget godkendte på udvalgsmødet 23. januar 2012. Efterfølgende er forslaget til spildevandsplantillægget godkendt i Borgerrepræsentationen den 9. februar, hvor det blev sendt i offentlig høring.

Sammen med Københavns Energi har forvaltningen taget initiativ til de første fysiske indgreb, som er beskedne, men kan give en stor effekt. Et af disse indgreb er etableringen af tre udløb til den ydre Kastelsgrav (bilag 1). Via udløbene kan vandet hurtigt ledes bort fra veje og hustage i området omkring Grønningen, som er et af de steder i byen med størst problemer under skybrud.

For at mindske risikoen for skybrudsskader allerede i år, foreslår forvaltningen at udløbene etableres allerede inden sommer 2012. En forudsætning for gennemførelse af projektet er imidlertid, at der gives tilladelse fra tre instanser:

  • Dispensation fra Naturbeskyttelseslovens § 3, hvor Teknik- og Miljøudvalget er myndighed
  • Godkendes efter Miljøbeskyttelsesloven, hvor forvaltningen er myndighed
  •  Dispensation fra fredningen af Kastellet, hvor Fredningsnævnet for København er myndighed

For at spare tid forelægges denne indstilling om dispensation fra Naturbeskyttelseslovens § 3 derfor allerede nu, inden godkendelsen efter Miljøbeskyttelsesloven og dispensationen fra fredningen foreligger.

Løsning

Der graves en ledning ned fra hvert af tre lavtliggende punkter på Grønningen. Punkterne findes allerede i dag ud for henholdsvis Poul Ankers Gade, Hammerensgade og hjørnet af Grønningen/Esplanaden. Herfra graves de tre ledninger videre ned i den smalle parkstimmel langs Grønningen og ud i den ydre Kastelgrav. Udløbene vil ikke blive synlige, idet deres udmunding vil ligge under vandoverfladen ved normal vandstand (bilag 2).

Udløbene laves som en integreret del af den nuværende vejafvanding, men udformes så vejvandet i normal situation ledes til kloaksystemet. Kun ved skybrud med så store regnmængder, som forventes at forekomme sjældnere end hvert 10. år (bilag 3), ledes vandet direkte til den ydre Kastelsgrav. Der opsamles kun overfladevand fra veje og hustage, og vandet vil derfor ikke indeholde spildevand. Fra den ydre Kastelsgrav ledes vandet allerede i dag videre til den indre Kastelsgrav.

Konsekvensen af udledning af vand til den indre Kastelsgrav kan blive, at vandstanden i både den ydre og indre Kastelsgrav kortvarigt hæves. Det skyldes, at alt vand fra Kastelsgravene løber ud i havnen via et sluseværk, hvorfra der kun løber begrænsede mængder vand ud. Forvaltningen vil sammen med Københavns Energi arbejde for, at afvandingen af Kastelsgravene kan forøges under skybrudssituationer. Den 2. juli 2011 blev også Kastellets indre del, som ejes af Forsvarsministeriet, kraftigt påvirket af skybruddet. Da en stor del af denne påvirkning skyldtes, at det lokale kloaksystem ikke var i stand til at afvande Kastellets indre del, vil oversvømmelser her sandsynligvis fortsat kunne finde sted under fremtidige skybrud.
Naturbeskyttelseslovens § 3 har til formål at beskytte søer mod ændringer af deres naturtilstand. Viden om Kastelsgravens vandkvalitet og naturindhold i dag er imidlertid ret begrænset. Målinger peger dog på, at der forekommer algeopblomstring i vandet, men ikke i ekstrem grad. Umiddelbart vurderes sjældent forekommende episoder med udledning af rent overfladevand ikke at ville give anledning til en betydende ændring af naturtilstanden i Kastelsgraven, såfremt det er sikret, at vandkvaliteten er i orden. Ligeledes skal det sikres, at vandet kan transporteres gennem Kastelsgraven uden at give anledning til erosion, oversvømmelse eller andre gener på Kastellet. Alle disse forhold reguleres af godkendelsen efter Miljøbeskyttelsesloven. Forvaltningen forventer, at en sådan godkendelse vil kunne gives.

Forvaltningens anbefaling med forbehold

En godkendelse efter Miljøbeskyttelsesloven er en forudsætning for kommunens meddelelse af dispensation fra Naturbeskyttelseslovens § 3. Hvis forvaltningen ikke når at godkende projektet efter Miljøbeskyttelsesloven inden 12. maj 2012, vil det ikke være muligt for Københavns Energi at nå at udføre projektet inden sommer 2012. For at spare tid forelægges denne indstilling om dispensation derfor allerede nu, inden godkendelsen efter Miljøbeskyttelsesloven foreligger.

På baggrund af de beskrevne forhold og med de nævnte forbehold kan forvaltningen anbefale en dispensation fra Naturbeskyttelseslovens § 3.

Forvaltningen er opmærksom på den bekymring bl.a. Indre By Lokaludvalg har givet udtryk for vedrørende påvirkningen af dyrelivet i Kastelsgraven. Forvaltningen kan i den forbindelse forsikre, at der vil blive stillet meget strenge krav til kvaliteten af det vand, der ledes ud i Kastelsgraven og i den fortsatte overvågning af vandkvaliteten. Det første regnvand skal ledes til kloakken – for det er det vand, som indeholder alle de giftige tungmetaller. Det er kun i de helt særlige situationer, hvor kloakkerne ikke kan følge med og hvor vandet strømmer ned ad Grønningen, at der skal åbnes op for nødoverløbene.

Økonomi

Alle udgifter ved etableringen af udløbene til Kastelsgraven afholdes af Københavns Energi (takstmidler). Udgifterne vil være ca. 1,5 mio. kr.

Videre proces

Efter godkendelse af indstillingen sender forvaltningen dispensationen fra Naturbeskyttelsesloven i høring hos en række lovbestemte parter. Eventuelle indsigelser fra disse parter skal forvaltningen sende videre til Natur- og Miljøklagenævnet, som herefter træffer den endelige afgørelse.

Dispensationen kan kun benyttes, hvis Fredningsnævnet for København også meddeler dispensation fra fredningen af Kastellet. Hvis Fredningsnævnet ikke meddeler dispensation, kan Københavns Kommune give indsigelse til Natur- og Miljøklagenævnet, som træffer den endelige afgørelse.

Godkendelse efter Miljøbeskyttelsesloven gives af forvaltningen, som forinden hører blandt andet Kastellets Kommandantskab.

Hjalte Aaberg

                                                                                          /Jon Pape

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i møde den 30. april 2012

Indstillingen blev godkendt.
Til top