Mødedato: 29.10.2018, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Høring af evalueringen af brugen af sociale klausuler og arbejdsklausuler på tilskudsområdet

Se alle bilag
Teknik- og Miljøforvaltningen skal tage stilling til høringssvar om evalueringen af brugen af Københavns Kommunes sociale klausuler og arbejdsklausuler.

Indstilling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,

  1. at høringssvar vedlagt som bilag 2 afgives til Økonomiudvalget.

Problemstilling

Borgerrepræsentationen besluttede den 17. marts 2016, at Københavns Kommune ”i videst muligt omfang anvender sociale klausuler og arbejdsklausuler overfor eksterne samarbejdspartnere, der modtager tilskud m.m. fra Københavns Kommune” (BR 17.03.2016).

Hvert fagudvalg blev pålagt at udarbejde handleplaner for, hvordan brugen af klausulerne bedst kunne implementeres på udvalgets område. På Teknik- og Miljøudvalgets område blev det besluttet, at det udelukkende var relevant at benytte klausulerne i forbindelse med tilskud til opførelse af almene boliger.

Borgerrepræsentationen godkendte den 10. november 2016 fagudvalgenes handleplaner, og besluttede samtidigt, at brugen af klausulerne på de udvalgte tilskudsområder skulle evalueres ved årsskiftet 2017-2018.

Løsning

Brugen af sociale klausuler og arbejdsklausuler på områder, hvor Københavns Kommune yder tilskud, er en udvidelse af kommunens egen brug af klausulerne, idet der er krav om brug af klausulerne på alle Københavns Kommunes egne aftaler for køb af tjenesteydelser.

Teknik- og Miljøforvaltningen benytter fast klausulerne på alle væsentlige indkøbsområder, herunder aftalerne på indsamling af dagrenovation (affaldsområdet), bygge- og anlægsområdet, drift af grønne områder, by- og områdefornyelse, drift af belysning og trafiksignalanlæg samt en række andre indkøbsområder.

Teknik- og Miljøforvaltningen angiver i evalueringen, at implementeringen af brugen af klausulerne i forbindelse med tilskud til almene boliger er forløbet tilfredsstillende. Teknik- og Miljøforvaltningen har stillet krav til tilskudsmodtagerne om brug af kommunens klausuler i alle de tilskudstilkendegivelser, der er udstedt, og som ligger over den besluttede bagatelgrænse. Indarbejdelsen af kravet om brug af klausulerne som betingelse for tilskud er ikke i sig selv en administrativt tung procedure, og beslutningen her derfor ikke medført nogen mærkbar øget belastning eller økonomisk omkostning for Teknik- og Miljøforvaltningen.

Det er forvaltningens vurdering, at det fortsat udelukkende er i forbindelse med tilskud til opførelse af almene boliger, at det er relevant at stille krav om, at tilskudsmodtageren benytter Københavns Kommunes sociale klausuler og arbejdsklausuler. Denne vurdering er baseret på en vurdering af, at det udelukkende er på dette område, at Teknik- og Miljøforvaltningen giver tilsagn om tilskud af et sådant økonomisk omfang, at kravet om brug af klausulerne står mål med den indsats og de ønskede resultater, som brugen af klausulerne medfører hos tilskudsmodtageren. Da opførelse af almene boliger sker indenfor Københavns Kommune, og i tæt samarbejde mellem kommunen og de almennyttige boligselskaber, så er det hensigtsmæssigt, at byggearbejdet i videst mulig udstrækning udføres under samme forhold, som hvis Københavns Kommune selv var bygherre.

Den nuværende bagatelgrænse blev i 2016 fastsat ud fra en vurdering af hvornår en byggeopgave hos tilskudsmodtagerne (almene boligselskaber) havde et sådant omfang, at man fandt arbejdsklausulerne og de sociale klausuler anvendelige. Vurderingen var blandt andet baseret på den forventede varighed af byggeopgaven og om den administrative byrde for tilskudsmodtageren og dennes leverandører stod mål med tilskuddets størrelse. Der er i forbindelse med etableringen af denne ordning ikke fastsat regler for bagatelgrænsernes størrelse. Teknik- og Miljøforvaltningen vurderer dog, at der som minimum skal være mulighed for at fravælge et krav om brugen af klausuler, som betingelse for tilskud, efter en konkret vurdering. Det kan for eksempel være i tilfælde, hvor byggearbejde med videre er af så kort varighed, at det ikke vil være praktisk muligt for tilskudsmodtageren og dennes leverandører at finde praktikanter eller lignende til opgaverne.

Såfremt der er politisk ønske om det, kan bagatelgrænserne helt fjernes, således at alle tilskud betinges af anvendelse af klausulerne. En ændring af de nuværende bagatelgrænser kan enten tilføjes høringssvaret der er vedlagt denne indstilling, eller blive behandlet på et kommende møde i Teknik- og Miljøudvalget. Udskydes beslutningen til senere behandling i udvalget, så vil Teknik- og Miljøforvaltningen undersøge de forventede administrative omkostninger ved den ønskede ændring, og fremlægge en særskilt indstilling til Teknik- og Miljøudvalget.

Teknik- og Miljøforvaltningen har i evalueringen tilkendegivet, at man også ønsker at benytte klausulerne indenfor områdefornyelserne. Men da områdefornyelserne ikke yder tilskud, men derimod selv er aftalepart, så ligger brugen af klausuler hos områdefornyelserne inden for administrationen af Københavns Kommunes egen administration af klausulerne, og skal derfor ikke behandles politisk.

Økonomi

Indstillingen har i sig selv ingen økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune.

Videre proces

Når evalueringen har været i høring i fagudvalgene, forelægges indstilling med høringssvar og eventuelt forslag fra fagudvalgene for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen. Forventningen er, at indstillingen fremlægges for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen inden udgangen af januar 2019.

Pernille Andersen

                   / Anna Schou Johansen     

 

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 29. oktober 2018  
 
Indstillingen med det tekniske ændringsforslag blev godkendt uden afstemning. 

Alternativet, Enhedslisten og Socialistisk Folkeparti afgav følgende protokolbemærkning: 
”Partierne ønsker at forvaltningen belyser konsekvenserne af at ophæve bagatelgrænserne.” 

Til top