Mødedato: 28.04.2025, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Forbud mod kørsel med knallert på Nørrebroruten, Nørrebro

Se alle bilag

Teknik- og Miljøudvalget skal på baggrund af medlemsforslag tage stilling til at indføre et lokalt forbud mod kørsel med knallert på Nørrebroruten mellem Åboulevard og Tagensvej.  Medlemsforslaget omfattede desuden en undersøgelse af forbud mod kørsel med knallerter på andre strækninger. Dette imødekommes ikke, da forvaltningen vurderer, at der formentlig ikke vil være hjemmel hertil, da det vil begrænse adgang til egen bolig for fx beboere med funktionsnedsættelse. Løsningen er ufinansieret, hvorfor realisering forudsætter, at der afsættes finansiering ved kommende budgetforhandlinger.

Indstilling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,

  1. at der etableres forbud mod kørsel med knallert på Nørrebroruten mellem Åboulevard og Tagensvej, såfremt der afsættes finansiering i en kommende budgetaftale.

     

  2. at medlemsforslag om at indføre et forbud mod knallerter på den grønne cykelrute mellem Nørrebro og Frederiksberg og andre strækninger stillet af Enhedslisten, jf. Teknik- og Miljøudvalgsmødet den 20. november 2023, er hermed håndteret (bilag 2).

Problemstilling

Teknik- og Miljøudvalget godkendte den 20. november 2023 medlemsforslag om at indføre et forbud mod knallerter på den grønne cykelrute mellem Nørrebro og Frederiksberg og andre strækninger, herunder et ændringsforslag om at forvaltningen undersøger, hvorvidt det vil være muligt at differentiere mellem fossile og ikke-fossile knallerter. Teknik- og Miljøforvaltningen har afventet statslige politiske processer om miljøzoner, nulemissionszoner og senest ændringer af færdselsloven før en løsningsmodel er foreslået.

Løsning

Forvaltningen har screenet centrale veje med cykelstier for muligheden for indførsel af et forbud mod kørsel med knallert, herunder Nørrebrogade, Vesterbrogade, Amagerbrogade, Østerbrogade, Jagtvej og Gothersgade samt Nørrebroruten.

Forbud mod kørsel med knallert kan etableres på strækninger med cykelsti, hvor knallertførere har alternative ruter. Et forbud mod kørsel med knallert på cykelsti vil gælde for fossil- og eldrevne knallerter (30 km/t) samt kabinescootere, som blandt andet benyttes af ældre og af borgere med funktionsnedsættelser.

Da et forbud vil udgøre en indskrænkning af vejadgangen til egen bolig for førere af knallerter og kabinescootere, er der risiko for, at et forbud på eksempelvis Nørrebrogade og Amagerbrogade vil kunne betragtes som et ekspropriativt indgreb. Et sådant forbud vil ramme fx beboere med funktionsnedsættelser unødigt hårdt, og derfor vurderer forvaltningen, at der formegentligt ikke vil være hjemmel til forbuddet. Derfor anbefaler forvaltningen, at der ikke arbejdes videre med forbud mod kørsel med knallerter på centrale veje med cykelstier, hvor der er vejadgang til boliger.

Da der ikke er vejadgang til boliger på ”Nørrebroruten”, har forvaltningen udarbejdet et forslag til forbud mod kørsel med knallert på ”Nørrebroruten” mellem Åboulevard og Tagensvej (bilag 3).

En stikprøvetælling i eftermiddagstimerne på Nørrebroruten viser, at knallerter kun udgør en lille andel af den samlede cykel- og knallerttrafik: ved Stefansgade/Nørrebroruten 0,1% i myldretiden, og ved Nørrebrogade/Jagtvej 1,5% senere på dagen. Forvaltningen vurderer dog, at et forbud kan have en positiv effekt i forhold til tryghed og støj på Nørrebroruten, men at det også vil kunne medføre udfordringer i form af omvejskørsel for knallertførere og øget knallertkørsel på sidevejene. Effekten af et evt. forbud vil desuden være afhængigt af, i hvilken grad det håndhæves at politiet.

Realisering af forbud mod kørsel med knallert afhænger desuden af en afklaring om kommende ændringer af færdselsloven mv. Som lovforslaget ser ud nu, vil et knallertforbud være omfattet af lovforslagets nye § 92, stk. 2., hvilket betyder, at forvaltningen ikke skal have politiets samtykke, men derimod kun kan indføre forbuddet på veje med en ÅDT (årsdøgnstrafik) under 1.000, som overskrides på de nævnte centrale veje. Lovforslaget forventes fremsat for Folketinget i begyndelsen af foråret 2025, og endelig vedtagelse af loven i Folketinget forventes at være inden sommerferien.

