Startredegørelse for lokalplan "Laksegade Øst" med kommuneplantillæg, Indre By
Indstilling
Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,
- at Teknik- og Miljøforvaltningen udarbejder forslag til lokalplan ”Laksegade Øst” på baggrund af de intentioner og anbefalinger, der fremgår af vedlagte startredegørelse, bilag 1.
Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget godkender, - at Økonomiforvaltningen udarbejder forslag til kommuneplantillæg på baggrund af de intentioner og anbefalinger, der fremgår af vedlagte startredegørelse, bilag 1.
Problemstilling
Danske Banks hovedkvarter, der omfatter en række ejendomme ved Laksegade er blevet solgt og forventes fraflyttet fra 2021. Ejendommenes nye ejer ønsker at konvertere en del af bygningsmassen, som i dag udelukkende anvendes til erhverv, til boliger og detailhandel og indrette byrum og gader med opholds- og fodgængervenlige forhold. Bygherres intention for butikslivet er at skabe et højkvalitets handelsmiljø efter et ”Nordic Designer’s Village”-koncept (bilag 4). Realisering af projektet forudsætter kommuneplantillæg samt lokalplan.
Løsning
Hensigten er at dele af Laksegade og Vingårdstræde bliver lukket for gennemkørende biltrafik. Der træffes ikke beslutning vedrørende dette med denne indstilling. Under hensyn til kvarterets bevaringsværdi åbnes stueetagerne med større vinduespartier og flere indgange. P-huset i Asylgade bliver erstattet af nybyggeri med detailhandel i stueetagen og boliger ovenpå med et bagvedliggende, hævet gårdrum. Parkering indrettes i kælder. Den eksisterende bankbygning Bremerholm 33 bliver ombygget og løsrives fra nabohuset, som den i dag er bygget sammen med, så Laksegade forbindes til Banktorvet mod Bremerholm, se kort i bilag 5. Banktorvet indrettes med begrønning og nye adgange til bygninger. Kvarterets gader vil få bedre opholdsmuligheder for offentligheden, og der indrettes hævede fælles friarealer og private altaner og terrasser til kvarterets nye boliger. Der henvises i øvrigt til bilag 2.
Byliv
Åbne og aktive facader vil skabe oplevelser i Laksegade, Vingårdstræde og Bremerholm, hvor bygningerne i dag fremstår lukkede. Boliger, restauranter og butikker vil give et varieret liv. Dele af Laksegade og Vingårdstræde og kvarterets byrum vil blive omlagt til fodgænger- og opholdsvenlige forhold, hvilket understøtter målsætningen i Fællesskab København om mere ophold og en bedre hverdag i byens rum. Teknik- og Miljøforvaltningen vurderer, at lukningen af dele af gaderne ikke vil få betydning for den trafikale afvikling i området.
Miljø og bynatur
Ejendommene i lokalplanområdet ønskes udviklet til at være CO2- og energibesparende. Bygherre vil anvende naturlige byggematerialer med lang levetid og høj genbrugsværdi. Den eksisterende brostensbelægning genanvendes ved omlægning af gader. Kvarteret bliver indrettet med begrønning af byrum og friarealer og med enkelte træer og klatrende vækster i overensstemmelse med karakteren i mange af Indre Bys øvrige byrum og gårde.
Almene boliger
Lokalplanområdet ligger i Den Classenske Legatskole skoledistrikt, hvor den almene boligandel udgør 0-20 %. Det betyder, at det i henhold til Kommuneplan 2015s retningslinjer er et område, hvor den almene boligandel med fordel kan øges. I lokalplanen stilles krav om almene boliger. Den endelige procentsats fastsættes frem mod lokalplanforslaget på baggrund af de konkrete muligheder på ejendommene.
Parkering
Området er udlagt til serviceerhverv (S-ramme) med en parkeringsnorm på 1 pr. 150 m2 med mulighed for at maksimere og minimere efter en konkret vurdering. Parkeringsnormen fastsættes efter en konkret vurdering ved nybyggeri og ny boliganvendelse til 1 pr. 200 m2, bl.a. grundet lokalplanområdets beliggenhed direkte ved Kgs. Nytorv metrostation og gode cykelforbindelser til de øvrige dele af København, samt eksisterende viden om et relativt begrænset bilejerskab i lokalområdet. Bilparkering fastsættes ved nybyggeri til detailhandel i overensstemmelse med Kommuneplan 2015 til 1 plads pr. 100 m2. Se evt. bilag 3, hvor begrundelsen er uddybet.
