Mødedato: 28.11.2022, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Status og drøftelse af forsøgsordning om dispensation til forbedrede vilkår for kulturaktører

Se alle bilag

Teknik-og Miljøudvalget skal tage stilling til Teknik- og Miljøforvaltningens status på den toårige forsøgsordning, der blev vedtaget den 13. juni 2022 med udvidede muligheder for dispensation fra Forskrift for udendørs musikarrangementer (Musikforskriften) (BR 28. marts 2019) samt drøfte den fremlagte mulighed for at tilføje flere pladser i Musikforskriftens bilag 1 (vedlagt som bilag 2 til denne indstilling) forud for forsøgsordningen i 2023. Tilføjelse af nye pladser vil skulle vurderes i forhold til tre parametre; max antal dage pr. år, længste varighed i timer og højeste støjgrænse målt ved nærmeste beboelsesfacade på egnede og efterspurgte lokaliteter.

Indstilling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller overfor Teknik- og Miljøudvalget,

  1. at status 2022, på forsøgsordning med dispensation til forbedrede vilkår for professionelle kulturaktører med større kapacitet, tages til efterretning.
  2. at Teknik- og Miljøudvalget drøfter den fremlagte mulighed for at tilføje flere pladser i musikforskriftens bilag 1 i forsøgsordningen i 2023.
  3. at forsøgsordningen med dispensation til forbedrede vilkår for kulturaktører med større kapacitet evalueres efter 2023.

Problemstilling

Teknik- og Miljøudvalget vedtog den 13. juni 2022 en toårig forsøgsordning om dispensation til forbedrede vilkår for professionelle kulturaktører med større kapacitet. Det betyder, at Teknik- og Miljøforvaltningen som et forsøg i 2022 og 2023 udvider § 13 Dispensation i Musikforskriften, så der efter en konkret vurdering gives mulighed for at dispensere fra reglerne i forskriften på egnede lokationer, for tilbagevendende musik- og kulturarrangementer med større kapacitet.

I beslutningen blev det pålagt forvaltningen, inden udgangen af 2022, at give en status på forsøgsordningen samt drøfte eventuelle ændringer forud for forsøgsordningen i 2023.

Løsning

Balancen mellem hensynet til at bo, og til brug af byen, er overvejende politisk. Formålet med Musikforskriften er bl.a. at sikre beboerne mod urimelige støjgener, og samtidig skal forskriften også sikre plads til, at der i København kan afholdes professionelle musikarrangementer til glæde for både københavnere samt nationale og internationale gæster i byen. Med denne status på forsøgsordningen i 2022 og forslag til drøftelse om at udvide Musikforskriftens bilag 1 (s. 9-11) med yderligere pladser i forsøgsordningen 2023 til musikarrangementer imødekommes ønsket om bedre vilkår for kulturaktører.

Status på forsøgsordning i 2022

Forvaltningen har modtaget én ansøgning om dispensation fra forskriftens bestemmelser, som ligger indenfor rammen i forsøgsordningen. Ansøgningen var fra AiaSound, som søgte om to timers senere musikafspilning på en torsdag fra kl. 22:00 – til 24:00 på Tiøren.  

Forvaltningen meddelte dispensation til det ansøgte og fastsatte vilkår til arrangøren om bl.a. en uvildig egenkontrol, som skulle sendes til forvaltningen efterfølgende.

Egenkontrollen bekræftede, at den fastsatte støjgrænse i musikforskriften på 70 dB(A) målt på nærmeste facade kunne overholdes samtidig med, at der kunne afspilles op til 104 dB(A) front of house (fagterm der betyder 10 meter fra scenekant).

Støjvagtens kontrolmålinger på stedet stemte overens med arrangørens egenkontrol. Forvaltningen kan konstatere, at Støjvagten i 2022 modtog fem anmeldelser om musikken ved AiaSound om torsdagen. Til sammenligning er der i 2021 registreret to anmeldelser ved torsdagens arrangement.

Støjkort

Forvaltningen har i sæsonen 2022 fået erfaringer med støjkort ved behandling af ansøgninger om udendørs musikarrangementer. Et støjkort viser på baggrund af beregninger både støjniveauer på de nærmeste mest støjbelastede beboelsesfacader samt målt front of house.  Indsendte støjkort har bl.a. vist, at det er muligt at afholde koncerter, som fx i Distortion X-zoner Ved Langebro og DGI Byen uden, at det krævede en dispensation fra forskriftens bestemmelser af de fastsatte støjgrænseværdier. Dette vurderes overvejende at være begrundet i valget af egnede lokaliteter samt arrangørernes indretning af koncertområdet.

Forvaltningen vil fremadrettet fortsætte sin praksis med, efter en konkret vurdering, at sætte vilkår om støjkort ved ansøgninger om musikarrangementer/koncerter med højt db(A) front of house, hvor det vurderes at kunne overskride de fastsatte grænseværdier på beboelsesfacade fastsat i musikforskriften.

