Mødedato: 27.11.2017, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Teknik- og Miljøforvaltningens udmøntning af Budget 2018

Se alle bilag
Teknik- og Miljøudvalget skal tage stilling til den endelige udmøntning af Teknik- og Miljøudvalgets Budget 2018, herunder prioritering af tiltag og opgavetilpasning i forbindelse med forvaltningens omstillingsstrategi for 2018.

Indstilling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller over for Teknik- og Miljøudvalget,

  1. at udmøntningen af Budget 2018 tages til efterretning.

    Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,
  2. at anvendelsen af omstillingsstrategiens endnu ikke disponerede frigjorte midler på 8,7 mio. kr. og deraf følgende opgavetilpasninger inden for Teknik- og Miljøudvalgets Budget 2018 godkendes.

Problemstilling

Teknik- og Miljøforvaltningen har på baggrund af Borgerrepræsentationens vedtagelse af Budget 2018 konsolideret og udmøntet Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme inden for det vedtagne budget.

Løsning

I dette afsnit beskrives de væsentligste ændrede forudsætninger og risici, som forvaltningen har identificeret og håndteret i udmøntningen af Budget 2018. Der vil være særskilt afrapportering på disse områder i 2018 i form af bilag til årets kvartalsprognoser.

Byggesagsområdet

Den 25. august 2016 godkendte Borgerrepræsentationen Teknik- og Miljøforvaltningens plan for at afslutte og opkræve gebyr på byggesager igangsat før 2013. I forbindelse med denne fik Teknik- og Miljøudvalget et øget samlet indtægtskrav på 140 mio. kr. i perioden 2016-2018. Baseret på erfaringerne fra det første år af projektet er det dog forvaltningens vurdering, at der vil være et behov for at justere det samlede indtægtsbudget. Teknik- og Miljøforvaltningen er i dialog med Økonomiforvaltningen om håndteringsmuligheder i 2018.

Forvaltningen vil i lighed med i år udarbejde selvstændige statusrapporteringer på området i forbindelse med årets prognoser. 

Parkeringsområdet

I Budget 2018 (BR. 5. oktober 2017) blev der afsat midler til at håndtere den strukturelle ubalance på parkeringsområdet som følge af manglende kompensation for nedlagte parkeringspladser og andre projekter på parkeringsområdet. Det betyder, at budgettet på parkeringsområdet i 2018 er mere robust end tidligere år. Indtægtskravet på området er dog stadig behæftet med markant usikkerhed blandt andet som følge af de endelige økonomiske konsekvenser af udvidelsen af betalingszonerne med gul zone, indførelsen af miljødifferentierede beboerlicenser samt de langsigtede effekter af overgangen til mobilbetaling på betalingsparkeringsområdet.

I Indkaldelsescirkulæret for 2018 blev det aftalt, at der skulle udarbejdes en fremadrettet analyse af parkeringsområdet. Teknik- og Miljøforvaltningen er derfor i dialog med Økonomiforvaltningen om en model for en årlig fastlæggelse af indtægtsbudgettet i forbindelse med Indkaldelsescirkulæret for det kommende budgetår.

Forvaltningen vil også i 2018 have fokus på området, og der vil i lighed med 2017 blive udarbejdet selvstændige statusrapporteringer på området i forbindelse med årets prognoser. 

Affaldsområdet

Forvaltningen vil i 2018 have fokus på den økonomiske effekt af dels gevinster som følge af bedre kontrakter og dels fremdriften på projekter i Ressource- og Affaldsplan 2018 herunder om det forventede aktivitetsniveau realiseres. I de kvartalsvise afrapporteringer til udvalget vil der være fokus på, hvordan eventuelle mindreforbrug som følge af de to forhold vil indgå i kommende års takstberegninger.

Kvantumgevinstrealisering

Teknik- og Miljøforvaltningen har i 2017 implementeret Københavns Kommunes nye ERP-system Kvantum. I forbindelse med Borgerrepræsentationens beslutning den 13. marts 2013 om anskaffelse af et nyt fælles økonomisystem indgik et varigt effektiviseringspotentiale på i alt 109,0 mio. kr. for hele Københavns Kommune. Teknik- og Miljøforvaltningens andel af disse udgør i alt 17,4 mio. kr. Effektiviseringerne skal indarbejdes i Teknik- og Miljøudvalgets driftsbudget for 2018. Forvaltningen har på nuværende tidspunkt kunnet direkte henføre effektiviseringer på 5,5 mio. kr. i direkte besparelser på udgifter, der bortfalder ved udfasning af forvaltningens gamle økonomisystem Navision. De resterende 11,9 mio. kr. er indarbejdet centralt i forvaltningens budget og vil løbende blive udmøntet i forbindelse med, at der identificeres og realiseres reelle system- og arbejdsgangsgevinster. 

