Mødedato: 29.10.2018, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Kriterier for tildeling af støtte fra arrangementspuljen

Se alle bilag
Teknik- og Miljøforvaltningen skal drøfte, om kriterierne for arrangementspuljen i tilstrækkelig grad understøtter arrangementer med en særlig lokal eller kulturel kvalitet eller betydning.

Indstilling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller,

  1. at Teknik- og Miljøudvalget drøfter, om arrangementer med en særlig lokal eller kulturel kvalitet eller betydning skal tillægges vægt i tildelingskriterierne.
  2. at Teknik- og Miljøudvalget drøfter muligheden for, at Christianshavn i relation til vurdering af antal af arrangementer vurderes som sit eget lokalområde i forhold til Indre by.                           

Problemstilling

Fejringen af 400 års jubilæum for Christianshavn opnåede ikke støtte fra arrangementspuljen i første tildeling 2018. Det skyldes, at de gældende kriterier i arrangementspuljen ikke giver mulighed for at støtte arrangementer, som vurderes at have en særlig lokal eller kulturel kvalitet eller betydning. Hertil kom, at arrangementer på Christianshavn ikke kunne tildeles point for geografisk spredning, da Christianshavn hører til arrangementsområde Indre By. Jf. protokolbemærkning fra udvalgsmøde den 11. juni 2018 fandt udvalget, at dette burde være sket. Udvalget skal derfor drøfte, om kriterierne skal tilpasses, så arrangementer med en særlig lokal eller kulturel kvalitet kan tillægges særlig vægt ved tildeling af støtte, samt om Christianshavn i relation til vurdering af antal af arrangementer vurderes som sit eget lokalområde i forhold til Indre By.

Løsning

Arrangementspuljen blev overflyttet til Teknik- og Miljøudvalget ved Borgerrepræsentationens beslutning den 13. november 2014. Samtidig blev kompetencen til at ændre i administrationsgrundlaget delegeret til Teknik- og Miljøudvalget. Det vil sige, at udvalget kan beslutte, om fx Christianshavn skal skilles ud fra Indre By, når det handler om tildelingskriterier og point for geografisk spredning.

De gældende kriterier for Arrangementspuljen hviler på et pointsystem, som skal sikre en forudsigelig og gennemsigtig tildeling af midler. Der vægtes ud fra tre parametre:

  1. Størrelse - store arrangementer prioriteres.
  2. Åbenhed - gratis arrangementer prioriteres.
  3. Geografisk spredning - arrangementer i områder med få arrangementer prioriteres. 

Forvaltningen foreslår, at udvalget på den baggrund drøfter følgende:

  • At Christianshavn i relation til vægtning af antal arrangementer ses som sit eget lokalområde i forhold til Indre by.
  • Markering af særlige mærkedage eller historiske begivenheder kan være pointgivende.
  • Yderligere prioritering af gratis, åbne arrangementer.
  • Prioritering af små arrangementer, hvor et tilskud vil være udslagsgivende for arrangementets kvalitet eller ligefrem gennemførelse. (Udvalget har hidtil ønsket store arrangementer prioriteret).
  • Lokal forankring

Udskillelse af Christianshavn fra Indre By (i relation til vurdering af antal arrangementer)
Christianshavn hører administrativt til bydelen Indre By, som traditionelt danner ramme om det største antal arrangementer. Af denne grund tildeles ansøgere til arrangementer i Indre by 0 point for geografisk spredning. På Christianshavn er der få arrangementer, og ansøgere på Christianshavn ville derfor kunne opnå flere point, hvis Christianshavn blev vurderet som sit eget lokalområde i relation til vurdering af antal af arrangementer. En sondring imellem Christianshavn og resten af Indre By i relation til vurdering af antal arrangementer, vil være i tråd med adskillelsen af Kgs. Enghave og Vesterbros lokaludvalgsområder i 2017.