Arrangører kan som udgangspunkt genanvende tidligere støjkort. Dette vil være en konkret vurdering i forhold til det ansøgte med udgangspunkt i, at der ikke må være sket væsentlige ændringer i omgivelserne eller i placering af scene og højtalere samt teknisk udstyr og musiksammensætning.

Forvaltningen vil samtidig kunne anvende de erfaringer, som støjkortene, sammenholdt med kontrolmålinger under afvikling af arrangementer, har givet forvaltningen og lægge dette til grund ved fremtidige afgørelser. Det forventes på denne baggrund, at der med tiden vil være sager, hvor vilkår om et støjkort vil blive overflødigt, da forvaltningen allerede vil have det nødvendige erfarings- og vidensgrundlag til at træffe en afgørelse.   

Drøftelse af tilføjelse med flere pladser i Musikforskriftens bilag 1

Forvaltningen beskriver i dette afsnit muligheden for at udvide forsøgsordningen. Forslaget har samme grundlæggende præmis i egnede lokaliteter, og udspringer af forvaltningens oplevelse af, hvad der bliver efterspurgt.  

Udvidelse af Musikforskriftens bilag 1 med nye områder til musikarrangementer

Bilagslisten peger som udgangspunkt på egnede lokaliteter til musikarrangementer og sætter rammer for max antal dage pr. år, længste varighed i timer og højeste støjgrænse målt ved nærmeste beboelsesfacade.

Det er hensigten med bilagslisten, at de fastsatte rammer skal gøre det gennemskueligt for både aktører og nærmiljø, hvad pladsen er vurderet til at kunne bære. Bilagslisten kan både fungere som inspiration til spredning af musikarrangementer uden for Indre By, samt imødekomme efterspurgte rammer fra arrangører og nærmiljø. Derudover regulerer den bl.a. antallet på de mest efterspurgte pladser. En udvidelse vil eksempelvis dreje sig om Onkel Dannys Plads, Filipsparken, Englandsparken, Skjolds Plads og Valby Tingsted.

Forvaltningen kan fortsat, og vil ved en udvidelse i højere grad, kunne vejlede og henvise til andre pladser og parker, når de mest eftertragtede lokaliteter til musikarrangementer har opbrugt deres kvote, hvilket kan være tilfældet på de centrale pladser, fx ved Copenhagen Jazz Festival som i 2022 havde udvidet til 17 arrangementsdage.  

Inddragelse og dialog med interessenter

Hvis udvalget pba. sin drøftelse ønsker at få mulighed for at foretage tilføjelser i forsøgsordningen, dvs. en udvidelse af bilag 1 til Musikforskriften fra 2023, vil forvaltningen inddrage relevante interessenter. Da der er tale om en forsøgsordning, vurderes det, at de berørte lokaludvalg skal inddrages i en dialog, men der vil ikke være tale om en offentlig høring. Derudover vil forvaltningen høre branchen via Musikudvalget samt inddrage Kultur- og Fritidsforvaltningen i arbejdet.

Politisk handlerum

Udvalget kan, på baggrund af status for 2022 og drøftelsen om at tilføje flere pladser i Musikforskriftens bilag 1, beslutte forvaltningens videre arbejde med forsøgsordning for bedre vilkår for kulturaktører i 2023. 

 Ønsker udvalget en gennemgribende revidering af Musikforskriften, med en samlet vurdering af alle placeringer i forskriftens bilag 1, skal dette besluttes i Borgerrepræsentationen. Det bemærkes, at det er forvaltningernes vurdering, at der så skal foretages en evaluering med en bredere inddragelsesproces og erfaringsopsamling, og at en revidering dermed først vil kunne træde i kraft i 2025.

Økonomi

Denne indstilling har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune.

Videre proces

Når Teknik- og Miljøudvalget har taget status til efterretning, vil forvaltningen fortsætte med sagsbehandlingen og forsøgsordningen i 2023.

Ønsker Teknik- og Miljøudvalget, pba. sin drøftelse, at tilføje flere pladser i Musikforskriftens bilag 1, vil forvaltningen fremlægge en liste med tilføjelser af pladser til bilag 1 for Teknik- og Miljøudvalget. Listen vil indeholde en vurdering baseret på de tre parametre; max antal dage pr. år, længste varighed i timer og højeste støjgrænse målt ved nærmeste beboelsesfacade på egnede og efterspurgte lokaliteter, med henblik på at det indgår i forsøgsordning i 2023.

 

Søren Wille

                                                                             /Lena Kongsbach

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 28. november 2022

 

Indstillingens 1. at-punkt blev taget til efterretning uden afstemning.

Indstillingens 2. at-punkt blev drøftet.

 

Indstillingens 3. at-punkt blev godkendt uden afstemning.

Til top