Mødedato: 28.04.2025, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Revidering af Forskrift vedrørende miljøkrav for brug af brændeovne mv. i Københavns Kommune

Se alle bilag

Borgerrepræsentationen vedtog den 10. oktober 2024 Forskrift vedrørende miljøkrav for brug af brændeovne mv. i Københavns Kommune. Forskriften påbyder ejere af brændeovne og pejseindsatse, hvor brændeovnen eller pejseindsatsen er installeret før 1. juni 2008, enten at sløjfe eller udskifte til en nyere model. I forskriften har forvaltningen indsatsen dispensationsmulighed, hvis ejeren kan påvise, at ovnen lever op til miljøkravene efter 2008. Forvaltningen er blevet bekendt med, at lovgivningen ikke giver mulighed for denne dispensation, hvorfor forskriften skal revideres og 43 udstedte dispensationer annulleres.

Indstilling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

  1. at godkende revidering af forskrift for brændeovne, så muligheden for dispensation udgår.

Problemstilling

Borgerrepræsentationen vedtog den 10. oktober 2024, en forskrift der giver kommunen mulighed for at forbyde brændeovne installeret før 2008 (bilag 2). Da nogle brændeovne, produceret før 2008, lever op til miljøkravene efter 2008, indsatte forvaltningen en dispensationsmulighed i forskriften (bilag 2, side 10, §18), hvis en borger kunne bevise, at ovnen levede op til disse krav. Årsagen var, at udskiftning af en brændeovn i dette tilfælde, ikke ville medføre en miljømæssig gevinst og at borgeren dermed ville skulle bekoste sløjfning og evt. nyanskaffelse (med dertil afledt klimabelastning ved nyanskaffelse). Forvaltningen var af den overbevisning, at dispensationsmuligheden var lovmedholdelig.

En dialog mellem forvaltningen og Miljøstyrelsen har resulteret i den konklusion, at lovgiver ikke har givet bemyndigelse til, at kommunerne laver konkrete dispensationsmuligheder i brændeovnsforskrifterne. Teknik- og Miljøforvaltningen er derfor blevet opfordret til at få dette forhold rettet. Begrundelsen er at, bekendtgørelsen giver kommunen mulighed for at dispensere til at ejeren af en ældre brændeovn eller pejseindsats i særlige tilfælde kan få forlænget fristen for sløjfning/nyanskaffelse i op til 12 måneder, og at der hermed er gjort udtømmende op med de dispensationsmuligheder som brændeovnsforskriften kan indeholde.

Løsning

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at forskriften revideres, så muligheden for dispensation udgår (revideret forskrift, bilag 3). Dertil annulleres de 43 allerede udstedte dispensationer. Teknik- og Miljøforvaltningen orienterer herefter de husstande som forvaltningen ved, har en brændeovn eller pejseindsats. Husstandene der har fået dispensation på et ugyldigt grundlag, orienteres direkte af Teknik- og Miljøforvaltningen. Den reviderede forskrift skal ikke i høring, da forvaltningen retter en godkendt forskrift, så den er i overensstemmelse med lovgivningen.

Politisk handlerum

Udvalget kan beslutte at,

  • at teknik- og miljøborgmesteren, på vegne af Teknik- og Miljøudvalget skal henvende sig til miljøministeren med opfordring til revidering af bekendtgørelsen, så kommunerne får mulighed for at dispensere fra forskriften, som oprindeligt foreslået af Teknik- og Miljøforvaltningen. Revidering af forskriften og annullering af allerede givne dispensationer vil så blive sat i bero. Dette vil kræve et ændringsforslag.
  • at forskriften helt annulleres. I så fald vil praksis omkring brændeovne gå tilbage til praksis som den var, før forskriften blev vedtaget. Forvaltningens eneste reguleringsværktøj vil så være miljølovgivningen pba. klager fra borgere. Dette vil kræve et ændringsforslag.
  • at kravet om udskiftning eller nedlæggelse fjernes fra forskriften. Således vil forvaltningen stadigvæk have en forskrift, men uden kravet om sløjfning eller udskiftning af ovne installeret før 1. juni 2008. Dette vil kræve et ændringsforslag.

Økonomi

Denne indstilling har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune.

Videre proces

Når Borgerrepræsentationen har godkendt den reviderede forskrift, udsendes den til de husstande som forvaltningen ved, har en brændeovn eller pejseindsats. Kommunens hjemmeside opdateres med den opdaterede forskrift.

 

Søren Wille

/ Lena Kongsbach

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 28. april 2025

 

Venstre og Alternativet stillede følgende ændringsforslag (ÆF1) som erstatning af 1. at-punkt:

 

”at teknik- og miljøborgmesteren, på vegne af Teknik- og Miljøudvalget skal henvende sig til miljøministeren med opfordring til revidering af bekendtgørelsen, så kommunerne får mulighed for at dispensere fra forskriften, som oprindeligt foreslået af Teknik- og Miljøforvaltningen. Revidering af forskriften og annullering af allerede givne dispensationer vil så blive sat i bero.”

 

Ændringsforslaget (ÆF1) blev vedtaget uden afstemning.

 

Det Konservative Folkeparti stillede følgende ændringsforslag (ÆF2) som tilføjelse af 1. at-punkt:

 

”dog således, at forvaltningen henvender sig til miljøministeren med opfordring til revidering af bekendtgørelsen, så der ikke tages udgangspunkt i installationstidspunkt, men således at ovne med udledning på mere end 10 gram forbydes.”

 

Ændringsforslaget (ÆF2) blev forkastet med 3 stemmer mod 5. 2 undlod at stemme.

For stemte: C og Å

Imod stemte: B, F og Ø

Undlod at stemme: A og V

 

Det Konservative Folkeparti afgav følgende protokolbemærkning:

”Det Konservative Folkeparti er enige i fokus på at nedbringe partikelforureningen, men er samtidig opmærksomme på, at det ikke giver mening at skrotte brændeovne, der er ældre end 1. juni 2008, men som lever op til kravet om mindre end 10 gram udledning, når ovne fra før 1. juni 2008 i nogle tilfælde udleder mindre end ovne fra efter 2008. Dette er både en unødig omkostning at pålægge borgerne, såvel som spild af ressourcer. Et praktisk, og virkeligt, eksempel på dette er en borger, der har to brændeovne af samme model og samme mærke, begge ovne lever uden problemer op til et maksimalt udledningskrav på 10 gram, men den ene ovn er installeret i november 2007 og den anden i juli 2008. Her giver det ikke mening at skrotte den ene ovn, da det er spild af ressourcer og borgerens penge. Det er også væsentligt at notere sig, at skorstensfejerne i København er i besiddelse af data over de installerede ovne, og hvilke ovne der lever op til 10 grams kravet. Derfor vil det ikke kræve yderligere rent bureaukratisk i forhold til den struktur, der eksisterer i dag.”

Til top