Differentiering mellem fossile og ikke-fossile knallerter
En differentiering mellem fossile og ikke-fossile knallerter er ikke muligt indenfor gældende lovgivning. Der er ikke hjemmel i Miljøbeskyttelsesloven til at indføre et forbud mod kørsel med knallerter i Miljøzonen, men i en kommende nulemissionszone vil kørsel med fossile knallerter være forbudt. Forvaltningen har desuden i det seneste år været i dialog med flere virksomheder, der bl.a. leverer mad om omstillingen til grønnere transportmidler, herunder batteribyttestationer til el-knallerter.

Politisk handlerum

  • Det forudsætter ændringsforslag om at henvise finansiering af forbud mod kørsel med knallert på Nørrebroruten til Budget 2026, såfremt der ønskes udarbejdet budgetnotat, da Teknik- og Miljøforvaltningen ikke af sig selv udarbejder dette på baggrund af indstillingen.

Derudover kan Teknik- og Miljøudvalget beslutte, at

  • Tidsbegrænse forbud mod kørsel med knallert på Nørrebroruten til tidsrummet fra kl. 16-20, hvor eftermiddagsmyldertiden for cyklister ligger. Med denne løsning kan både knallerter, el-knallerter og kabinescootere benytte strækningen resten af dagen. Tidsbegrænsningen etableres med underskilte til forbud mod kørsel med knallert og medfører flere skilte og ca. 20% øgede omkostninger, hvilket vil blive indarbejdet i evt. budgetnotat.
  • Forvaltningen skal rette henvende til Folketinget/Transportministeriet om differentiering mellem fossile og ikke-fossile knallerter.
  • Henvise finansiering af foranalyse, der kan udfærdige en endelig juridisk vurdering i forhold til vejadgang til forhandlingerne om Budget 2026.

Økonomi

Løsningen er ufinansieret, hvorfor realisering afhænger at, at der afsættes finansiering ved kommende budgetforhandlinger. I den forbindelse vil forventet finansieringsbehov til et lokalt forbud mod kørsel med knallert på Nørrebroruten på ca. 200.000 kr. for skiltning, knallerttællinger og evaluering blive kvalificeret.

Videre proces

Når Teknik- og Miljøudvalget har godkendt indstillingen, foretages der ikke yderligere med mindre, at der afsættes finansiering i kommende budgetforhandlinger.

 

Søren Wille

/ Peter Højer

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 28. april 2025

Det Konservative Folkeparti stillede følgende ændringsforslag (ÆF1) som erstatning af 1. og 2. at-punkt:

”at sagen sendes tilbage til forvaltningen med henblik på at høre Ældrerådet og Handicaprådet.”

Ændringsforslaget (ÆF1) blev forkastet med 3 stemmer mod 7. Ingen undlod at stemme.

For stemte: C og V

Imod stemte: A, B, F, Ø og Å

 

 

Socialdemokratiet, Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten og Alternativet, stillede følgende ændringsforslag (ÆF2) som nyt at-punkt:

”at Teknik- og Miljøudvalget retter henvendelse til Folketinget om muligheden for differentiering mellem fossile og ikke-fossile knallerter samt at dispensere til borgere med handicap. jf. politisk handlerum.”

Ændringsforslaget (ÆF2) blev vedtaget med 7 stemmer mod 3. Ingen undlod at stemme.

For stemte: A, B, F, Ø og Å

Imod stemte: C og V

 

 

Socialdemokratiet, Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten og Alternativet, stillede følgende ændringsforslag (ÆF3) som erstatning af 1. at-punkt:

”at forvaltningen, såfremt det er muligt, etablerer skiltning indenfor egen ramme. Knallerttællinger og evaluering skal således finansieres ved budget for at blive gennemført.”

Ændringsforslaget (ÆF3) blev vedtaget med 6 stemmer mod 4. Ingen undlod at stemme.

For stemte: A, F, Ø og Å

Imod stemte: B, C og V

 

 

Det Konservative Folkeparti afgav følgende protokolbemærkning:

”Det Konservative Folkeparti kan ikke støtte et forbud mod kørsel med knallert på cykelsti, da et sådan forbud vil have en stor social slagside i forhold til ældre og handicappede; i særdeleshed, da forslaget også vil gælde for kabinescootere, der i stor stil benyttes af ældre og af borgere med funktionsnedsættelser. Det Konservative Folkeparti kan ikke støtte, at vi på den måde besværliggør hverdagen for disse befolkningsgrupper.”

 

 

Venstre afgav følgende protokolbemærkning:

”Venstre mener, at trafikreglerne i København allerede er for komplicerede, og vi ønsker ikke at komplicere dem yderligere. Derfor stemmer Venstre imod indstillingen.”

 

 

Radikale Venstre afgav følgende protokolbemærkning:

"Radikale Venstre stemmer imod at indføre forbuddet, da det også vil ramme borgere med handicap. Vi mener, at det er vigtigt, at borgere med handicap fortsat har adgang til byens rekreative områder."

Til top