Tabel 1. Samlet driftsbudgetramme for Teknik- og Miljøforvaltningen i 2018 (i mio. kr.)

Udgifter

Indtægter

Samlet

Ordinær drift

1.412,0

-322,0

1.090,1

Parkering

165,8

-639,0

-473,2

Byfornyelse, ydelsesstøtte

204,9

-3,8

201,1

Byfornyelse, efterspørgselsstyrede overførsler

7,9

-3,6

4,3

Affaldsområdet

614,3

-567,3

47,0

Jorddeponi

127,6

-127,6

0,0

Klima drift

0,2

-0,4

-0,1

I alt

2.532,9

-1.663,6

869,3

Omstillingstiltag, der genererer midler til byens behov
Tiltagene i omstillingsstrategien frigør midler for i alt 24,3 mio. kr. i 2018. Se bilag 1 for en detaljeret oversigt over projekter, der har frigivet midler. Af de frie midler på 24,3 mio. kr. er der sammenlagt udmøntet 15,6 mio. kr. Der kan derfor udmøntes 8,7 mio. kr. med denne indstilling. Tabel 2 viser frie midler samt reserverede og allerede udmøntede midler 2018.

Tabel 2. Beløb til udmøntning 2018 (i mio. kr.)

Frie midler samt reserverede og allerede udmøntede midler 2018

Beløb

Ledige midler

24,3

Stigende profiler fra tidligere års effektiviseringer der indgår i måltal for 2018

-5,3

Forvaltningsspecifikke effektiviseringer

-4,0

Øget rengøring af offentlige toiletter (jf. TMU 24. april 2017)

-3,1

Ændringer i forventede gevinster

-3,2

Frie midler 2018

8,7

Strategiske investeringer i byens behov
Af tabel 3 fremgår forslag til prioritering af midler til aktuelle udfordringer, hvor der er lagt vægt på, at aktiviteterne er mærkbare og nærværende for borgerne. En kort beskrivelse af aktiviteter samt alternativer findes i bilag 3.

Tabel 3. Forslag til prioritering af aktiviteter der imødekommer byens behov 2018 (i mio. kr.)

Aktiviteter der imødekommer byens behov i 2018

Prioriteret beløb

Foranalyse til eventuel lukning af Middelalderbyen

Dialogproces og juridisk vurdering vedr. eventuel lukning af Middelalderbyen for biltrafik, idet Politiets Efterretningstjeneste (PET) vurderer det aktuelle terrortrusselsniveau i København til at være niveau fire "Alvorlig".

1,9

Afledt drift til flere nye små anlægsprojekter

  • Kulbanevej, areal overtaget fra Banedanmark, grøn drift og renhold af arealet – 0,11 mio. kr.
  • Raffinaderrivej, drift af stier langs vejen – 0,06 mio. kr.
  • Svanemølleruten, 3. og 4. etape – 0,09 mio. kr.
  • Vævergade, grøn pleje af blomster og træer – 0,05 mio. kr. 
  • Genbrugsplads De Gamles By – 0,07 mio. kr. 
  • Frisporet og boldbaner i Kildevældsparken, grøn drift og renhold af arealet samt drift af gummibelægninger på boldbane – 0,18 mio. kr. 
  • Tåsinge Plads, grøn drift, renhold af pladsen samt drift og vedligehold af springvand – 0,4 mio. kr. 
  • Husumparkens kunstgræsbane, drift, renhold og snerydning samt reparation og pleje af kunstgræsmåtten – 0,84 mio. kr.

1,8

Graffitibekæmpelse

Minimumsløsning: Denne løsning vil sikre, at serviceniveauet på Nørrebro kan fastholdes med daglig afrensningsfrekvens, og antigraffitibehandlingen af et minimum af de mest trængende bygninger/ byinventar vil kunne vedligeholdes. Nørrebro prioriteres ikke mindst på baggrund af tryghedsudfordringer i bydelen. Siden ordningens oprettelse er graffitiproblemet steget markant, hvilket medfører dyrere kontrakter ved genudbud.

