Mødedato: 27.08.2018, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Evaluering af Sharing Copenhagen 2016-2017

Se alle bilag
Teknik- og Miljøudvalget skal tage stilling til evaluering af partnerskabsprogrammet Sharing Copenhagen 2016-2017.

Indstilling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,

  1. at evaluering af Sharing Copenhagen 2016-2017 tages til efterretning (bilag 2).

Problemstilling

Teknik- og Miljøudvalget vedtog den 23. november 2015 at videreføre partnerskabsprogrammet Sharing Copenhagen og evaluere indsatsen ultimo 2017 med henblik på at vurdere det fremtidige arbejde. I partnerskabet indgik at skabe netværk, dialog og støtte til byens mindre iværksættere og foreninger for i fællesskab at fremme projekter med værdi for københavnerne samt at indgå i større strategiske partnerskaber med erhvervspartnere, universiteter og byer.

Teknik- og Miljøudvalget skal derfor tage evaluering af partnerskabsprogrammet Sharing Copenhagen til efterretning.

Løsning

Teknik- og Miljøforvaltningen vurderer på baggrund af evaluering af Sharing Copenhagen i perioden 2016-2017, at partnerskabssamarbejdet er en effektiv måde at inddrage borgere, foreninger og kreative iværksættere i forhold til Københavns Kommunes strategiske mål. Evalueringen viser samtidig, at én indgang til kommunen er med til at skabe virksomheder og foreninger med jobs og attraktive bylivs- og byudviklingsprojekter. Sharing Copenhagen understøtter desuden resultatmål i kommunens Erhvervs- og Vækstpolitik 2015-2020 om, at antallet af socialøkonomiske virksomheder årligt stiger med 10 virksomheder og 5 % flere medarbejdere.

I perioden 2016-2017 har Sharing Copenhagen uddelt 400.000 kr. årligt, fordelt med 5.000-25.000 kr. til 34 mindre partnerskabsaftaler. De mindre partnerskabsarbejder under Sharing Copenhagen har fokuseret på at skabe innovative projekter sammen med byens socialøkonomiske, kulturelle og bæredygtige iværksættere, foreninger og borgere (bilag 2). Sharing Copenhagen har:

  • Skabt én indgang til kommunen for byens socialøkonomiske, kulturelle og bæredygtige ildsjæle, first-movers, iværksættere og foreninger for at hjælpe med myndighedsgodkendelser i forbindelse med bl.a. at teste midlertidige løsninger i byrummet.

  • Etableret 34 partnerskaber i perioden 2016-2017, fordelt på 16 foreninger, 15 virksomheder og tre privatpersoner. 29 af partnerskaberne er stadig aktive, eksempelvis De Maritime Nyttehaver med blåmuslinger ved Bølgen (Kalvebod Brygge) og Det Runde Bord, som er overskudsmad til socialt udsatte. Otte af partnerskaberne har medvirket til at skabe et eller flere nye jobs.

  • Understøttet Fællesskab København, hvor det indgår, at ”Fremtidens København skabes i fællesskab, … hvor vi slipper tøjlerne, slipper københavnernes kreativitet løs på byen og udvikler København sammen”. Derudover understøttes også bl.a. strategierne Bynatur i København og En havn af muligheder, Københavns Kommune Agenda 21-strategi om at indgå i fællesskab med borgere, virksomheder og organisationer om at udvikle en bæredygtig by samt Erhvervs- og vækstpolitik 2015-2020.

  • Nået en bred vifte af borgere via borgerdeltagelse i arrangementer og de sociale medier.

Sharing Copenhagens måde at arbejde med én indgang til kommunen efterspørges desuden i en ”Strategi for socialt iværksætteri 2017”, som 45 socialøkonomiske virksomheder har udarbejdet og sendt til byens borgmestre, herunder teknik- og miljøborgmesteren, i marts 2018. Bæredygtigt socialt iværksætteri er et vigtigt element i at udvikle nye værdibaserede erhvervsmuligheder, der særligt understøtter FN's verdensmål om innovation, bæredygtige byer, ansvarligt forbrug og partnerskaber.

