Mødedato: 27.08.2018, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Forbedring af det trafikale miljø i Vordingborggade, Østerbro

Se alle bilag

Teknik- og Miljøudvalget skal på baggrund af medlemsforslag vedtaget af Teknik- og Miljøudvalget den 11. juni 2018 tage stilling til, om der skal indføres venstresvingsforbud i krydset Kalkbrænderihavnsgade/Sundkrogsgade/Vordingborggade, for at forbedre det trafikale miljø i Vordingborggade.

Indstilling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,

  1. at der som en forsøgsordning på et år indføres venstresvingsforbud fra Vordingborggade i krydset, Kalkbrænderihavnsgade/Sundkrogsgade/Vordingborggade, jf. bilag 2.
  2. at der hermed er gjort op med det ændrede medlemsforslag stillet af Det Konservative Folkeparti om optimering af trafikken i krydset Kalkbrænderihavnsgade/Sundkrogsgade/Vordingborggade (bilag 4).

Problemstilling

Teknik- og Miljøudvalget vedtog et ændret medlemsforslag (bilag 4) den 11. juni 2018 om, at Teknik- og Miljøforvaltningen skal udarbejde forslag til at optimere kapaciteten i krydset Kalkbrænderihavnsgade/Sundkrogsgade/Vordingborggade. Herunder belyse muligheder for at opgradere infrastrukturen i området for, at flere mennesker vælger CO2 neutrale transportformer, så bilkøer minimeres.

Løsning

Udfordringerne i krydset Kalkbrænderihavnsgade/Sundkrogsgade/Vordingborggade skal ses i sammenhæng med, at Nordhavnsvej åbnede i december 2017.

Overordnet er det Teknik- og Miljøforvaltningens forventning, at Nordhavnsvej vil medvirke til, at den gennemkørende trafik på Østerbro hovedsageligt vil foregå på de overordnede regionale veje, som Ring 2 og Lyngbyvejen. Nordhavnsvej skal derved medvirke til at aflaste de lokale gader på Østerbro og forbedre den lokale trafiksituation. For at sikre mindre gennemkørsel på de lokale gader blev Århusgade allerede lukket for gennemkørsel i 2013 i forbindelse med ledningsarbejder. Den nuværende trafikafvikling i Vordingborggade viser, at der ligeledes her er brug for tiltag, der kan løsne op for trængselsproblemerne i myldretiderne.

Trafiktællinger på Østerbro
I maj 2018 er der udført trafiktællinger på Østerbro for at se, hvilke trafikale konsekvenser åbningen af Nordhavnsvej har haft jf. bilag 3.

Tællingerne viser, at generelt har åbningen haft den forventede effekt og medvirket til at aflaste trafikken på Østerbro. Særligt Strandboulevarden, Øster Allé, Sejerøgade og Jagtvej har oplevet markante fald i trafikken på henholdsvis 23,1 %, 20,9 %, 19,3 % og 15,6 %. Som forventet er trafikken steget markant på Kalkbrænderihavnsgade med 26,3 %.

Vordingborggade, som fører meget af den lokale trafik fra Kalkbrænderihavnsgade ind til handels- og beboelsesgaderne på Indre Østerbro, har ligeledes haft en stigning i trafikken på 6,7 %, samtidig med, at der er sket et markant fald af den tunge lastbilstrafik på 32 %. Forvaltningen har efter åbningen af Nordhavnsvej modtaget adskillige borgerhenvendelser, hvor borgerne oplever, at der er stigende trængsel og kødannelse i Vordingborggade efter åbningen af Nordhavnsvej.

Trafiktællingerne bekræfter dermed borgernes oplevelse, og det er forvaltningens vurdering, at der i dag er en højere andel, der benytter Vordingborggade som del af ruten til Nordhavnsvej. Allerede ved åbningen af Nordhavnsvej var forvaltningen opmærksom på, at der var en risiko for, at denne situation ville opstå.

For at forbedre det trafikale miljø i Vordingborggade på kort sigt foreslår forvaltningen, at der fra Vordingborggade som forsøgsordning indføres venstresvingsforbud i krydset. Forbuddet vil sikre, at Vordingborggade ikke i så høj grad benyttes som gennemkørselvej til Nordhavnsvej, og at bilkøerne derved fjernes fra Vordingborggade.