Markering af særlige mærkedage eller historiske begivenheder
Det nuværende pointsystem er baseret på tre parametre, hvor der ikke tages hensyn til indholdet i arrangementet. Det vil sige, at de årligt tilbagevendende arrangementer vægtes på samme måde som et arrangement, der fejrer en særlig mærkedag eller begivenhed som fx 400-års jubilæum. Det kan på den baggrund drøftes, hvorvidt særlige mærkedage eller historiske begivenheder kan være pointgivende. En ulempe kan være, at der dermed indføres et kriterium, som disse arrangementer skal holdes op imod (hvornår er noget historisk og hvilke jubilæer skal kunne støttes), ligesom der vil skulle foretages en vurdering af, hvordan disse arrangementer vægtes indbyrdes (fx jubilæum overfor fx middelalderdage). Kriteriet vil indebære et element af skøn, som er mindre gennemsigtig end objektive kriterier.

Yderligere prioritering af gratis, åbne arrangementer
Med den nuværende vægtning tildeles særligt store arrangementer flere point end gratis arrangementer. Ved at sidestille gratis arrangementer med de særlige store arrangementer vil man i højere grad kunne understøtte arrangementer, der henvender sig til alle i byen. En konsekvens heraf vil være, at gratis arrangementer vil få midler fremfor andre med deltagergebyr, som tidligere har opnået støtte som fx Copenhagen Historic Grandprix og Københavns Middelaldermarked.

Små arrangementer
Udvalget har hidtil ønsket at prioritere store arrangementer, hvilket ligger til grund for den nuværende pointgivning. Det kunne overvejes at gå bort fra dette og i stedet støtte mindre arrangementer, hvor et tilskud vil være udslagsgivende for arrangementets kvalitet eller ligefrem gennemførelse. Dette kunne ske ved, at man i stedet for gav små arrangementer flere point fremfor som tidligere store arrangementer. En ulempe kunne være en mulig risiko for mindre professionel håndtering af arrangementerne hos de små arrangører.  

Lokal forankring
Det er også en mulighed at lægge vægt på lokal forankring, så arrangementer med en sådan lokal forankring prioriteres fremfor arrangementer med mindre grad af tilknytning til et lokalt område. Der kunne lægges vægt på, at arrangementet foregår lokalt, eller på anden måde er lokalt forankret eller har en konkret lokal tilknytning, som fx Christianshavnerdagene. Dette vil kunne få konsekvenser for arrangementer, som ikke har en sådan lokal forankring, og som i dag tildeles støtte.

Forvaltningens anbefaling
Forvaltningen anbefaler, at et pointsystem opretholdes af hensyn til at kunne bevare et objektivt og gennemskueligt udgangspunkt for tildelingen, og hvad der skal til for at komme i betragtning.

En forøget vægtning af åbne og gratis arrangementer vil opretholde de objektive og gennemskuelige elementer i pointsystemet, hvorimod en vægtning af særlige mærkedage vil komme til at bero på en konkret vurdering.

I det tilfælde, at Christianshavns lokaludvalgsområde udskilles fra Indre by og udgør sit eget område, vil det give bydelen bedre muligheder for at komme i betragtning til arrangementspuljen og vil som nævnt oven for være i tråd med beslutningen fra 2017, hvor principperne for uddeling af midler blev ændret så Vesterbros og Kgs. Enghaves lokaludvalgsområder fremover er at betragte som to separate bydele.

Økonomi

Indstillingen har ikke i sig selv nogen økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune.

Videre proces

Såfremt Teknik- og Miljøudvalget på baggrund af drøftelsen måtte ønske det, vil forvaltningen efterfølgende forelægge udvalget en indstilling med reviderede kriterier. Eventuelle ændringer i kriterier som følge en sådan indstilling vil skulle indarbejdes og udmeldes i god tid inden næste ansøgningsrunde. 

Pernille Andersen                                   

/Pia Holm Nielsen

 

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 29. oktober 2018 

Indstillingen blev drøftet.  

Det Konservative Folkeparti og Liberal Alliance afgav følgende protokolbemærkninger: 
”Arrangementspuljen bør afskaffes.” 

Det Konservative Folkeparti og Liberal Alliance afgav følgende protokolbemærkninger: 
”Der bør maksimalt gives tilskud til et arrangement tre gange.” 

Det Konservative Folkeparti og Liberal Alliance afgav følgende protokolbemærkninger: 
”Der bør aldrig gives tilskud til mere end 50 procent af udgifterne ved et arrangement. 

Til top