1,0

Øget spuleindsats

Forligspartierne afsatte i Budget 2014 midler til den pulje, der skulle nedbringe generne fra nattelivet. Puljen blev forlænget ved aftalen om Budget 2018. Forslaget om en øget indsats for spuling i tunneller samt på pladser med gummibelægning som eksempelvis Superkilens Røde Plads, Den Sorte Plads og i BaNannapark opnåede ikke bevilling.

1,0

Etablering af grønne elementer i de grå byrum

Mange igangværende anlægsprojekter er vedtaget før bynaturstrategien blev vedtaget, og der er ikke indtænkt træer og bynatur, der ellers har stort potentiale for at gøre København til en grøn by. Projektet etablerer eksempelvis buske, stauder eller gadetræer ved nogle af de anlægsprojekter, der er vedtaget før Bynatur Strategien blev besluttet.

2,2

Frivillighed
Recovery-forløb i naturen kan give borgere, der befinder sig i en social udsat position, mulighed for at komme på fode igen. De frivillige deltager i udvikling, pleje og vedligehold af byen.

0,8

I alt

8,7

Alternativer til prioritering

 

Serviceudgifter til trafiksignaler og trafikledelsessystem

Kommunens trafikledelsessystem udgør fundamentet for en grøn effektiv og sikker trafikafvikling. Initiativerne er finansieret i budget 2013, 2014 og 2015, men uden de afledte serviceudgifter. Initiativet vil give bedre og mere pålidelig trafikafvikling i byen og medføre samfundsøkonomiske gevinster ved at mindske trængsel for busser, cykler og biler.

4,5

Graffitibekæmpelse

Udvidet løsning: Med denne udvidede løsning på yderligere 2,0 mio. kr. til graffitibekæmpelse vil de nuværende afrensningsfrekvenser på Østerbro, Vesterbro og Amager Vest samt i alle de resterende bydele kunne opretholdes, når der skal indgås nye forventeligt dyrere kontrakter. Samtidig kan antigraffitibehandlingen af et minimum af de mest trængende bygninger/inventar vedligeholdes.

2,0

Almene boliger

Anvendelse af plankrav medfører et øget tidsforbrug og involvering af flere interessenter, da private parter (developere og grundejere) involverer forvaltningen i sagsbehandlingen tidligere end normalt. Endvidere medfører fraværet af handlepligt på lokalplaner, at nogle plankrav først eksekveres sent i de samlede byggeprocesser – selvom projektet kan være færdigudviklet. Sammenhængen mellem gebyrfinansieringen for kommunens sagsbehandling på almenboligområdet og gennemførelsen af endelige projekter vil budgetmæssigt fordre en tilpasning af aktiviteten, som kan elimineres.

1,8

Grænsegader

Der har været et problem med at få klarlagt, hvem der skal betale for belysning på grænsegader mellem de omkringliggende kommuner og region Hovedstaden. Oprydningen i grænsegadeproblematikken er nu gennemført, og der er enighed med de relevante parter (primært Vejdirektoratet, men også Frederiksberg og Tårnby Kommune) om løsninger, skillelinjer for belysning osv. For også fysisk at gennemføre projektet skal tilkoblinger ændres, lamper nedtages og flyttes, nye opsættes osv. Projektet er initieret af forvaltningen selv for år tilbage og står nu for at kunne afsluttes.

1,0

Udmøntningen til byens behov, som fremgår af tabel 3, er forvaltningens forslag til udmøntning. Der kan fra udvalgets side besluttes en alternativ fordeling af de 8,7 mio. kr.

Status på omstillingsstrategien 2015-2018

Det foreløbige arbejde med omstillingsstrategien genererer effektiviseringer og besparelser for 237 mio. kr.

Økonomi

Se løsningsafsnittet ovenfor

Videre proces

På baggrund af Teknik- og Miljøudvalgets godkendelse af indstillingen, vil forvaltningen indarbejde de besluttede prioriteringer i budgettet.

 

Pernille Andersen

/Anna Schou Johansen

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 27. november 2017 

Indstillingens 1. at-punkt blev taget til efterretning.

Indstillingens 2. at-punkt blev godkendt uden afstemning.

Til top