Kommuneplantillæg
Muliggørelsen af projektet kræver kommuneplantillæg, der geografisk udvider Bymidte City detailhandelsramme til også at dække lokalplanområdet, uden der tillades yderligere butiksareal i bymidten. Økonomiforvaltningen har vurderet, at der ikke skal afholdes forudgående offentlig høring, da der kun er tale om mindre ændringer, der ikke strider med hovedprincipperne i Kommuneplan 2015.
Detailhandel
Ved en udvidelse af Bymidte City fastholdes det samlede tilladte butiksareal i bymidten, og der reserveres op til 13.700 m2, der kan udmøntes i en kommende lokalplan for projektområdet. Bygherre har udarbejdet en detailhandelsanalyse, hvoraf det fremgår, at bygherre ønsker at etablere et ”Nordic Designer’s Village” koncept (udvalgsvarer), som supplerer det eksisterende detailhandelsmiljø i Indre By og samtidig styrker den samlede detailhandel og erhvervsliv i byen. Der henvises i øvrigt til bilag 4.
Anbefalinger til den videre planlægning
Teknik- og Miljøforvaltningen og Økonomiforvaltningen vil i det videre samarbejde med bygherre og rådgiver særligt fokusere på følgende:
- Ændringer, der foretages i områdets bevaringsværdige bygninger, skal udføres med særlig fokus på materialevalg og detaljering samt med respekt for arkitekturens proportioner.
- Ved nybyggeri, som erstatter P-huset i Asylgade 1, og ved ombygning af Bremerholm 33 skal arkitekturen formes med respekt for kvarterets historiske kvaliteter og med særlig fokus på mødet med nabobygninger.
- Ved konvertering til boliger skal der etableres gode opholdsmuligheder i de tilknyttede friarealer og/eller private, udendørs opholdsarealer. Indbliksgener i boliger fra udendørs opholds- og fordelingsarealer skal begrænses, og der skal sikres gode dagslysforhold.
- Bylivet skal styrkes med åbning af stueetager og gode muligheder for ophold. Banktorvet og den ny passage til Laksegade skal tænkes sammen med en åbning af stueetagen i Bremerholm 33 og etablering af adgange til de omkringliggende bygninger.
- Grundet kvarterets høje bebyggelsestæthed og en forventet høj brugerintensitet i området skal der fokuseres særligt på at gøre cykelparkering let tilgængelig for beboere og besøgende og placere den, så den ikke hæmmer opholdskvaliteten i kvarteret.
- Der skal arbejdes særligt med at integrere bynatur og begrønning på Banktorvet og på de hævede friarealer i området
Stadsarkitekten deltager under behandlingen af indstillingen i Teknik- og Miljøudvalget.
Økonomi
Denne indstilling har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune. Økonomiforvaltningen skønner, at gennemførelse af projektet vil være udgiftsneutralt, hvad angår skatteindtægter, men i og med dele af ejendommen konverteres til bolig- og detailhandel vil antallet af arbejdspladser falde. På bygherres anmodning forventer Økonomiforvaltningen, at der indgås en frivillig udbygningsaftale i henhold til planlovens § 21b vedrørende dele af vejarealerne i lokalplanområdet.
Videre proces
Når Teknik- og Miljøudvalget og Økonomiudvalget har godkendt startredegørelsen, sætter Teknik- og Miljøforvaltningen og Økonomiforvaltningen planarbejdet i gang og vurderer, om der skal udarbejdes en miljørapport i henhold til lov om miljøvurdering af planer og programmer (MPP).
Forvaltningerne forventer at forelægge forslag til lokalplan med kommuneplantillæg og udkast til udbygningsaftale med henblik på vedtagelse i Borgerrepræsentationen i andet kvartal af 2018, hvorefter det sendes i offentlig høring i 8 uger. Planerne ventes endeligt vedtaget ultimo 2018.
Peter Stensgaard Mørch Pernille Andersen
Beslutning
Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 27. november 2017
Indstillingens 1. at-punkt blev godkendt uden afstemning.
Det Konservative Folkeparti, Liberal Alliance og Venstre afgav følgende protokolbemærkning:
”Parkeringsnormen for biler skal fastsættes til 1 pr. 100 m2 bolig.”
Et samlet udvalg afgav følgende protokolbemærkning:
”Partierne ønsker, at det frem mod forslag til lokalplan arbejdes med en konkretisering med udgangspunkt i et konkret projekt.”