Mødedato: 29.01.2018, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Legalitetsgodkendelse af HOFORs takster og bidrag for vand og spildevand i 2018

Se alle bilag

Teknik- og Miljøudvalget skal tage stilling til legalitetsgodkendelse af HOFORs takster og bidrag for vand og spildevand i 2018.

Indstilling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,

  1. at de fremlagte takster og bidrag for vand og spildevand i 2018 er i overensstemmelse med ”hvile-i-sig-selv”-princippet, og at taksterne og bidragene holdes inden for Forsyningssekretariatets udmeldte indtægtsramme for 2018.

Problemstilling

Teknik- og Miljøudvalget skal legalitetsgodkende HOFOR Vand København A/S’ og HOFOR Spildevand København A/S’ takster for vand og spildevand for 2018. Godkendelsen skal ske i henhold til vandforsyningslovens § 53 samt betalingslovens § 3.

Legalitetsgodkendelse indebærer, at kommunen skal sikre, at taksterne er i overensstemmelse med ”hvile i sig selv”-princippet og overholder den udmeldte indtægtsramme for 2018 fra Forsyningssekretariatet i Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen.

Forsyningssekretariatet udmeldte indtægtsrammen for 2018 for de to forsyningsselskaber i oktober 2017, og selskaberne sendte taksterne til godkendelse hos kommunen den 20. november 2017.

I den tilsvarende indstilling for 2017-takster (TMU 27. februar 2017) indgik også godkendelse for BIOFOS. BIOFOS har siden modtaget en udtalelse fra Energistyrelsen hvoraf det fremgår, at BIOFOS ikke er omfattet af legalitetskontrollen i spildevandsbetalingslovens § 3 stk. 1. BIOFOS indgår derfor ikke længere i forvaltningens vurdering.

Løsning

Borgerrepræsentationen delegerede den 15. december 2005 myndighedsgodkendelse af vand- og spildevandstakster til Teknik- og Miljøudvalget. Udvalgets legalitetsgodkendelse indebærer ikke godkendelse af selve niveauet af taksterne eller bidragene. De fastsættes af de respektive selskabsbestyrelser.

Overholdelse af ”hvile i sig selv”-princippet

Efter gældende lovgivning skal økonomien i vand- og spildevandsforsyningen hvile i sig selv. Dette betyder, at indtægter og udgifter skal balancere over en årrække.

HOFOR Vand København A/S og HOFOR Spildevand København A/S har oplyst, at de forventer en neutral udvikling af egenkapitalen over en 10-årig periode. Selskaberne henlægger således ikke frie reserver på egenkapitalen og overholder derved ”hvile-i-sig-selv”-princippet.

Overholdelse af indtægtsramme for 2018

Forsyningssekretariatet fremsendte i oktober 2017 den økonomiske indtægtsramme for 2018 for HOFOR Vand København A/S og HOFOR Spildevand København A/S. For hvert forsyningsselskab skal deres samlede indtægter fra takster, bidrag og afgifter være under eller lig med indtægtsrammen fra Forsyningssekretariatet.

På baggrund af den udmeldte indtægtsramme for hvert af de to forsyningsselskaber, har forvaltningen beregnet en maksimal takst for hhv. vand og spildevand og sammenlignet den med HOFORs takster, jf. bilag 2. Resultatet viser, at HOFORs foreslåede takster ligger på samme niveau eller under de maksimale takster. Det vurderes derfor, at indtægtsrammen er overholdt.

Takstændringer

Den samlede vand- og spildevandstakst for 2018 bliver 38,65 kr. pr m3 vand inklusiv afgifter og moms, jf. tabellen i bilag 3. Det er en stigning på 0,13 kr. pr. m3 i forhold til 2017, heraf udgør de 0,12 kr. pr m3 afgiftsstigning til staten.

Den samlede vand- og spildevandstakst i Københavns Kommune er fortsat lav i forhold til de øvrige HOFOR-ejerkommuner (Albertslund, Brøndby, Dragør, Herlev, Hvidovre, Rødovre, Vallensbæk). I bilag 4 er en forbrugers årsregning i København Kommune sammenlignet med de øvrige HOFOR-ejerkommuner.

Forventning til takstudviklingen i de kommende år  

Fremadrettet forventer HOFOR en neutral til stigende vand- og spildevandstakst på baggrund af et øget investeringsbehov, specielt i forbindelse med påbegyndelse af levering af blødere drikkevand samt indsatsen med at klimatilpasse og skybrudssikre København. Takstpåvirkningen modsvares i nogen grad af et lovgivningsmæssigt krav om effektivisering samt den generelle befolkningstilvækst i Københavns Kommune.

Økonomi

Stigningen i den samlede vand- og spildevandstakst er under 0,5 % i forhold til 2017 for borgerne i kommunen og for Københavns Kommune som vandforbruger. For en borger med et gennemsnitligt vandforbrug på 100 m3 pr. år svarer det til en stigning på 13 kr. pr. år.

Videre proces

Når Teknik- og Miljøudvalget har godkendt indstillingen, oplyses taksterne for vand og spildevand sammen med taksterne for de øvrige forsyningsarterHOFORs hjemmeside, så borgerne i København kan se deres udgifter for 2018 til fjernvarme, bygas, vand og spildevand i sin helhed.

 

Pernille Andersen

/Anne-Sofie Degn

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 29. januar 2018

Indstillingen blev godkendt.
Til top