Forvaltningen bemærker, at signalanlægget i krydset er trafikstyret ved ITS løsninger (intelligent trafikstyring), hvor grøntiderne i signalanlægget ændrer sig i forhold til trafikflowet gennem døgnet. Efter åbningen af Nordhavnsvej har ITS løsningen ikke fungeret optimalt. Der har derfor løbende været justeret på krydsets signalregulering, og ITS løsningen skulle nu fungere optimalt.

Konsekvenser af et venstresvingsforbud for trafikken på Østerbro
Det er forvaltningens vurdering, at venstresvingsforbuddet vil medvirke til at opfylde intentionerne i trafikafviklingen på Vordingborggade, der primært skal fungere som forbindelse til Nordhavn. Ved at få et bedre trafikflow gennem krydset, og dermed minimere køerne i Vordingborggade, vil det medføre mindre tomgangskørsel og luftforurening. Et bedre trafikflow gennem krydset skulle også medvirke til, at krydset ikke opleves så kaostisk og utrygt for bløde trafikanter og derved vil flere vælge at benytte cyklen, selvom de skal passere krydset på deres rute.

Såfremt udvalget vedtager at indføre venstresvingsforbud som forsøg fra Vordingborggade, vurderer forvaltningen, at det primært vil flytte trafik ud på Østerbrogade og Jagtvej. Forvaltningen vurderer, at den flyttede trafik fra Vordingborggade ikke vil give en mærkbar effekt på de berørte veje, da den flyttede trafik vil være relativt begrænset i forhold til kapaciteten på Østerbrogade og Jagtvej, og da åbningen af Nordhavnsvej har givet en generel aflastning af vejene på Østerbro.

Sammenhæng med trafikanalyse for Nordhavn
Forslag om optimering af kapaciteten i krydset Kalkbrænderihavnsgade/ Sundkrogsgade/ Vordingborggade er relateret til trafikanalysen, der er bestilt i forbindelse med behandling af sag om H.C. Andersen Tower and Adventure. Denne sag vil vise, hvilke konsekvenser byudviklingen i Ydre Nordhavn vil få for fremkommeligheden og trængslen i krydset, men det er ikke forventningen, at analysen vil pege på konkrete tiltag i krydset. Det er derfor forvaltningens vurdering, at kommunen allerede nu kan træffe beslutning om en forsøgsordning med et venstresvingsforbud for at mindske trængslen, der er opstået som følge af åbningen af Nordhavnsvej.

Når forvaltningen har det samlede overblik over de fremtidige problemstillinger og mulige løsninger for krydset Kalkbrænderihavnsgade/Sundkrogsgade/Vordingborggade, og evalueret på forsøgsordningen med venstresvingsforbuddet, kan der tages stilling til, om venstresvingsforbuddet skal ophæves igen eller gøres permanent.

Ved evalueringen vil forvaltningen primært besigtige forholdene i myldretiderne, og vurdere om forbuddet giver en effekt på køerne i Vordingborggade og om perioderne med trængsel forkortes.

Økonomi

Denne indstilling har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune, udover den nødvendige skiltning til indførelse venstresvingsforbuddet, der afholdes indenfor det nuværende driftsbudget.

Videre proces

Når Teknik- og Miljøudvalget har godkendt indstillingen vil en indførelse af venstresvingsforbud som forsøg i et år i krydset Vordingborggade/Kalkbrænderihavnsgade, fra Vordingborggade, skulle godkendes af Københavns Politi.

Da det er en mindre foranstaltning og i en forsøgsperiode forventer forvaltningen, at Københavns Politi vil se positivt på forsøgsordningen, når Teknik- og Miljøforvaltningen efter Teknik- og Miljøudvalgets godkendelse fremsender skilteplan til deres myndighedsgodkendelse.

Ved positivt tilsagn fra Københavns Politi forventes det, at skiltningen kan opsættes i efteråret 2018.

                                       Pernille Andersen

                                                                     /Karsten Biering Nielsen

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 27. august 2018

Det Konservative Folkeparti fremsatte følgende ændringsforslag:
”At forvaltningen skal vende tilbage med et forslag, der kan øge kapaciteten i krydset og ikke blot et forbud, der blot flytter trafikken.”

Ændringsforslaget blev ikke vedtaget med en stemme mod ni. Ingen undlod at stemme.

For stemte: C.
Imod stemte: A, B, F, O, Ø og Å.

Indstillingen blev godkendt med ni stemmer mod en. Ingen undlod at stemme.

For stemte: A, B, F, O, Ø og Å.
Imod stemte: C.

Til top