Derudover har Sharing Copenhagen bidraget med rundvisninger til kommunens internationale besøgstjeneste, holdt oplæg og workshops om innovation, samskabelse, partnerskabsarbejde, bidraget til konceptudvikling og projektledelse, herunder socialøkonomisk middag i Rådhushaven ved klimakonferencen CPH Climate Solutions 2017, gallamiddag for verdensmesterskabet i ishockey 2018 og bæredygtige socialøkonomiske leverandører til diverse arrangementer.

Sharing Copenhagen har understøttet større strategiske partnerskaber, som har betydning for, at kommunen kan nå sine mål inden for ressource- og affaldsområdet, klima og mobilitet. De større partnerskaber indgår nu direkte i relevante planer og strategier, eksempelvis KBH2025 Klimaplanen. Bl.a. kan nævnes:

  • Energispring er et partnerskab mellem Københavns Kommune, private og offentlige ejendomsejere, administratorer og interesseorganisationer i ejendomsbranchen. Partnerskabet understøtter målet i KBH2025 Klimaplanen om energibesparelser i bygningsmassen i København.  

  • Energylab er et partnerskab mellem Københavns Kommune og bl.a. HOFOR, Ørsted, By og Havn, Danmarks Tekniske Universitet (DTU) og Danfoss. Energylab skal etablere et fuldskala energilaboratorium og udvikle smart city løsninger.

  • Godsnetværket har indgået partnerskab med Transportens Innovationsnetværk om at bistå med viden og analyser i forbindelse med spørgsmål om trafiksikkerhed og CO2-reduktion samt partnerskab med virksomheden Läntmannen Schulstad om støjsvage vareleveringer udenfor myldretiden.

Sharing Copenhagens mulige fremadrettede indsats

Sharing Copenhagen kan på baggrund af evalueringen i perioden 2019-2021, såfremt partnerskabet fortsættes, have fokus på mindre partnerskaber ved fortsat at styrke iværksættermiljøet, de socialøkonomiske og bæredygtige aktiviteter i København, kreativ og fleksibel brug af byens rum og kommunens service overfor iværksættere ved at:

  • Fastholde indsats i forhold til partnerskaber med byens sociale, kulturelle og bæredygtige aktører, der medvirker til at skabe ansvar, liv og kant i byen sammen med københavnerne, jf. Fællesskab København, samt for at understøtte pejlemærker i Taskforcen for bedre erhvervsvilkår i Københavns Kommune fra maj 2018, særligt Ny kommunal servicekultur og Flere én indgang tilbud til virksomheder.

  • Udbrede arbejdsform med partnerskaber yderligere i Københavns Kommune med kurser, workshops, konceptudvikling, samt projektledelse til særligt synlige projekter.

Derudover understøtter Sharing Copenhagen indsats for midlertidig brug af grunde, bygninger og byrum, jf. Teknik- og Miljøudvalget den 18. december 2017, og Handlingsplan for Københavns Kommunes bidrag til FN’s verdensmål, vedtaget af Borgerrepræsentationen den 12. oktober 2017.

Økonomi

En fortsættelse af Sharing Copenhagen forventes at koste 1,0 mio. kr. pr. år. Udgifterne fordeles med 0,6 mio. kr. til vurdering af indkomne projektforslag, projektudvikling og rådgivning samt 0,4 mio. kr. til medfinansiering af aktiviteter til primært små partnere.  

Videre proces

Når Teknik- og Miljøudvalget har taget evalueringen til efterretning, indgår midlerne fra Sharing Copenhagen i Teknik- og Miljøforvaltningens udmøntning af Budget 2019, der forelægges Teknik- og Miljøudvalget ultimo 2018.

Såfremt partnerskabet fortsættes til og med 2021 i forbindelse med udmøntning af Budget 2019, orienteres Teknik- og Miljøudvalget om evaluering af Sharing Copenhagen ultimo 2020 med henblik på en vurdering af det fremtidige arbejde.

 

                   Pernille Andersen

                                                                  / Karsten Biering Nielsen

 

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 27. august 2018

Indstillingen blev godkendt med fem stemmer mod nul. Fem undlod at stemme.

For stemte: B, F, Ø og Å.
Imod stemte: -
Undlod at stemme: A, C og O.

Til top